A ja Ci życzę powodzenia i sukcesu.
Weź ołówek i kartkę papieru o notuj wartości ładowania, ile czasu, pogoda, i co Ci tam do głowy przyjdzie co wg Ciebie wpłynęło na cały etap ładowania.
Będzie to cenne źródło wiedzy.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 11 maj 2017 - 16:46
A ja Ci życzę powodzenia i sukcesu.
Weź ołówek i kartkę papieru o notuj wartości ładowania, ile czasu, pogoda, i co Ci tam do głowy przyjdzie co wg Ciebie wpłynęło na cały etap ładowania.
Będzie to cenne źródło wiedzy.
Napisano 11 maj 2017 - 17:58
Ja tam nie wiem ile tego prądu wyjdzie ,ale ja zamontowałem 120 w elastyczne :Pbo lubię kombinować co z tego będzie jeszcze nie sprawdzałem jeszcze miesiąc i będę wiedział
Napisano 11 maj 2017 - 18:31
no to jest nas dwóch (chyba, że inni nie chcą się przyznać) ;-)
Napisano 11 maj 2017 - 20:33
znalazłem takie zdjęcie coś tam widać 2x40w i 2x20w
Użytkownik KODZAK1234 edytował ten post 11 maj 2017 - 20:34
Napisano 12 maj 2017 - 22:38
Napisano 13 maj 2017 - 09:36
Polska sport 500 2pb boatbuilding
dodam tylko że dzisiaj wyjechałem z garażu całkowite zachmurzenie i fotowoltaika nie ładuje
Napisano 13 maj 2017 - 14:21
Użytkownik Marchisio edytował ten post 13 maj 2017 - 14:21
Napisano 13 maj 2017 - 15:50
Kolega chce spróbować i spróbuje. Kto nie ryzykuje ten się nie bawi. Panelami nie dorównasz agregatowi i tu nie ma co porównywać. Trafi w pogodę będzie git . Nie będzie słoneczka będzie kit...
Napisano 13 maj 2017 - 17:30
Nie fotowoltanika, ale nie lepiej było pójść w wiatrak ? Lepiej, w sensie pewniej.
Napisano 13 maj 2017 - 22:58
Napisano 14 maj 2017 - 08:24
Jaki sens przy wietrze 5(m/s) 20w chyba że będziemy czekać na tajfun ,przyczepą będzie jeździć w lecie kiedy sprawność panela jest najwyższa bez hałasu itp .2 panele na dach po 240w i sprawa załatwiona to tylko moje zdanie
Napisano 14 maj 2017 - 10:57
czekam na pierwszy wyjazd. wówczas dopiero będę wiedział czy rozbudować instalację czy szukać innego źródła energii. póki co przepychamy się na słowa i nic więcej.
Kodzak wyprowadził łódź z garażu, nie miał szczęścia do słońca, ja być może nie będę go miał przez tydzień/dwa/trzy...
tylko czy każdy z nas zakłada, że wypierdoli się stawiając pierwszy krok za drzwi domu? nie. brać to pod uwagę trzeba, ale nie można tego zakładać. inaczej nie wychodzilibyśmy z domu (no... chyba, że ktoś jest masochistą i lubi gipsowe "usztywniacze").
Napisano 14 maj 2017 - 11:06
Irek nie stresuj się zalozysz zobaczysz . Nie ma co bić piany. Jak się nie uda to jak pisałeś . Lampki choinkowe bedą full eko. Toż to nie jest inwestycja za 20k zł
Napisano 14 maj 2017 - 11:18
Też wyprowadziłem łódź rano może dlatego też nie było efektu nachylenie słońca też ma znaczenie .
Gadałem kiedyś z facetem co pracował jako monter paneli w Niemczech i mówił że w pochmurne dni też działają tylko nie pamiętam na ile ,nie długo sezon się zacznie to się dowiemy.
Zaraz może pojadę zwodować łajbę to zobaczę czy ładują ,dzisiaj pogodę mam zmienną
Napisano 14 maj 2017 - 16:18
Adam, zasadniczo to zwykle daleki jestem od stresu. dlatego napisałem, że przepychamy się na słowa w oparciu o różnego rodzaju teorie. niebawem sprawdzę w praktyce czy i jak to działa.
Kodzak, ze względu na to jak istotny jest kąt padania promieni słonecznych nie chcę panela/paneli montować na stałe na dachu (ewentualnie jakiś stelaż z regulowanym kątem pochylenia).
Napisano 15 maj 2017 - 12:48
To nie są teorie a czysta fizyka , nie wynaleziono jeszcze perpetuum mobile, nie ma słoneczka to nie ma energii , co jest równoznaczne z tym że nie ma prądu
Napisano 15 maj 2017 - 12:59
Poczytaj fora kamperowe: tam bardzo wielu dochodziło z czym to jeść (te panele), jakie wybrać i co spełnia wymagania w turystyce.
Ot chociażby temat gościa który korzysta i we Włoszech ale i w Szkocji gdzie słońce za wiele nie świeci
http://www.campertea...pic.php?t=18013
Napisano 15 maj 2017 - 13:10
Tylko tu jest trochę inny problem. Brak prądu z panela przy normalnej turystyce możesz traktować w kategoriach urozmaicenia wyjazdu - zapalisz świeczkę, latarkę czy cokolwiek i jakoś tam będzie. W kategoriach wyjazdu wędkarskiego gdzie napędem jest elektryk, a panel ładuje aku jest jednoznaczne z być albo nie być takiej wyprawy.
Napisano 15 maj 2017 - 13:30
No właśnie dlatego podsunąłem pomysł z "kamperownictwa"- ponieważ opisują jak jednak mieć prąd kiedy słońca baaaaaaardzo mało.
Ci co kasę mają- kupują lub robią sobie sami baterie na bazie litu i 100Ah w kieszeni noszą
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych