Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Silnik elektryczny (w tym dziobowy) a zakłócenia echosondy

garmin minnkota motorguide riverfox zakłócenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
283 odpowiedzi w tym temacie

#121 OFFLINE   Atana

Atana

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 74 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Krzysztof

Napisano 28 lipiec 2019 - 10:52

Silnik elektryczny powinien być na własnym Aku bez niczego innego. Nie ze względu na zakłócenia tylko dlatego że może uszkodzić inne urządzenia przez rozruch "na zwarciu". Podpięcie nowej spaliny i elektryka na tym samym Aku może uszkodzić komputer w silniku spalinowym (wtrysk).

Zakłócenia EMI można eliminować za pomocą "dławików ferrytowych", zapinane na przewody, jak najbliżej odbiornika.

Zakłócenia są coraz częściej spotykane, 10 lat temu nie było tych problemów a teraz narastają we wszystkich urządzeniach. Już chyba wszystkie nowe silniki spalinowe generują szum na przewodach, odpowiedzialne za to są wtryski, zapłon i alternator.

Spotkaliśmy się również z samym Akumulatorem, który generował zakłócenia.

W przypadku starszych silników elektrycznych, potrafią też siać szum przez wodę, z silnika do przetwornika, wtedy można zmasować silnik (obudowę silnika pod wodą) ze słupkiem (-) na Aku.

• StCroix lubi to

#122 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 28 lipiec 2019 - 13:35

Nie wiem, czy to wina silników, czy oszczędności na elektronice, ładowania w czapkę wszystkiego, byle taniej. Prosty przykład- bezpieczniki w silnikach Haibo- mniejsze niż maksymalny pobór prądu przez nie. Rezultat= sensacje na wodzie i niezadowolenie klientów. Nie bez powodu maxymizer minnkoty kosztuje w USA ok 150USD, a same silniki cieszą swych użytkowników.

Działanie zakłócające  silnika jest constans( w sytuacji optymalnej- bez awarii szczotek w szczotkowym),  a problemów należy  szukać w pozostałych elementach elektronicznych.Owszem, są zdarzenia losowe, jakieś niedoróbki, ale spasowanie ze sobą elementów sterujących w spawie zakłóceń jest w mojej opinii ważniejsze niż sam pędnik.

Zobaczcie, najnowsze dziobowce głównych brandów są bezszczotkowe. Co więcej- oferują montaże przetworników na pędniku lub mają zintegrowany ducer na nim.

Niestety, te silniki są bardzo drogie jak na nasze warunki- 3k$, potrzebują 24/36V, ale są zrobione pod względem elektroniki na pewno właściwie.

Ja mam starą MK- na przełącznikach, Osapiana z "maxi" oraz od niedawna Xi3 na dziób. Elektronika sterująca w tym ostatnim jest na wyższym poziomie, bo przyspiesza okrutnie, czasami rzuca pontonem 3.3m dość mocno i wszystko to w bardzo krótkim czasie przyspieszenia( w płynięciu do zadanego waypointa)- to mi akurat przeszkadza, bo trzeba się trzymać fotelika- a nie znalazłem regulacji.

Czyli jakość musi kosztować(choć nie da się uniknąć rozczarowań)  i tyczy się to samego pędnika ale najbardziej zawiadującej nim elektroniki.

Oczywiście, są warunki do spełnienia na pokładzie- kable od zasilania jak najdalej od kabli echa, oddzielne akumulatory, porządne zaciski/wtyczki a nawet samo umiejscowienie elektroniki na pokładzie.

Ja na ten przykład w piątek krążyłem wokół dętki na przyczepce,  ubranej  w uruchomione silniki -  z kompasem magnetycznym, by znaleźć optymalne miejsce dla wrażliwego na zakłócenia kompasu Point-1.

Żyjemy w świecie kabli, wifi ale niezmiennie trzeba zachować tzw. warunki brzegowe, by to wszystko się kupy trzymało.

Pozostałe problemy wynikają albo z uszkodzonego egzemplarza danego urządzenia, albo z jego jakości i związanych z tym interakcji z inną elektronika na pokładzie.

Moja konkluzja po doświadczeniach z Osapianem i MK w kontekście interakcji z elektroniką/ odczytami echa: lepsza stara Minn Kota na przełącznikach niż najwyższy model Osapiana z maxymizerem składanym u nas.

Oszczędność prądu w aku przy maxymizerach- to w realu bardziej marketingowy chwyt, bo po piewsze nie każdy z nas trolluje do upadłego na wodzie, a po drugie w wariancie mobilnym nie jest problemem podładować akumulator przed następnym wyjazdem. Na najwyższych biegach/obrotach maxi i tak nie działa- a używamy ich do przelotów pomiędzy miejscówkami najczęściej ;)

Jedyną korzyścią jaką widzę w silnikach z maxi ,to możliwość płynnej regulacji obrotów- prędkości. To się przydaje i w trollu , i w kompensacji wiatru znoszącego z miejscówki.

Daj panie Boże, by kolejne generacje Osapianów miały i płynną  regulację od 0 RPM, i sprawnie działający maxymizer. Moje doświadczenia z miernikami DC na wodzie i silnikiem od MC pokazują, że jest to raczej hybryda pomiędzy silnikiem przełącznikowym a takim z "prawdziwym" maxymizerem: prądy zwiększają się skokowo, a do regulacji istnieje tak naprawdę niewielki zakres prądowy w okolicach kolejnych przeskoków tego "maxymizera". Gdyby był on prawdziwy, to regulacja RPM byłaby realnie  powiązana z pracą manetki i startowałby od 0RPM i 0 A poboru.

No chyba, że mam trefny egzemplarz po przejściach i nie znam się na tym, co tu klepię.

Z drugiej strony CCC i nie nie wiem, czy mam prawo wymagać tego samego od sprzętów różniących się ceną o ponad tysiąc złotych. Osapian nie jest złym silnikiem, ale skoro reklamowany jest przez dealera jako superhiper wydajność,kable, testy warsztatowe,  jakość, to chyba mamy prawo trgo wymagać?

Użytkownik Maciej_K edytował ten post 28 lipiec 2019 - 13:37

#123 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 28 lipiec 2019 - 16:09

Maciek ... super hiper jest wszystko póki się nie kupi. Później dopiero rzeczywistość odkrywa karty i zaczyna się czara goryczy .faktami napewno jest :
- w tanich chinczykach maxymizery zazwyczaj sieją zakłócenia A ich płynność to rzecz umowna...
-jak dla mnie z perspetywy czasu to te wszystkie chinczyki haswing,mikado,jaxony to jeden grzybek ino w innym opakowaniu...różnią się detalami i są w tej samej klasie jakosci
-w klasie "premium" też się nieźle buble trafiają gdzie sam zakosztowalem tych przygód z epropulsion navy 6.0 -wpierw dostałem bubla z przekładnią A po miesiącu się rumpel wysypal.

#124 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 28 lipiec 2019 - 16:21

Czyli Karwin/Torquedo i dalej długo, długo nic - w klasie premium...

#125 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 28 lipiec 2019 - 16:50

Przy dużych mocach chyba tak... , epropulsion napewno jest mega model- spirit 1.0
Przy 12v więcej niż 1500zl bym nie dał na dzień dzisiejszy za silnik na pawez. Będą to roznice kosmetyczne i chyba własnego ego :) każdy będzie chwalił swoje , bo już tak jest. Oczywiście silnik.mk czy.mg będą lepiej wykonane , maxymizery będą lepiej działać itd. Jednak przebicie cenowe jest spore w nich , a prędkość pozostaje ta sama . +- 1kmh co gruncie rzeczy nic nie wnosi

#126 OFFLINE   michcio

michcio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 967 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:K.

Napisano 04 październik 2019 - 19:46

Teraz i ja się dołączę do tematu.
Haibo m200 podpięty pod 2x100ah. W coverze garmin 7sv podpięty do własnego źródła prądu 20ah.
Na downview działa ok, jak dam klasyczny widok - nic nie widać. Wylacze silnik to wraca do normy. Urządzenia w pewnej odległości od siebie. Silnik i przetwornik na jednej pawęży. Problemu nie było w mixie z Haswingiem 2hp.
Jakieś pomysły? Jakieś rozwiązania ?

#127 OFFLINE   SzymusS

SzymusS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1065 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz

Napisano 04 październik 2019 - 19:53

Teraz i ja się dołączę do tematu.
Haibo m200 podpięty pod 2x100ah. W coverze garmin 7sv podpięty do własnego źródła prądu 20ah.
Na downview działa ok, jak dam klasyczny widok - nic nie widać. Wylacze silnik to wraca do normy. Urządzenia w pewnej odległości od siebie. Silnik i przetwornik na jednej pawęży. Problemu nie było w mixie z Haswingiem 2hp.
Jakieś pomysły? Jakieś rozwiązania ?

Uziemnij minus na aku od echa (np kabelkiem dotknij minusa na echu i wody lub innego metalowego elementu który styka się z wodą na Twoim plywadle) i zobacz czy pomoże

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Użytkownik SzymusS edytował ten post 04 październik 2019 - 19:54

• Ardoro lubi to

#128 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 04 październik 2019 - 19:54

Odsunąć maksymalnie od siebie kable z silnika i echa, oddalić.na Maxa xdcr od silnika .

#129 OFFLINE   michcio

michcio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 967 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 04 październik 2019 - 20:24

Odsunąć maksymalnie od siebie kable z silnika i echa, oddalić.na Maxa xdcr od silnika .

to nie pomogło

Uziemnij minus na aku od echa (np kabelkiem dotknij minusa na echu i wody lub innego metalowego elementu który styka się z wodą na Twoim plywadle) i zobacz czy pomoże

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Podłączę i wypróbuję w weekend.

Użytkownik michcio edytował ten post 04 październik 2019 - 20:24

#130 OFFLINE   raffi

raffi

Forumowicz

• Forumowicz+ bez giełdy
  • PipPip
  • 57 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Arent

Napisano 16 październik 2019 - 14:38

Napiszę jak rozwiązałem mój problem.
Najważniejsza rzecz to kabel uziemienie który wychodzi jako trzeci z echosondy. Podłączyłem go do uchwytu przetwornika. Dokupilem dwa filtry ferrytowe po 8 pln sztuka i teraz głównie dzięki uziemieniu mam obraz igła. Serio. Super obraz bez żadnych zakłóceń.
Pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
  • michcio lubi to

#131 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 16 październik 2019 - 17:11

Jakie echo używasz?

#132 OFFLINE   robbertzam

robbertzam

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 232 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Robert

Napisano 26 styczeń 2020 - 17:18

Kolega ma problem z echosondą, która pokazuje zakłócenia jak poniżej:

Załączony plik  echok.jpg   74,66 KB   17 Ilość pobrań

Problem pojawia się jedynie na płytkiej wodzie do 3 m, głębiej jest ok.

Ktoś miał może podobny przypadek?

#133 OFFLINE   michcio

michcio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 967 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 23 kwiecień 2020 - 20:26

Jeszcze tydzień i będę sprawdzał rozwiązania, tak to nie było możliwości. Do minusa na aku podpiąłem kolejny kabelek który podepnę do aluminiowej  prowadnicy na koła slipowe. Jeśli nie, to będę musiał szukać dalej...

#134 OFFLINE   IntruZ9

IntruZ9

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 486 postów
  • LokalizacjaPCT
  • Imię:intruz

Napisano 11 maj 2020 - 06:24

Panowie jak jest teraz z tymi zakłóceniami coś się poprawiło? Chce kupić jakiś silnik (doraźnie) do 1500zl.. kiedyś kiedyś miałem osapiana 55 max i faktycznie siał na echo ale tylko pod wspólnym ako,na osobnym dla echo było cacy,czy to po prostu na zasadzie loterii?

#135 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 11 maj 2020 - 07:38

Weź na przełącznikach i spokój. Maxi to głównie do trolla. Na miejscówkę i tak dopływa się na "szybkości". Dalej popłyniesz kupując drugi aku zamiast maxymizera w silniku. 

#136 OFFLINE   IntruZ9

IntruZ9

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 486 postów
  • LokalizacjaPCT
  • Imię:intruz

Napisano 11 maj 2020 - 10:47

Tak właśnie myślę,tylko ja płynąc na miejscówkę już trolluje :D rzadko pływam na maks,powyżej 3 biegu...może i racja,drugie ako w rezerwie i po kłopocie

#137 OFFLINE   Domator

Domator

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 222 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
  • Imię:Cezary

Napisano 11 maj 2020 - 15:02

A ja od lat używam maksymizerów zewnętrznych własnej. Zmontowałem ich parę sztuk. Koszt takiego urządzenia mieści się w 100 zł. A za 150 zł mam maksymizer z miernikiem mocy i pracy. Super sprawa

Teraz jestem w trakcie składania takiego regulatora sterowanego pilotem na bazie:

https://pl.aliexpres....6ac45c0fmsZ682

Dokładam do tego miernik pracy i mocy

Tak za 150 zł mam urządzenie kontrolujące zużycie akumulatora oraz sterujące prędkością silnika :)

Użytkownik Domator edytował ten post 11 maj 2020 - 15:03

#138 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 11 maj 2020 - 15:28

A ja od lat używam maksymizerów zewnętrznych własnej. Zmontowałem ich parę sztuk. Koszt takiego urządzenia mieści się w 100 zł. A za 150 zł mam maksymizer z miernikiem mocy i pracy. Super sprawa

Teraz jestem w trakcie składania takiego regulatora sterowanego pilotem na bazie:

Dokładam do tego miernik pracy i mocy

Tak za 150 zł mam urządzenie kontrolujące zużycie akumulatora oraz sterujące prędkością silnika :)

Cieszę się z udanych projektów, niemniej temat dotyczy zakłóceń, które powstają przy pracy układu elektronicznego. 

#139 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 11 maj 2020 - 16:41

Ten licznik energii dc/ watomierz, z linku jak wytrzyma 150A przy 12v to się zapisuję na balet :)

#140 OFFLINE   Domator

Domator

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 222 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
  • Imię:Cezary

Napisano 11 maj 2020 - 18:37

Cieszę się z udanych projektów, niemniej temat dotyczy zakłóceń, które powstają przy pracy układu elektronicznego. 

No tak przepraszam ! Zapomniałem zupełnie dodać, że nie mam dzięki temu żadnych zakłóceń echosondy !

Teraz już chyba jest ściśle na temat ! :)

Użytkownik Domator edytował ten post 11 maj 2020 - 18:38

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: garmin, minnkota, motorguide, riverfox, zakłócenia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych