Witam
Pewnego czasu prosiłem jednego z moderatorów o radę i w zamian obiecałem pokazać co z tego wyszło. No i czas dotrzymać słowa.
Na wstępie chciałbym podziękować wszystkim forumowiczom których męczyłem na priva i udzielili mi wiele cennych rad oraz za wiele ciekawych uwag zawartych wątku o rodbuildingu.
Plan złożenia sobie wędek pod moje łowiska i pod ryby jakie tu łowię dojrzewał powoli.
Aby nie mieć już drogi odwrotu zrobiłem sobie przyrząd na którym robię omotki,lakieruje i suszę lakier. Powstał na profilu aluminiowym o długości dwóch metrów. Silnik ma 20 obr/min.
Używam lakieru Flex Coat UltraV High Formula.
#1 OFFLINE
Napisano 02 październik 2011 - 09:30
#2 OFFLINE
Napisano 02 październik 2011 - 09:35
Nie jestem fanem wędek bardzo szybkich i ryby które łowię nie wymagają takiego sprzętu więc XCW70MHM bardzo mi przypadł do gustu. Ostatnio niemal wyłącznie łowię z pływadełka i wędki castingowe bardziej mi do tego pasują. Na łowiskach na których łowię często jest na powierzchni zawiesina która oblepia wszystko i postanowiłem że rękojeści będą z pianki – wielokrotne mycie środkami myjącymi nie zmienia wyglądu.
Załączone pliki
- pitt lubi to
#3 OFFLINE
Napisano 02 październik 2011 - 09:38
Wędka ma być na szczupaki , bassy , okonie i sandacze które na moim łowisku żerują w połowie słupa wody i w górnych warstwach. Na razie nie sprawdziłem jej mocy . Klenik 50 cm i kilka bassów 40-45 cm nie zrobiło na niej wrażenia. Muszę czekać aż woda się choć trochę ochłodzi.
Załączone pliki
#4 OFFLINE
Napisano 02 październik 2011 - 09:40
Blank oryginalnie jest lakierowany więc nie obyło się bez skrobania i wygładzania papierem. Jako że najdrobniejszy papier jaki udało mi się tu kupić to tylko 1000 blank pokryłem wcierając żywice.
Spacig użyłem oryginalny plus dodatkowa przelotka . Tu już włożyłem więcej czasu co widać .
Może uda mi się jeszcze w tym roku sprawdzić na szczupakach?
Załączone pliki
#5 OFFLINE
Napisano 02 październik 2011 - 09:43
Nie mam zamiaru zawalać się wędkami ale myślę że jeszcze trzy będę musiał dorobić aby obsłużyć gatunki jakie tu łowię.
Załączone pliki
#6 OFFLINE
Napisano 02 październik 2011 - 10:33
#7 OFFLINE
Napisano 02 październik 2011 - 19:01
naprawdę bardzo sie cieszę widząc pierwsze kije spod Twojej ręki, a jeszcze bardziej słysząc że nie zamierzasz na nich poprzestać.
Strasznie jestem ciekawy tej nowej serii blanków Batsona na walleye - więc licze na raporty z pola walki jak się sprawuje kijek. Blank na sucho robił na mnie dobre wrażenie, ale ponieważ jest podobny co CB70H którego juz mam wiec jakoś nie było motywacji żeby robić klona.
Wątek oczywiście dodaję do galerii użytkowników !
Pozdrawiam
#8 OFFLINE
Napisano 02 październik 2011 - 21:00
Zazdroszcę Ci łowiska klenie ,sandały ,basy i symy w jednym miejscu
Pozdro
Rafał
#9 OFFLINE
Napisano 01 luty 2012 - 15:59
Ostatnio prawie wyłącznie łowię z pływadła więc postanowiłem złożyć sobie wędki pasujące mi do tego typu łowienia. Z nie za długim dolnikiem , jednoczęściowe i pod casta bo wygodniej mi się nim łowi z oponki.
Brakowało mi wędki pod okonia i typową pod sandacza. Zakupy tradycyjnie w FC- bo po prostu mam po drodze. Pan Irek pod okonia na ciężko polecił mi DS821 a pod sandacza do główek max 30 gram plus nie duża guma SB812.
Przy okazji postanowiłem poprawić Batsona XCW70MHM .
Wędki zbroiłem spiralnie. Okoniówka cały komplet przelotek Fuji ,Batson i sandaczówka w Forecast z Fuji Sic-iem na szczycie.
Oto efekt moich prac :
Nad woda był na razie tylko MHX SB 812. Główka 30 gram i czterocalowe Ohio Relaxa nie robi wrażenia
Załączone pliki
- pitt lubi to
#10 ONLINE
Napisano 01 luty 2012 - 16:13
Widzialem ten blank okoniowy podczas ostatniej wizyty w FC.
Fajny patyczek
Podoba mi sie pomysl na rekojesci
Pozdrawiam
Guzu
#11 OFFLINE
Napisano 01 luty 2012 - 16:15
Będzie nie tylko pod okonia , pod bassa też się nada pod lżejsze wynalazki
A pomysł na rękojeść to jest trochę plagiat kilku wzorów które podpatrzyłem tu na forum
#12 OFFLINE
Napisano 01 luty 2012 - 16:53
#13 OFFLINE
Napisano 01 luty 2012 - 17:05
Postaram się aby Bassy 2012 nie był wątkiem autorskim CLAUDIO
#14 OFFLINE
Napisano 01 luty 2012 - 23:29
Pozdro
Rafał
#15 OFFLINE
Napisano 02 luty 2012 - 09:22
#16 OFFLINE
Napisano 04 luty 2012 - 00:17
#17 OFFLINE
Napisano 04 luty 2012 - 11:40
Na pewno jeszcze coś pokażę ale dopiero po wakacjach
W planach mam spinning do łowienia z brzegu rzeki i z plaży. Oglądałem w FC blanki CD z serii XLS o długości 275 i bardzo mi się spodobały. Teraz muszę podpatrzyć tubylców czym łowią i jak aby dobrać o odpowiedniej mocy i ciężąrze rzutowym
#18 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2013 - 15:34
Witam.
Dawno nic swojego nie prezentowałem a przynależność do grupy "Twórców" zobowiązuje
Na pierwszy ogień idzie kijek na zbliżający się sezon szczupakowy na blanku St.Croix 5C70MHF-B.
1.jpg 44,26 KB 142 Ilość pobrań
Uzbrojony spiralnie w 8 przelotek plus szczytowa od 7 do 5.
2.jpg 36,45 KB 180 Ilość pobrań
Ostatnio przypadły mi do gusty uchwyty Fuji SK2.
Zależało mi na jaknajniższej wadze wędziska więc zrobiony jest milimalistycznie.
3.jpg 24,68 KB 181 Ilość pobrań
4.jpg 39,35 KB 206 Ilość pobrań
Nad lakierowaniem mimo przeczytaniu wielu porad muszę jeszcze popracować
5.jpg 83,71 KB 221 Ilość pobrań
6.jpg 60,31 KB 200 Ilość pobrań
7.jpg 64,78 KB 136 Ilość pobrań
Waga wędziska to 120 gram. Punkt wyważenia przy Cu201e jest 3 cm przed wodzikiem , chyba nadgarstem mi to wybaczy
#19 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2013 - 17:04
Fajny kijek ,mi osobiście się podoba ,mimo że nie gustuję w piance i tych uchwytach.Fajnie wszystko współgra i najważniejsze jest jak chciałeś.
Co do lakieru zapewne nakładasz zbyt dgrubą warstwę,stąd na środkowej części omotki widoczne lekkie wybrzuszenia,choć przy tipetach z matalica na tak małych stopkach trudno tego uniknąć Na pewno nie ma to znaczenia przy wedkach tej mocy,natomiast przy okoniowych staram sie unikać wstawek.
#20 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2013 - 18:02
Dzięki @Dąbek za zwrócenie mi uwagi na wpływ tipetu na środku stopki. Nastepny kijek ma 12 lb i bedę musiał chyba zmienić wzór omotki.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |