Taka dłubanka - klepanka domowym sposobem według przepisu dziadka Dziadek wiedział co robi tęgie ryby wyciągał - a niektóre urywały mu żyłki
Blacha nierdzewna o gr. 2mm - poddana procesom cieplarnianym do czego posłużył palnik do cięcia tlenem. Ile ważą i jaką mają długość nie pamiętam moment zaraz wrócę - już jestem będzie z 26gr i 9cm.W morze daleko polecą - rzekę trociową każdą przelecą w wodzie ładnie się kolebią pokazując boczki - co z kolei daje refleksy świetlne o różnym natężeniu w zależności od kąta padającego światła - jak i jego natężenia.Dziadek bardzo wierzył w tego morsika przez co wielkie ryby łowił a wiedzę miał przeogromną nikt nie był w stanie go przegadać co do skuteczności tej przynęty miał niepodważające argumenty mówiące o wyższości tej przynęty nad innymi. Wiedział w jakie miejsce trzeba go rzucić i jak poprowadzić by złowić rybę.Nie uznawał innych przynęt i nawet nie chciał ich oglądać a wyniki miał nie gorsze od tych którzy łowili na cud przynęty z kraju i ze świata Dziadek kochał Polskie rzeki i ryby w nich mieszkające. Dziadka podpatrywali wszyscy W późniejszym czasie przypisując sobie zasługi które jemu zawdzięczali. Dziadek miał talent - a talentu nie nabywa się w trakcie życia - z talentem trzeba się urodzić. Zawsze mi powtarzał że nie pomorze fura sprzętu jak nie ma talentu Dziadek był nieugięty i stał przy swoich racjach twardo - nie był zmienny i przekupny - nie fruwał na prawo i lewo.Dlatego dziadka każdy darzy sympatią i wielkim szacunkiem.Mówił że najgorzej jest jak dużo mówią ci - którzy nie mają nic do powiedzenia. Dziadek nigdy nie zaistniał ani nie zajął miejsca które mu się należało - bo był uczciwy i nie ogarniał biznesu i całej machiny oszustów i kombinatorów Dziś na ryby już nie jeździ ale zawsze przypomina mi żebym zabrał morsika A morsik i nie tylko morsik w utalentowanych rękach i dziś łowi wielkie ryby.
Pozdrawiam serdecznie i trociowych sukcesów z morza życzę
Morsiki na wzór dziadka
Dziadek oprócz pasji łowienia ryb był wiernym kibicem POGOŃ SZCZECIN
Użytkownik Darekspin edytował ten post 10 listopad 2012 - 17:57