Cześć koledzy
Pstragi na moich lowiskach bardzo ładnie biorą na keitechy 2 cale ale mocny nurt sciaga gumy z glowek przez to nacięcie na hak offsetowy. Czy znacie analogiczne do kajtkow gumy z pełnym miesistym korpusem bez wyciecia?
Jak naprawić gumy KEITECH? Patent na spadające gumy...
#1 OFFLINE
Napisano 08 sierpień 2016 - 21:42
#2 ONLINE
Napisano 08 sierpień 2016 - 21:56
#3 OFFLINE
Napisano 08 sierpień 2016 - 22:12
Wszystkie kajtki kleję przed łowieniem . W trakcie zresztą też .
- Del Toro i Krzysiu lubią to
#4 ONLINE
Napisano 08 sierpień 2016 - 22:45
Bartku, kleisz klejem takim jak kropelka? Przy główce i na kolanku haka?
Użytkownik gringo edytował ten post 08 sierpień 2016 - 22:46
#5 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2016 - 09:06
1. SUPER GLU - przy główce i na kolanku tez - Najlepiej aby guma była oczywiście sucha czyli przygotować to sobie przed łowieniem
2. NA haku zrobić gwint z pletki 0.15-0.30mm tzn. na trzonek zawinąć pletkę aby powstał gwint, wystarczy kilka obrotów i to zalać klejem, poczekać aż wyschnie, poobcinać niepotrzebne końce i na to założyć kajtka. Często ten sposób daje rade
- laredo i Pawgas lubią to
#6 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2016 - 11:56
Jak wyzej, przy kaitechach klej sie bardzo przydaje
#7 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2016 - 13:33
witam Ja kleje tym klejem od paru lat wszystkie gumy i polecam ....https://przynety-swi...zynet-gumowych/
#8 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2016 - 19:02
witam Ja kleje tym klejem od paru lat wszystkie gumy i polecam ....https://przynety-swi...zynet-gumowych/
A ów klej nie gryzie Z-manów jak np. Super Glue? Bo ten ostatni niestety lubi trochę podtopić wabie tej marki.
#9 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2016 - 21:43
Bartku, kleisz klejem takim jak kropelka? Przy główce i na kolanku haka?
Od jakiegoś czasu używam Super Glue żel ( gel - nie jestem pewien , co jest napisane na opakowaniu ) . Trafiłem kilka razy na ten klej w kiosku z gazetami , pakowany po dwie tubki , kolor niebieski/granatowy . Znacznie poręczniejszy w nakładaniu od płynnego supergluta . Kiedy tylko mogę , ze względu na rozmiar przynęty i gramaturę obciążenia , stosuję główki bez kołnierza ( najchętniej made by @robertd i matzuo ) . Nakładam odrobinę kleju na czoło gumy i hak przy główce , po czym dociskam . I tyle . Staram się mieć wystarczający zapas pozbrojonych rozmiarów i gramatur , choć prace w terenie często są nieuniknione . W osobną przegródkę odkładam gumy naruszone , ściągnięte i inne do poprawki - to również jest nieuniknione .
#10 ONLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 00:09
2. NA haku zrobić gwint z pletki 0.15-0.30mm tzn. na trzonek zawinąć pletkę aby powstał gwint, wystarczy kilka obrotów i to zalać klejem, poczekać aż wyschnie, poobcinać niepotrzebne końce i na to założyć kajtka. Często ten sposób daje rade
Kolega ostatnio mi wspominał o tym patencie, będę musiał wypróbować.
#11 ONLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 07:48
Polecam klej typu kropelka w buteleczce z pędzelkiem, tak jak kobiece lakiery do paznokci. Szybkie poręczne nakładanie, nie brudzi, nie wylewa, nakrętka nie skleja się.
Kupowałem w Castoramie ale pewnie dostępność w innych sklepach z tego typu rzeczami jest bezproblemowa.
- Lepton, malinabar i coloumb lubią to
#12 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 08:47
#13 OFFLINE
Napisano 06 październik 2016 - 07:38
Po rozmowach z ludźmi nad wodą widzę, że dużo ludzi bawi się klejami i innymi wynalazkami.
Mój patencik miał być prosty, szybki do wykonania nawet nad wodą, i tani. Do wykonania jednej główki pod kajtki potrzeba mniej niż minutę. Przyda się też:
rurka termokurczliwa 1mm
nożyczki/obcinarka
zapalniczka
Po kolei:
1. Tniemy rurkę na 7-8mm kawałki.
1.JPG 19,71 KB 52 Ilość pobrań
2. Nakładamy aż do krawędzi główki pierwszą rurkę, zagrzewamy, dajemy 5s na wystygnięcie. Na ~2mm pierwszej rurki, nakładamy drugą, i powtarzamy proces grzania.
2.JPG 29,44 KB 50 Ilość pobrań
3. Kolejna rurka, która pomoże całość ustabilizować i utrzymać w miejscu.
3.JPG 24,94 KB 51 Ilość pobrań
4. Et, voila! Mamy główkę która oprze się destrukcyjnym zapędom okoni wobec biednych i niewinnych kajtków
4.JPG 30,14 KB 50 Ilość pobrań
Rurka termo nie wchodzi w reakcję z gumą. Patent pending Śmiało, korzystajcie
Załączone pliki
- szpiegu, popper, woblerek48 i 32 innych osób lubią to
#14 OFFLINE
Napisano 06 październik 2016 - 07:46
Pomysł fajny.
Będzie działać zwłaszcza przy gumach już zmęczonych życiem.
Nowa guma się jeszcze jako tako trzyma.
Warto mieć kilka główek już gotowych z koszulkami.
#15 OFFLINE
Napisano 06 październik 2016 - 09:19
#16 OFFLINE
Napisano 06 październik 2016 - 10:20
Moja alternatywa to klej .Jest bardzo dobry nawet wypełnia ubytki polecamhttps://przynety-swi...zynet-gumowych/
#17 OFFLINE
Napisano 06 październik 2016 - 10:24
sprawdzałeś ten klej? pachnie jak Kropelka
#18 OFFLINE
Napisano 06 październik 2016 - 11:07
Moja alternatywa to klej .Jest bardzo dobry nawet wypełnia ubytki polecamhttps://przynety-swi...zynet-gumowych/
A jakie tam fajne główki mają ... z wolframu! Cienka szyjka. Już nie trzeba nic kombinować.. Tylko ta cena..
#19 OFFLINE
#20 OFFLINE
Napisano 06 październik 2016 - 11:22
sprawdzałeś ten klej? pachnie jak Kropelka
Ja sprawdzałem, po zaschnięciu ma zupełnie inną strukturę niż 'kropelka' (świetny do klejenia i wypełniania ubytków w dużych gumach - nie usztywnia ich w miejscu klejenia/ wypełnienia).
Do kol. powyżej - cena jest za 12g, a nie za 2g (jak 'kropelki' czy innego kleju szybkoschnącego).
- xyzzvpc i Dano. lubią to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: keitech, naprawa, gumy
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Wędka do dużych gum i jerkówNapisany przez Pitpno , 02 cze 2020 spinning, gumy, jerk, wędka |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
Świat zabawek Speku3Napisany przez speku3 , 03 maj 2020 gumy, obrotówki, woblery |
|
|
||
|
Hand made →
Naprawy, tuning, majsterkowanie →
SPIS TREŚCI DZIAŁU - Naprawy, tuning, majsterkowanieNapisany przez Del Toro , 21 cze 2018 tuning, naprawa |
|
|
|
Rozwiązane
Sprzęt wędkarski →
Sprzęt motorowodny i elektronika wędkarska →
TOHATSU 25Napisany przez allevoytek , 11 cze 2018 naprawa, moduł, elektronika i 2 więcej |
|
|
||
Hand made →
Naprawy, tuning, majsterkowanie →
Naprawy i przebudowy wędek - kto i gdzie?Napisany przez Krupin , 09 gru 2011 wędka, naprawa |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych