Cześć,
Trudno nie zauważyć, iż na jerkbait.pl są gatunki ryb cieszące się wyjątkową estymą i popularnością. Jedną z nich jest niewątpliwie boleń, na którego sezon rozpoczyna się już za kilkanaście dni. Z tej okazji nasi forumowi rodbuilderzy przygotowali – a jakże – nie lada gratkę dla fanów bolenia, propozycje kijów dedykowanych tej pięknej i sportowej rybie. Zapraszamy do lektury kolejnego artykułu z cyklu „rodbuilderzy prezentują” i dyskusji na forum.
Zapraszam serdecznie!
Pozdrawiam
Remek
Rodbuilderzy prezentują - wędki boleniowe - nowy artykuł
#1 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2008 - 08:23
#2 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2008 - 10:57
#3 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2008 - 10:57
Chciałoby się te wszystkie kijki wypróbować
Podoba mi się podejście Sławka do tematu boleni.
Sławku,
tu na środkowej Wiśle też jest kilka osób polujących lekko na bolki...tak z podchodami prawie pstrągowymi
pozdrawiam
#4 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2008 - 11:03
#5 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2008 - 11:06
ps.Szkoda ,że chłopaki z Art-Rod nie pokazali nic ze swojej stajni ,ale rozumiem ,że są tak mocno pochłonięci budową mojego boleniowego kijka ,że brak im czasu
Maciek,
z której strony czytałeś?
#6 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2008 - 11:14
Edytuję i już nic nie piszę dziś chyba
ps.to przez to ,że na pierwszym zdjęciu jakąś dziwną wędkę zobaczyłem
#7 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2008 - 11:47
ps.to przez to ,że na pierwszym zdjęciu jakąś dziwną wędkę zobaczyłem
Dobre !!
Maciejowaty, kijem o dłogości 2,13 i powiedzmy lotną 10g przynetą boleniową (np. wahadłówka Abu Toby albo MAST) przerzucasz Wartę w okolicach Poznania bez większych problemów. Zwłaszcza jak w uchwycie jest Antares AR.
Na Warcie wiekszy problem stanowi takie podejscie do łowiska, żeby bolenie nie uciekły w inne miejsce i tu faktycznie dłuższy kij mógłby być pomocny. Często jest też tak, ze łowisz właśnie bolki żerujace pod drugim brzegiem. W takim układzie jesteś dla nich nie widoczny. Sam jestem ciekawy tego boleniowego króciaka i mam nadzieję, że Łukasz pozwoli mi połowić na te kij. Jedyne co wzbudza moje zastrzeżenie ( wkontekscie boleniowania) to zaskakujaco niski górny c/w jak na kij 7 o mocy 15 funtów i coby nie mówić z wysokiego modułu.
Czy kij jest opisany dosłownie czy ma zwyczajowy dla kijów z US pewien zapas pozwalajacy przekroczyć górny c/w o powiedzmy 20%?
ja docelowio pod warciańskie bolasy też mam Lamiglasa ale 17 funtowego z grafitu o nizszym module..
Co do opisów reszty wedzisk to podoba mi się Talon Sławka O.B. i jego dystans do wielu wędkarskich aspektów. Szczególnie do plecionki.
Coraz cześciej mam podobne zdanie na ten temat...
pozd JW
#8 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2008 - 12:04
Jerzy,
To był taki mały złośliwy żarcik
ps.Pewnie dlatego ,że mój zestaw castingowy za kupę kasy odmówił posłuszeństwa po godzinie łowienia i teraz mam uraz
#9 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2008 - 12:16
XMG LP843 – 7’ 8-15lb 1/4-1/2 oz
Ja bym dał temu wiarę. Szczególnie w Lamiglasie.
Sam wiesz, że ich blanki są ....zaskakujące.
Eeeech, zebym mógł sobie teraz pozwolić na kolejne COŚ, pewnie już bym składał zamówienie.
U mnie, pewnie, niezależnie od wielkorzecznych łowów, służyłby również do czegoś zgoła odmiennego
#10 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2008 - 14:34
Poper może już nie długo go zobaczysz jeśli się nie myle.
Swoją drogą jeśli to jest to o czym myślę to całkiem ładny kijek i super się ładuje tak jak mówił Jurek z Antkiem druga strona warty to nie problem. Z tym zapasem mocy to bym polemizował a zwłaszcza 20% ale może się nie znam.
#11 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2008 - 15:16
#12 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2008 - 18:12
#13 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2008 - 19:28
#14 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2008 - 19:30
#15 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2008 - 19:42
Coś mi ten pierwszy kijek jakiś znajomy.
Poper może już nie długo go zobaczysz jeśli się nie myle.
Swoją drogą jeśli to jest to o czym myślę to całkiem ładny kijek i super się ładuje tak jak mówił Jurek z Antkiem druga strona warty to nie problem. Z tym zapasem mocy to bym polemizował a zwłaszcza 20% ale może się nie znam.
Mirek, czyżbyś skrycie uknuł zamiar, budowy takiej wędki?
#16 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2008 - 19:50
#17 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2008 - 19:54
za stary jestem na słodzenie Danielowi XRods ale wykonanie wędki Popera- Waldka i AVID szpiega - Grześka sam design jest tak za.....ty że o czym tu w ogóle jeszcze pisać.
chylę czoła do wykonawcy tych patyków i życzę wszystkim takiej dokładności i dużego wkładu duchowego w wykonaniu lasu wędek.
#18 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2008 - 20:50
To ważne, żeby można było za pomocą fachowca, z tak szerokiej oferty rynkowej, wybrać to co właściwe. Co spełni nasze oczekiwania.
Osobiście cieszę się, że wreszcie zobaczyłem ciekawy design wędki, ze stajni Rodmas ( w ręku Grzegorza Politowskiego).
Naprawdę może się podobać, choć oczywiście o gustach się nie dyskutuje
#19 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2008 - 20:58
Chciałbym podziękować Danielowi za zmaterializowanie mojej wizji kija na bolenie która rodziła sie w mojej głowie dobre 2 lata. Wybór nie był prosty mam nadzieje że kij będzie pokrywał 100% tego co siebie założyłem ...... a jak nie to będziemy szukać dalej oczywiście za pośrednictwem Daniela gdyż jego wkład własny zaangażowanie oraz bezstronna pomoc uświadamia mnie w tym, że chłopak ten zostawia w swoich wyrobach część swojej duszy.
Więcej na temat nowej zabawki napisze po 1 maja i paru dziesięciu godzinach spędzonych na wodzie
#20 ONLINE
Napisano 23 kwiecień 2008 - 20:36
trzymam za słowo, bardzo jestem ciekawy nowych avidów bo informacje o ich właściwościach docierają do mnie zgoła sprzeczne, jedni twierdzą że w stosunku do starej wersji nabrały więcej gładkości, inni wręcz przeciwnie, że jeszcze bardziej wyostrzały...
@all
cieszy mnie bardzo ciepłe przyjęcie kolejnego odcinka rodbuilderskiej serii - myślę że chłopakom też jest miło że ich praca zdobywa uznanie
Myślę że w tym odcinku można znaleźć naprawdę wiele ciekawych informacji, zwłaszcza jeśli go uważnie przeczytać. Rzeczy które mi bardzo się podobają to: NPS na Loomisie, wykonczenie ATC w siódemki i charakterystyka Talona w warunkach łowiska by Sławek O.B (jako użytkownik dosyć podobnego kijaszka, 10'0 MF2 pod swtierdzeniem o aksamitnym obezwładnianiu mogę się podpisać obiema rękami).
To co mnie zaskoczyło, to gromadne, acz nie uzgadniane przecież, zbrojenie kijków w parę Y30-Y16... spodziewałem się np. LV30-LV20 a tu nic z tych rzeczy trochę mnie to nurtuje, bo na tak długich przecież blankach można by zrobić dłuższy stożek - no, ale z drugiej strony, wybór takiej a nie innej koncepcji przez chłopaków dziełem przypadku nie jest, natomiast jeżeli ten aspekt moglibyśmy trochę rozwinąć w dyskusji na forum to myślę że byłoby ciekawie
Pozdrawiam
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: artykuł, blank, boleń
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
||
Hand made →
Blanki karpiowe TAC z takle24.de.Napisany przez MarcinZ , 05 paź 2019 blank, karp, tac |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank TR845-3-MHXNapisany przez Waldi , 12 wrz 2019 blank, mhx, travel |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych