Prośba o radę. Szukam blanku z takimi parametrami: jednoczęściowy, dług. 2,4 – 2,6, CW do 28 g, akcja szybka lub ekstra szybka.
#1 OFFLINE
Napisano 20 czerwiec 2009 - 19:18
#2 OFFLINE
Napisano 20 czerwiec 2009 - 21:21
przy zalozeniu: jeden kawalek do 28g i fast lub Xfast
ST Croix Avid 3C80MXF jeden kawalek, moc 10-20 lbs do 1 oz akcja Xfast. Seryjny tez wystepuje jako AVC80MXF ale ten ostatni pod multiplikator.
istnieje tez wersja tansza z gorszego grafitu SC II o oznaczeniu 2C80MXF lub seryjny WC80MXF reszta parametrow taka sama.
w Lamiglasie jest jeden z serii Certified Pro Salmon Steelhead o dlugosci 2,4m (8)
o oznaczeniu:
XLB 96 1MT
jednak parametry nieco mocniesze. Moc 25 lbs i do 2 oz
pozd JW
#3 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2009 - 05:42
#4 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2009 - 09:35
o oznaczeniu HS981 z podstawowego grafitu (GL2) o dlugosci 8'2 mocy do 20 lbs i akcji Ex-Fast.
poczekaj na opinie rodbuilderow.
Generalnie ponad 2,2m w jednym kawalku trudno cos znalesc ..
JW
#5 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2009 - 09:45
#6 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2009 - 09:57
#7 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2009 - 11:26
Ten Loomis ma CW ponad 100 g i cienką szczytówkę. Musiałbym to zobaczyć bo nie bardzo jestem sobie w stanie to wyobrazić.
Ja tez nie.
Poczekajmy na opinie rodbuilderow. Z zaproponowanych przezemnie blankow w rekach mialem tylko tego 8 stopowego avida i w dodatku tylko na sucho
Jesli dopuszczasz opcje teleskopowa to pogadaj z Lukaszem Masiakiem z Rodmas. Pokazywal mi w zeszlym roku dosc dlugi i teleskopowy blank o mocy w okolicach 17-20 lbs. Niestety wiecej nie pamietam ( akcja, c/w, material itd..).
Nie prosciej bedzie zdecydowac sie na kij w dwoch kawalkach? Wybor przeogromny u najlepszych producentow..
pozd JW
#8 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2009 - 11:57
#9 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2009 - 22:53
W razie czestego uzywania wedke skł/rozkł sie 1raz dziennie (max, bo w razie dluzszych wyjazdow bywa ze sie nie sklada), to nie powinno niszczyc szybko zlacza. Zwlaszzcza ze mozna uzyc specyfikow do jego konserwacji.
Jezeli juz okaze sie, ze z jakichs powodow jedynym rozwiazaniem jest wedka 1cz to trzeba brac pod uwage, ze jej transport bedzie wiele bardziej upierdliwy niz 2cz, co niesie za soba wieksze ryzyko zniszzcenia.
Co do konkretnych rozwiazan nie bede grzebal szukajac bo takie kije nigdy nie byly i nie zanosi sie, ze beda, moja domena...
Co do tego Loomisa zauwaze tylko, ze (bylo wielokrotnie pisane) hot shoty maja podane w opisie nie ciezary wyrzutowe a c.przynety
do ciagniecia za lodzia.
Druga uwaga to taka, ze jezeli chce sie wyrzucic przynety 1/2 i 1oz i zachowac duza sprawnosc zestawu w obu przypadkach to moga byc potrzebne 2szt wedzisk, zwlaszzac ze jest rozwazany jeszzce wiekszy zakres c.w.
Gumo
p.s. Ja bym poszukal czegos w Talonach IM6+. Sa rowniez blanki 1cz.
#10 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2009 - 04:57
#11 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2009 - 08:18
Albo wedka byla klasy podstawowej.
Jezeli jest jakikolwiek luz to zlacze sie z czasem wyrobi na pewno.
Dobrze tez jest co jakis czas sprawdzac, czy szczytowka sie nie wysuwa.
Do lowienia w stylu strzal z bata raczej nie nadaja sie hot shoty, chyba ze wybierze sie niezbyt ciezka w stos. do mozliwosci kija przynete.
Do takiego lowienia najbardziej by mi pasowaly sczytowki - pały, nieco grubsze od rozwazanego.
Gumo
#12 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2009 - 08:39
#13 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2009 - 09:26
Mozna jeszzce przeanalizowac zmiane stylu rzucania, zauwazylem ze dlugosc rzutu nie zalezy tylko od sily.
Jest to w pewnej mierze dlugosc wedziska, w pewnej sposob uzbrojenia (nawet w wieksze niz by wypadalo przelotki), w pewnej sposob oddawania energii przez blank.
I tu moim zdaniem mozna popracowac, np. poprzez strzal z bata zaburza sie to oddawanie energii.
A jakby tak pierdyknac mocno ale bardziej plynnie? (zobacz na technike skokow narciarskich, facet ktory odbije sie mocno ale wytraci predkosc skoczy blizej niz facet, ktory bedzie sie odbijal plynnie. Wazne, zeby zsynchronizowac TEN moment...
Gumo
#14 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2009 - 09:41
Pewnie bym już taki kij miła ale zbrojmistrze się krzywią jak słyszą o przedłużaniu blanku. Ich argumenty mnie słabo przekonują i jak nie znajdę odpowiedniego to będę musiał sam sobie zmontować wędkę.
ANOS z Gdańska (o ile jeszcze istnieje) specjalizował się w budowie wędzisk na przedłużanym blanku (głównie były to wkręcane rękojeści)
Wizualnie ciekawie to wyglądało.
#15 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2009 - 11:10
Pomijajac spadek czulosci, ja bym sie niepewnie czul podczas silowych rzutow, gdzie w miejscu najwiekszego obciazenia jest lączenie czesci...
Gumo
#16 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2009 - 16:58
Ten Loomis ma CW ponad 100 g i cienką szczytówkę. Musiałbym to zobaczyć bo nie bardzo jestem sobie w stanie to wyobrazić.
[/quote]
Ja tez nie.
Poczekajmy na opinie rodbuilderow. Z zaproponowanych przezemnie blankow w rekach mialem tylko tego 8 stopowego avida i w dodatku tylko na sucho
Jesli dopuszczasz opcje teleskopowa to pogadaj z Lukaszem Masiakiem z Rodmas. Pokazywal mi w zeszlym roku dosc dlugi i teleskopowy blank o mocy w okolicach 17-20 lbs. Niestety wiecej nie pamietam ( akcja, c/w, material itd..).
Nie prosciej bedzie zdecydowac sie na kij w dwoch kawalkach? Wybor przeogromny u najlepszych producentow..
pozd JW
[/quote]
FSE764X Flippin Stick 7' 6 1 + 1 12 - 25lb. 1/4 - 1 oz. Med. Fast - trochę krótki, trochę wolny w stos. do wymagań
U.
#17 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2009 - 22:23
Batson SUR963 8ft w jednym kawałku 8-17lb mod-fast tip 7,5 butt .675
Ogólnie tu coś znajdziesz http://www.batsonenterprises.com/index.php?option=com_conten t&view=article&id=139&Itemid=207
Widziałem coś chyba jeszcze na stronach St.croix z tym że przesyłka będzie droga.
#18 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2009 - 23:08
podaj prosze maila na ktorego mozna cos podeslac. Wysle material, gdzie sobie poszperasz.
cu
#19 OFFLINE
#20 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2009 - 04:59
HS932 Oly. Grn./M. Clr. 7'9 1 12-20 lb. 0.560 5.0 Extra-Fast 3.00 oz. $85.68
HS962 Oly. Grn./M. Clr. 8'0 1 12-20 lb. 0.580 5.5 Extra-Fast 3.28 oz. $89.18
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
||
Hand made →
Blanki karpiowe TAC z takle24.de.Napisany przez MarcinZ , 05 paź 2019 blank, karp, tac |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank TR845-3-MHXNapisany przez Waldi , 12 wrz 2019 blank, mhx, travel |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych