Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Blank jednoczesciowy 2.3m-2.6m - jaki wybrac?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   Robert

Robert

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3774 postów
  • LokalizacjaAreszt Wydobywczy Istambuł

Napisano 23 czerwiec 2009 - 06:27

Jesli ktoś zna serie Batsona Rainshadow i ten model RX-7HS930 7'9, 1, 8-17, 1/2-2, 0.560, 4.5, X/Fast Lt. Martwi mnie tylko ta moc :wacko:

#22 OFFLINE   Robert

Robert

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3774 postów

Napisano 23 czerwiec 2009 - 09:23

Swoją drogą to ciekawa sprawa. Zakładam przynętę 56 i wale nią jak to ja potrafię i – ide o zakład, że żadna pleciona 15 Lb tego nie wytrzyma długo a kij który podobno ma się mieć po tym dobrze mam moc Lt :lol:

#23 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 czerwiec 2009 - 10:13

Jak tak czytam ten watek to utwierdzam sie w przekonaniu, ze najbardziej odpowiednia wedka moze byc na blanku z wł.szklanego lub kompozytu.
Moze cos w Seekerach poszukaj? Byle nie za dlugie bo srednica blanku bedzie duza.

Jak mozna sie dopatrzec wspomniana wedka to tez jest hot shot, z opisu wynika ze szzcytowka na koncu ma 1,8mm czyli bardzo cienko.
Jezeli to HS to ma gruby dolnik, dzieki ktoremu jest mozliwe osiaganie duzych mocy.
Przy opisywanej probie rzutu taka szzcytowka moze....sie zaplesc w supel... :lol:

Gumo

#24 OFFLINE   Robcyk

Robcyk

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg

Napisano 23 czerwiec 2009 - 17:15

Robert spróbuj zapytać Pana Krzyśka Zielińskiego z FishingArt o blanki CTS. Mam kijka wprawdzie do 14g i trzyskładzie i obejrzałem kumpla CTS-a chyba do 40g wyrzut. Powiem ci że te kije mają olbrzymi zapas mocy a ścianki mają dużo mięsa ( wiecej niz Talon. A akcja poezja. Słyszałem że podobno można zamówić sobie blank prawie jaki się chce. Podobno dadzą radę wykonać. Te blanki są jakieś takie inne- mają coś w sobie!!! Mam również Composite Developments Blue Rapid do 21g i twierdzę że CTS lepszy jest sporo. I znajdziesz coś o akcji super fast myślę. Tylko napisz maila do FishingArt i myślę że coś ci Pan Zieliński pomoże. Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań. A znalazłem coś takiego może będzie dobre EB765
7'6 12-25lb 1pc
14 - 35g
Moc Ex. Heavy
Akcja Ex. Fast. Moze dałoby się go uzbroić tak żeby przedłużyć dolnik ale najlepiej skontaktuj sie z FishingArt. :D

#25 OFFLINE   Włóczykij

Włóczykij

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1252 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 czerwiec 2009 - 22:10

Robert, napisałeś że problem wynika z tego że Twoja technika rzutu powoduje luzowanie się łącza i przyznałeś że przez to że nie kontrolujesz tego w trakcie łowienia kije strzelają.
Wiem że w Twoim wieku niektórych nawyków nie sposób zmienić ;)
Ale nie pomyślałeś o tym żeby po prostu wybrać blank który najbardziej Ci pasuje nie zwracając uwagi na to że jest w 2 częściach, a łączenie najzwyczajniej w świecie skleić? :mellow:

#26 OFFLINE   LASSOjbait

LASSOjbait

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 708 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 24 czerwiec 2009 - 11:40

Robert, napisałeś że problem wynika z tego że Twoja technika rzutu powoduje luzowanie się łącza i przyznałeś że przez to że nie kontrolujesz tego w trakcie łowienia kije strzelają.
Wiem że w Twoim wieku niektórych nawyków nie sposób zmienić ;)
Ale nie pomyślałeś o tym żeby po prostu wybrać blank który najbardziej Ci pasuje nie zwracając uwagi na to że jest w 2 częściach, a łączenie najzwyczajniej w świecie skleić? :mellow:

heheh też śledzę ten wątek i szczerze powiem - nie przyszło mi to do głowy ;) Niby można tak zrobić :D:D

P.S. Chyba bym pękł widząc taki wynalazek

#27 OFFLINE   Robert

Robert

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3774 postów

Napisano 24 czerwiec 2009 - 15:57

Najbardziej przydał się rada ziomala z Tbg Robcyka. Dzięki :D Dogaduje się z Fishingartem i nawiną mi taki blank w CST.

#28 OFFLINE   Robcyk

Robcyk

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg

Napisano 24 czerwiec 2009 - 19:07

Cieszę się że mogłem pomóc. Myślę że będzie to co ci jest potrzebne. Kumpel juz 2 kije zrobił na CTS-ie. Ja też chciałbym drugą wędkę CTS ale na razie krucho z kasą. Pozdrawiam.

#29 OFFLINE   Robert

Robert

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3774 postów

Napisano 26 czerwiec 2009 - 10:09

Klamka już zapadła. Dałem zaliczkę na 2 blanki CTS które mi nawiną pod moje marzenia :D

#30 OFFLINE   TadekP

TadekP

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów

Napisano 26 czerwiec 2009 - 12:20

nawiną pod moje marzenia
... a pozniej przestaniesz marzyc, bo sie obudzisz. (?)

Bez watpienia robi CTS swietne blanki, ale to nie tak ot sobie, odciac na zyczenie 128cm z duzego kawalka. 128cm jest zawsze 128cm, obojetne z ktorego konca zaczniemy mierzyc.
Wykonanie blanku, to nie tylko nawiniecie maty weglowej na rdzen i wypalenie tego przy odp. temp.

Ja nie ryzykowalbym kupowania kota w worku mimo znania jego rasy.
Czekam na Twoje pierwsze relacje z nad wody. Oby pozytywne.

Aa.., jesli mozna(?), ile cenią sobie za takie special cacko?

CU
TP

#31 OFFLINE   Robert

Robert

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3774 postów

Napisano 26 czerwiec 2009 - 13:59

Ja myślę, że odcina się przy blankach dwuczęściowych. Przy jednoskładzie pic polega na tym aby nic nie ciąć. Nie uważam by firma dokonywał tu jakiś niesamowitych zabiegów by zrobić kij w wersji jednoczęściowej. Skoro się w tym specjalizują widać są na to przygotowani. Cena za blank całkiem normalna, 550 zł. Machałem wczoraj czymś bardzo podobnym do tego co zamówiłem i mnie bardzo pasuje.

#32 OFFLINE   Robcyk

Robcyk

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg

Napisano 26 czerwiec 2009 - 16:43

A ja powiem tak. CTS robi blanki na zamówienie. I nie jest to odcinanie z różnych rur jakiegoś kawałka tylko nowy projekt przy użyciu specjalnych programów komputerowych. A z resztą co tu dużo gadać. Zobaczcie sobie ofertę blanków CTS. Mnogo ich jest. A druga sprawa to kto jeszcze na świecie robi blanki Muchowe do tzw. Metody Żyłkowej np wędka 3,6m i do klasy linki AFTM3? I to się wszystko nie połamie przy dynamicznych rzutach.Może i blanki CTS są cięższe niż innych producentów ale ich moc i wytrzymałość rekompensują to. No i co ważne FishingArt daje teraz dożywotnią gwarancję na wędki zbudowane na blankach CTS!!! Robert mi też się podoba ten kij Bartka choć wolę swojego do 14g bo takie rybki lubię łowić najbardziej. Myślę że będziesz zadowolony!!! Pozdrawiam.

#33 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 czerwiec 2009 - 17:16

Jestem pod wrazeniem. Nie znam wyrobow CTS ale kategoryczne twierdzenie ze sie nie polamie budzi wrazenie. B)

Tak na marginesie...komputery to tylko maszyny, tak jak je czlowiek zaprogramuje tak dzialaja. Do budowy blankow niezbedne sa trzpienie, ktorych wymiary sa scisle zwiazane z parametrami pozniejszych wedzisk.
Zeby zas bylo oplacalne wyprodukowanie okeslonego rodzaju trzpienia, musi byc zbyt w postaci, mysle ze co najmniej 30 blankow ( i to w przypadku blanku 1cz, w przypadku 2cz liczbe trzeba podwoic).

Zeby bylo jasne, nie chodzi o jakis atak tylko o rzeczowy osąd.
Gumo

#34 OFFLINE   Robcyk

Robcyk

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg

Napisano 26 czerwiec 2009 - 19:06

Pewnie jak się chce to się połamie wszystko :)Gumofilc ja myslę że na jednym trzpieniu da się zrobic wędke 2-cześciową tylko trzeba nawinąć materiał 2 razy i wszystko odpowiednio przyciąć.Gdzieś kiedyś widziałem filmik chyba firmy T&T. A mi chodziło o muchówki CTS które robią furorę w metodzie żykowej- naprawdę dają radę a nie znam wędek innych firm które mają blanki np. 3,6m do tak niskich AFTM.Sam posiadam wędkę CTS i widziałem 2 inne spinny i kilka muchówek i to naprawdę porządny sprzęt. Nie namawiam nikogo na siłę ale jak bedziesz miał okazję to weź w ręce i może sam się przekonasz. :)A dożywotnia gwarancja to pierwszy raz chyba u polskich rodbuilderów się pojawiła a to też niezaprzeczalny atut musisz przyznać. Pozdrawiam.

#35 OFFLINE   danielXR

danielXR

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 374 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 26 czerwiec 2009 - 19:32

@Robcyk- potwierdzam że CTS to bardzo ciekawe i solidne blanki, ale uwierz mi że nie jedyne np do niskich klas linek w dużych długościach - sa też inne , zupełnie nie znane na naszym rynku blanki o takich parametrach, ten typ łowienia na muchę jest popularny nie tylko w Polsce

A co do gwarancji - my np udzielaliśmy i udzielamy dożywotniej od początku istnienia naszej pracowni-czyli od ok 2 lat, na wszystkie nasze wędki bez wyjątku . Dożywotnią gwarancję oferuje wielu producentów blanków- w przypadku CTS-u to żaden przełom na rynku raczej

Oczywiście nie neguję twojego zachwytu CTS-ami, ja też je bardzo lubię i bardzo podoba mi się elastyczność tejże firmy w podejściu do wykonania każdego nietypowego zamówienia, malowania, ilości składów etc. A to prawdziwa rzadkość na rynku.

Pozdr

#36 OFFLINE   Roman Pietrzak

Roman Pietrzak

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 112 postów

Napisano 26 czerwiec 2009 - 19:38

Pewnie jak się chce to się połamie wszystko :)Gumofilc ja myslę że na jednym trzpieniu da się zrobic wędke 2-cześciową tylko trzeba nawinąć materiał 2 razy i wszystko odpowiednio przyciąć.Gdzieś kiedyś widziałem filmik chyba firmy T&T. A mi chodziło o muchówki CTS które robią furorę w metodzie żykowej- naprawdę dają radę a nie znam wędek innych firm które mają blanki np. 3,6m do tak niskich AFTM.Sam posiadam wędkę CTS i widziałem 2 inne spinny i kilka muchówek i to naprawdę porządny sprzęt. Nie namawiam nikogo na siłę ale jak bedziesz miał okazję to weź w ręce i może sam się przekonasz. :)A dożywotnia gwarancja to pierwszy raz chyba u polskich rodbuilderów się pojawiła a to też niezaprzeczalny atut musisz przyznać. Pozdrawiam.

@ Robcyk
Czy możesz bliżej wytłumaczyć technologię nawijania materiału na 2 razy i wszystkiego tego odpowiednio przycięcia. Próbuję złożyć to w całość i kiepsko mi idzie... Czy w trzyczęściowych wędkach materiał nawija się 3 razy itp?
Pozdrawiam.
Roman Pietrzak.

#37 OFFLINE   Robcyk

Robcyk

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg

Napisano 26 czerwiec 2009 - 20:24

Ha człowiek się uczy całe życie. Daniel dzięki za sprostowanie. A jeśli chodzi o samo nawijanie to nieprecyzyjnie sie wyraziłem Embarassed i juz sie poprawiam. Na tym filmiku chyba Thomas % Thomas na jednym rdzeniu nawijali 2 razy materiał. Czyli otrzymywali 2 blanki. Z pierwszego docinali dolnik w odpowiednim miejscu a w drugim szczytówkę też w odpowiednim miejscu. I całość grała. Szkoda że nie mam tego filmu bo chętnie bym to przedstawił żeby było jaśniej. Tylko że było to może z 7lat temu. Dokładnie nie pamietam. A przy wędce 4 częściowej nie musiało być 4 blanków bo z dwóch albo 3 wycinali całość ściśle według wyznaczonych miejsc cięcia. Fajny to był film bardzo mnie zaciekawił. Pozdrawiam.

#38 OFFLINE   danielXR

danielXR

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 374 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 26 czerwiec 2009 - 21:01

Masz na myśli ten film:

??

#39 OFFLINE   Robert

Robert

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3774 postów

Napisano 26 czerwiec 2009 - 21:07

Możecie mnie oświecić co takiego niezwykłego jest w tych trzpieniach? Oglądając blanki w środku jakiejś kosmicznej dokładności nie widzę a nawet powiem, że przekroje niektórych są cokolwiek dziwne :D

#40 OFFLINE   danielXR

danielXR

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 374 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 26 czerwiec 2009 - 21:23

Robert- najważniejszy jest efekt końcowy, tzn czy dobrze ci się kijem łowi a nie z czego i w jakim procesie jest zrobiony. To tak jakby oceniać np Bentleya przez pryzmat wytłaczarki do blach i proces spustu surówki z pieca hutniczego , że o spawaniu w osłonie argonu nie wspomnę

Pozdr

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych