FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa
#741 OFFLINE
Napisano 05 lipiec 2013 - 16:56
Lepszy to może i wolniejszy będzie - ale do nauki rzucania. I tyle.
Rzucałeś kiedyś kijem na wysokomodułowym, szybkim blanku?
Naprawdę jesteś zdania, że wolniejszy kij gwarantuje lepszą celność?
Bo to akurat bzdura. A Ty ją sprzedajesz koledze, który chce wydać spore pieniądze na blank...
#742 OFFLINE
Napisano 05 lipiec 2013 - 17:21
Głębiej ładujące się blanki lepiej wspòłpracują z multiplikatorem - szpula ma nieco więcej czasu na osiągnięcie odpowiednich "obrotów" ; w konsekwencji wszystkie elementy zestawu są mniej obciążane przy wyrzucie przynęty. Dodatkowo rzuty są dłuższe i celniejsze .
Ludzkość może i ukontentowalem, ale Ciebie nawet mi sie nie uda, nie wspoimnając o fachowcach z powyższych postów.
#743 OFFLINE
Napisano 05 lipiec 2013 - 17:44
W imię tej bzdury- kolego-ja również wydałem spore pieniądze na blanki....
#744 OFFLINE
Napisano 06 lipiec 2013 - 07:19
Łowię czasami multikiem i może właśnie dlatego, że tylko "czasem" ale też wolę kije szybkie ale głębiej (około MF) ładujące się przy rzucie.
Moje wrażenie jest takie, że wówczas wszystko wychodzi płynnie a siła która uruchamia szpulę multika narasta stopniowo i wówczas każdy rzut jest ok,- ale to może wynikać z mojego braku multikowego profesjonalizmu
Natomiast kolego Wojciiech,- poluzuj trochę gumę w majtach bo Twoja wypowiedź tak trochę trąci wypowiedziami pewnego dyrektora z Twojego miasta,- ojca dyrektora...
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 19 lipiec 2013 - 04:31
#745 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2013 - 22:26
Wracając troszkę do tematu...Dzisiaj dostałem informację od P.Krzysztofa,że mój kijek jest gotowy i praktycznie czeka na wysyłkę...Termin wykonania,"dobry" tydzień szybciej od ustalonego terminu,dodatkowo zostałem poinformowany,że pracownia bierze na siebie koszty wysyłki...Moim zdaniem tak właśnie powinno się dbać o klienta bo niby nic wielkiego,ale cieszy (pomijając wykonanie bo o nie jestem spokojny) Już po pierwszym patyku z F.A przypuszczałem,że wrócę do tej pracowni,teraz jestem tego pewien..pzdr
#746 OFFLINE
Napisano 25 lipiec 2013 - 16:28
#747 OFFLINE
Napisano 25 lipiec 2013 - 16:34
Cennik blanków z Krakowa - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ???
Na stronie producenta... wielki czerwony napis
http://www.fishingart.eu/8-Blanki.htm
#748 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2013 - 08:36
a czy ktokolwiek widział czy ktokolwiek wie, gdzie znajdę podaną wagę poszczególnych blanków produkowanych przez Pana Zielińskiego ?
#749 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2013 - 10:08
Jaki blank cię interesuje ? , mam małą kolekcję więc podpowiem ale zawsze jest jeszcze telefon do FishingArtu , ogólnie to najwyższy moduł węgla (Hers) porównywalnie do Restafine Knight Vegtery dołóż 5-10 g w zależności od długości ,mniejsze moduły trochę cięższe od Hersa
#750 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2013 - 13:56
dzięki Artur
ale mnie interesują tylko muchówki
- Czoper555 lubi to
#751 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2013 - 14:00
Zostaje tylko telefon
#752 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2013 - 14:33
Zdecydowałem się na nowy kijek dzięki rzetelnym testom kol.@mrWhite7
Wczoraj odebrałem, dzisiaj pierwszy raz nad wodą i muszę powiedzieć że tak szybkiej i czułej szpady nie miałem
Rekord nie padł, ale wszystkie sandacze zapięte za górną część pyska aż haczyk przechodził na zewnątrz
Na tym blanku nie ma mowy o niedopiętej sztuce
zdjęcia kija na szybko
Blank pod indywidualne zamówienie z obniżoną mocą i cw.
Projekt rękojeści możne komuś się przyda
http://www.fotosik.p...530982f3a5.html
Użytkownik zenek edytował ten post 10 sierpień 2013 - 14:39
#753 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2013 - 14:43
Ładna klasyczna rękojeść i wykonanie jak to FishingArt 1 liga.Mam tylko pytanie dot,długości rękojeści ,czy aż taka długość jest wynikiem indywidualnych preferencji łowcy ,czy potrzebą właściwego wyważenia wędziska?.Choć pewnie jednym i drugim biorąc pod uwagę wagę i zbalansowanie blanku.
#755 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2013 - 17:47
Fakt blank dość ciężki i w porównaniu z Hersem ostro leci na pysk,ale jest w nim moc okrutna.
#756 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2013 - 18:19
Fakt blank dość ciężki i w porównaniu z Hersem ostro leci na pysk,ale jest w nim moc okrutna.
Moc jest to fakt musiałem popuścić hamulec na młynku żeby nie uszkodzić pyska sandaczom
#757 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2013 - 20:41
Z tą ciężkością to raczej bym tak tego kategorycznie nie stwierdzał bo blank Vegter 20 lb 8'6" waży 71 g ,blank Hersa 61g 17lb 8'6" a uwaga blank St.Croic 17 lb 8'6" SC V już 74 g tylko różnica między nimi jest taka że goły blank Vegtera jest wyważony w punkcie 91 cm ,Hers 87 cm a najcięższy St.Croix wyważa się na 81 cm . Ma to znaczenie przy budowie kija .Zachowując moją ulubioną długość rękojeści 37 cm do stopki korby przy tej długości blanku trzeba w Vegtera wsadzić około 30 g , w Hersa włożyłem 15 g i przy budowie St.Croix przewiduję że nie trzeba będzie nic wkładać a konstrukcja będzie się wyważać i wystarczy plaster korkogumy. Mój Boron waży 170 g i chyba ma największe właściwości użytkowe , Hers jest troszkę szybszy i lepiej prowadzi tuby na cięższych główkach ale z borona nie ma praktycznie spadów i sandacze są pięknie docięte.W Hersie miałem jeden spad oraz jednego potężnego sandacza który odpłynął sobie z moją gumą . Hers waży 150 g i myślę że zbliżoną wagę będzie miał St.Croix może lekko mniejszą a o walorach Amerykanina napiszę niebawem jak kij zbuduję.
Zenek napisz ile waży twój Vegter i jakie wrażenia z łowienia
#758 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2013 - 08:39
W tym przypadku większą wagę odgrywa rozmieszczenie bas(balans) niż waga blanku,przynajmniej jeśli chodzi o wyważenie kija.Nie jest często spotykanym ,aby przy długości 8,6 była potrzebna rękojeść tej długości.
#759 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2013 - 09:51
Jest jeszcze jeden aspekt na który się nie zważa , zwiększając długość rękojeści zmniejsza się długość "części roboczej" kija i trzeba przemyśleć spacing i rozmieszczenie przelotek podobne jak w krótszych blankach np. 8'3" a więc nie jest to takie proste , dla mnie lepszym rozwiązaniem jest doważenie niż zwiększanie długości rękojeści. Wyjątek może stanowić kij do połowów troci z plaży gdzie dłuższa rękojeść sprzyja dalszym rzutom bo jest bardziej korzystna dźwignia i dłuższa konstrukcja nie jest nadmiernie ciężka ale to wyjątek. Pod sandacza bardziej "operatywny" będzie kij z krótszą rękojeścią. Zastrzegam że to ma zastosowanie dla mnie bo dla wielu wędkarzy będzie akurat odwrotnie Dla mnie trochę cięższy kij lepiej wyważony jest lepszy niż lżejszy ale "lecący na pysk" Takim żelaznym punktem w którym kij się wyważa jest 8-8,5 cm od środka stopki w kierunku topu . Jest jeszcze możliwość podpięcia troszkę cięższego kołowrotka
#760 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2013 - 10:07
Witam
Kijek waży 187g przy długości 9" punkt wyważenia wyszedł 7,5cm od stopki kołowrotka - młynek 300g.
Pierwsze wrażenie jest niesamowite czuć każde dotkniecie przynęty i ta szybkość kija
Przyznam że przesiadka z MHXa to przepaść, musiałem się nauczyć tego kija żeby nie zacinać wszystkiego
Po pierwszym holu ryby już wiedziałem że kijek będzie dobrą inwestycją
Każdy sandacz zapięty bezbłędnie nawet z dużej odległości
Pozdrawiam
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, pracownia, fishing art, blank
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 12
0 użytkowników, 12 gości, 0 anonimowych