Witam szanowne grono
Powszechnie wiadomo że do kaligrafów sie nie zaliczam, dlatego chciałem skorzystać z dobrodziejstw druku na folii.
Od pewnego czasu staram sie ugryźć temat...bezskutecznie.
Czy ma ktoś jakieś doświadczenia w tej kwestii i podzieli się na forum, jaka folia, jaka drukarka, JAKIE USTAWIENIA ITD. ITP.
Pozdrawiam
Witam
Pracuję i mam dostęp do druku cyfrowego laserowego,na ploterze solwentowym,pigmentowym oraz do plotera tnącego.
Sam robię sobie naklejki na listki do obrotówek,które robię i chcę mieć wzory,desenie,których nie uświadczysz na rynku,
a mogę wymyślić i nanieść na skrzydełko,bo widział ktoś longa black fury(rzadko kiedyś "hobby reflex" to miał)
albo skrzydełko agli w takim wzorze,a ja takie robię.
Generalnie podstawą jest bardzo dobra folia,czy transparentna(przeźroczysta),czy biała,chodzi o jej klej i nie może być zbyt gruba i sztywna.Dodatkowo,jak ma być trwałe sugeruję druk laserowy,ja z racji małych obiektów i chęci odwzorowania szczegółów drukuję laserowo,nie pamiętam,aby mi się naklejka odkleiła i zniszczyła na obrotówce,ale od miesiąca robię próby na ploterze drukującym tuszami uv i 3d,jest bardzo ładnie tylko tu muszę sprawdzić zabezpieczenie ogólnie preferowanym lakierem do przynęt ,żeby nie odpryskiwało,wrażenia super.Więc kwestia przygotowania projektu i można wszystko,twój podpis też można zeskanować,bardzo dobrze obrobić i umieścić w naklejce obok danych o kijku.Przykłady na zdjęciach naklejka(comet 1) druk laserowy,ploter uv(long 4 ten z lewej to zaokrąglony hobby reflex i bez białego podkładu),aero (aglia 3 i 4) kółeczka doklejone,wydrukowane na folii i wycięte na ploterze,niestety ploter uv jeszcze nie zabezpieczony twardym harcem lub innym lakierem,który nie wejdzie w reakcje,dopiero będą próby.
Przepraszam za jakość fotek,ale to z telefonu.Rozdzielczość druku 600dpi i to zupełnie wystarcza.