Szanowni koledzy podczas lakierowania swojej dopieszczonej pod każdym względem wędeczki St.Croix z nowej serii SCIII w technologii IPC zdażyła się rzecz zadziwiająca, która mnie zasmuciła do reszty. Otóż jak pewnie wiecie blanki te w stosunku do poprzedniej serii są nie matowe, a błyszczące, wszystko w kolorze antarcytu-grafitu, wszystko pięknie...wędka skończona na sucho...zostało tylko lakierowanie...omotki super...nic nie zapowiada katastrofy...lakier U-40 przecież bardzo dobry jak nie najlepszy...zostało polakierowanie samej firmowej naklejki St.Croix, naklejonej z apterkarską dokładnością ( nie lubię opisów ręcznych ). Poszedł lakier..maszynka się kręci powoli...w pewnym momencie pojawił się malutki biały punkt w lakierze..co to jest? Kawałek farby właśnie z naklejki..potem następne...w krótkim czasie oddzieliło się od folii firmowej z białymi napisami wiele kawałków nadruku i wypłyneły one na wierzch...Szybka interwencja po chwili szoku...ściagnięcie lakieru i okazało się , że wraz ze schodzącym U-40 zszedł cały błyszczący lakier z wędki, aż do matowego grafitu...ze świecącej powłoki zrobiło sie dokładnie shikarii z najwyższej serii, które jest właściwie bez lakieru. Kolega sprawdził na swoich dwóch gotowych wędkach z tej serii IPC zdejmując w nich omotki i tez to samo cała błyszcząca powłoka zniknęła...Podsumowując dla mnie katastrofa nie jest zmatowienie lakieru bo w tym miejscu będzie jeszcze raz lakierowany ( chociaż to bardzo dziwne ), ale właśnie zniszczenie kalkomanii , która idealnie współgrała z całością. Żbik zobowiązał sie załatwić nową, ale czy to coś zmieni??? DALCZEGO ona odchodzi, a raczej kawałki nadruku po polakierowaniu????? Co robić????? Jest to kalkomania naklejana z dosyć grubej folii, nie jak kiedyś w talonach klejona na wodę... Koledzy RATUNKU !!!!
Jak idealnie polakierować opis i naklejkę na blanku?
#1 OFFLINE
Napisano 09 luty 2008 - 10:41
#2 OFFLINE
Napisano 09 luty 2008 - 11:08
#3 OFFLINE
Napisano 09 luty 2008 - 21:35
Czy używasz lakieru U-40 Supreme LS ? (może troszke inna nazwa)
Ten jest najlepszy.
W St.Croix jest naklejka,a nie kalkomania.To jest też problem,bo jest ona nieodtłuszczona i czesto po podgrzaniu lakieru z niej ucieka.Nie można jej przetrzeć acetonem ,bo zejdzie napis.Ja kładę jedna cienką warstwe lakieru,gdy wyschnie drugą.I nigdy nie zdarzyło mi się nieszczęście.
#4 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2010 - 13:10
Dolaczam zdjecie mojego pierwszego kija z powstalymi nierownosciami. Lakier to U-40 LS Supreme. podczas lakierowania blank krecil sie 6 obr/min.
Nie robie tragedii z uzyskanego efektu bo nawet niezle wyglada lecz chce zeby przy nastepnym kiju widac bylo postepy w mojej pracy
Dodajecie czegos do lekieru zeby byl bardziej ciekly lub jakies inne patenty na rowna powierzchnie?
Załączone pliki
#5 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2010 - 13:17
- mieszasz lakier po podgrzaniu, czy prosto po wyjęciu z szuflady/z lodówki; ja podgrzewam w ciepłej wodzie,
- czy stosuje właściwe proporcje,
- czy równo nakładasz,
- czy kręcioła obraca blank z równomierną prędkością,
- czy nie pokombinować z prędkością obrotową – może ciut zwiększyć?
To tyle, co mi na szybko przychodzi do głowy, ale może ktoś będzie miał bardziej precyzyjną diagnozę.
#6 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2010 - 13:44
#7 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2010 - 13:44
Natomiast zauważyłem, że ma jakby tendencję do gromadzenia się na środku omotki, nawet jak się bardzo równo położy. Tendencja jest tym bardzie zauważalna, im więcej daję lakieru.
Przegrzewasz go i się robi zbyt płynny. Jak są małe omotki to ładnie wygląda taka baryłka, ale przy dłuższych omotkach to wychodzi kaszanka, bo na środku jest nadmiar, a brzegi ledwie zwilżone.
#8 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2010 - 13:47
#9 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2010 - 15:08
Perma Gloss wystarczy jedna warstwa dla odpowiedniej ochrony czy lepiej kilka? widze ze ten produkt jest jednoskladnikowy.
A
Załączone pliki
#10 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2010 - 15:37
#11 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2010 - 15:39
#12 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2010 - 15:42
#13 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2010 - 20:57
mianowicie chodzi mi o nadlewki na omotkach przelotek, często zdarzają się w fabrycznych kijach zacieki w postaci gluta na stopce przelotki które jak wiadomo są irytujące i powodują klikanie pracującej przelotki.
osobiście takie nadmiary wyciekłe na stopce przelotki delikatnie przycinam nożykiem do tapet czy innym ostrym narzędziem.
jak sobie z tym radzicie ? myślałem jeszcze nad zapolerowaniem na gładko jakimś mini filcem polerskim na trzpieniu, czy w inny sposób w miejscu cięcia tego gluta.
mogło by to dać bardziej zadowalający efekt, może macie z tym jakieś doświadczenia,
pozdr
#14 OFFLINE
Napisano 26 luty 2011 - 22:40
Na poniższym zdjęciu pokazałem o co chodzi. Zielona strzałka -> pod spodem jest nić, światło ładnie się odbija - to jest OK. Czerwone strzałki -> dużo punktów świetlnych - nie równa warstwa lakieru...
Da się to jeszcze jakoś poprawić przez nałożenie drugiej warstwy?
Załączone pliki
#15 OFFLINE
Napisano 26 luty 2011 - 22:47
Pzdr,
Fatso
#16 OFFLINE
Napisano 27 luty 2011 - 10:06
#17 OFFLINE
Napisano 27 luty 2011 - 10:45
Woblerwz mówisz że temperatura ma być około 38-40 stopni. To znaczy że podczas mieszania mam kubeczek mam trzymać w dłoni a potem zrezygnować z wylewania go na aluminiową tackę tak? Czy raczej inaczej to robisz?
Aha jeszcze jedno, dodajecie może trochę acetonu czy sam FlexCoat bez domieszek?
#18 OFFLINE
Napisano 27 luty 2011 - 16:28
#19 OFFLINE
Napisano 27 luty 2011 - 19:52
Radzę wykonać wstępne doświadczanie na innym blanku, pamiętaj także o precyzyjnym mieszaniu składników.
pozdrawiam,
Adam
#20 OFFLINE
Napisano 27 luty 2011 - 22:08
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, lakierowanie, opis, naklejka
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych