Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Gotujemy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1113 odpowiedzi w tym temacie

#941 OFFLINE   Marvin

Marvin

    mogul

  • Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 1047 postów
  • LokalizacjaLempäälä

Napisano 19 luty 2021 - 07:41

Marvin, nakiri to noże z ostrzem kształtu santoku, czyli azjatyckie noże szefa. Nie wiem, co chcesz przekazać. Rozważania nad przydatnością i uniwersalnością noża szefa versus santoku to jak dyskusja o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia. Twoje ostatnie dwa zdania negują także uniwersalność nakiri/santoku. Czy takie było zamierzenie?
Oczywiście można znaleźć zastosowanie dla każdego kształtu klingi. Ba, twórcy/płatnerze, kucharze, wymyślają tysiąc kling do tysiąca zastosowań, ale tutaj mówimy o przeznaczeniu domowym, amatorskim. Oczywiście, jeśli ktoś lubi i stać go na to, to można dziabać cebulę raz w tygodniu japońskim damastem za kilka tysięcy. Jednak całość tego dyskursu sprowadza się do pytania od Alka:

"Panowie, w necie jest dużo różnych sugestii., Proszę o wasze podpowiedzi.
Chiński tasak do warzyw.

Co polecacie?

Rozsądny budżet."


Dalej można rozważać "rozsądny budżet" Dla mnie to oznacza max 250 zł za nóż do domowej kuchni, choć rozumiem, że dla pasjonata może znaczyć wielokrotnie więcej.


Pytanie było o "chiński tasak do warzyw", czyli o nóż do szatkowania ruchem z góry do dołu; nakiri zaś, to jego smuklejszy japoński kuzyn. Ostrza obu, w związku z zastosowaniem, charakteryzuje długi odcinek, na którym stykają się z podłożem, co ułatwia szatkowanie. Są poza tym tępo zakończone, bo nikt nie potrzebuje nimi kłuć, a dzięki temu bezpieczniejsze w użyciu i wymagają mniej przestrzeni roboczej. Prostokątny kształt głowni ułatwia przenoszenie pokrojonych warzyw z deski do naczynia. Wyspecjalizowane narzędzia.
Natomiast ostro zakończony santoku pomyślany jest jako nóż wszechstronny, w związku z czym, szczególnie w europejskim wydaniu (bo dobrze się sprzedaje jako "azjatycki nóż szefa") krawędź tnąca w przednim odcinku ma bardziej łukowaty profil. Jest jeszcze gyuto, nóż do wołowiny, nierzadko opisywany z kolei jako "japoński nóż szefa".
Moim zdaniem, jeśli ktoś pyta o "chiński tasak do warzyw" to szuka "tasaka" do warzyw, najlepiej chińskiego. Dążąc do doskonałości, chce siekać efektywniej, wyeliminować miażdżenie i szarpanie; być może, dzięki dobrze dobranemu narzędziu, znajdzie czas, by codziennie przygotować świeży posiłek, bo "dziabanie cebuli raz w tygodniu" go nie satysfakcjonuje. Bezrefleksyjne polecanie mu noża szefa kuchni nosi znamiona ignorancji, podobnie zresztą, jak rozważania na temat adekwatnej ceny (w stylu "najlepszy kij na klenie do 300 zł"). Jako na Moderatorze spoczywa więc na Tobie przykry obowiązek usunięcia swoich postów, jako niemerytorycznych ;)

Użytkownik Marvin edytował ten post 19 luty 2021 - 07:57

  • platynowłosy i bob74 lubią to

#942 OFFLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 615 postów

Napisano 19 luty 2021 - 07:41

Odpowiednikiem "szefowego" europejskiego  noża jest chyba bardziej gyuto niż santoku. Pytanie jest o chiński tasak do warzyw, a nie uniwersalny nóż do kuchni, wiec się nie dziwię Marvinovi, że wspomniał o nakiri i wygodzie posługiwania się nim. Santoku też chyba bliżej do nakiri niż do europejskiego noża kuchennego.

Specjalnie się jakoś nie znam ale warzywa lepiej mi się kroi dość krótkim nożem z szerokim ostrzem i bardziej "płaską" krawędzią tnącą niż tradycyjnym rzekomo uniwersalnym nożydłem. Kwestia ceny to temat jak zwykle trochę trudny :) 


  • platynowłosy lubi to

#943 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6253 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 19 luty 2021 - 10:07

Wybacz, Marvin, nie zgodzę się z sentencją o braku merytoryki w moich wpisach.

 

Jako ignorant, nie będę więcej zabierał głosu w tym temacie, pozostawiam go płatnerzom i autorowi zapytania.



#944 OFFLINE   platynowłosy

platynowłosy

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1274 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 luty 2021 - 23:26

Panowie

 

Dzięki za ożywioną dyskusję.

Mój budżet jest tak jak Bartek wspomniał-do 250pln.

Cele nabytku są dwa.

1- przez chwilę trzymałem takowy tasak do warzyw. To może śmieszna, ale łapa mi się zrosła z tym tasakiem.  Natychmiast. Jakbym całe życie takowym się posługiwał. By no-name, używany przez wietnamskiego kucharza.

I zdecydowanie lepiej mi chodził niż nóż szefa. Tego nie czuję.

2- to dobry upominek dla Kolegi.

 

Mam nad czym pomyśleć.

 

Pozdrawiam

Alek


  • BOB i Byniek lubią to

#945 OFFLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10143 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 19 luty 2021 - 23:42

Szanowni

W kuchni jestem tylko gościem, Ale kiedy wziąłem do ręki taki tasak, to moja żona stwierdziła, że do kuchni nie wejdzie ... czemu?! :whistling:


  • zybi i Byniek lubią to

#946 ONLINE   bob74

bob74

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 917 postów
  • LokalizacjaAugustów/Warszawa
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Jatkowski

Napisano 28 luty 2021 - 09:07

Załączony plik  IMG_20210228_080958_1CS.jpg   34,47 KB   23 Ilość pobrań... przegląd ,,hand made": grudniowa węgierka, styczniowe koalicje konferencja z renetą i limonka z jabłkiem. Fermentacja mlekowa. Mus jabłkowy wchodzi w kolaborację z kaszą jaglaną. :)



#947 OFFLINE   gutekjelonki

gutekjelonki

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin

Napisano 21 marzec 2021 - 14:49

Dzisiaj trochę po włosku. Zupa krem z brokuła z grzankami i cannelloni. Per leccarti le dita! 😁

Załączone pliki


  • BOB, coma i ODYSEUSZ lubią to

#948 OFFLINE   miramar69

miramar69

    jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 4960 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 21 marzec 2021 - 14:55

... kurde mamy niedzielę, a zgodnie z tradycją gdzie jest "kompot z kury" ???  ;)  :) ...


  • Byniek i Qcyk lubią to

#949 OFFLINE   gutekjelonki

gutekjelonki

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin

Napisano 21 marzec 2021 - 16:02

Ja mało tradycyjny jestem :)
  • miramar69, BOB i bob74 lubią to

#950 OFFLINE   Artech

Artech

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 2649 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 21 marzec 2021 - 16:56

Tutaj
Załączony plik  IMG_20210321_165426.jpg   65,59 KB   30 Ilość pobrań
  • miramar69 i bob74 lubią to

#951 ONLINE   bob74

bob74

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 917 postów
  • LokalizacjaAugustów/Warszawa
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Jatkowski

Napisano 21 marzec 2021 - 17:55

Załączony plik  IMG_20210321_102654_1CS.jpg   37,7 KB   53 Ilość pobrań...pod klimaty wielkanocne...  cd. fermentacji mlekowej, pójdą na współpracę ze szlachetniejszym drobiem..


  • Artech lubi to

#952 ONLINE   bob74

bob74

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 917 postów
  • LokalizacjaAugustów/Warszawa
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Jatkowski

Napisano 11 kwiecień 2021 - 19:45

Załączony plik  IMG_20210411_164958_1CS.jpg   64,34 KB   45 Ilość pobrań... indyczyna u mnie często gości, u mnie dodatki na czerwono. Cebuli i czosnku nie  może zabraknąć...


  • Artech i BOB lubią to

#953 OFFLINE   Qcyk

Qcyk

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 3201 postów
  • LokalizacjaBug / Wisła
  • Imię:Daniel

Napisano 30 maj 2021 - 09:35

Korzystacie bo ja codziennie 3bc9c07b0b9a50492a17f78c0fedf324.jpg

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
  • gulf, Byniek i Mik lubią to

#954 OFFLINE   gulf

gulf

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 30 maj 2021 - 10:01

Jak przygotowujesz szparagi?

#955 OFFLINE   Qcyk

Qcyk

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 3201 postów
  • LokalizacjaBug / Wisła
  • Imię:Daniel

Napisano 30 maj 2021 - 10:40

Wrzucam na wrzącą wodę na 4-5min. Wykładam na talerz dodaję sól pieprz masło i trochę sera cheddar lub parmezanu. Do tego jajko sadzone pływające obowiązkowo i gotowe.


Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
  • gulf i BOB lubią to

#956 OFFLINE   Qcyk

Qcyk

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 3201 postów
  • LokalizacjaBug / Wisła
  • Imię:Daniel

Napisano 30 maj 2021 - 10:50

W sumie to gotowa jest już zupa szparagowa z fetą i szparagi zapiekane w boczku. Jest sporo sposobów

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

#957 OFFLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10143 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 30 maj 2021 - 12:27

Obsmażane na maśle klarowanym. A potem polane sosem jogurt, śmietana ser Dor Blue  :)


  • Qcyk, chlodnica i bob74 lubią to

#958 OFFLINE   Kokosz

Kokosz

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 795 postów

Napisano 30 maj 2021 - 21:07

Ugotowane i polane sosem holenderskim + jajko w koszulce.

I najprostsze, czyli po ugotowaniu polane masłem z bułką tartą.


  • BOB i Byniek lubią to

#959 OFFLINE   rower26

rower26

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 31 maj 2021 - 09:31

Ugotowane i polane sosem holenderskim + jajko w koszulce.

I najprostsze, czyli po ugotowaniu polane masłem z bułką tartą.

A ja najpierw smaruję oliwą z oliwek + sól + pieprz i piekę 15 min w piekarniku. 


  • Byniek lubi to

#960 OFFLINE   Qcyk

Qcyk

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 3201 postów
  • LokalizacjaBug / Wisła
  • Imię:Daniel

Napisano 03 czerwiec 2021 - 09:18

Szparagi szparagami. Kaczki, gęsi i inne rarytasy są ok. Ale zawsze będąc u teściów na Lubelszczyźnie nie odmówię sobie cebuli duszonej na smalcu. Co prawda trzeba poczekać ale warto 354998494ebe53bd5470ebf7e28a5985.jpgad913741f3a83ebc9e2e94c56030a026.jpg

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych