Witam,
Wiem, ze materialy takie jak neopren sie zgrzewa by polaczyc dwa elementy, a czy jest jakis klej, ktory gwarantuje podobna trwalosc polaczenia?
Naprawa: spodniobutów, śpiochów, woderów, itp.
#1 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2006 - 23:58
#2 ONLINE
Napisano 29 grudzień 2006 - 10:14
Pozdrawiam Wujek
#3 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2006 - 22:12
Tak na marginesie, to dopiero teraz zauwazylem, ze Ty widniejesz na tym avatarze, wczesniej widzialem tylko rece i rybe
#4 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2006 - 14:46
Ten klej nadaje sie do gumy? Konkretnie chodzi mi o material z, ktorego sie robi plandeki.
#5 ONLINE
Napisano 30 grudzień 2006 - 16:04
Pozdrawiam Wujek
#6 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2006 - 16:31
#7 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2006 - 17:01
Material który przeznaczony jest do produkcji plandek to nie jest guma,material ten nazywa się plawil
#8 ONLINE
Napisano 30 grudzień 2006 - 17:38
No to juz wiem, ze neopren klei, ale ciekawi mnie rowniez czy klei gume
No to Ci odpisałem że nie wiem, mam czasami wrażenie że nie czytasz dokładnie tekstu
#9 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2006 - 18:16
W sklepach ze sprzętem do nurkowania lub ze sprzętem windsurfingowym sprzedawane są specjalne kleje do neoprenu, z którego to robione są wszystkie pianki.
#10 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2006 - 22:20
No to juz wiem, ze neopren klei, ale ciekawi mnie rowniez czy klei gume
[/quote]
No to Ci odpisałem że nie wiem, mam czasami wrażenie że nie czytasz dokładnie tekstu
[/quote]
Lepiej przeczytaj wszystko od poczatku wtedy zrozumiesz moja powyzsza wiadomosc
#11 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2008 - 09:47
Chciałbym Was zapytać czy probowaliscie kleic neopren...dokladniej neopren do kaloszy...
Kilka dni temu pekł mi kalosz w neoprenach i z tego co wiem ( pytałem speców w wulkanizacji ) nie da sie tego skleic/naprawić..
Chciałbym sprobowac oderwac stare kalosze i dokleic nowe ale czy to wogole jest mozliwe? Czy sa takie kleje ktorymi mozna to zrobić,moze klejenie na ciepło ?
Jesli ktos sie orientuje to bardzo prosze o pomoc...
#12 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2008 - 10:26
#13 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2008 - 13:03
ja kleiłem do nowych skarpet neoprenowch w spodniobutach z gore texu- uzyłem do tego właśnie Aqua Sure, ale i tak ciekło, nawet po dodaniu dodatkowych taśm uszczelniających. Kolega zlecił to Panu Błauciakowi z Wrocławia- zrobił mu to dość dobrze- dwa sezony przechodził jeszcze. Ja samemu drugi raz bym się za to nie brał- szkoda nerwów i kasy na klej - a tani nie jest. Albo szukaj nowych neoprenów , teraz są tanie, na stare czasem szkoda kasy na naprawy, wkleisz buty a za tydzień pociekną ci na szwie np.
Pozdr
#14 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2008 - 13:36
mam podobny problem: Lekkie,oddychajace portki sa w jaknajlepszym stanie, ale neoprenowe skarpety przebiegane i dokladnie pod stopami powstaly rysy...
Chyba obetne i beda spodnie przeciwdeszczowo/przeciwkomarowe
Pozdrawiam --Yacar--
#15 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2008 - 14:51
No trudno jak mowicie ze sie nie da to widocznie tak jest...
Na nowe mnie teraz nie stac a do wody musze wejsc zeby w miare połowic...narazie woda nie jest zimna to jak sie troche naleje to tragedii nie bedzie
Dzieki koledzy za odpowiedz !
#16 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2008 - 16:58
Na przestrzeni kilku ostatnich lat dorobilem sie na swoich neoprenach bodajże 8 łat, zarówno na spodniach, jak i na samych butach. Za każdym razem dla dużej częśći wulkanizatorów było to nie do zrobienia, ale zawsze wkońcu znalazł się ktoś, kto podjął sie klejenia (nie dajac żadnej gwarancji) i jak się okazuje z powodzeniem. Tak więc jeśli mogę cos doradzić, to szukaj do oporu, nawet w innym mieście, wkońcu napewno ktoś się odważy i może się uda. Chyba że faktycznie jest to pęknięcie na pół buta, albo dziura wielkości pomarańczy.
Pozdrawiam
#17 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2008 - 17:53
Przypuszczam, że to 60 litrowy wór na śmieci. 2 takie wory, na każdy połów i ........wiosnę przetrzymał
#18 OFFLINE
Napisano 29 sierpień 2008 - 00:33
Przy dość statecznym łowieniu, nawet jak uda nam sie utrzymać je na miejscu, po jakimś czasie nogi zamknięte w folii spocą się do tego stopnia, że też będą kompletnie mokre.
#19 OFFLINE
Napisano 29 sierpień 2008 - 10:35
Sprobuje i dam znac czy to wogole działa...on jest przekonanay ze po dokladnym zasmarowaniu tego pekniecia musi byc dobrze
Pekniecie jest w okolicach pięty na łaczeniu podeszwy z butem wiec miejsce dosyc nie wygodne do klejenia,no ale coz...sprobowac mozna..
#20 OFFLINE
Napisano 30 sierpień 2008 - 11:23
Wiem wiem Poperek właśnie pisał o mnie ale to już historia,która nie zdawała egzaminu i nic innego nie pozostało jak wymiana kaloszy na nowe. Jak to zrobić;
Po pierwsze musimy znależć nowe kalosze które da się spasować,następnie musimy dorobić jakieś kopyto o takiej średnicy aby kalosz w miejscu klejenia dał się naciągnąć na kopyto i neopren musi być to rozciągnięte na tule aby podczas eksplatacji nie przeciągnąć tego więcej, do klejenia ja użyłem butaprenu szewskiego za 3.50zł.tylko dlatego że nie znalazłem w mojej wiosce nic lepszego. teraz jak to zrobić. Na kopyto musimy naciągnąć przygotowaną wcześniej opaskę z cienkiego płutna podgumowanego szrokaści4cm na którą nakładamy kjej zgodnie z instrukcją jak i na kalosz wewnątrz, po dosnięciu kleju naciągamy kalosz na dwa centymetry na opaskę następnie nadładamy klej na zewnętrzną powierzchnie buta i wewnętrzną nogawki neoprenu po podeschnięciu naciągamy neopren na zewnętrzną powierzchnię kalosza. Traz tylko pozostało nam przykleić zewnętrzną opaskę z cienkiego materiału tak aby ona zamkneła w osi opaski łączenie neoprenu z butem i wszystko to ściągamy mocno jakąś taśmą do całkowitego wyschnięcia. Mi to zabrało godzinę pracy i portki mam jak nowe cały sezon bez problemów.
Kopyto maże to być jakiś garnek słój szklany itp.
najepszy klej to sikaflex lub klej do klejenia szyb samochodowych, lub OKT+ utwardzacz DEZMODUR ale trudno dostępny w handlu. Życzę powodzenia to nie takie trudne.
proponuje klej najpierw sprawdzić na boku jaką ma moc klejenia po 24godzinach.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: naprawa, śpiochy, wodery
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych