Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

Pstr膮gi 2018

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
507 odpowiedzi w tym temacie

#261 OFFLINE   DominikSy.

DominikSy.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 post贸w
  • LokalizacjaOPO BB KAT
  • Imi臋:Dominik

Napisano 25 marzec 2018 - 20:53

Mo偶e dla niekt贸rych nie ma to znaczenia, ale dla mnie ma bo nie mam do艣wiadczenia z plecionkami a nie chcia艂bym niepotrzebnie lub nadmiernie kaleczy膰 ryb je偶eli mo偶na to jako艣 ograniczy膰 podczas w臋dkowania.

Dla mnie najlepszym sposobem na ograniczenie kaleczenia ryb to - mo偶liwie najmocniejszy zestaw jaki da si臋 zastosowa膰 do danej wielko艣ci ryb,ale z zachowaniem jak najwi臋kszej amortyzacji.W rw膮cej g贸rskiej rzece spokojnie mo偶na zastosowa膰 przypon o 艣rednicy 0,25-0.30. Najlepiej FC.Takie 艣rednice stosuj臋 do streamera z w臋dk膮 w #7 . Mokra mucha 0,18-0,23. Nie widz臋 du偶ej r贸偶nicy w ilo艣ci bra艅 przy zej艣ciu do 艣rednic odpowiednio-  dla 0,20 dla streama i 0,15 do mokrej. Przy rybach do ok 1,5- 2kg masy  mo偶na sobie pozwoli膰 na pewne przytrzymanie ryby przed przelewem,korzeniem , ska艂k膮 itp. no i bonus  - takie 艣rednice d艂u偶ej si臋 zu偶ywaj膮 na ostrych kamieniach (jak ju偶 wspomniano wcze艣niej)  . 

• Guzu, Remicki i Matiz992 lubi膮 to

#262 OFFLINE   Adrian Ta艂ocha

Adrian Ta艂ocha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 988 post贸w
  • LokalizacjaKrak贸w
  • Imi臋:Adrian
  • Nazwisko:Ta艂ocha

Napisano 25 marzec 2018 - 21:35

Dzisiejszy popo艂udniowy pierwszy w 偶yciu (w og贸le) kropek (藕r贸dlak) 30+ :D :D :D. Patyk, m艂ynek i podbierak rozdziewiczony :P :P

jnL3Be.jpg

To palia nie 藕r贸dlak ale graty
  • beton007 i Alexspin lubi膮 to

#263 OFFLINE   Adrian Ta艂ocha

Adrian Ta艂ocha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 988 post贸w
  • LokalizacjaKrak贸w

Napisano 25 marzec 2018 - 21:39

Dla mnie najlepszym sposobem na ograniczenie kaleczenia ryb to - mo偶liwie najmocniejszy zestaw jaki da si臋 zastosowa膰 do danej wielko艣ci ryb,ale z zachowaniem jak najwi臋kszej amortyzacji.W rw膮cej g贸rskiej rzece spokojnie mo偶na zastosowa膰 przypon o 艣rednicy 0,25-0.30. Najlepiej FC.Takie 艣rednice stosuj臋 do streamera z w臋dk膮 w #7 . Mokra mucha 0,18-0,23. Nie widz臋 du偶ej r贸偶nicy w ilo艣ci bra艅 przy zej艣ciu do 艣rednic odpowiednio- dla 0,20 dla streama i 0,15 do mokrej. Przy rybach do ok 1,5- 2kg masy mo偶na sobie pozwoli膰 na pewne przytrzymanie ryby przed przelewem,korzeniem , ska艂k膮 itp. no i bonus - takie 艣rednice d艂u偶ej si臋 zu偶ywaj膮 na ostrych kamieniach (jak ju偶 wspomniano wcze艣niej) .

Przy streamerzy prowadzonym z prost膮 link膮 nie masz amortyzacji w臋dziska przy braniu wi臋c ma to zastosowanie, przy spinie 30tka nie jest potrzebna bo nie ma ryzyka, 偶e ryba zerwie 偶ylk臋 przy braniu je艣li wiesz do czego s艂u偶y hamulec ko艂owrotka.

Nie ma te偶 co demonizowa膰. Ryby 50+ czy 60+ 偶adko wybieraj膮 wi臋crj ni偶 kilka metr贸w 偶y艂ki po braniu chyba 偶e zatniesz j膮 na szybkim p艂ytkim nurcie powy偶ej miejsc贸wki.

#264 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 post贸w
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imi臋:Daniel

Napisano 26 marzec 2018 - 08:31

*
Popularny

Wiele zalezy od miejsca / stanu wody i stworzenia, ktore zaatakuje nasz wabik.

Na takiej jednej wyraznej rynnie - waskiej i pchajacej duzo wody skosnie od jednego brzegu rzeki do drugiego, jest obok dziura - czatownia.

Odwiedzam to miejsce kilka razy w sezonie. Dwoch czy trzech uzytkownikow tej dziury juz udalo mi sie sprowokowac do brania na przestrzeni ostatnich lat.

Specyfika miejsca sprawia, ze wykonac tam mozna dwa rzuty i wszystko jest jasne. Ale to musza byc TE DWA RZUTY.

Nie mozna sie spieszyc z podaniem przynety przechodzac przez koniec tej rynny. Nie mozna tez zwlekac, bo potem sa galezie i nawis, gdy stanie sie juz na spokojnej wodzie po drugiej stronie wodnej autostrady. Nie mozna rzucic za krotko, bo wtedy przyneta spadnie za ogonem ryby. Jesli ta ryba tam stoi, gdzie czasami sie ustawiaja uzytkownicy tej dziury. Natomiast jak sie rzuci, tak  akuratnio, to rzadko trzeba poprawiac. Ale dla przyzwoitosci poprawiam. Dlatego pisze o dwoch rzutach.

Kilku ich juz tam spotkalem ,ale zaden nie byl tak godnym rywalem jak ten. Zaden nie dal tak popalic.

TEN przyszedl z wysoka woda jakos pewnie w trakcie kalendarzowej zimy. A moze mieszka tam od lat i tylko sie sprytnie ukrywal dotychczas ? Nie dowiem sie tego...

Staje wiec w srodku rynny, gdzie sie konczy, wyplyca i naplywa na lezace nizej szypoty. Nie jest gleboko. Tak ciut ponizej kolan. Ale i tak sila naporu wody taka, ze lekko buja nogami. Podanie wabika. Muszysko spada, zanim dotknie wody zamykam kablak reka, wedka w gore. Szybki obrot korbka. W trakcie drugiego jest bezbledne JEB :)

Jak odpalil w rynnie w przynete to za chwile mnie minal i juz byl na szypotach ponizej.

Fart chcial, ze hak muszyska utknal w nozyczkach paszczy. Inaczej nie byloby tych zdjec.

Na szypotach dal popalic :)

Za艂膮czony plik  64_01.JPG   99,3 KB   48 Ilo艣膰 pobra艅

Za艂膮czony plik  64_02.JPG   94,36 KB   33 Ilo艣膰 pobra艅

Takze z tym wybieraniem linki, to tez roznie bywa ;)

U偶ytkownik Guzu edytowa艂 ten post 26 marzec 2018 - 08:41

#265 OFFLINE   Adrian Ta艂ocha

Adrian Ta艂ocha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 988 post贸w
  • LokalizacjaKrak贸w

Napisano 26 marzec 2018 - 08:41

Guzu mia偶d偶ysz tymi kabanami. Gratulacje
  • Guzu i TomaszN. lubi膮 to

#266 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 post贸w

Napisano 26 marzec 2018 - 08:46

Guzu mia偶d偶ysz tymi kabanami. Gratulacje

Dzieki za gratki.

Miazdza to one mnie.

Zryly psyche i mozg.

Wykrzywily obraz wedkarstwa. 

Takze, to nie jest takie hop siup :)

• Piastun lubi to

#267 OFFLINE   Maciej 77

Maciej 77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 post贸w
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imi臋:Maciej
  • Nazwisko:Drewnicki

Napisano 26 marzec 2018 - 10:03

Witam

pytanko o 艂膮czenie   plecionki  z   FC  czy  b艂臋dem    jest  danie  na  艂膮czeniu   ma艂ego  kr臋tlika   ?   .   FC   d艂ugi na  ca  50-70 cm   nie  uda艂o  mi  si臋   nad  wod膮   wczoraj  bezproblemowo  zawi膮za膰  zderzakowego

( wiatr  , zmarzni臋te  r臋ce )   i opcja   z  kr臋tlikiem  w tym  przypadku  by艂a  zdecydowanie  prostsza  ..... tylko  czy  to  nie  odstrasza   pstr膮ga ...?

pzdr

Maciej

#268 OFFLINE   bartuch5473

bartuch5473

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 318 post贸w
  • LokalizacjaZamo艣膰
  • Imi臋:Bart艂omiej

Napisano 26 marzec 2018 - 10:30

Guzu ale sie czytalo. Opis miazga. Tak trzymac馃挭馃挭
  • Guzu lubi to

#269 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 post贸w

Napisano 26 marzec 2018 - 10:31

Witam

pytanko o 艂膮czenie   plecionki  z   FC  czy  b艂臋dem    jest  danie  na  艂膮czeniu   ma艂ego  kr臋tlika   ?   .   FC   d艂ugi na  ca  50-70 cm   nie  uda艂o  mi  si臋   nad  wod膮   wczoraj  bezproblemowo  zawi膮za膰  zderzakowego

( wiatr  , zmarzni臋te  r臋ce )   i opcja   z  kr臋tlikiem  w tym  przypadku  by艂a  zdecydowanie  prostsza  ..... tylko  czy  to  nie  odstrasza   pstr膮ga ...?

pzdr

Maciej

Moim skromnym zdaniem nadmierne komplikowanie calosci.

Nie wiem czy ploszy, czy nie. Ale wiem ze z wygoda i optymalizacja to ma niewiele wspolnego.

Zapewne, jak jest taka koniecznosc, to mozna i tak lowic i zlowic. 

Pytanie czy nie da sie lepiej ? Da sie :)

#270 OFFLINE   Maciej 77

Maciej 77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 post贸w
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imi臋:Maciej
  • Nazwisko:Drewnicki

Napisano 26 marzec 2018 - 10:59

Tak  te偶   si臋  domy艣lam  ,     偶e  lepiej   si臋  da   i  pro艣ciej  tak jak  w poprzednich  postach  wypada  mi  kupi膰   maszynk臋 :D  te偶  jestem  zwolennikiem  prostych     rozwi膮za艅   ,   troch臋   to  wczorajsze  po艂膮czenie  

nie  by艂o  po  mojej  my艣li  , ale  po kilku  pr贸bach   艂膮czenia  zderzakowym  - nieudanych    pomy艣la艂em  :       ja  tu   wi膮偶臋  ,     a  ryby  mo偶e   maj膮  swoje 10   minut  偶erowania    ...?  no i poszed艂em  na  tak zwane  skr贸ty ......

ale  mia艂em  艣wiadomo艣膰  /  my艣l    偶e  mo偶na  lepiej.......

#271 OFFLINE   rybacz

rybacz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 80 post贸w
  • Lokalizacjablisko morza

Napisano 26 marzec 2018 - 12:38

Kol. Guzu da艂 niez艂y popis swoim wpisem.

A zdj臋cia pstr膮g贸w pierwsza klasa.

• Guzu lubi to

#272 OFFLINE   cinn

cinn

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 613 post贸w
  • LokalizacjaDolny 艢l膮sk
  • Imi臋:Marcin
  • Nazwisko:W

Napisano 26 marzec 2018 - 13:09

Wiele zalezy od miejsca / stanu wody i stworzenia, ktore zaatakuje nasz wabik.

Na takiej jednej wyraznej rynnie - waskiej i pchajacej duzo wody skosnie od jednego brzegu rzeki do drugiego, jest obok dziura - czatownia.

Odwiedzam to miejsce kilka razy w sezonie. Dwoch czy trzech uzytkownikow tej dziury juz udalo mi sie sprowokowac do brania na przestrzeni ostatnich lat.

Specyfika miejsca sprawia, ze wykonac tam mozna dwa rzuty i wszystko jest jasne. Ale to musza byc TE DWA RZUTY.

Nie mozna sie spieszyc z podaniem przynety przechodzac przez koniec tej rynny. Nie mozna tez zwlekac, bo potem sa galezie i nawis, gdy stanie sie juz na spokojnej wodzie po drugiej stronie wodnej autostrady. Nie mozna rzucic za krotko, bo wtedy przyneta spadnie za ogonem ryby. Jesli ta ryba tam stoi, gdzie czasami sie ustawiaja uzytkownicy tej dziury. Natomiast jak sie rzuci, tak  akuratnio, to rzadko trzeba poprawiac. Ale dla przyzwoitosci poprawiam. Dlatego pisze o dwoch rzutach.

Kilku ich juz tam spotkalem ,ale zaden nie byl tak godnym rywalem jak ten. Zaden nie dal tak popalic.

TEN przyszedl z wysoka woda jakos pewnie w trakcie kalendarzowej zimy. A moze mieszka tam od lat i tylko sie sprytnie ukrywal dotychczas ? Nie dowiem sie tego...

Staje wiec w srodku rynny, gdzie sie konczy, wyplyca i naplywa na lezace nizej szypoty. Nie jest gleboko. Tak ciut ponizej kolan. Ale i tak sila naporu wody taka, ze lekko buja nogami. Podanie wabika. Muszysko spada, zanim dotknie wody zamykam kablak reka, wedka w gore. Szybki obrot korbka. W trakcie drugiego jest bezbledne JEB :)

Jak odpalil w rynnie w przynete to za chwile mnie minal i juz byl na szypotach ponizej.

Fart chcial, ze hak muszyska utknal w nozyczkach paszczy. Inaczej nie byloby tych zdjec.

Na szypotach dal popalic :)

attachicon.gif 64_01.JPG

attachicon.gif 64_02.JPG

Takze z tym wybieraniem linki, to tez roznie bywa ;)

...i teraz wyobra偶my sobie jaki艣 lekki zestawik z cienk膮 plecionk膮 czy 偶y艂eczk膮.

jak d艂ubiemy sobie pstr膮偶ki i siada taki kaban.

mia艂em taki przypadek jak 艂owi艂em w pewnej rzeczce 

siada艂y pstr膮gi takie od 30 do 40 cm.

m贸j dotychczasowy zestaw wystarczy艂 do holowania dosy膰 si艂owego.

a偶 pewnego czasu jak natrafi艂em na fajn膮 g艂臋bok膮 dziur臋 jak odkrywa艂em now膮 rzeczk臋...

m贸wi臋 tu b臋dzie kaban...

i by艂

przyfasoli艂 w pierwszym podaniu przyn臋ty.

chwil臋 poszala艂 w tej偶e dziurze i zacz膮艂 si臋 pszemieszczac dosy膰 szybko w d贸艂 rzeczki.

w tym momencie przy pr贸bie przytrzymania na hamulcu kij wygi膮艂 si臋 po ko艂owrotek i niestety musia艂em odpu艣ci膰 hamulec

nagle luz i to by艂 koniec woja偶y.

w臋dkowanie zako艅czy艂em z koci膮 mord膮 i pojecha艂em do domu szuka膰 mocniejszy zestaw.

od tamtej pory nie pojecha艂em na pstr膮gi z lekkim zestawem.

#273 OFFLINE   Piotr Go艂膮b

Piotr Go艂膮b

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1509 post贸w
  • LokalizacjaLublin

Napisano 26 marzec 2018 - 14:28

Guzu po raz kolejny zdrowo zazdroszcz臋, niesamowite rybsko ;)

Dzisiaj po do艣膰 d艂ugiej przerwie na kr贸tko odwiedzi艂em rzek臋.  Topniej膮cy 艣nieg powoduje, 偶e kropki s膮 do艣膰 niemrawe i niezbyt skore do wsp贸艂pracy. Przez dwie godziny trafia si臋 niewielki t臋czak i spory potokowiec. Ten ostatni tu偶 pod nogami zebra艂  prowadzon膮 w 艣rodku zwaliska imitacj臋 larwy wa偶ki, po kilku m艂ynkach grzecznie wp艂yn膮艂 do podbieraka.

Tak poczyta艂em powy偶sze wpisy i od siebie dodam, 偶e od kilkunastu lat u偶ywam 偶y艂ek w przedziale 0,18 - 0,22, na ko艅cu zestawu najcz臋艣ciej jig na bezzadziorowym haku i wszystkie ryby odp艂ywaj膮 bez wi臋kszego uszczerbku na zdrowiu. 艢wi臋ci w tej naszej pasji nie jeste艣my i nie b臋dziemy ale stosuj膮c odpowiednio dobrane do 艂owisk zestawy mo偶emy pstr膮gom zaoszcz臋dzi膰 niepotrzebnych, dodatkowych cierpie艅. Kiedy widz臋 spec贸w 艂owi膮cych na spina w rzece pe艂nej krzak贸w i zwalisk na 0,14 a czasem i delikatniej, nie wiem kt贸re odczucie jest mocniejsze, politowanie czy z艂o艣膰.

Za艂膮czony plik  DSC09125-3_jzzpl.jpg   60,81 KB   31 Ilo艣膰 pobra艅

Za艂膮czony plik  DSC09130-2_jzzpl.jpg   15,31 KB   30 Ilo艣膰 pobra艅 

U偶ytkownik Piotr Go艂膮b edytowa艂 ten post 26 marzec 2018 - 14:29

#274 OFFLINE   miramar69

miramar69

jad臋 na ryby i nie b臋dzie mnie troch臋 , trzeba odpocz膮膰 od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 post贸w
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imi臋:MARIUSZ

Napisano 26 marzec 2018 - 14:35

... ale to jest nast臋pstwem  "g艂upiej" mody na  UL  :) , do wszystkich metod i ryb.  Potem p艂ywaj膮 pi臋knie zakolczykowane ...

U偶ytkownik miramar69 edytowa艂 ten post 26 marzec 2018 - 14:35

#275 OFFLINE   rav_id

rav_id

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 515 post贸w
  • Lokalizacjamiasto ;)
  • Imi臋:Rafa艂
  • Nazwisko:http://opowiescizespinningiem.blogspot.com

Napisano 26 marzec 2018 - 19:58

Dzi臋kuj臋 :)

rav_id pi臋knie, gratulacje. Fajne zdj臋cia i wypasiony kropek. Ach.... te jigi :D

Mog臋 Ma膰ku napisa膰, 偶e po cz臋艣ci jeste艣 "ojcem" tego sukcesu :D To mi臋dzy innymi Twoje fotorelacje z wypraw pstr膮gowych z jigami przekona艂y mnie do dania tym przyn臋tom szansy w tym sezonie.

#276 OFFLINE   Wiktor

Wiktor

Zaawansowany

• Gie艂da komercyjna
  • PipPipPip
  • 1304 post贸w
  • LokalizacjaGda艅sk

Napisano 28 marzec 2018 - 20:54

Nie wiem czy mia艂 forumowe minimum ale wagowo napewno bi艂 na g艂ow臋 nie jednego 40-taka

Niesamowicie dzielna ryba, strasznie da艂a popali膰 :)

Ilo艣膰 wyskok贸w i kombinacji 偶eby pozby膰 si臋 haka by艂a niezliczona, kij idealnie ochrzczony.

Sage X zbudowany przez @Pstragman nie da艂 szans przy bezzadziorowym haku.

Ryb dzisiaj by艂o du偶o wi臋cej ale ju偶 nie tak fotogenicznych :) 

Za艂膮czony plik  IMG_6377 (1).jpg   154,53 KB   26 Ilo艣膰 pobra艅

#277 OFFLINE   bezi

bezi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 245 post贸w
  • LokalizacjaOlkusz

Napisano 28 marzec 2018 - 20:57

Ten hardzioszek na ko艅cu to jaki艣 kaseciak?

#278 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 post贸w
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imi臋:Bartek

Napisano 28 marzec 2018 - 21:06

Panowie, prosz臋 nie dodawa膰 nam zb臋dnej roboty

• ASAPfishing lubi to

#279 OFFLINE   Wiktor

Wiktor

Zaawansowany

• Gie艂da komercyjna
  • PipPipPip
  • 1304 post贸w
  • LokalizacjaGda艅sk

Napisano 28 marzec 2018 - 21:07

Ten hardzioszek na ko艅cu to jaki艣 kaseciak?

Tak to Hardy Ultralite CLS 5000

#280 OFFLINE   etherni

etherni

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1848 post贸w
  • LokalizacjaWsch贸d
  • Imi臋:S艂awek

Napisano 29 marzec 2018 - 08:03

Wiktor, bo t臋czor jak zdziczeje to jest prawdziwy wojownik - mojego jak zmierzy艂em to kolega spyta艂 czy mam dobr膮 miark臋 ze "tylko" 50 pokazuje

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2

0 u偶ytkownik贸w, 2 go艣ci, 0 anonimowych