Pstrągi 2018
#241 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 01:05
Wiem natomiast, że największe ryby spokojniej zachowują się na żyłce.
Hol, o ile miejsce i warunki pozwalają, czasami może być kontrolowany w jakimś tam stopniu.
W zeszłym roku podjąłem próbę powrotu do plecionek.
Przy użyciu x12 Morethan. Nerwowość ryb i ten brak asekuracyjnej, ale wyczuwalnej, amortyzacji żyłki mi przeszkadzal. Wróciłem do żyłki.
Używam pline 0.25 mm. Innych nie testowałem, nie mam porównania. Ta się sprawdza.
Niestety ale spady ryb i nieskuteczne zacięcia miewałem na plecionce i miewam na żyłce.
Łowię wędka opisana jako moderate fast.
Ale pstrągi to jednak pstrągi. Zawsze jest element nieprzewidywalnosci
- Remicki, korol, rav_id i 3 innych osób lubią to
#242 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 06:43
Podstawa to kulturalne wędzisko. To ono ma amortyzować. Nie plecionka, nie żyłka. Jeśli ktoś używa wedziska nie plastycznego nadrabiał bedzię żyłką wykorzystując jej amortyzację. Żaden wedkarz używając metody muchowej nie używa tylko żyłki. Wedlug mnie problemem jestesmy my nie żyłka ani plecionka. Każdy wędkarz wprawiony w boju potrafi łowić ryby na żyłkę i na plecionkę. Nie ma lepszych czy gorszych. Sa tylko przyzwyczajenia. Jesli ktos lubi żyłkę - proszę bardzo. Jeśli plecionkę czemu nie. Tylko nie ma sensu faworyzować jednej czy drugiej gdyż dobry Marynarz nawet morze Czerwone przepłynie.
😎😇👍
Użytkownik Andan edytował ten post 25 marzec 2018 - 06:45
- popper, Artech, oland i 7 innych osób lubią to
#243 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 08:16
#244 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 08:39
... a czy samo w sobie łowienie ich nie rani ??? - jak już zaczynamy , to roztrząsać
- coma lubi to
#245 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 08:48
A ja gdzieś wyczytałem że cienkie plecionki mogą ranić ryby podczas holu i licznych młynków. Macie takie doświadczenia?
Podobnie, jak żyłka. Ideałem jest "nie łowić"?
żyłka.jpg 75,76 KB 25 Ilość pobrań
- beton007, miramar69, ms80 i 4 innych osób lubią to
#246 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 08:57
#247 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 09:02
... wszystko pewnie zależny od okoliczności połowu / holu
#248 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 10:05
Według mnie problemem nie jest żyłka ani plecionka tylko i wyłacznie my i to co siedzi w Naszych główkach.
Podstawa to kulturalne wędzisko. To ono ma amortyzować. Nie plecionka, nie żyłka. Jeśli ktoś używa wedziska nie plastycznego nadrabiał bedzię żyłką wykorzystując jej amortyzację. Żaden wedkarz używając metody muchowej nie używa tylko żyłki. Wedlug mnie problemem jestesmy my nie żyłka ani plecionka. Każdy wędkarz wprawiony w boju potrafi łowić ryby na żyłkę i na plecionkę. Nie ma lepszych czy gorszych. Sa tylko przyzwyczajenia. Jesli ktos lubi żyłkę - proszę bardzo. Jeśli plecionkę czemu nie. Tylko nie ma sensu faworyzować jednej czy drugiej gdyż dobry Marynarz nawet morze Czerwone przepłynie.
😎😇👍
Z całą pewnością mam jeszcze wiele do nauki, w zakresie zacięcia i holu pstrągów.
I nie piszę tego ironicznie.
Kilka razy w sezonie przychodzi mi stoczyć walkę z rybą 60 plus.
Odnoszę się w swoich wypowiedziach do holi i przedwczesnych końców holu tych ryb.
Mniejsze porażki nie są dla mnie tematem analiz, lecz nieodzownym elementem wędkowania.
Jednak marzy mi się umiejętnośc skutecznego podebrania każdej 60tki, która zatne.
Oczywiście nie udaje mi się ta sztuka.
W kwestii niekulturalnych wędzisk : wędka która przyjemnie holuje się ryby 35-40 cm nie służy do sprawnego i powtarzalnego wprowadzania 60tek do podbieraka.
Także na pewnym etapie to musi być kwestia świadomego wyboru.
Pozdrawiam
- Wiktor lubi to
#249 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 11:58
- Guzu i TomaszN. lubią to
#250 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 12:37
A są Guzu są tylko trzeba dlugo i intensywnie szukać az znajdziesz bialego kruka. Bynajmniej ja tak miałem. 😂😇✌
Dzięki za słowa otuchy
Może kiedyś wznowie poszukiwania wędek.
Ostatnio kompletnie zaniechałem
- Andan lubi to
#251 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 12:43
I ja dorzucę swoje trzy grosze. Od tego sezonu zacząłem łowic pstrągi plecionką, w dodatku żółtą. Brań mam tyle samo co na żyłkę, nawet w krystalicznej wodzie. Spadła mi jak dotąd jedna ryba na około 30 wyjętych. Tak jak piszą koledzy, miękka wędka i przypon z fluoro/żyłki raczej obowiązkowy, ułatwia przerzucanie przynęty przewieszonej przez gałąź oraz chroni końcowy odcinek plecionki. Jedyna upierdliwość to wiązanie ów przyponu oraz trykanie węzła po przelotkach, szczególnie przy małych KR-ach. Więcej minusów nie widzę.
Czasami pomaga taki patent:
https://studiowedkar...oducts_id=14201
Do węzełka FG, jak znalazł...
#252 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 13:01
- rothen lubi to
#253 ONLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 13:45
U mnie była ta wiązarka do sprzedania na wyprzedaży "garażowej" ...chyba słabo promowałem b została u mnie. Jak by co to zapraszam na priv
#254 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 17:16
No tak ale czy plecionka powoduje większe rany niż żyłka?
Jeśli porównujesz żyłkę z plecionką o tej samej wytrzymałości, to plecionka ma mniejszy przekrój. Moim zdaniem plecionka powoduje większe rany. Ryzyko mozna zmniejszyć przez dowiązanie fluorocarbonu, shock leadera lub nawet żyłki o odpowiedniej wyrzymalosci.
Zresztą, w czasie wiązania fluorocarbonu z plecionka gdy zaciskam węzeł łączący zdarza mi sie przeciąć ręce plecionka, nigdy fluorocarbonem.
- Elendil lubi to
#255 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 17:32
Koledzy wędkarze.
Przestańcie być świętsi od papieża.
Łowiąc ryby męczymy je, a czy żyłka lub linka mocniej szkodzi, to już 10 rzędny problem.
- beton007, miramar69, Fishhunter i 2 innych osób lubią to
#256 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 17:32
A mi bedzie taniej nawinac zylke niz szukac nowego miekkiego kija pstragowego w 4 kawalkach
Właśnie tak zrobiłem z tuningowanym Mikado Sensual, który jest teraz typowym fastem.
A ten fajny i dobry do pletki kijek to mi sprzedałeś
#257 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 19:21
Dzisiejszy popołudniowy pierwszy w życiu (w ogóle) kropek (źródlak) 30+ . Patyk, młynek i podbierak rozdziewiczony
Użytkownik Piotr.B edytował ten post 25 marzec 2018 - 19:22
- Guzu, michał78., miramar69 i 9 innych osób lubią to
#258 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 19:37
- ms80 i Elendil lubią to
#259 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 20:18
Może dla niektórych nie ma to znaczenia, ale dla mnie ma bo nie mam doświadczenia z plecionkami a nie chciałbym niepotrzebnie lub nadmiernie kaleczyć ryb jeżeli można to jakoś ograniczyć podczas wędkowania.Koledzy wędkarze.
Przestańcie być świętsi od papieża.
Łowiąc ryby męczymy je, a czy żyłka lub linka mocniej szkodzi, to już 10 rzędny problem.
- Guzu, DanekM i ms80 lubią to
#260 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 20:45
A widzieliście żeby np. szczupak już od 60 cm ciął grążela napiętą żyłką tak jak to robi na napiętej plecionce? Odpowiedź każdy zna...szczególnie jeżeli weźmiemy te odchudzone plecionki...Pomimo, że jestem fanem plecionek to na pstrąga, jazia czy klenia i tak dowiązuję kawałek żyłki lub fluo i nie jest to 5 metrów bo czasem tyle to wynosi rzut na zakrzaczonej i wąskiej Skrwie tylko rozpiętość rąk ... zdecydowanie wystarcza i o 50 % poprawia ilość brań jak dla mnie...uff bo się wygadałem a tu Kleń Bzury niedługo...
- Guzu i Remicki lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych