Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

Pstr膮gi 2018

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
507 odpowiedzi w tym temacie

#281 OFFLINE   Wiktor

Wiktor

Zaawansowany

• Gie艂da komercyjna
  • PipPipPip
  • 1304 post贸w
  • LokalizacjaGda艅sk

Napisano 29 marzec 2018 - 11:25

Wiktor, bo t臋czor jak zdziczeje to jest prawdziwy wojownik - mojego jak zmierzy艂em to kolega spyta艂 czy mam dobr膮 miark臋 ze "tylko" 50 pokazuje

S艂awek t臋czaki 艂owi臋 26 lat to moja ulubiona ryba :)

Mia艂em okazj臋 艂owi膰 w najlepszych latach na Redzie nasze polskie steelheady w ilo艣ciach hurtowych :)

To dopiero byli zawodnicy!! A 50 cm ryba to by艂 maluch  :lol:

Rzadko si臋 spina艂y, zazwyczaj rwa艂y zestawy  :D

#282 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 post贸w
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imi臋:Bartek

Napisano 29 marzec 2018 - 11:40

Takie wspomnienia mi si臋 objawi艂y.

T臋czaki z argenty艅skiej kalu偶y

Za艂膮czony plik  rybka.jpg   75,07 KB   25 Ilo艣膰 pobra艅

#283 OFFLINE   Wiktor

Wiktor

Zaawansowany

• Gie艂da komercyjna
  • PipPipPip
  • 1304 post贸w
  • LokalizacjaGda艅sk

Napisano 29 marzec 2018 - 12:11

I takie ryby 艂owi艂o si臋 na much臋 w rzece o szeroko艣ci 10 metr贸w i powalonych drzewach  :lol:

Naprawd臋 nie by艂o ziewania  :D

Niestety w tym kraju jak kto艣 co艣 zrobi to zazwyczaj przez przypadek albo si臋 pomyli艂. 

Obecno艣膰 obcego gatunku zosta艂a zredukowana o 99% 

Szkoda bo to du偶o bardziej sportowa ryba ni偶 tro膰 w臋drowna i zdecydowanie lepiej 偶eruje w rzece. 

#284 ONLINE   Kuballa44

Kuballa44

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 701 post贸w
  • Imi臋:K

Napisano 29 marzec 2018 - 15:36

Wiktor, te Redzkie teczaki to ryby z zatoki Puckiej, wpuszczone aby zredukowac ilosc ciernika?
Caly problem (?) t臋czaka polega na tym 偶e si臋 nie rozmna偶a skutecznie. Inwazja trwa艂a nam przez to nie grozi, ale w sytuacji gdy basen ich idzie do rzeki, sprawa wyglada tak ze szarancza ustawia sie poni偶ej gniazd tarlowych np. Albo skupia si臋 na cierniku, lub innym dost臋pnym pokarmie. Co dzieje si臋 wtedy z tymi niewieloma potokowcami..? Osobiscie nie mialbym nic przeciwko by w naszych rzekach obok potoka wyst臋powa艂 t臋czak, ale nie mutant z hodowli.

#285 OFFLINE   miramar69

miramar69

jad臋 na ryby i nie b臋dzie mnie troch臋 , trzeba odpocz膮膰 od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 post贸w
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imi臋:MARIUSZ

Napisano 29 marzec 2018 - 15:47

Tylko , 偶e wi臋kszo艣膰 rzek "krainy pstr膮ga" ;) (ponad 70 % ich ca艂ego zasobu w kraju) 艣wiec膮 pustkami  ;) . Tak , 偶e ten akurat gatunek nie bardzo mia艂by z kim konkurowa膰 w tych rzekach , no poza w臋dkarzem :) .

• tomi78 i Artur42 lubi膮 to

#286 OFFLINE   Wiktor

Wiktor

Zaawansowany

• Gie艂da komercyjna
  • PipPipPip
  • 1304 post贸w
  • LokalizacjaGda艅sk

Napisano 29 marzec 2018 - 16:02

Tak to by艂y t臋czaki wpuszczane do zatoki w ramach walki z ciernikim. 

Wyst臋powa艂y te偶 w S艂upi i co ciekawe i na S艂upi i na Redzie nie by艂o ich w g贸rnych odcinkach rzeki.

Najwyra藕niej 艣luzy by艂y dla nich skuteczn膮 barier膮 bo powy偶ej by艂y bardzo rzadko widziane czy 艂owione.

Dla rodzimych potokowc贸w zdecydowanie najwi臋kszym wrogiem by艂a tro膰, wi臋ksza i silniejsza wypiera艂a je z tarlisk.

#287 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 post贸w
  • LokalizacjaPozna艅
  • Imi臋:Adam
  • Nazwisko:Czeski

Napisano 29 marzec 2018 - 16:36

Jezu Chryste do Ciebie... t臋czaki do walki z ciernikiem...tro膰 w臋drowna wrogiem pstr膮ga potokowego... 

Ludzie!!!

• Pawe艂 Bugajski i Rajfel lubi膮 to

#288 OFFLINE   salmon1977

salmon1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1565 post贸w
  • LokalizacjaI艅sko-STARGARD
  • Imi臋:GrzehU

Napisano 29 marzec 2018 - 17:45

43 avid 2.7m do 21g ple膰ka 0,14mm alli.biomaster 4000 fg
Za艂膮czony plik  2018-03-29 18.37.32.jpg   100,26 KB   27 Ilo艣膰 pobra艅

45cm dragon ifinity 2.4m do 25g.偶y艂ka 0.200mm mikado. Caldia 2500x

Za艂膮czony plik  2018-03-27 23.09.34.jpg   91,56 KB   27 Ilo艣膰 pobra艅
Ca艂y kwiecie艅 ju偶 wiem 馃馃榾

U偶ytkownik salmon1977 edytowa艂 ten post 29 marzec 2018 - 17:53

#289 OFFLINE   Wiktor

Wiktor

Zaawansowany

• Gie艂da komercyjna
  • PipPipPip
  • 1304 post贸w
  • LokalizacjaGda艅sk

Napisano 29 marzec 2018 - 19:11

Jezu Chryste do Ciebie... t臋czaki do walki z ciernikiem...tro膰 w臋drowna wrogiem pstr膮ga potokowego... 

Ludzie!!!

Niestety nie chce by膰 inaczej. 

Pstr膮g t臋czowy to pomys艂 naukowc贸w

http://www.hel.ug.ed...akcjapstrag.htm

A to 偶e tro膰 jest zagro偶eniem dla rodzimej populacji potoka wysz艂o w praniu.

Wi臋ksze i silniejsze osobniki wygania艂y mniejsze potokowce z tarlisk przez kilka lat i efekt mo偶na przewidzie膰.

Wystarczy艂o kilka dni przy pilnowaniu tarlisk 偶eby zobaczy膰 to na w艂asne oczy.

Zapewne jak przyroda sama reguluje wielko艣膰 populacji to do takich sytuacji nie dochodzi jak cz艂owiek zaczyna sypa膰 bez opami臋tania smolta to r贸wnowaga jest zachwiana i dochodzi do patologii. Niestety nie pierwszy i nie ostatni raz. 

• Rodu i rothen lubi膮 to

#290 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 post贸w
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imi臋:Mateusz

Napisano 29 marzec 2018 - 23:52

*
Popularny

Takiego rozpocz臋cia sezonu ka偶demu 偶ycz臋  :rockon:  Nie b臋d臋 si臋 rozpisywa艂 jak to zrobi艂em , 偶e go przechytrzy艂em . W ka偶dym razie 呕yci贸wka 60+cm silnego grubego kropasa  :wub:  Da艂 popali膰 i przy okazji ochrzci艂 kijek  , ko艂owrotek  , 偶y艂k臋  , wahade艂ko  i podbierak  :D   

post-50013-0-47352400-1522363457.jpg

post-50013-0-41086500-1522363472.jpg

post-50013-0-86384200-1522363489.jpg

Ci臋偶ko jest  doczeka膰 si臋 sezonu na kropasy ale jak ju偶 nadejdzie to i nawet s艂aba pogoda nie sprawi , 偶e wyjazd si臋 odk艂ada . Tak by艂o i tym razem . Sprawdzi艂em pogod臋 i lipa , sprawdzi艂em stan wody i lipa .  Lipa czy nie w nocy ruszy艂em do yorkshire  B)  
Dobrze si臋 jecha艂o i po ok 3 godzinkach by艂em na miejscu . Oszronione wszystko dooko艂a , mgie艂ka nad szczytami g贸r , 艣piew ptak贸w i chcia艂bym napisa膰 艣wie偶e wiejskie powietrze . Niestety 艣wie偶e to by艂o mo偶e  wczoraj , dzisiaj capi艂o strasznie :wacko:  Farmerzy  ;)
Szybkie 艣niadanko , zmontowa艂em zestawik , zarzuci艂em kilogram przyn臋t na grzbiet i nad rzek臋 . Rzeka nie do艣膰 , 偶e niska , to do tego krystalicznie czysta , zimna cholernie . Uj b臋dzie ci臋偶ko tym bardziej , 偶e populacja pstr膮ga w rzece jest niewielka  . Ale ten klimat  B)  ( nie licz膮c smrodu )  nastraja pozytywnie . Po ob艂owieniu kilku miejsc贸wek wiem ju偶 , 偶e ryby pochowane w do艂ach najg艂臋bszych i tam trzeba ich szuka膰 . Na tym trzeba si臋 skupi膰 aby co艣 z艂owi膰 . Tak te偶 zrobi艂em . W mi臋dzyczasie rozja艣ni艂o si臋 na dobre , lampa niestety wysz艂a zza g贸r , a  z oddali dochodzi艂 d藕wi臋k samolot贸w  . Chwila min臋艂a , g艂o艣niej i g艂o艣niej . Dos艂ownie armagedon przelecia艂 mi nad g艂ow膮 . Trzy odrzutowce wojskowe , a偶 mi uszami zatelepa艂o . Q.... to ja tu zapierdzielam szmat drogi , smr贸d mnie przywita艂 i jeszcze to .  Ale mo偶e tylko jednorazowo sobie przelecieli i b臋dzie cisza ?  Doszed艂em do ciekawego miejsca gdzie rzeka stworzy艂a szeroki i g艂臋boki d贸艂 . Co艣 jak z艂o偶enie kilku wsp贸lnych cech dla kot艂a , rynny , plosa i p艂ani  . Wiem , 偶e tam s膮 kropasy bo zawsze by艂y . A dzisiaj w艂a艣nie w takich miejscach nale偶y spodziewa膰 si臋 ryby . No i by艂y . Pierwszy ok 50-tak capna艂 delbank臋 i jak to kropas walczy艂 dzielnie , zademonstrowa艂 ca艂y repertuar trik贸w i wygra艂 ze mn膮 hehe . Drugi  ok 40-tak pukna艂 w wobka g艂owacza i skapitulowa艂 stosunkowo szybko . Jaki艣 taki chudzina by艂 . Rzeka jest bardzo uboga w naturalny pokarm , mo偶e i dlatego .  W sumie zadowolony , ju偶 planowa艂em nast臋pne do艂ki ob艂owi膰 i znowu  :wacko: armagedon centralnie nad g艂ow膮 . Q... id臋 na drugie 艣niadanie do samochodu i si臋 zobaczy . Ko艅czy艂em je艣膰 ,  jak mi trzeci raz przelecieli nad g艂ow膮 . Dobra nic tu po mnie , zrobi臋 sobie wycieczk臋 . Czyli zmiana rzeki . Jad臋 centralnie przez g贸ry . 
Frajda z jazdy po kr臋tych g贸rskich 艣cie偶kach , stromych zjazdach i podjazdach ,  a przy okazji widokach jakich nie mam na co dzie艅 by艂a tylko pocz膮tkiem szcz臋艣cia . 
Dotar艂em nad moja ulubion膮 rzek臋 po ok 1 godzince . Od razu nie pobieg艂em w臋dkowa膰 . By艂 czas na obiadek i drzemk臋  ;)
Po zmontowniu grat贸w marsz nad rzek臋 i niestety tutaj tak na ja poprzedniej woda kryszta艂owo czysta , zimna a dodatkowo  艣wie偶e 艣lady w臋dkarza lub nawet kilku . Kto艣 tu ju偶 dzisiaj 艂owi艂 .
Ta rzeka jest inna . Pokarmu naturalnego w br贸d , pstr膮g贸w du偶o i zawsze ale to zawsze spasione . Nigdy nie z艂owi艂em tutaj chudzinki .  Zaczynam  od najg艂臋bszych do艂k贸w gdzie w moich super rozja艣niaczach smith dna nie zobaczy . Nie pr贸buj臋 艂owi膰 w p艂ytszych miejscach . Nie wida膰 tam 偶ycia , a zazwyczaj jaki艣 pstr膮gal lub klonek si臋 poka偶e . Ob艂awia艂em dok艂adnie , r贸偶nymi przynetami i sposobami prowadzenia , koncentruj膮c si臋 aby przyn臋ta zesz艂a bli偶ej dna . To by艂 strza艂 w dziesi膮tk臋 . Na drugim do艂ku , po kilkunastu minutach za艂o偶y艂em wahade艂ko od kolegi @chulo . Drugi lub trzeci rzut w poprzek rzeki . Pozwalam blaszce opa艣膰 po 艂uku . Mniej wi臋cej jak blaszka by艂a na 艣rodku koryta , gdzie艣 tam w dole , obr贸ci艂em korbk膮 bardzo powoli i poczu艂em Pyk . Nie petarda branie , lecz wyra藕ne . Odruchowo zaci膮艂em . W tym momencie  StC Premier  do 14g zapracowa艂 a偶 dolnikiem  :rockon:   Kr贸tka chwila i ryb pokaza艂 si臋 bokiem . Pomara艅czowy szeroki skurczybyk , ale kropas ludzie  :excl:   Zjazd na dupie ze skarpy  no i si臋 zacz臋艂o . Najzwyczajniej nie mog艂em go podci膮gn膮膰 do brzegu . Ta艅czy艂 jak chcia艂 a ja oczami wyobra藕ni widzia艂em obraz  , jak blaszka wylatuje mu z pyska .  Tak silnego byka jeszcze nie mia艂em na kiju . Podchodzi艂em do niego kilka razy z podbierakiem a On za ka偶dym razem widz膮c m贸j ruch strza艂  w g贸r臋  lub ucieczka w d贸艂 i po drodze m艂ynki . W sumie mam pod Takie ryby podbierak lecz zosta艂 w domu bo mia艂o mnie dzisiaj na tej rzece nie by膰 . Zabra艂em ze sob膮 klasyk muchowy z g艂膮bsz膮 siatk膮 . Wielko艣膰 samego podbieraka przy tej rybie ni jak nie pasowa艂a . W ferworze walki zapomnia艂em nawet , 偶e ta ryba ma si臋 wypi膮膰 hehe .  Zm臋czonemu kropasowi nie uda艂o sie pozby膰 blaszki , kt贸ra by艂a perfekcyjnie zakotwiczona ( kotwiczka ze zmia偶d偶onymi zadziorami ) a偶 w ko艅cu podda艂 si臋 . Wszystko rozegra艂o si臋 na niewielkiej przestrzeni i tylko dzi臋ki mojemu opanowaniu ( czytaj szcz臋艣ciu )  :D , pstr膮g po kilku pr贸bach wyl膮dowa艂 w podbieraku . Poczu艂em ten ci臋偶ar i wysepleni艂em a ja pierd...  
W sekundzie wdrapa艂em si臋 na skarp臋 . Chyba z臋bami chwyta艂em traw臋 bo o ile pami臋tam to w obydwu r臋kach trzyma艂em podbierak . Nie pamietam tak偶e jak kijek wci膮gna艂em na g贸r臋  :lol: Ma艂o to wa偶ne . Ryba by艂a przepi臋kna , du偶a , gruba i pomara艅czowa - 呕yci贸wka  :wub:  dok艂adnie 60,5cm Grubas .
Pomara艅cza grzecznie jeszcze pozowa艂 do fotek po czym , po kr贸tkiej reanimacji wr贸ci艂 do swojego do艂ka  B)  
Chwil臋 musia艂em oddech 艂apa膰 ( takie to opanowanie moje :lol: ) i dalej poszed艂em 艂owi膰  . W sumie to nie jestem pewien czy podczas ca艂ej walki oddycha艂em 
Pogoda z minuty na minut臋 pogarsza艂a si臋 ,  zwariowa艂a . Poza 呕yci贸wk膮 nic wi臋cej nie z艂owi艂em do wieczora . 
Dodam , 偶e widzia艂em wi臋ksze ryby na tej rzece i jak sobie pomy艣l臋 o nich to nie wiem ucieka膰 , czy 艂owi膰 , po tym co 60-tak pokaza艂 ;)   Z艂owi膰 tak siln膮 i waleczn膮 ryb臋 - chcia艂bym ka偶dego dnia i tego Wam 偶ycz臋 . 
Ca艂y m贸j sprz臋t zaliczy艂 pierwsz膮 wypraw臋 i spisa艂 si臋 na medal . Kijek StC Premier 14g zrobiony przez Wojtka Grochol臋 , Stellka '14 2500 zrobiona przez wujka samuraja , 偶y艂ka 0.25mm P-Line od wujka sama  , podbierak pana szekspira i wahade艂ko od kolegi @chulo .  Dzi臋kuj臋 Im wszystkim i Wam koledzy za motywacj臋 , za gratki i wog贸le dzi臋ki za Jerka !
Jak to szwagier powiedzia艂  -  " szach i 'mat "    :good:

Pozdrowionka  :)

Za艂膮czony plik  60.JPG   70,88 KB   43 Ilo艣膰 pobra艅Za艂膮czony plik  60 +.JPG   164,1 KB   45 Ilo艣膰 pobra艅Za艂膮czony plik  me.JPG   110,99 KB   41 Ilo艣膰 pobra艅

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESI膭CA"            :good:

U偶ytkownik bartsiedlce edytowa艂 ten post 31 marzec 2018 - 20:55

#291 OFFLINE   Luckyguliver

Luckyguliver

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 999 post贸w
  • LokalizacjaN17
  • Imi臋:Remek

Napisano 30 marzec 2018 - 10:22

@ 'mat ale podbierak to chyba bedziesz sobie musial wymienic. Moja 60 do podbieraka nie weszla. Rozgladam sie teraz za glebsza siatka bo sam podbierak jest ok. 

A ta rzeka to gdzie mniej wiecej? Walia? Czy Polnoc? Czy moze Szkocja?

U偶ytkownik Luckyguliver edytowa艂 ten post 30 marzec 2018 - 10:32

• gulf lubi to

#292 OFFLINE   falgmar

falgmar

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 post贸w
  • LokalizacjaW艂oc艂awek

Napisano 30 marzec 2018 - 11:20

*
Popularny

To mo偶e i ja co艣 wstawi臋... 55 cm  :D

Za艂膮czone pliki

#293 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 post贸w
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imi臋:Bartek

Napisano 30 marzec 2018 - 13:28

Napisz co艣 wi臋cej :)

#294 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 post贸w
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imi臋:Mateusz

Napisano 30 marzec 2018 - 21:01

(...)

Pe艂na relacja ze spotkania @'mat z 偶yciowym pstr膮giem znajduje si臋 pod tym linkiem:

http://jerkbait.pl/t...2018/?p=2362221

U偶ytkownik woblery z Bielska edytowa艂 ten post 30 marzec 2018 - 22:01

#295 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2696 post贸w
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imi臋:Artur

Napisano 31 marzec 2018 - 16:13

Do dw贸ch razy sztuka. Z tym jegomo艣ciem spotka艂em si臋 pierwszy raz w tamtym tygodniu, ale tylko raz si臋 pokaza艂. Pukn膮艂 w woblera i schowa艂 si臋 do swojego do艂ka.
Dzisiaj da艂 si臋 przechytrzy膰, ale nie by艂o 艂atwo. Kto艣 ostatnio pisa艂, 偶e spinningowo pstr膮g to ryba pierwszego rzutu. Chyba jednak nie. Obrzuca艂em miejsc贸wk臋 kilkoma woblerami. Dopiero w 5-6 rzucie podni贸s艂 si臋 do 7 cm, z艂otej rapalki oryginal. Ale znowu tylko majestatycznie cmokn膮艂 woblerka i wr贸ci艂 do siebie. Kilka kolejnych rzut贸w i zmian wobler贸w i nic. A mo偶e co艣 mniejszego? Na koniec zestawu l膮duje m贸j woblerek 4 cm. Pierwszy rzut -nic. W drugim rzucie zacz膮艂em poszarpywa膰 woblerem nad, jak przypuszcza艂em, kryj贸wk膮 pstr膮ga. Musia艂 si臋 nie藕le wkurzy膰, bo przywali艂 tak, 偶e ma艂o mi w臋dki nie wyrwa艂. Kilka m艂ynk贸w i l膮duje w podbieraku. Mo偶e to nie olbrzym, ale da艂 sporo satysfakcji. Ile dok艂adni mia艂 nie wiem, bo zapomnia艂em wzi膮膰 miarki. My艣l臋, ze forumowe minimum mia艂.
Za艂膮czony plik  IMG_20180331_090326-1664x1248.jpg   116,85 KB   39 Ilo艣膰 pobra艅

#296 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3752 post贸w
  • Lokalizacja艁贸d藕 (艂owiska O/Sieradz, O/Piotrk贸w).
  • Imi臋:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 31 marzec 2018 - 16:19

To oznaka, 偶e nie by艂 g艂odny. Wkurzy艂e艣 go, najpierw odp臋dza艂 intruza, a w ko艅cu doszed艂 do wniosku, 偶e inaczej jak przez zjedzenie nie pozb臋dzie si臋 natr臋ta... :D

Gratulacje za po艂贸w i cierpliwo艣膰! :good: :clappinghands:

#297 OFFLINE   rybacz

rybacz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 80 post贸w
  • Lokalizacjablisko morza

Napisano 02 kwiecie艅 2018 - 03:48

Fajna rybka. jak to m贸wi膮 wychodzona. 

Ale ciekawi mnie Tw贸j podbierak. Co to za siatka?

#298 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2696 post贸w
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imi臋:Artur

Napisano 02 kwiecie艅 2018 - 06:03

Dzi臋ki
Podbierak to http://sklep.insel.p...45-p-34111.html
  • Alexspin lubi to