Takiego rozpocz臋cia sezonu ka偶demu 偶ycz臋 Nie b臋d臋 si臋 rozpisywa艂 jak to zrobi艂em , 偶e go przechytrzy艂em . W ka偶dym razie 呕yci贸wka 60+cm silnego grubego kropasa Da艂 popali膰 i przy okazji ochrzci艂 kijek , ko艂owrotek , 偶y艂k臋 , wahade艂ko i podbierak
Ci臋偶ko jest doczeka膰 si臋 sezonu na kropasy ale jak ju偶 nadejdzie to i nawet s艂aba pogoda nie sprawi , 偶e wyjazd si臋 odk艂ada . Tak by艂o i tym razem . Sprawdzi艂em pogod臋 i lipa , sprawdzi艂em stan wody i lipa . Lipa czy nie w nocy ruszy艂em do yorkshire
Dobrze si臋 jecha艂o i po ok 3 godzinkach by艂em na miejscu . Oszronione wszystko dooko艂a , mgie艂ka nad szczytami g贸r , 艣piew ptak贸w i chcia艂bym napisa膰 艣wie偶e wiejskie powietrze . Niestety 艣wie偶e to by艂o mo偶e wczoraj , dzisiaj capi艂o strasznie
Farmerzy
Szybkie 艣niadanko , zmontowa艂em zestawik , zarzuci艂em kilogram przyn臋t na grzbiet i nad rzek臋 . Rzeka nie do艣膰 , 偶e niska , to do tego krystalicznie czysta , zimna cholernie . Uj b臋dzie ci臋偶ko tym bardziej , 偶e populacja pstr膮ga w rzece jest niewielka . Ale ten klimat
( nie licz膮c smrodu ) nastraja pozytywnie . Po ob艂owieniu kilku miejsc贸wek wiem ju偶 , 偶e ryby pochowane w do艂ach najg艂臋bszych i tam trzeba ich szuka膰 . Na tym trzeba si臋 skupi膰 aby co艣 z艂owi膰 . Tak te偶 zrobi艂em . W mi臋dzyczasie rozja艣ni艂o si臋 na dobre , lampa niestety wysz艂a zza g贸r , a z oddali dochodzi艂 d藕wi臋k samolot贸w . Chwila min臋艂a , g艂o艣niej i g艂o艣niej . Dos艂ownie armagedon przelecia艂 mi nad g艂ow膮 . Trzy odrzutowce wojskowe , a偶 mi uszami zatelepa艂o . Q.... to ja tu zapierdzielam szmat drogi , smr贸d mnie przywita艂 i jeszcze to . Ale mo偶e tylko jednorazowo sobie przelecieli i b臋dzie cisza ? Doszed艂em do ciekawego miejsca gdzie rzeka stworzy艂a szeroki i g艂臋boki d贸艂 . Co艣 jak z艂o偶enie kilku wsp贸lnych cech dla kot艂a , rynny , plosa i p艂ani . Wiem , 偶e tam s膮 kropasy bo zawsze by艂y . A dzisiaj w艂a艣nie w takich miejscach nale偶y spodziewa膰 si臋 ryby . No i by艂y . Pierwszy ok 50-tak capna艂 delbank臋 i jak to kropas walczy艂 dzielnie , zademonstrowa艂 ca艂y repertuar trik贸w i wygra艂 ze mn膮 hehe . Drugi ok 40-tak pukna艂 w wobka g艂owacza i skapitulowa艂 stosunkowo szybko . Jaki艣 taki chudzina by艂 . Rzeka jest bardzo uboga w naturalny pokarm , mo偶e i dlatego . W sumie zadowolony , ju偶 planowa艂em nast臋pne do艂ki ob艂owi膰 i znowu
armagedon centralnie nad g艂ow膮 . Q... id臋 na drugie 艣niadanie do samochodu i si臋 zobaczy . Ko艅czy艂em je艣膰 , jak mi trzeci raz przelecieli nad g艂ow膮 . Dobra nic tu po mnie , zrobi臋 sobie wycieczk臋 . Czyli zmiana rzeki . Jad臋 centralnie przez g贸ry .
Frajda z jazdy po kr臋tych g贸rskich 艣cie偶kach , stromych zjazdach i podjazdach , a przy okazji widokach jakich nie mam na co dzie艅 by艂a tylko pocz膮tkiem szcz臋艣cia .
Dotar艂em nad moja ulubion膮 rzek臋 po ok 1 godzince . Od razu nie pobieg艂em w臋dkowa膰 . By艂 czas na obiadek i drzemk臋
Po zmontowniu grat贸w marsz nad rzek臋 i niestety tutaj tak na ja poprzedniej woda kryszta艂owo czysta , zimna a dodatkowo 艣wie偶e 艣lady w臋dkarza lub nawet kilku . Kto艣 tu ju偶 dzisiaj 艂owi艂 .
Ta rzeka jest inna . Pokarmu naturalnego w br贸d , pstr膮g贸w du偶o i zawsze ale to zawsze spasione . Nigdy nie z艂owi艂em tutaj chudzinki . Zaczynam od najg艂臋bszych do艂k贸w gdzie w moich super rozja艣niaczach smith dna nie zobaczy . Nie pr贸buj臋 艂owi膰 w p艂ytszych miejscach . Nie wida膰 tam 偶ycia , a zazwyczaj jaki艣 pstr膮gal lub klonek si臋 poka偶e . Ob艂awia艂em dok艂adnie , r贸偶nymi przynetami i sposobami prowadzenia , koncentruj膮c si臋 aby przyn臋ta zesz艂a bli偶ej dna . To by艂 strza艂 w dziesi膮tk臋 . Na drugim do艂ku , po kilkunastu minutach za艂o偶y艂em wahade艂ko od kolegi @chulo . Drugi lub trzeci rzut w poprzek rzeki . Pozwalam blaszce opa艣膰 po 艂uku . Mniej wi臋cej jak blaszka by艂a na 艣rodku koryta , gdzie艣 tam w dole , obr贸ci艂em korbk膮 bardzo powoli i poczu艂em Pyk . Nie petarda branie , lecz wyra藕ne . Odruchowo zaci膮艂em . W tym momencie StC Premier do 14g zapracowa艂 a偶 dolnikiem
Kr贸tka chwila i ryb pokaza艂 si臋 bokiem . Pomara艅czowy szeroki skurczybyk , ale kropas ludzie
Zjazd na dupie ze skarpy no i si臋 zacz臋艂o . Najzwyczajniej nie mog艂em go podci膮gn膮膰 do brzegu . Ta艅czy艂 jak chcia艂 a ja oczami wyobra藕ni widzia艂em obraz , jak blaszka wylatuje mu z pyska . Tak silnego byka jeszcze nie mia艂em na kiju . Podchodzi艂em do niego kilka razy z podbierakiem a On za ka偶dym razem widz膮c m贸j ruch strza艂 w g贸r臋 lub ucieczka w d贸艂 i po drodze m艂ynki . W sumie mam pod Takie ryby podbierak lecz zosta艂 w domu bo mia艂o mnie dzisiaj na tej rzece nie by膰 . Zabra艂em ze sob膮 klasyk muchowy z g艂膮bsz膮 siatk膮 . Wielko艣膰 samego podbieraka przy tej rybie ni jak nie pasowa艂a . W ferworze walki zapomnia艂em nawet , 偶e ta ryba ma si臋 wypi膮膰 hehe . Zm臋czonemu kropasowi nie uda艂o sie pozby膰 blaszki , kt贸ra by艂a perfekcyjnie zakotwiczona ( kotwiczka ze zmia偶d偶onymi zadziorami ) a偶 w ko艅cu podda艂 si臋 . Wszystko rozegra艂o si臋 na niewielkiej przestrzeni i tylko dzi臋ki mojemu opanowaniu ( czytaj szcz臋艣ciu )
, pstr膮g po kilku pr贸bach wyl膮dowa艂 w podbieraku . Poczu艂em ten ci臋偶ar i wysepleni艂em a ja pierd...
W sekundzie wdrapa艂em si臋 na skarp臋 . Chyba z臋bami chwyta艂em traw臋 bo o ile pami臋tam to w obydwu r臋kach trzyma艂em podbierak . Nie pamietam tak偶e jak kijek wci膮gna艂em na g贸r臋
Ma艂o to wa偶ne . Ryba by艂a przepi臋kna , du偶a , gruba i pomara艅czowa - 呕yci贸wka
dok艂adnie 60,5cm Grubas .
Pomara艅cza grzecznie jeszcze pozowa艂 do fotek po czym , po kr贸tkiej reanimacji wr贸ci艂 do swojego do艂ka
Chwil臋 musia艂em oddech 艂apa膰 ( takie to opanowanie moje
) i dalej poszed艂em 艂owi膰 . W sumie to nie jestem pewien czy podczas ca艂ej walki oddycha艂em
Pogoda z minuty na minut臋 pogarsza艂a si臋 , zwariowa艂a . Poza 呕yci贸wk膮 nic wi臋cej nie z艂owi艂em do wieczora .
Dodam , 偶e widzia艂em wi臋ksze ryby na tej rzece i jak sobie pomy艣l臋 o nich to nie wiem ucieka膰 , czy 艂owi膰 , po tym co 60-tak pokaza艂
Z艂owi膰 tak siln膮 i waleczn膮 ryb臋 - chcia艂bym ka偶dego dnia i tego Wam 偶ycz臋 .
Ca艂y m贸j sprz臋t zaliczy艂 pierwsz膮 wypraw臋 i spisa艂 si臋 na medal . Kijek StC Premier 14g zrobiony przez Wojtka Grochol臋 , Stellka '14 2500 zrobiona przez wujka samuraja , 偶y艂ka 0.25mm P-Line od wujka sama , podbierak pana szekspira i wahade艂ko od kolegi @chulo . Dzi臋kuj臋 Im wszystkim i Wam koledzy za motywacj臋 , za gratki i wog贸le dzi臋ki za Jerka !
Jak to szwagier powiedzia艂 - " szach i 'mat "
Pozdrowionka
60.JPG 70,88 KB
43 Ilo艣膰 pobra艅
60 +.JPG 164,1 KB
45 Ilo艣膰 pobra艅
me.JPG 110,99 KB
41 Ilo艣膰 pobra艅
NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESI膭CA"
U偶ytkownik bartsiedlce edytowa艂 ten post 31 marzec 2018 - 20:55