MotorGuide Xi3 / Xi5
#881 ONLINE
Napisano 24 czerwiec 2020 - 20:54
#882 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2020 - 21:09
Pewnie jest, jak piszesz.
Dobrze, że Gatewaya wziąłem z ebaya, bo przy cenach krajowych, to teraz chłostałbym się nim po plerach jako pokutę...
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 24 czerwiec 2020 - 21:09
#883 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2020 - 21:14
#884 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2020 - 21:21
Też kupiłem cały osprzęt do Hds Live 12, MG IX5 + gateway, ale po co jak działa tylko na pilocie czy pedale.
Problem znany jest od roku mniej więcej, wymiany modułów GPS i płyty głównej nie wnoszą nic, a nawet psują działanie z poziomu echa, ewidentny problem software.
#885 OFFLINE
Napisano 02 lipiec 2020 - 17:14
#886 OFFLINE
Napisano 02 lipiec 2020 - 17:23
Czy wysyłka silnika do Parkera coś daje ?? Przestanie się kabel zakręcac
Radek, spróbuj dwóch rzeczy: sprawdź ułożenie kabli w czapce, jak są blisko modułu gps, to je odsuń, druga rzecz to reset - M1,1,4 i ponowne kalibracje - osi podłużnej łodzi oraz kompasu.
#887 ONLINE
Napisano 02 lipiec 2020 - 17:30
#888 OFFLINE
Napisano 13 lipiec 2020 - 22:47
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
#889 OFFLINE
Napisano 14 lipiec 2020 - 09:31
Sieć NMEA włącz jako ostatnią to pomaga.
#890 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2020 - 21:08
#891 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2020 - 21:14
#892 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2020 - 21:36
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- Kreska lubi to
#893 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2020 - 21:11
Witam,
Mam prośbę do Kolegów używających motorków z wątku o kilka słów porady w następującym temacie - jeśli było już to poruszane, to z góry przepraszam - a mianowicie, chciałbym zachować rolkę kotwiczną umieszczoną centrycznie na dziobie łodzi (nie chcę jej demontować, zwłaszcza że jest naprawdę solidnie przytroczona i byłaby to spora ingerencja) i w związku z tym planuję zamontować silnik trochę z boku łodzi. Pewnie sztyca będzie około pół metra od dziobu w kierunku rufy i jakieś 55-60 cm od osi łodzi w kierunku jednej z burt. Czy tak zamontowany silnik będzie działał bez zarzutu, chodzi mi głownie o funkcję kotwicy, bo to będzie jego zasadnicze przeznaczenie. Czy utrzymanie pozycji przy takim montażu nie powoduje jakiś utrudnień działania w trybie kotwicy, np. nie wiąże się z większą ilości pracy, wreszcie, czy nie wymaga wykonania dodatkowej kalibracji. Moja łódź nie jest duża, długość 360 cm i 115 kg na sucho, bez szpeju i załogi
Czy przy takim montażu trzeba na coś zwrócić szczególną uwagę.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Arek
#894 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2020 - 21:22
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#895 OFFLINE
Napisano 01 sierpień 2020 - 00:33
Będzie OK. Kalibrację osi silnika wykonuje się zawsze po montażu. Bez względu na jego odsunięcie od osi łodzi. PS: Też nie chciałem demontować rolki. Ktoś mnie namówił i nie żałuję. Od kiedy mam MG, kotwica nigdy się nie przydała
- haja1978 lubi to
#896 OFFLINE
Napisano 01 sierpień 2020 - 06:44
Witam,
Mam prośbę do Kolegów używających motorków z wątku o kilka słów porady w następującym temacie - jeśli było już to poruszane, to z góry przepraszam - a mianowicie, chciałbym zachować rolkę kotwiczną umieszczoną centrycznie na dziobie łodzi (nie chcę jej demontować, zwłaszcza że jest naprawdę solidnie przytroczona i byłaby to spora ingerencja) i w związku z tym planuję zamontować silnik trochę z boku łodzi. Pewnie sztyca będzie około pół metra od dziobu w kierunku rufy i jakieś 55-60 cm od osi łodzi w kierunku jednej z burt. Czy tak zamontowany silnik będzie działał bez zarzutu, chodzi mi głownie o funkcję kotwicy, bo to będzie jego zasadnicze przeznaczenie. Czy utrzymanie pozycji przy takim montażu nie powoduje jakiś utrudnień działania w trybie kotwicy, np. nie wiąże się z większą ilości pracy, wreszcie, czy nie wymaga wykonania dodatkowej kalibracji. Moja łódź nie jest duża, długość 360 cm i 115 kg na sucho, bez szpeju i załogi
Czy przy takim montażu trzeba na coś zwrócić szczególną uwagę.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Arek
Arek, będzie ok na kotwicy- i tak będziesz stał dziobem do wiatru, ew kierunku nurtu w rzece. Mniej okej podczas płynięcia na nim- ale tobie chodzi o kotwicę głównie.
#897 OFFLINE
Napisano 01 sierpień 2020 - 18:18
Dzisiaj kolejne testy ,Dzisiaj pierwsze testy xi5 ( kupiony jakieś 2 lata temu) podłączony do hds live. Przy pierwszym opuszczeniu silnika i włączeniu kotwicy na pilocie na echo wyskoczył komunikat ze kotwica aktywna, czyli ok. Później sprawdziłem płyniecie do wskazanego punktu i zakotwiczenie i tez bez problemu. Mialem jeszcze sprawdzić kilka rzeczy ale postanowiliśmy przepłynąć w inne miejsce . Tam po opuszczeniu silnika wyskoczył komunikat czy chcem zaktualizować oprogramowanie po wybraniu opcji nie echo nie widzi silnika . Nie odważyłem się kliknąć tak. Czym ryzykuje jeżeli zrobię aktualizację?
Najpierw włączyłem echosondy później sieci nmea2000 i dopiero na końcu zasilanie do silnika.
Odpaliło się bez problemu komunikat o aktualizacji się nie pojawił. Cały dzień pływania i wszystko działa bez zarzutu tj. Trasa i kotwiczenie na końcu trasy działa . Kotwiczenie do waypointu też działa. Jedyna rzecz która się zmieniła to nie jest podswietlany przycisk do kotwiczenie w danym punkcie . Za pierwszym razem mogłem wybrać kotwicę i dowolny punkt na mapie i tam płynąć i zakotwiczyć , dzisiaj ta opcja już nie działa .
#898 ONLINE
Napisano 14 sierpień 2020 - 11:40
#899 OFFLINE
Napisano 14 sierpień 2020 - 11:41
#900 OFFLINE
Napisano 16 sierpień 2020 - 12:33
Jak poprawnie kotwiczyć przez sieć nmea 2000
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych