Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

MotorGuide Xi3 / Xi5

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1642 odpowiedzi w tym temacie

#1421 OFFLINE   Rafal_S

Rafal_S

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • LokalizacjaMazowieckie

Napisano 16 grudzień 2022 - 14:25

MG jest cichsze, pilot mniejszy i na stojącej wodzie zapewnia większą prędkość niż Terrova - jeśli to komu potrzebne. Są różne kompletacje Terrovy, zdarza się że były sprzedawane bez heading sensora. Pilot Ipilot jest duży i średnio poręczny, do tego ma zasilanie z dedykowanego kabla wyłącznie i największą słabością jest żywotność baterii. Można się poratować telefonem sparowanym z silnikiem po Bluetooth. Natomiast największą zaletą Terrovy w wersji ipilot link jest proste podłączenie do ekranu HB- wpinasz się kablem etehernetowym w ekran ( z przejściówką do Helixa) i to wszystko. Nie trzeba budowac sieci urządzeń( chyba że masz więcej sprzętu hb w ethernecie), nie ma potrzeby użycia kabli typu Gateway - a tak jest w Motorguide. Jeśli masz na pokładzie echo HB- idź w Terrovę ipilot-link, jeśli masz Lowrance- kup motorguide xi i kable gateway. To jest bardzo wygodna sprawa napływania na rybę wypatrzoną na bocznym sonarze, czy po prostu do wskazanego na ekranie punktu . 

Mam echo Garmin echomap ultra 122sv kupione dwa miesiące temu pod Panoptixa. Nie zamierzam zmieniać bo jestem mega zadowolony :). Napływanie na miejscówkę przy pomocy echosondy mnie więc nie dotyczy, bo musiałbym kupić Garmin Force a to za duży wydatek. Z tego co widzę Maciek na Twoich filmikach na yt masz Terrovę w zestawie z Garmin gpsmap 923 :). Słabo się to sprawdza?

• Maciejb lubi to

#1422 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 16 grudzień 2022 - 14:44

Mam echo Garmin echomap ultra 122sv kupione dwa miesiące temu pod Panoptixa. Nie zamierzam zmieniać bo jestem mega zadowolony :). Napływanie na miejscówkę przy pomocy echosondy mnie więc nie dotyczy, bo musiałbym kupić Garmin Force a to za duży wydatek. Z tego co widzę Maciek na Twoich filmikach na yt masz Terrovę w zestawie z Garmin gpsmap 923 :). Słabo się to sprawdza?

Rafał, jak masz echo Garmina to niezależnie co weźmiesz z dziobówek będzie ok, bo i tak nie połączysz nawigacyjnie z tym, także bierz to co tańsze i tyle, chyba ze zależy ci na punktach trasy a tu terrova zapamięta ich dużo więcej niż xi3/xi5

• Jurski lubi to

#1423 OFFLINE   Rafal_S

Rafal_S

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • LokalizacjaMazowieckie

Napisano 16 grudzień 2022 - 14:50

Ok, dzięki za podpowiedź. Zastanowiło mnie co napisałeś o głośności pracy tych silników. Już kilka osób mi mówiło, że Terrova jest głośna. Muszę jeszcze rozważyć ten aspekt.

#1424 ONLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 16 grudzień 2022 - 16:46

MG jest cichsze, pilot mniejszy i na stojącej wodzie zapewnia większą prędkość niż Terrova - jeśli to komu potrzebne. Są różne kompletacje Terrovy, zdarza się że były sprzedawane bez heading sensora. Pilot Ipilot jest duży i średnio poręczny, do tego ma zasilanie z dedykowanego kabla wyłącznie i największą słabością jest żywotność baterii. Można się poratować telefonem sparowanym z silnikiem po Bluetooth. Natomiast największą zaletą Terrovy w wersji ipilot link jest proste podłączenie do ekranu HB- wpinasz się kablem etehernetowym w ekran ( z przejściówką do Helixa) i to wszystko. Nie trzeba budowac sieci urządzeń( chyba że masz więcej sprzętu hb w ethernecie), nie ma potrzeby użycia kabli typu Gateway - a tak jest w Motorguide. Jeśli masz na pokładzie echo HB- idź w Terrovę ipilot-link, jeśli masz Lowrance- kup motorguide xi i kable gateway. To jest bardzo wygodna sprawa napływania na rybę wypatrzoną na bocznym sonarze, czy po prostu do wskazanego na ekranie punktu .

iPilot ma zasilanie bateryjne 3xAAA. Dobre baterie spokojnie wystarczą na pół sezonu, a nawet na cały

#1425 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 16 grudzień 2022 - 16:54

Mackowi chodzilo o pilota z wyswietlaczem kolorowym - tam jest dedykowana bateria

#1426 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 16 grudzień 2022 - 18:51

Tak, topowy pilot ma wbudowane ogniwo.

#1427 ONLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 16 grudzień 2022 - 19:48

@Maciej_K ale ty jesteś z tych nowobogackich i masz wersję z linkiem. Ja mówię o bieda wersji ze zwykłym ipilotem. Ona jest moim zdaniem poręczna, w sam raz i dobrze leży w dłoni, a chodzi na zwykłe paluszki. Warto też dodać, że w przypadku zapomnienia pilota od dziobówki MK obsłuży się telefonem z apką (przynajmniej w podstawowym zakresie - autopilot + kotwica), a MG będzie wtedy bezużyteczny. Wszystkie terrovy które miałem miały heading sensor, pedał jest opcjonalny (osobiście nigdy pedała nie używałem, miałem ich kilka i leżały w pudełku). Miałem i MG i uważam, że pilot to moim jakieś nieporozumienie. Jeżeli ktoś mówi, że jest ok, to nie miał w ręce zwykłego ipilota z wyświetlaczem. Dla mnie jedynym argumentem za MG jest parowanie z echo, o ile ktoś takie ma.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

#1428 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 16 grudzień 2022 - 20:03

@Maciej_K ale ty jesteś z tych nowobogackich i masz wersję z linkiem. Ja mówię o bieda wersji ze zwykłym ipilotem. Ona jest moim zdaniem poręczna, w sam raz i dobrze leży w dłoni, a chodzi na zwykłe paluszki. Warto też dodać, że w przypadku zapomnienia pilota od dziobówki MK obsłuży się telefonem z apką (przynajmniej w podstawowym zakresie - autopilot + kotwica), a MG będzie wtedy bezużyteczny. Wszystkie terrovy które miałem miały heading sensor, pedał jest opcjonalny (osobiście nigdy pedała nie używałem, miałem ich kilka i leżały w pudełku). Miałem i MG i uważam, że pilot to moim jakieś nieporozumienie. Jeżeli ktoś mówi, że jest ok, to nie miał w ręce zwykłego ipilota z wyświetlaczem. Dla mnie jedynym argumentem za MG jest parowanie z echo, o ile ktoś takie ma.

Powiem ci że z chęcią jakiś micro pilot po bt bym sobie kupił w razie wu, bo telefon to średnio. Apką się ratowałem nie raz. Co do kompletacji- to w zależności od dostępności HS jak mnie litewscy koledzy uświadamiali. A MG nie potrzebuje żadnego sensora dodatkowego, inna sprawa, że nie dziala z żadnym - by używać funkcji przemieszczania się na kotwicy. Ale zaś MG nie ma żadnych kalibracji wielkości łodzi w swoim interfejsie, w Terrowie to jest i mi mniej pontonem wytrząsa i mniej myszkuje na autopilocie i to jest na plus w Terrovce. 

#1429 ONLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 16 grudzień 2022 - 20:23

Maciek, MK miała w pewnym momencue problem z dostępnością komponentów i mogło ich rzeczywiście nie być w pudełku, ale to jie znaczy, że nie należą się one konsumentowi ... producent w takich sytuacjach zobowiązał się dać rabat lub dostarczyć. Więc jeżeli dystrybutor dostał partię silników bez sensora, to po jakimś czasie powinien dostać same sensory a tłumaczenie, że czegoś nie dają lub zależy to od partii jest co najmniej niejasne.

https://minnkota-hel...lity-and-Coupon

#1430 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 16 grudzień 2022 - 21:11

Maciek, MK miała w pewnym momencue problem z dostępnością komponentów i mogło ich rzeczywiście nie być w pudełku, ale to jie znaczy, że nie należą się one konsumentowi ... producent w takich sytuacjach zobowiązał się dać rabat lub dostarczyć. Więc jeżeli dystrybutor dostał partię silników bez sensora, to po jakimś czasie powinien dostać same sensory a tłumaczenie, że czegoś nie dają lub zależy to od partii jest co najmniej niejasne.

https://minnkota-hel...lity-and-Coupon

Wiesz że nie siedzę w handlu, to co dowiaduję się to dopytując w sprawach swoich- a tak było przy okazji perypetii z Xi3 moim lub  w sprawach ludzi, których nigdy nie poznam a  piszą do mnie bo brakuje informacji konkretnej u nas i stąd powstał mój projekt. Natomiast widzę to blado, bo powoli odechciewa mi się robić coś, co powinni robić dystrybutorzy/dealerzy/sprzedający- i to praktycznie niezależnie od brandu. 

#1431 ONLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 16 grudzień 2022 - 22:53

Maciek, absolutnie bez jakichś pretensji do Ciebie i wycieczek. Parafrazując ,
- Te sensory się po prostu należały.... Jak ktoś ich nie dostał, to można nawet z PL zgłosić się do MK przez formlarz i z tego co zrozumiałem, to doślą (nie wiem czy MK czy przez dystrybutora). Brakowało sensora w pudełku, to wbijasz na stronę:

https://www.minnkota...nent-redemption

#1432 OFFLINE   Apioo

Apioo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 18 grudzień 2022 - 22:04

Heading sensor potrzebny jest do "skakania" - możesz łatwo przestawić łódkę o wielokrotność 1,5m w czterech kierunkach. 

Czy do Motorguide trzeba coś dokupić, żeby móc to robić?

#1433 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 19 grudzień 2022 - 06:22

Czy do Motorguide trzeba coś dokupić, żeby móc to robić?

Nie. Potrzebna jest kalibracja kompasu , który jest w silniku, kod M1,1,2 i wykręcenie na wodzie , na rufowym napędzie kółka takiego półtora obrotu o promieniu ok 50 m- by prędkość kątowa nie była zbyt duża w czasie kalibracji.

Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka
  • Apioo lubi to

#1434 OFFLINE   Rafal_S

Rafal_S

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • LokalizacjaMazowieckie

Napisano 19 grudzień 2022 - 09:59

Rafał, jak masz echo Garmina to niezależnie co weźmiesz z dziobówek będzie ok, bo i tak nie połączysz nawigacyjnie z tym, także bierz to co tańsze i tyle, chyba ze zależy ci na punktach trasy a tu terrova zapamięta ich dużo więcej niż xi3/xi5

Powiem Ci Maciek, że mam mętlik w głowie odnośnie zakupu tej dziobówki. Oglądałem kilka filmów na yt, gdzie ludzie strasznie narzekają na MG. A to, że gubi sygnał, a to że przy pracy na kotwicy zaczyna żyć swoim życiem. Widziałem jeden filmik gdzie Xi3 zrzucił prawie wędkarza z łodzi przy pracy na kotwicy. Nie ukrywam, że MG po pierwsze jest tańszy od MK a po drugie jak piszecie ciszej pracuje. Mieliście kiedyś aż tak negatywne doświadczenia z MG Xi3 lub Xi5? Często na youtube ludzie mówią, że się psują i wysyłają do naprawy tylko teraz ciekawe czy to tylko psioczenie na konkurencję czy faktycznie coś w tym jest. 

#1435 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 19 grudzień 2022 - 10:16

Powiem Ci Maciek, że mam mętlik w głowie odnośnie zakupu tej dziobówki. Oglądałem kilka filmów na yt, gdzie ludzie strasznie narzekają na MG. A to, że gubi sygnał, a to że przy pracy na kotwicy zaczyna żyć swoim życiem. Widziałem jeden filmik gdzie Xi3 zrzucił prawie wędkarza z łodzi przy pracy na kotwicy. Nie ukrywam, że MG po pierwsze jest tańszy od MK a po drugie jak piszecie ciszej pracuje. Mieliście kiedyś aż tak negatywne doświadczenia z MG Xi3 lub Xi5? Często na youtube ludzie mówią, że się psują i wysyłają do naprawy tylko teraz ciekawe czy to tylko psioczenie na konkurencję czy faktycznie coś w tym jest. 

Rafał, ja miałem Xi3 teraz mam Terrovę. Opisałem perypetie mojego Xi3 wynikłe z wady produkcyjnej ogólnej tych silnikow od końca 2018r do 2020r, która wynikała ze zmiany dostawców osprzętu. Wtedy silnik nie działał poprawnie w sieci nmea2000. Zostało to naprawione od ub roku natomiast nadal są w użyciu silniki bez aktualizacji czy wymiany serwisowej modułu GPS lub /i płyty głównej silnika i stąd bywają kłopoty. Nie każdy silnik da się zaktualizować oprogramowaniem ze strony MotorGuide, zależy to od serii produkcyjnej tegoż. Inne usterki, awarie to już raczej statystycznie w normie, poza jedną- wyłamuje się te tandetne uszko w pilocie i wyrabiają się gniazda wkrętów łączących obie jego połówki. Ostateczny wybór jest twój, jak kupujesz nowy sprzęt ,to masz gwarancję serwisową i wynikłe z tego korzyści. Potencjalny problem jest  z używanym sprzętem, bo jak mi powiedzieli w serwisie koszt płyty głównej silnika to 1tysiąc Euro.i wtedy jest problem. 

#1436 OFFLINE   golenia

golenia

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 547 postów
  • LokalizacjaBiskupiec
  • Imię:Przemek

Napisano 19 grudzień 2022 - 10:28

6 lat temu kupiłem z kolegami trzy sztuki XI3. U każdego z nas zero problemów, a pływamy całkiem dużo

#1437 ONLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 19 grudzień 2022 - 10:31

Sądzę, że awaryjność samych silników jest na podobnym poziomie. Tam nie ma wielkiej filozofii - mechaniczno/elektrycznie wszystko jest zbudowane bardzo podobnie. Miałem porównanie MK do MG jeden przy drugim, przeważył dla mnie pilot. MK wydaje się mieć lepszą jakość plastików, ale powiedzmy, że to niuans. Sporo osób pływa na XI3/5 i nie ma dramatu, silnik jest popularniejszy niż MK i poza wpadką z NMEA nic za bardzo się nie dzieje.

Użytkownik psulek edytował ten post 19 grudzień 2022 - 10:32

#1438 OFFLINE   amalker

amalker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Łukasz

Napisano 19 grudzień 2022 - 11:19

Co do internetowych relacji to wiadomo, że ktoś porusza temat raczej w przypadku negatywnej oceny, stąd możesz mieć przekonanie o jakiejś wielkiej awaryjności, ale biorąc pod uwagę ile ich jest na rynku, chyba nie jest tak źle... ja też (odpukać) złego słowa nie powiem...

#1439 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4148 postów
  • LokalizacjaBIAŁOŁĘKA-GŁOGÓW
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Krause

Napisano 19 grudzień 2022 - 13:02

Osobiście uzywałem wcześniej MK Powerdrive ,obecnie Motorguide Xi3.. poza niuansami wizualnymi twierdzę że nie ma istotnych różnic w kwestii użytkowania... proste w obsłudze, bezawaryjne oba...podczas mojego użytkowania...MG ciut ciszej pracuje w warunkach rzecznego użytkowania...
Zdecydowanie pilot w MK bardziej intuicyjny i ma wyświetlacz co dla osób które zaczynają korzystać z silnika dziobowego jest sporym ułatwieniem...
Plastiki ciiut lepiej wykonane i sprawiają wrażenie solidniejszych w MK...
W sumie co by nie wybrał w tym zakresie cenowym będzie w pełni spełniać swoje zadanie w kwestii pływania, kotwiczenia.

#1440 OFFLINE   Rafal_S

Rafal_S

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • LokalizacjaMazowieckie

Napisano 20 grudzień 2022 - 09:56

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych