Witam.
Od niedawna mam także dwa inne Speed'y: 9'6''#6 oraz 9'#8.
Zakupiłem je do nocnego łowienia streamerem, bo mi szkoda do tego używać droższych kijów - różnie w nocy bywa nad wodą
Od razu powiem że nowych, za obecną cenę detaliczną nie kupił bym - aż tyle bym nie dał za te wędki, bo można na giełdach trafić podobne, sporo tańsze używki innych firm.
Kupiłem je okazyjnie, jako używane, za dużo mniejszą sumę. Chociaż po prawdzie to nówki były praktycznie.
Do czasu aż wyczerpie się w sklepach i internecie starsza oferta kijów muchowych, innych popularnych firm, z aktualnymi cenami, to oferowanie "budżetowej" wędki dla początkującego, kosztującej 375 zł jest utopią. Nawet jeżeli jest sprzedawana z dzieloną tubą.
Teraz do samych kijów ... subiektywnie oczywiście.
Ósemka - nie mam się do czego przyczepić. Fajny, lekki (jak na ósemkę) kij, o bardzo odpowiadającej mi akcji. Śmiga jak ta lala zarówno z linkami i muchami szczupakowymi, jak i normalnymi do zwykłego streamerowania czy nimfowania na ciężko. Dobrze współpracuje z głowicami - jak komuś kijek #7 byłby za słaby do wiosennego streamerowania skagitem, to z tego Speeda będzie zadowolony.
Ma zdecydowanie lepszy korek na rękojeści niż pozostałe Speedy - nie wiem czy to tylko mój egzemplarz, czy tak jest ze wszystkimi.
Szóstka - ciężka, o grubym blanku i grubej rękojeści. Jak się ją weźmie do ręki to ma się wrażenie że trzyma się naprawdę kawał lagi. Stąd myślę że może bardzo spełnić oczekiwania początkujacych muszkarzy, którzy chcą zaczną zabawę ze streamerem i kij #6 9'6" będzie się wydawał z początku mega ciężkim sprzętem po łowieniu czwórką czy uniwersalną piąteczką. Akcja bardzo spolegliwa - to nie jest jakiś extrafast, czy nawet fast. Bardzo dobry bedzie też dla kogoś, kto będzie chciał spróbować linek nimfowych o długich głowicach 12-18 m.
Z głowicami i rzutami kotwiczonymi też bardzo ładnie współpracuje.
No finezją i lekkkością generalnie nie grzeszy, ale taka jego uroda i mnie to się wydaje w nim nawet atutem.
Bardzo jestem ciekaw nowej ofety kijów i reszty rzeczy ... Traper zdecydowanie na przyszły rok zaleje nasz rodzimy rynek sprzętu muchowego. Bogactwo modeli kijów w nowym katalogu wręcz powala. Innych rzeczy równeż.
Myślę że możemy się tylko cieszyć że mamy takiego Trapera w naszym kraju
Pozdrawiam.
Użytkownik Forest-Natura edytował ten post 10 grudzień 2021 - 16:53