Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kamilu, może do jakiegoś mojego starego uchwytu dało by się dołączyć/dobrać szklany blank? i oczywiście w dalszej kolejności ukręcić jakiś "klimatyczny" kijek? 

Posted

Na pocieszenie, najczęściej tylko pierwsza, wiodąca przelotka miała wkład. Reszta już "tylko" drut. Tak były zbrojone moje ulubione Arjony ;)

• Like 1
Posted (edited)

Piękne te przelotki, tylko cena zabija

Swego czasu tak ze 30/35 latek ago , całe komplety miałem na ruskich teleskopach czegoś takiego podobnego - bo innych nie było  ;)  :) .

I tak jak co niektórzy już zauważyli , one tylko ładne są , poza tym nic więcej   :( .

Nie wiem kto to w tedy robił (ale świta mi , że ruskie lub nasze) ; pamiętam tylko , że kupowałem je w LUBLINIE.

Ps: gdyby wtedy człowiek wiedział , że to takie drogie teraz będzie  :rolleyes:  :D  :D

Edited by miramar69
Posted
Czy aby na pewno tamte stare przelotki są podobne do tych nowych ? Może tylko z wyglądu są podobne, a materiał już inny stąd różnica w cenie ?
Posted

Dokładnie tak, też miałem teleskopy z przelotkami z wkładką, białą, albo kolorową. Jestem jednak pewien, że nie były to przelotki z agatu, ani z żadnego innego kamienia półszlachetnego. To był jakiś ebonit, czy coś podobnego.

Jeśli chodzi o walory użytkowe tych z agatu, myślę że powinny sprawować się super, agat jest dość twardy i nie powinien dać się przeszlifować.

Sorki za :offtopic:

Posted

Te białe były ceramiczne, te czerwone szklane. Agat jest odpowiednio twardy i daje się bardzo dokładnie szlifować z tego to powodu stosowany jest jako kamień polerski przez pozłotników do polerowania złoceń (ramy do obrazów, ornamenty ozdobne i całe złocone ołtarze)

• Like 1
Posted

Na szybko wygrzebałem kilka typów starych przelotek w tym i te ceramiczne i szklane

post-52107-0-78473800-1521645423_thumb.jpg

post-52107-0-56956000-1521645431_thumb.jpg

post-52107-0-63316200-1521645437_thumb.jpg

Posted (edited)
Ledwo pamietam tak to było dawno ale moj pierwszy kij był przeze mnie zbrojony w takie porcelanki. Kij to mieszanina jałowca i leszczyny suszone przez całą zimę za kaflowym piecem. Edited by Andru77
  • Like 2