Żarnowieckie będą za ciężkie.
Mam lżejsze.
Dzięki za radę.
Ponawiam pytanie o Jockfall Kalix River.
Dawno nie byłem na Laxach.
Morrum znam dobrze ale to jest inny klimat.
Będę tam pierwszy raz i każda wskazówka będzie miła.
Był ktoś?
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 08 styczeń 2022 - 00:31
Żarnowieckie będą za ciężkie.
Mam lżejsze.
Dzięki za radę.
Ponawiam pytanie o Jockfall Kalix River.
Dawno nie byłem na Laxach.
Morrum znam dobrze ale to jest inny klimat.
Będę tam pierwszy raz i każda wskazówka będzie miła.
Był ktoś?
Napisano 01 luty 2022 - 23:10
Panowie, czy ktoś się orientuje w następującej sprawie. Czy na jeziorze Storsjon (to na południu Szwecji, jakieś 250-300 km od Karlskrony) jest obowiązek wykupienia licencji? Gdzieś na stronie szwedzkiej, chyba iFiske czy fiskekort (jakos tak) znalazłem informację, ze wędkując na wybrzeżu Szwecji oraz chyba 5 dużych jeziorach (w tym właśnie wspomniane Storsjon) nie trzeba posiadać licencji. Wędkowanie jest tam bez dodatkowych opłat.
Czy ktoś to potwierdzi?
pozdarwiam
Napisano 01 luty 2022 - 23:41
Sam sobie odpowiedziałeś, na 5 dużych, a czy to jest duże?
To nie to Storsjon,
Napisano 02 luty 2022 - 07:48
Sam sobie odpowiedziałeś, na 5 dużych, a czy to jest duże?
To nie to Storsjon,
Ok, Robercie, dziękuję za odpowiedź. Istotnie, to Storsjon przy Ostersund jest naprawdę duże.
O tak przy okazji, człowiek uczy się całe życie i czerpać wiedze odmądrych to sama korzyść.
Dlaczego w Szwecji można znaleźć jeziora o tej samej nazwie (niejednokrotnie oddalone od siebie od setki kilometrów)? Są np. dwa Storsjon, dwa Bysjon - czy nie jest to jakby niedorzeczne i często mylące. To tak jakbyśmy mieli np. dwa jeziora Śniadrwy, jedno na Mazurach a drugie np. na Śląsku.
Czy ma to jakiś sens?
Napisano 02 luty 2022 - 07:56
Pewnie ma podobny sens jak dla obcokrajowca w Polsce ma sens Olsztyn na Warmii i Olsztyn koło Częstochowy. Przykłady pewnie można by mnożyć.
Napisano 02 luty 2022 - 07:57
Napisano 02 luty 2022 - 07:58
Pewnie ma podobny sens jak dla obcokrajowca w Polsce ma sens Olsztyn na Warmii i Olsztyn koło Częstochowy. Przykłady pewnie można by mnożyć.
Czyli sensu brak.. Temat wyczerpany. dziękuję
Użytkownik 2703tomi edytował ten post 02 luty 2022 - 07:58
Napisano 02 luty 2022 - 08:00
stor to bodajże "duże". Wpisz w wyszukiwarkę nazwę: jezioro- duże, małe,krzywe lub leśne. Zobaczysz ile jest jezior o takiej samej nazwie w Polsce .
Dobre Panowie, zrozumiałem. Proszę już nie "dołować"mej skromnej osoby. Jest ok. Nawet mi się podoba, ze są różne jeziora o tej samej nazwie. Zawsze mogę wkręcić że połowiłem metrowe sandacze na Storsjon, a na którym - znajdziesz
Napisano 02 luty 2022 - 11:50
Nie przejmuj się za bardzo, ja Storsjon-ów znam 3, jeszcze jedno jest koło ... ale jest niepopularne wśród polskich wędkarzy, bo nie można zabierać sandaczy
Użytkownik Robert Dorado edytował ten post 02 luty 2022 - 11:52
Napisano 02 luty 2022 - 12:26
stor to bodajże "duże". Wpisz w wyszukiwarkę nazwę: jezioro- duże, małe,krzywe lub leśne. Zobaczysz ile jest jezior o takiej samej nazwie w Polsce .
Jak najbardziej. Stor - duże, Sjon - jezioro. Po co wymyslać jakieś dziwne nazwy
Napisano 02 luty 2022 - 12:55
Spróbujcie policzyć ile jest w Polsce jezior Czarnych..
Napisano 03 luty 2022 - 11:36
Witam,koniec czerwca wybieramy się w rejon południowej Szwecji,oczywiście chcemy wynająć domek przy wodzie,łódkę silnik wszystko mamy,teraz pytanko jest ktoś kto by mógł polecić fajną wodę?
Celujemy raczej w jakieś mniejsze akweny,żeby spokojnie samemu sobie opłynąć bez przewodnika.
Dzięki
Napisano 03 luty 2022 - 16:52
Użytkownik pablo__20 edytował ten post 03 luty 2022 - 16:52
Napisano 04 luty 2022 - 14:51
Panowie podajcie prosze kod promocyjny na zakup biletów promowych,dzieki
Napisano 05 luty 2022 - 13:05
Revsundsjon, pod koniec czerwca, szukam wszelkich informacji, jakie rejony wody, na co najchętniej biorą: głównie szczupak, okoń, lipień (jeśli jest).
Napisano 05 luty 2022 - 13:38
Napisano 05 luty 2022 - 14:07
Napisano 05 luty 2022 - 14:08
Napisano 05 luty 2022 - 18:29
Co chcesz wiedzieć o tym łowisku?
Rozgladam sie za jakas fajna rzeka pstragowa. Zarowno dla muszkarza jak i dla spiningisty. Zalezy mi zeby byla w miare latwo dostepna albo pociagiem albo autobusem.
Bylbym tez wdzieczny za jakas propozycje rzeki lososiowej. W tym wypadku tylko dla spiningistow.
Użytkownik Luckyguliver edytował ten post 05 luty 2022 - 18:30
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych