Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szwecja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3687 odpowiedzi w tym temacie

#2501 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5861 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 23 kwiecień 2022 - 06:36

Ja jadę 11.06, może będzie za późno ale jak pisałem wolę łowić w komforcie niż marznąć i liczyć że trafię. Okonie jakieś w czerwcu łowiliście koło Karlskrony? Ja bym nawet chyba wolał okoni połowić niż szczupaków.

Użytkownik wujek edytował ten post 23 kwiecień 2022 - 06:36

• BOB i Rebel64 lubią to

#2502 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 23 kwiecień 2022 - 08:54

Cóż, tylko pozazdrościć możliwości planowania wypraw wtedy kiedy chcecie, Nie każdy może.

W podanym przez Ciebie terminie lepiej było po prostu wybrać wodę trochę bardziej na południe. Mówią że smalandia przełowiona, ale coraz więcej ludzi jeździ dalej na północ a w smalandii presja się zmniejsza i pogłowie ryb wraca do normy. A czerwiec jest po prostu bezpieczny, szczególnie na jeziorach, na wysokości Norrkoping czy Sztokholmu.
  • BOB i Og2 lubią to

#2503 OFFLINE   analityk

analityk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1897 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 23 kwiecień 2022 - 08:55

Hej, wypadł nam ze składu kolega, mamy miejsce na wyjazd na szczupaki do Szwecji, na tydzień, na szkiery wyspa Kallso, cena last minute, od 6 mają, ktoś chętny? Zapraszam kontakt na priv.https://www.wyprawyn....pl/kallso.html

#2504 OFFLINE   Sneer

Sneer

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 23 kwiecień 2022 - 10:14

Byłem dwa razy nad Tisnaren w pierwszej połowie maja. Pierwszym razem trafiłem warunki ze śnieżycą i -5, za drugim +25 i lampa. To były raczej wyjazdy rodzinne z małym dzieciakiem, ale za każdym razem coś tam połapałem. Południowo wschodnia część jeziora. Jak Cię interesuje ta okolica, to mogę Ci wieczorem napisać więcej.

Użytkownik Sneer edytował ten post 23 kwiecień 2022 - 10:17

• BOB i dyrek68 lubią to

#2505 OFFLINE   wojciiech

wojciiech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1636 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski / Toruń

Napisano 23 kwiecień 2022 - 15:43

Ja jadę 11.06, może będzie za późno ale jak pisałem wolę łowić w komforcie niż marznąć i liczyć że trafię. Okonie jakieś w czerwcu łowiliście koło Karlskrony? Ja bym nawet chyba wolał okoni połowić niż szczupaków.

Pojedyncze, nie byliśmy ani przygotowani ani nastawieni. Z przylowu wyjechał 46 cm.
Zresztą, to jest tak abstrakcyjnie wielka woda, że raz - miałem pełnego pampersa przy każdym wyjściu na otwarta wodę, dwa - naprawdę, poza jakimiś przewężeniami, okolicami mostów, za cholerę nie wiedziałbym gdzie tych okoni szukać.

#2506 OFFLINE   slawito

slawito

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 595 postów
  • LokalizacjaGdynia
  • Imię:Sławek

Napisano 23 kwiecień 2022 - 15:53

Jestem teraz na campingu Dragso. Co prawda wpadliśmy na weekend na okonie z brzegu na okoliczne kanały ale rybyc całkowicie brak.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
  • analityk lubi to

#2507 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5861 postów

Napisano 23 kwiecień 2022 - 16:29

Pojedyncze, nie byliśmy ani przygotowani ani nastawieni. Z przylowu wyjechał 46 cm.
Zresztą, to jest tak abstrakcyjnie wielka woda, że raz - miałem pełnego pampersa przy każdym wyjściu na otwarta wodę, dwa - naprawdę, poza jakimiś przewężeniami, okolicami mostów, za cholerę nie wiedziałbym gdzie tych okoni szukać.

Dzięki, 46 to już piękna ryba. Ja będę łowił w bardziej osłoniętych zatokach, woda 1-3m, na otwarte raczej nie będę się zapuszczał chyba że mnie ryby do tego zmuszą :)

#2508 OFFLINE   dyrek68

dyrek68

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów
  • LokalizacjaAlwernia
  • Imię:Darek

Napisano 23 kwiecień 2022 - 17:09

Sneer

Jak coś to napisz na priw, z góry dzięki

#2509 OFFLINE   Yelcyn

Yelcyn

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów
  • LokalizacjaKędzierzyn-Koźle
  • Imię:Grzegorz

Napisano 24 kwiecień 2022 - 01:19

Hej,
I mnie przyszło z powodów rodzinnych i zawodowych jechać do Szwecji (jezioro Asnen) w drugim tygodniu maja.

Z obawą czytam Wasze opinie i informacje o śniegach, mrozie, zimnie i możliwym braku żerowania szczupłych.
Jednak, gdy od tygodnia śledzę pogodę w Urshult, to jednak patrzę z optymizmem: tam jest cieplej niż u mnie :) 

Załączony plik  pogoda.jpg   26,1 KB   28 Ilość pobrań

Użytkownik Yelcyn edytował ten post 24 kwiecień 2022 - 01:20

• Sailfish lubi to

#2510 OFFLINE   wojciiech

wojciiech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1636 postów

Napisano 24 kwiecień 2022 - 01:46

Dzięki, 46 to już piękna ryba. Ja będę łowił w bardziej osłoniętych zatokach, woda 1-3m, na otwarte raczej nie będę się zapuszczał chyba że mnie ryby do tego zmuszą :)

Wiesz co, problem w tym, że tam mało jest takich typowo osłoniętych zatok. My byliśmy w Bredavik/Senoren. Zatoki w okolicy, nawet te mniejsze, to dalej kawał wody. Są cale fragmenty wybrzeża typowo morskie, głęboka woda,brak roślinności. Mnie ta woda totalnie przerosła, choć szczupaki były piękne i niesamowicie walczne.

My w tym roku szkiery na północ od Sztokholmu.

#2511 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5861 postów

Napisano 24 kwiecień 2022 - 07:46

Wiesz co, problem w tym, że tam mało jest takich typowo osłoniętych zatok. My byliśmy w Bredavik/Senoren. Zatoki w okolicy, nawet te mniejsze, to dalej kawał wody. Są cale fragmenty wybrzeża typowo morskie, głęboka woda,brak roślinności. Mnie ta woda totalnie przerosła, choć szczupaki były piękne i niesamowicie walczne.

My w tym roku szkiery na północ od Sztokholmu.

Ja będę łowił w okolicy Pataholm a tam dużo osłoniętych zatok. Są spady na 4,6m ale głównie to woda 1-3m. Nie liczę na jakieś okazy, jadę z żoną i bardziej mi zależy żeby coś się działo niż cały dzień szukać jadnej dużej ryby. Chodzi o dobrze spędzony czas bez spiny na nie wiadomo jakie wyniki.

#2512 OFFLINE   analityk

analityk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1897 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 24 kwiecień 2022 - 21:40

Jestem teraz na campingu Dragso. Co prawda wpadliśmy na weekend na okonie z brzegu na okoliczne kanały ale rybyc całkowicie brak.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Hej - jaki warunki na Dragso są/były? Przede wszystkim czy szczupaki po tarle?

Czytam te wpisy o poźnej wiośnie i coś mi nie gra z temp. którą widzę na "pogodynkach" - tam już od 2-3 tygodni temperatury w dzień około 10 st. i podobna prognoza na kolejne 2 tyg.

My za dwa tygodnie jedziemy i wydaje się ze spokojnie powinno być już po tarle szczupaka

(szkiery św. Anny - mniej więcej połowa drogi pomiędzy Karlskroną a Sztokholmem)

#2513 OFFLINE   analityk

analityk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1897 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 24 kwiecień 2022 - 22:48

przy okazji temp. morza wydaje się być obecnie lekko powyżej średniej wieloletniej  - ma obecnie temp. przy której szczupaki "powinny" się trzeć - może trafimy nieźle?

https://www.seatempe.../vaestervik.htm

#2514 OFFLINE   analityk

analityk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1897 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 26 kwiecień 2022 - 09:23

Mam aktualne info z Karlskrony  - z pierwszej ręki, że tam tarło szczupaka rozpoczęło się już w marcu ale przerwało się z powodu ochłodzenia i teraz właśnie szczupaki trą się tam „na całego”.

Wiem od Eventur że mają gości na szkierach m.in. teraz i w przyszłym tygodniu - jeżeli ktoś z forum będzie miał jakieś nowe wieści to proszę nich się podzieli  - budowanie napięcie przed wyjazdem to część przygody :)

#2515 OFFLINE   matiazay

matiazay

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 153 postów
  • LokalizacjaLublin/Polska
  • Imię:MAti

Napisano 26 kwiecień 2022 - 14:41

Mi mówili że na południu wszystkie szczupaki wytarte 👈

#2516 OFFLINE   wojciiech

wojciiech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1636 postów

Napisano 26 kwiecień 2022 - 17:42

Oby koło Sztokholmu już Ruszało, może na 20.05 się wstrzele.

Ma ktoś info z tamtych okolic?

#2517 OFFLINE   malcz

malcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2195 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:malczewski

Napisano 27 kwiecień 2022 - 07:15

Oby koło Sztokholmu już Ruszało, może na 20.05 się wstrzele.

Ma ktoś info z tamtych okolic?

Też liczę na ten termin😎

#2518 OFFLINE   golsyl

golsyl

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 719 postów
  • LokalizacjaStockholm
  • Imię:Michał

Napisano 27 kwiecień 2022 - 07:36

To ja też czekam do maja 😉
A tak na serio, to zaraz po zejściu lodu do około dwa tygodnie wstecz było dobrze. Potem załamanie pogody, przymrozki, śnieg itd. I się skończyły brania. Może jakieś pojedyncze skubnięcia. Dziś po pracy wyskoczę na 3 godzinki, może coś skubnie. Stockholm oczywiście. Pozdro.
  • MarCinFin lubi to

#2519 OFFLINE   Rraptor

Rraptor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 192 postów
  • LokalizacjaWarszawa / Lublin

Napisano 27 kwiecień 2022 - 15:34

Cześć Panowie,

w terminie 16.05 do 22.05 mam wolne i chce wyskoczyć na rybki z Polski do Szwecji (wyruszając z Wawy). Czy jest jakaś ekipa, która szuka towarzysza i by mnie przygarnęła? Ewentualnie ktoś rozważa wyjazd w podobnym terminie. Smutno będzie samemu jechać. 

Ewentualnie czy ktoś z Was kojarzy jakieś miejsce na południu gdzie można wypożyczyć łajbę na jedną osobę i nieco pomęczyć szczupaka?

Jak coś dzwońcie - 793 205 480

Pozdr.

Krzysztof

Użytkownik Rraptor edytował ten post 27 kwiecień 2022 - 15:45

#2520 OFFLINE   Rraptor

Rraptor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 192 postów
  • LokalizacjaWarszawa / Lublin

Napisano 27 kwiecień 2022 - 17:25

Straciłem prawo edycji - kojarzycie czy do silnika o mocy 20km potrzeba patentu sternika jakiegoś w Szwecji? Jest jakiś limit? 

K. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych