Użytkownik wujek edytował ten post 23 kwiecień 2022 - 06:36
Szwecja
#2501 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2022 - 06:36
- BOB i Rebel64 lubią to
#2502 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2022 - 08:54
Cóż, tylko pozazdrościć możliwości planowania wypraw wtedy kiedy chcecie, Nie każdy może.
W podanym przez Ciebie terminie lepiej było po prostu wybrać wodę trochę bardziej na południe. Mówią że smalandia przełowiona, ale coraz więcej ludzi jeździ dalej na północ a w smalandii presja się zmniejsza i pogłowie ryb wraca do normy. A czerwiec jest po prostu bezpieczny, szczególnie na jeziorach, na wysokości Norrkoping czy Sztokholmu.
- BOB i Og2 lubią to
#2503 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2022 - 08:55
#2504 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2022 - 10:14
Użytkownik Sneer edytował ten post 23 kwiecień 2022 - 10:17
- BOB i dyrek68 lubią to
#2505 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2022 - 15:43
Ja jadę 11.06, może będzie za późno ale jak pisałem wolę łowić w komforcie niż marznąć i liczyć że trafię. Okonie jakieś w czerwcu łowiliście koło Karlskrony? Ja bym nawet chyba wolał okoni połowić niż szczupaków.
Pojedyncze, nie byliśmy ani przygotowani ani nastawieni. Z przylowu wyjechał 46 cm.
Zresztą, to jest tak abstrakcyjnie wielka woda, że raz - miałem pełnego pampersa przy każdym wyjściu na otwarta wodę, dwa - naprawdę, poza jakimiś przewężeniami, okolicami mostów, za cholerę nie wiedziałbym gdzie tych okoni szukać.
#2506 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2022 - 15:53
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
- analityk lubi to
#2507 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2022 - 16:29
Pojedyncze, nie byliśmy ani przygotowani ani nastawieni. Z przylowu wyjechał 46 cm.
Zresztą, to jest tak abstrakcyjnie wielka woda, że raz - miałem pełnego pampersa przy każdym wyjściu na otwarta wodę, dwa - naprawdę, poza jakimiś przewężeniami, okolicami mostów, za cholerę nie wiedziałbym gdzie tych okoni szukać.
Dzięki, 46 to już piękna ryba. Ja będę łowił w bardziej osłoniętych zatokach, woda 1-3m, na otwarte raczej nie będę się zapuszczał chyba że mnie ryby do tego zmuszą
#2509 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2022 - 01:19
Hej,
I mnie przyszło z powodów rodzinnych i zawodowych jechać do Szwecji (jezioro Asnen) w drugim tygodniu maja.
Z obawą czytam Wasze opinie i informacje o śniegach, mrozie, zimnie i możliwym braku żerowania szczupłych.
Jednak, gdy od tygodnia śledzę pogodę w Urshult, to jednak patrzę z optymizmem: tam jest cieplej niż u mnie
pogoda.jpg 26,1 KB
28 Ilość pobrań
Użytkownik Yelcyn edytował ten post 24 kwiecień 2022 - 01:20
- Sailfish lubi to
#2510 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2022 - 01:46
Dzięki, 46 to już piękna ryba. Ja będę łowił w bardziej osłoniętych zatokach, woda 1-3m, na otwarte raczej nie będę się zapuszczał chyba że mnie ryby do tego zmuszą
Wiesz co, problem w tym, że tam mało jest takich typowo osłoniętych zatok. My byliśmy w Bredavik/Senoren. Zatoki w okolicy, nawet te mniejsze, to dalej kawał wody. Są cale fragmenty wybrzeża typowo morskie, głęboka woda,brak roślinności. Mnie ta woda totalnie przerosła, choć szczupaki były piękne i niesamowicie walczne.
My w tym roku szkiery na północ od Sztokholmu.
#2511 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2022 - 07:46
Wiesz co, problem w tym, że tam mało jest takich typowo osłoniętych zatok. My byliśmy w Bredavik/Senoren. Zatoki w okolicy, nawet te mniejsze, to dalej kawał wody. Są cale fragmenty wybrzeża typowo morskie, głęboka woda,brak roślinności. Mnie ta woda totalnie przerosła, choć szczupaki były piękne i niesamowicie walczne.
My w tym roku szkiery na północ od Sztokholmu.
Ja będę łowił w okolicy Pataholm a tam dużo osłoniętych zatok. Są spady na 4,6m ale głównie to woda 1-3m. Nie liczę na jakieś okazy, jadę z żoną i bardziej mi zależy żeby coś się działo niż cały dzień szukać jadnej dużej ryby. Chodzi o dobrze spędzony czas bez spiny na nie wiadomo jakie wyniki.
- wojciiech, Biesan, malcz i 1 inna osoba lubią to
#2512 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2022 - 21:40
Jestem teraz na campingu Dragso. Co prawda wpadliśmy na weekend na okonie z brzegu na okoliczne kanały ale rybyc całkowicie brak.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Hej - jaki warunki na Dragso są/były? Przede wszystkim czy szczupaki po tarle?
Czytam te wpisy o poźnej wiośnie i coś mi nie gra z temp. którą widzę na "pogodynkach" - tam już od 2-3 tygodni temperatury w dzień około 10 st. i podobna prognoza na kolejne 2 tyg.
My za dwa tygodnie jedziemy i wydaje się ze spokojnie powinno być już po tarle szczupaka
(szkiery św. Anny - mniej więcej połowa drogi pomiędzy Karlskroną a Sztokholmem)
#2513 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2022 - 22:48
przy okazji temp. morza wydaje się być obecnie lekko powyżej średniej wieloletniej - ma obecnie temp. przy której szczupaki "powinny" się trzeć - może trafimy nieźle?
https://www.seatempe.../vaestervik.htm
#2514 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2022 - 09:23
Mam aktualne info z Karlskrony - z pierwszej ręki, że tam tarło szczupaka rozpoczęło się już w marcu ale przerwało się z powodu ochłodzenia i teraz właśnie szczupaki trą się tam „na całego”.
Wiem od Eventur że mają gości na szkierach m.in. teraz i w przyszłym tygodniu - jeżeli ktoś z forum będzie miał jakieś nowe wieści to proszę nich się podzieli - budowanie napięcie przed wyjazdem to część przygody
- Yelcyn, croock, Rebel64 i 1 inna osoba lubią to
#2515 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2022 - 14:41
#2516 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2022 - 17:42
Ma ktoś info z tamtych okolic?
#2517 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2022 - 07:15
Oby koło Sztokholmu już Ruszało, może na 20.05 się wstrzele.
Ma ktoś info z tamtych okolic?
Też liczę na ten termin😎
#2518 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2022 - 07:36
A tak na serio, to zaraz po zejściu lodu do około dwa tygodnie wstecz było dobrze. Potem załamanie pogody, przymrozki, śnieg itd. I się skończyły brania. Może jakieś pojedyncze skubnięcia. Dziś po pracy wyskoczę na 3 godzinki, może coś skubnie. Stockholm oczywiście. Pozdro.
- MarCinFin lubi to
#2519 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2022 - 15:34
Cześć Panowie,
w terminie 16.05 do 22.05 mam wolne i chce wyskoczyć na rybki z Polski do Szwecji (wyruszając z Wawy). Czy jest jakaś ekipa, która szuka towarzysza i by mnie przygarnęła? Ewentualnie ktoś rozważa wyjazd w podobnym terminie. Smutno będzie samemu jechać.
Ewentualnie czy ktoś z Was kojarzy jakieś miejsce na południu gdzie można wypożyczyć łajbę na jedną osobę i nieco pomęczyć szczupaka?
Jak coś dzwońcie - 793 205 480.
Pozdr.
Krzysztof
Użytkownik Rraptor edytował ten post 27 kwiecień 2022 - 15:45
#2520 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2022 - 17:25
Straciłem prawo edycji - kojarzycie czy do silnika o mocy 20km potrzeba patentu sternika jakiegoś w Szwecji? Jest jakiś limit?
K.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych