Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szwecja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3687 odpowiedzi w tym temacie

#2541 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 17 maj 2022 - 06:47

Ja nie pałuję długo jednej mety, jak ryby są, to biorą. Jak nie biorą to albo ich nie ma albo są nieaktywne (na moich szwedzkich łowiskach rzadko się zdarza). Nieaktywność też się jakoś objawia ;) zatem można odróżnić te dwie sytuacje. Jak są, ale nieaktywne, to już połowa sukcesu. Kiedyś odpalą. Jak ich nie ma to nie znaczy, że nie będzie ich tam nigdy, bo mogą być okresowo (dotyczy to np. podwodnych górek - wieczorów i nocy). Pływanie i szukanie, szybkie dryfy i częste zmiany to jedyna sensowna droga przy słabych wynikach. Nie trzymasz się kurczowo jednej koncepcji (np. obławiania zatok - niewiele ryzykujesz, niewiele stracisz). Nie jestem w tym dobry, ale wiem, że tak trzeba ;)

#2542 OFFLINE   Glacky

Glacky

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 18 maj 2022 - 17:41

Cześć,
Czy ktoś w tym roku łowił już w pobliżu Tjaro (Svalemala) ? Jutro wyjeżdżamy tam na kilka dni i nie wiemy czego się spodziewać ;)

Góry dzięki za info

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

#2543 OFFLINE   POLONIAb

POLONIAb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 372 postów
  • Lokalizacjabyd
  • Imię:A
  • Nazwisko:S

Napisano 21 maj 2022 - 10:25

Czy po drodze z Karlskrony na północ drogą E22 jest jakieś dostępne z brzegu a rozsądne łowisko? Przed promem jest czasami 3-4 godziny z którymi nie bardzo wiem co zrobić. Jakieś pomysły? Zjazd na wybrzeże może?

#2544 OFFLINE   croock

croock

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 637 postów
  • LokalizacjaWroclaw

Napisano 21 maj 2022 - 10:34

Ja kiedyś łowiłem przy moście na Senoren, tutaj:

Pinezka
https://maps.app.goo...AWXwbYoJZTGSxz7

Jakiś czas temu koledzy pisali też o miejscówkach w samej Karlskronie.

#2545 OFFLINE   POLONIAb

POLONIAb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 372 postów
  • Lokalizacjabyd
  • Imię:A
  • Nazwisko:S

Napisano 21 maj 2022 - 10:36

Dzięki. A to miejsce ktoś zna?

Załączone pliki

#2546 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5861 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 21 maj 2022 - 12:07

Znajdzie sobie jakieś miejsce w Szkierach gdzie są pomosty i coś połowicie. My kiedyś podobnie wytraciliśmy czas w Pataholm i polowilismy okonie, szczupaki i wzdregi. Kolega zlowil okonia 40 a drugi szczupaka 88. Na paprochy brały wzdregi ponad 30cm.

Użytkownik wujek edytował ten post 21 maj 2022 - 12:08

#2547 OFFLINE   slawito

slawito

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 595 postów
  • LokalizacjaGdynia
  • Imię:Sławek

Napisano 21 maj 2022 - 14:08

56.19177166890133, 15.654169370940012

Tu możesz śmiało próbować na tych pomostach. Koniecznie tylko opłać zezwolenie.

#2548 OFFLINE   Yelcyn

Yelcyn

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów
  • LokalizacjaKędzierzyn-Koźle
  • Imię:Grzegorz

Napisano 22 maj 2022 - 11:20

56.19177166890133, 15.654169370940012

Tu możesz śmiało próbować na tych pomostach. Koniecznie tylko opłać zezwolenie.

Hej, o jakie zezwolenie chodzi? 

#2549 OFFLINE   slawito

slawito

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 595 postów
  • LokalizacjaGdynia

Napisano 22 maj 2022 - 11:29

Hej, o jakie zezwolenie chodzi? 

a o takie https://www.ifiske.s...biskopsberg.htm

#2550 OFFLINE   roobek

roobek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 293 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:robert
  • Nazwisko:bobak

Napisano 22 maj 2022 - 20:59

Cześć
Za tydzień wybieramy się z ekipą po raz kolejny na jezioro Foxen / Stora Le. Mamy trochę nie wyrównanych rachunków 😋 ma ktoś może jakieś informacje z tamtych stron ?? Temp wody ? Czy krokodyle i pasiaki wytarte ?

#2551 OFFLINE   Yelcyn

Yelcyn

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów
  • LokalizacjaKędzierzyn-Koźle
  • Imię:Grzegorz

Napisano 22 maj 2022 - 21:57

Dzięki za informacje.
Dopytywałem, gdyż (jak widać mylnie) sądziłem, że łowienie w szkierach nie wymaga zezwolenia. 

#2552 OFFLINE   TERMOS

TERMOS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1900 postów
  • LokalizacjaDyslektyk ze Sztokcholmu.
  • Imię:Rafal
  • Nazwisko:K.L

Napisano 23 maj 2022 - 10:15

Nie jestem pewien i reki nie dam ale w okolicach przez Was wskazanych nie trzeba zezwolenia. Powyzszy link dotyczy zezwolenia na rzekie.
Obilo Mi sie o uszy ze powoli wchodza pewne ograniczenia na szkierach ale szczeze mowiac o zezwolenia nic nie slyszalem. Coraz czesciej spotkacie sie z tablicami informacyjnymi o zakazie polowu w czasie tarla czy tez wylaczeniu wod ktore sa rezerwatem ostoka ryb.
Poprawcie Mnie prosze ale nie spotkalem sie nigdzie z zezwoleni na szliery.

#2553 ONLINE   DanekM

DanekM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 758 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa/Wrocław
  • Imię:Daniel

Napisano 23 maj 2022 - 12:30

Nie jestem pewien i reki nie dam ale w okolicach przez Was wskazanych nie trzeba zezwolenia. Powyzszy link dotyczy zezwolenia na rzekie.
Obilo Mi sie o uszy ze powoli wchodza pewne ograniczenia na szkierach ale szczeze mowiac o zezwolenia nic nie slyszalem. Coraz czesciej spotkacie sie z tablicami informacyjnymi o zakazie polowu w czasie tarla czy tez wylaczeniu wod ktore sa rezerwatem ostoka ryb.

Linkowane zezwolenie dotyczy rzeki Lyckebyan. Szkiery nie wymagają wg mojej wiedzy opłat.

W południowych szkierach (jak i wszędzie) należy bacznie w obecnym okresie zwracać uwagę na strefy wyłączone z wędkowania (jest ich trochę) oraz rejony gniazdowania ptactwa oaz ewentualnie inne, dodatkowe i lokalne.

• wujek lubi to

#2554 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5861 postów

Napisano 23 maj 2022 - 12:35

Tam gdzie jadę są strefy gniazdowania ptaków, najczęściej dotyczy to niektórych wysp ale pewnie będą oznakowania i nie można łowić w kwietniu, maju i od października.

#2555 ONLINE   DanekM

DanekM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 758 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa/Wrocław
  • Imię:Daniel

Napisano 23 maj 2022 - 12:55

Tam gdzie jadę są strefy gniazdowania ptaków, najczęściej dotyczy to niektórych wysp ale pewnie będą oznakowania i nie można łowić w kwietniu, maju i od października.

Rzuć okiem, bo część jest wyłączona do 15 lipca. Najczęściej są tablice, natomiast nie od każdej strony i nie można podpływać chyba na 50m do nich. Jeśli pływasz na Navionicsa lub inną dobrą mapę, masz to doskonale oznaczone jak powiększysz obszar. Natomiast do 1 czerwca w rejonie Karlskrony (a gdzieś czytałem że będziesz tam w tym czasie) jest sporo wyłączeń wędkowania a strażnicy niemili ponoć :)

Użytkownik DanekM edytował ten post 23 maj 2022 - 12:56

• wujek lubi to

#2556 OFFLINE   slawito

slawito

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 595 postów
  • LokalizacjaGdynia

Napisano 23 maj 2022 - 13:06

No ja akurat bylem świadkiem kontroli w powiedzmy nizinnym biegu tej rzeki czyli ponizej tamy, tam gdzie są właśnie te pomosty.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

#2557 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5861 postów

Napisano 23 maj 2022 - 14:04

Rzuć okiem, bo część jest wyłączona do 15 lipca. Najczęściej są tablice, natomiast nie od każdej strony i nie można podpływać chyba na 50m do nich. Jeśli pływasz na Navionicsa lub inną dobrą mapę, masz to doskonale oznaczone jak powiększysz obszar. Natomiast do 1 czerwca w rejonie Karlskrony (a gdzieś czytałem że będziesz tam w tym czasie) jest sporo wyłączeń wędkowania a strażnicy niemili ponoć :)

Jadę w okolice Pataholm, ale jeszcze sprawdzę.
  • DanekM lubi to

#2558 OFFLINE   JarekCh

JarekCh

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 60 postów
  • LokalizacjaZIELONA GÓRA
  • Imię:JAREK

Napisano 24 maj 2022 - 14:59

Cześć
W czerwcu odwiedzę jezioro Mjörn w Szwecji,na którym nie miałem okazji łowić.Może ktoś udzielić jakiś rad i wskazówek odnośnie tej wody?
Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#2559 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 28 maj 2022 - 15:30

Mam miejsca na wyjazd do Szwecji na dwa tygodnie lipca 2-16.07 na jeziora w Jamtlandii (głownie pstrągi i szczupaki), 2 łodzie, nas zostało dwóch więc są nawet i 4 miejsca. Zabieramy dwie duże 5-metrowe łodzie, Koszty do dogadania bo domki już klepnięte. Wyjazd z Polski 1.07 powrót nie później niż 17.07

• tomaszGD lubi to

#2560 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1650 postów

Napisano 28 maj 2022 - 20:11

Cześć
W czerwcu odwiedzę jezioro Mjörn w Szwecji,na którym nie miałem okazji łowić.Może ktoś udzielić jakiś rad i wskazówek odnośnie tej wody?
Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wiem, że na forum są ludzie którzy tam byli. Narzekali, że z ręki trudno coś złapać. Natomiast Szwedzi trolując na 6 wędek mając wbite trasy po których pływają łapali ładne ryby. Pogoda była trudna ze względu na silny wiatr. Był czerwiec
Tomek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych