Szwecja
#2621 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2022 - 05:41
#2622 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2022 - 06:09
Hey Wojto-ryba , co to za twister, wyglądają smacznie
Proszę bardzo- https://allegro.pl/l...wister radiator
Zapomniałem dodać, że łowiliśmy z dwóch łódek po dwie osoby na jednostkę. Sprawdzone jednostki na szkierach którymi się poruszaliśmy to Skylla 420 oraz Tangiri Ortis 400.
Było bardzo dużo miejsc zupełnie pustych, więc nie ma co stać i męczyć wody jak nie ma brań.
Data wyprawy 10-19.06.2022r. temperatura wody w zależności od miejsc od 11 stopni do 18.
Użytkownik wojto-ryba edytował ten post 28 czerwiec 2022 - 06:41
- skorupa13, BOB, WHITE14 i 2 innych osób lubią to
#2623 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2022 - 07:40
Sypie, sypie, tylko może nie wszyscy się chwalą ;-)
cdn.
Zacnie połowione - gratki
- wojto-ryba lubi to
#2624 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2022 - 10:37
Ale jestem załamany :-(
I to nie chodzi o brak ryb.
My jesteśmy u prywatnej osoby. Kilka kilometrów jest tez baza jednej ze słynnych polskich firm organizujących wyprawy wędkarskie na literę E. Co tu się dzieje!!!??
Oni beretują wszystko. Szczupaki po 35 cm dostają w łeb. Sandaczowi nie odpuszczą. Między sobą już nie chwalą się wymiarami tylko ile fileta dzisiaj im wyszło. Info z przedwczoraj - „… złapaliśmy 19 Sandaczy i wyszło 8kg fileta…”.
Jak powiedziałem, że wzięliśmy jedną sztukę zandera na kolacje a resztę wypuszczamy, to patrzyli na nas jak na jakiś debili.
Rozumiem wziąć rybę, ale takie coś? Wstyd!!!
Rozmawiałem z miejscowymi Szwedami, są na nas Polaków wkur…, nie tylko na Polaków z resztą. Niemcy też robią swoje.
#2625 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2022 - 12:19
Jak nie pamiętasz mogę Ci przypomnieć bo się widzieliśmy na wodzie 🤣.20220617_214423-01_copy_1612x1209.jpeg 20220618_141926-01_copy_1612x1209.jpeg 20220618_201518-01_copy_1612x1209.jpeg 20220618_213649-02_copy_1612x1209.jpeg
Podsumowując :-)
Ciężko opisać słowami to co przeżyliśmy na ostatniej wyprawie do Szwecji. Było pod każdym względem znakomicie. Wszyscy złowili piękne ryby, nie każdemu udało się pobić swoje PB w okoniu ale czy o to chodzi na takim wyjeździe, oczywiście że nie. W najlepszym dniu złowilem 15 szczupaków i 10 okoni w tym 7 dobrych. Dobry okoń to taki 40+, wszystko poniżej 40cm było nazywane krótkimi W tym dniu pierwsze skrzypce zagrał "Radiator" 18cm MFI Bait.
Mateusz na "Radiatora" dorwał rybę 50cm a ja 49cm W każdym dniu wydarzyło się coś co budziło niemałe emocje np. gdy wziął mi ogromny szczupak na pół metrowej wodzie, zrobił wielki kocioł i zwiał Pogoda płatała figle, lało czasami nie wiadomo z czego, omijały nas fronty burzowe i nawet kropelka nie spadła Kto był na szkierach ten wie, że jest to trudna woda ale jak się troszkę poszczęści to człowiek połowi takie ryby o których u nas możemy tylko pomarzyć.
Największe okonie to 4 ryby po 50cm i 2 szczupaki 95cm (przyłowy przy okoniach).
PS nie pamiętam gdzie byłem ;-)
Widziałem że za okoniem latacie, my akurat skupiliśmy się na szczupakach.
Gratulacje za wyniki.
Użytkownik wujek edytował ten post 28 czerwiec 2022 - 12:21
- wojto-ryba lubi to
#2626 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2022 - 12:23
Ja teraz jestem w Szwecji…
Ale jestem załamany :-(
My jesteśmy u prywatnej osoby. Kilka kilometrów jest tez baza jednej ze słynnych polskich firm organizujących wyprawy wędkarskie na literę E. Co tu się dzieje!!!??
Oni beretują wszystko. Szczupaki po 35 cm dostają w łeb. Sandaczowi nie odpuszczą. Między sobą już nie chwalą się wymiarami tylko ile fileta dzisiaj im wyszło. Info z przedwczoraj - „… złapaliśmy 19 Sandaczy i wyszło 8kg fileta…”.
Jak powiedziałem, że wzięliśmy jedną sztukę zandera na kolacje a resztę wypuszczamy, to patrzyli na nas jak na jakiś debili.
Rozmawiałem z miejscowymi Szwedami, są na nas Polaków wkur…, nie tylko na Polaków z resztą. Niemcy też robią swoje.
Szwedzi się w końcu wk... ia i przestaną wpuszczać to bydło tyle że ucierpią wtedy normalni. Ja dla tego unikam miejsc z biur podróży.
#2627 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2022 - 12:36
Skutkiem w-nia Szwedów na moim jeziorze było wprowadzenie limitów na szczupaka i sandacza oraz masowe kontrole. Po kilku latach populacja się odrodziła i znowu można łapać okazy.
- Yelcyn, BOB i Rebel64 lubią to
#2628 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2022 - 12:41
Jak nie pamiętasz mogę Ci przypomnieć bo się widzieliśmy na wodzie .
Widziałem że za okoniem latacie, my akurat skupiliśmy się na szczupakach.
Gratulacje za wyniki.
Na privie możesz mi przypomnieć ;-)
Machaliśmy sobie, myśleliśmy że to Szwedzi na Scandice :-)
Dziękuję :-)
PS lepiej aby tam nie powstała baza wędkarska, która niejedną wodę wykończyła :-(
- wujek i malcz lubią to
#2629 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2022 - 13:08
Na privie możesz mi przypomnieć ;-)
Machaliśmy sobie, myśleliśmy że to Szwedzi na Scandice :-)
Dziękuję :-)
PS lepiej aby tam nie powstała baza wędkarska, która niejedną wodę wykończyła :-(
Piękne te garbusy, głęboko stały?
#2630 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2022 - 13:37
Piękne te garbusy, głęboko stały?
1-3,5 metra
- malcz lubi to
#2631 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2022 - 14:06
Biorą biora , cały tydzień w okolicach Amäl nad Vanern ładnie polowilismy. Szczupaki bez jakichś rekordów 90 trochę i 102 największa, okonie 40 - 45 największy. I sandaczy duze ilości ale max 70cmTak dumam, czy po ilości wpisów w tym watku można przypuszczać że Szwecja nie sypie rybami?
Użytkownik highvoltage edytował ten post 28 czerwiec 2022 - 14:07
- wojto-ryba, Gadget, Okonhel i 2 innych osób lubią to
#2632 OFFLINE
Napisano 29 czerwiec 2022 - 07:32
Ja teraz jestem w Szwecji…
Ale jestem załamany
Niestety taka jest smutna prawda.
Ale co tu się dziwić jak na swoich wodach w kraju tak samo się zachowują to czego oczekiwać na obcych.
Jak to mięsiarze mówią karta musi się zwrócić 😔😔
I nie wytłumaczysz CORMORANOM muszą być jakieś konsekwencje najlepiej duże kary finansowe to co najbardziej boli.
#2633 OFFLINE
Napisano 29 czerwiec 2022 - 08:14
Tylko że Szwedzi są nieskomplikowani. Oni wprowadzają jakiś zakaz i zasady uważają, że każdy go będzie przestrzegał.
Jeśli pojawi się sytuacja, że ktoś nie przestrzega, to po którymś razie zamkną całkiem łowisko i mają z bani. W prostocie siła.
- wujek, DeepRunner i Rodu lubią to
#2634 OFFLINE
Napisano 30 czerwiec 2022 - 19:39
Jak tam ostatnio bylem czyli 3 lata temu jeden napalony " fish inspector" tlumaczy mi jak to na rzece gdzie lowimy nie mozna zabierac samic orringa, ja mu na to ze mnie to zupelnie nie interesuje, mam wywalone totalnie na ich przepisy i niech zdupcza do kajuty Ten, ze jak ubije jakas samice to Milicje na mnie nasle Sie tylko popatrzylem z jakas dziwna mina, poprosilem by nastepnym razem mi nie przerywal w pol zdaniu i dopowiedzialem ze ja i tak wszystkie wypuszczam wiec mam w d... e ich przepisy ktora plec mozna walnac w lep Smiechu bylo sporo
- Rodu i JerryM lubią to
#2635 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2022 - 09:07
Nie bywam w Szwecji ale czytam fora i gazety wędkarskie i ta śpiewka już kilkanaście lat jest powtarzana w koło.
#2636 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2022 - 14:38
Tomek
Użytkownik kostom63 edytował ten post 01 lipiec 2022 - 14:38
#2637 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2022 - 18:09
Też słyszałem że potrafią walić sandacze na tarliskach i ich gonią, tyle że to ich ryby a my jedziemy w gości i robimy bardachę.
- golsyl i highvoltage lubią to
#2638 OFFLINE
Napisano 06 lipiec 2022 - 07:47
Potrzebuję informacji od kogoś z wiedzą na temat map szwedzkich jezior - Navionics, Blue Chart. Jak działają, czy są jakieś różnice w funkcjonalności, ew. gdzie najlepiej kupić .
Mapę potrzebuję do Garmin Echomap Ultra.
#2639 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2022 - 09:38
#2640 OFFLINE
Napisano 08 lipiec 2022 - 07:10
Ja się przekonałem że opcja widoku z izobatami jest dokładniejsza, było już widać górkę w którą niemal walnęliśmy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych