Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Szwecja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3704 odpowiedzi w tym temacie

#2661 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 18 lipiec 2022 - 16:25

Storsjon kolo Ostersundu ma duzo ciekawsze ryby niz szczupaki :)

Z samym lowieniem to roznie bywa, kazde lowisko ma swoj wspolny mianownik o ktorym zupelnie nie piszecie czyli czas w jakim zeruja ryby. Mowie o prawdziwym zerowaniu gdzie lowi sie rybe po rybie a nie je meczy jebiac 20 godzin na jeziorze... ale to juz inna historia.

Dla przykladu na rzece jaka znam w Szwecji na lipienie nie ruszalem do 8-9 w nocy bo wtedy zaczynalo sie ostre zerowanie, na orringi to tez trzeba bylo czekac na okreslone warunki pogodowe, czasem ze dwa dni. W tym czasie lowilismy inne ryby.

Użytkownik Bujo edytował ten post 18 lipiec 2022 - 16:28

• wujek lubi to

#2662 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 18 lipiec 2022 - 16:30

He he, w Szwecji kilka jezior nazywa sie Storsjon

Za to tylko jedno ma taka wyspe jak Twoja z avatara

Użytkownik Bujo edytował ten post 18 lipiec 2022 - 16:31

#2663 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5883 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 18 lipiec 2022 - 16:43

Jakby co, mogę pomóc i sprawdzić czy jest sens tam jechać

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka

Musiałbyś wygryźć moją Monikę a to może być trudne

Przecierać :)
W tym roku mieliśmy tyle zonków, że gdybym wcześniej nie wyłysiał, to z pewnością bym osiwiał. Ale nie żałuje ani jednego dnia :)

Przygoda hej przygoda...

#2664 OFFLINE   highvoltage

highvoltage

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 366 postów
  • Imię:Krz

Napisano 18 lipiec 2022 - 19:44

Storsjon kolo Ostersundu ma duzo ciekawsze ryby niz szczupaki :)

Z samym lowieniem to roznie bywa, kazde lowisko ma swoj wspolny mianownik o ktorym zupelnie nie piszecie czyli czas w jakim zeruja ryby. Mowie o prawdziwym zerowaniu gdzie lowi sie rybe po rybie a nie je meczy jebiac 20 godzin na jeziorze... ale to juz inna historia.

Dla przykladu na rzece jaka znam w Szwecji na lipienie nie ruszalem do 8-9 w nocy bo wtedy zaczynalo sie ostre zerowanie, na orringi to tez trzeba bylo czekac na okreslone warunki pogodowe, czasem ze dwa dni. W tym czasie lowilismy inne ryby.

Oczywiście , troci też polowilismy ;) brały ładnie na Salmo Minnow

#2665 OFFLINE   Mariusz1000

Mariusz1000

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 341 postów
  • Lokalizacjanad wodą
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:G

Napisano 18 lipiec 2022 - 22:23

...nieograniczone :) o ile namierzysz slip, nie prowadzi do niego droga prywatna, poziom wody pozwoli się zwodować, a charakter slipu pozwoli się wyciągnąć. Zrobić 2 tys. km w jedną stronę i pocałować kłódkę na szlabanie - uczucie słabe, znam z autopsji. Im dalej na północ, tym jest z tym gorzej. Jeżeli nad jeziorem jest położone miasteczko, to z dużym prawdopodobieństwem będzie też slip gminny, czyli ogólnodostępny, ale będzie też presja. Jezior z bazami wędkarskimi w ogóle nie biorą pod uwagę. Jeżeli nad jeziorem nie ma miasteczka/wsi/kempingu - bardzo często slipy są prywatne lub nie ma ich wcale. Dla mnie to dziś największy problem w eksploracji nowych miejsc.

Sama prawda :) Dlatego my jeździmy z pontonami, można przenieść, ale i tak jest często bardzo ciężko i do tego ciasno strasznie, ale przynajmniej wyniki fajne.

• Dano. lubi to

#2666 OFFLINE   highvoltage

highvoltage

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 366 postów

Napisano 19 lipiec 2022 - 08:29

Koledzy latali ostatnio na Vanern pontonami także da się , oczywiście przy w miarę znośnych warunkach

#2667 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 19 lipiec 2022 - 09:46

Na Lofotach jak była flauta to Niemiecka ekipa "latała" po Morzu Północnym łodzią 4 metry, której nad wodę wystawało może 30cm burty... Jak się robi taki wyjazd, to trzeba liczyć się z tym, że wypłynie się co najwyżej w okienku pogodowym, kiedy wiatr zmienia kierunek (a trwa to w porywach do raptem kilku godzin), nocami (choć nie zawsze zacicha) albo mieć plan B (czyli znacznie mniejsze jezioro, zatoki, albo po prostu inne zajęcie). Bywa, że trafisz z pogodą i po wielkiej wodzie popływasz cały albo prawie cały wyjazd. Bywa, że nie trafisz i wtedy trzeba kombinować. Poza tym ponton pontonowi nierówny. Ja używam wymiennie pontonu 4 metry, 20hp i łodzi 5m, 50hp. Ponton jest stabilniejszy na boki, ale słabiej sobie jednak radzi przy wietrze i fali. Natomiast zdarzają się dni kiedy na dużej wodzie (w moim przypadku dobrze ponad 100km2) po prostu nie da się bezpiecznie wypłynąć, ew. wypływamy w okienku pogodowym, robimy szybki transfer do zatok/wysp) i jesteśmy przygotowani na to, że powrót nie będzie możliwy przez następne np. 24-36h. Czytanie prognozy to podstawa. Coraz więcej serwisów podaje uśrednione (?) prędkości wiatru i wiatr w szkwałach. Ostatnio mieliśmy np. prognozę typu 2 m/s (9 m/s) (sic!) - łeb urywało. A pokusa jest wielka - na dobrym wianiu szczupaki biorą na ogół jak cholera :)

• Guzu, Pumba i highvoltage lubią to

#2668 OFFLINE   Dano.

Dano.

Wyprawy wędkarskie do Laponii

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2360 postów
  • LokalizacjaBaza wędkarska w Laponii
  • Imię:Daniel

Napisano 19 lipiec 2022 - 11:38

Musiałbyś wygryźć moją Monikę a to może być trudne

Absolutnie nie zamierzam z Nią konkurować :D To nie ma najmniejszego sensu  :P 
Ja sugerowałem, że wcześniej je sprawdzę - zanim Wy przyjedziecie  :D 
Ślij namiary  :ph34r:  :ph34r:  :ph34r:

#2669 OFFLINE   highvoltage

highvoltage

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 366 postów

Napisano 19 lipiec 2022 - 14:44

A jak dmuchnie to później są takie powroty , ciepło już mieli. Rano jak startowali była tofakna flauta
https://youtube.com/...Q?feature=share

#2670 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 19 lipiec 2022 - 15:08

Nie krytykuję - w 2013 byliśmy w dwa pontony na naprawdę dużej wodzie: my 360, koledzy 330. Bywało... różnie. Więcej bym tego nie powtórzył. Może to jest tak, że co jakiś czas czymś trzeba się sparzyć. Aktualnie pływam na trochę bardziej dzielnych jednostkach, a i tak, kiedy planuję dniówkę, to wybierając kierunek wyprawy, biorę pod uwagę kierunek i siłę wiatru na dopłynięciu i powrocie. Choćby w trosce o wypadający dysk kolegi... Tak jak pisałem - czasem wracać wieczorem nie ma sensu, lepiej przenocować w jakieś części jeziora. Fajnym rozwiązaniem są dwa kompaktowe śpiwory, dwie maty i namiot 2 seconds. Trochę suchego prowiantu, fasola w puszce, tuszonka albo ryba i głód nam też nie straszny :)

#2671 OFFLINE   Mariusz1000

Mariusz1000

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 341 postów
  • Lokalizacjanad wodą
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:G

Napisano 19 lipiec 2022 - 20:38

Koledzy latali ostatnio na Vanern pontonami także da się , oczywiście przy w miarę znośnych warunkach

Na tym duzym Vanern nie ma potrzeby pływania pontonem, jest dużo fajnych slipów, mnie chodziło o dużo mniejsze jeziora ze znikomą presją, na których praktycznie nie ma szans na slipowanie łodzi, z przyczyn podanych właśnie przez Krzyśka, bo nawet z pontonem jest bardzo ciężko. W zeszłym roku wielokrotnie nieśliśmy ponton ze sprzętem prawie kilometr do miejsca wodowania, mieliśmy kółka, ale nie dało się jechać. Kto zna szwedzkie lasy, wie o czym piszę, a najgorszy jest powrót do auta. Jednak ryby wynagradzają.

#2672 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 19 lipiec 2022 - 23:06

Polnocna Szwecja wlaczajac nawet Jamtlandie ma potomkow starych plemion co posiadaja niesamowicie wielkie polacie ziemi, czesto trzeba tam latac helikopterem, czesto maja jeziora po 500-1000 hektarow na ktorych jak ktos lowi to najwyzej Szwedzi na muche... Eventuru, Zewu Przygody czy innych tam nie wpuszcza, stoja bramy zamkniete na klodki o jakich pisaliscie... Ot trzeba zaplacic za to by je otworzyli, czasem zaplacic za dowoz spod bramy na miejsce, mozecie sie smiac ale nas wiozla dziewczyna takiego kolesia, wtedy nowym Saabem jakims kombi najszybszy jaki byl, zapierdalala po szutrze ostro, miala blond wlosy, byla szczupla, studiowala w Londynie, smielismy sie cala droge w obie strony.

Wiec nawet jak sporo ludzi z jerka lowi na malym jeziorze jakie znam to apropo tego ze lowia doslownie caly c..j w porownaniu do naszych wypraw to i tak dalej okazow najwiekszych nie polowili chyba ze sie przypadkiem jaki w trolu trafil tak samo jak jakis orring, zagrozenie zadne, dalej na tych samych miejscowkach, w okreslonych porach dnia i nocy lowimy szczupaka za szczupakiem w najpiekniejszym wydaniu, na plytkiej wodzie, gdzie widac jego start do przynety.

Na te sie dostali bo jakas pizda sie wygadala, na te prywatne zobacza juz tylko zamknieta brame.....
  • kostom63, DeepRunner i Ubs17 lubią to

#2673 OFFLINE   highvoltage

highvoltage

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 366 postów

Napisano 20 lipiec 2022 - 00:15

Na tym duzym Vanern nie ma potrzeby pływania pontonem, jest dużo fajnych slipów, mnie chodziło o dużo mniejsze jeziora ze znikomą presją, na których praktycznie nie ma szans na slipowanie łodzi, z przyczyn podanych właśnie przez Krzyśka, bo nawet z pontonem jest bardzo ciężko. W zeszłym roku wielokrotnie nieśliśmy ponton ze sprzętem prawie kilometr do miejsca wodowania, mieliśmy kółka, ale nie dało się jechać. Kto zna szwedzkie lasy, wie o czym piszę, a najgorszy jest powrót do auta. Jednak ryby wynagradzają.

Oj Vanern to nie tylko okolice portów - a tych jak już unikam jak ognia, 2000km linii brzegowej więc dzikich miejsc jest tam ogrom. Zresztą ja pływam łodzią , a że koledzy się lubują w pontonach to niech sobie pływają. Do auta można zresztą dopiąć tylko jedna łódkę

Użytkownik highvoltage edytował ten post 20 lipiec 2022 - 00:22

#2674 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2180 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 01 sierpień 2022 - 06:32

Spędziłem ostatnio kilka dni w Szwecji, ryby są tam nadal i można je nie tylko łowić

Załączony plik  sw1.jpg   52,86 KB   44 Ilość pobrań Załączony plik  sw2.jpg   60,45 KB   41 Ilość pobrań

łosia też spotkałem

Załączony plik  sw3.jpg   45,01 KB   42 Ilość pobrań

jak nie ma się własnej łódki, to czasem można wypożyczyć kajak w samoobsługowym kayakomacie, tyle że to w bardziej zurbanizowanych miejscach

Załączony plik  sw4.jpg   119,26 KB   44 Ilość pobrań

W samej stolicy streetfishing ma długą tradycję.

Załączony plik  sw5.jpg   78,38 KB   45 Ilość pobrań

A skoro już odwiedziłem Sztokholm, to i zobaczyłem lokalny sklep, który jednak wolę w wersji internetowej, na miejscu okazał się przeciętnym sklepem bo niektórych kolorów czy asortymentu nie ma na miejscu, choć można kupić  przynęty i akcesoria marek, które i u nas w sklepach są dostępne typu Dragon, Salmo, SPRO, Spinwall

Załączony plik  sw6.jpg   77,44 KB   44 Ilość pobrań

A pod sklepem zobaczyłem taki oto widok

Załączony plik  sw7.jpg   84,15 KB   48 Ilość pobrań

No i trafił mi sie piękny dwukilowy okaz, coraz trudniej dostepny w Polsce

Załączony plik  sw8.jpg   62,32 KB   49 Ilość pobrań

tylko 3,7zł za kilogram

Użytkownik wuran edytował ten post 01 sierpień 2022 - 06:37

#2675 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 695 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Robert

Napisano 26 sierpień 2022 - 21:01

Panowie, na początku września będę w Strömstad, Szwecja. Będę miał domek nad morzem i dostęp do łodzi motorowej. Wiem, że nawet w tym okresie są makrele, ale może ktoś z Was podpowie jaki sprzęt zabrać ze sobą i jakie przynęty. Może ktoś tam łowił w podobnym okresie i nie tylko makrele. Tym razem będę tylko nad morzem, nie wybieram się nad żadne jezioro, mam po prostu zagwarantowane poławianie krabów i małż i nie będzie czasu na słodką wodę. Może ktoś zna jakieś normalne sklepy typu lidl w okolicach tej miejscowości.

Użytkownik Matteoo edytował ten post 26 sierpień 2022 - 21:03

#2676 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3677 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 27 sierpień 2022 - 11:32

Lidl w Szwecji to raczej nisza.
W Strömstad masz podstawowe sklepy spożywcze w Szwecji: ICA i Coop.

#2677 OFFLINE   golsyl

golsyl

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 726 postów
  • LokalizacjaStockholm
  • Imię:Michał

Napisano 27 sierpień 2022 - 11:48

Okolic nie znam ale polecam zakupy w Lidlu ,może po trasie .Może nie wszystko tam znajdziesz ,jednak cenowo zaoszczędzisz jakieś 20/30 % na podstawowych produktach .

#2678 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 695 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 27 sierpień 2022 - 13:37

Coś bardziej wedkarsko o tych okolicach?

#2679 OFFLINE   matiazay

matiazay

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 157 postów
  • LokalizacjaLublin/Polska
  • Imię:MAti

Napisano 27 sierpień 2022 - 17:45

Łowi ktoś jeszcze paje w Szwecji o tej porze roku? Wątek jakoś zgasł. Niedługo się wybieramy i dobrze by było jak by ryby były na chodzie :)

#2680 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10208 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 27 sierpień 2022 - 17:52

O tej porze dopiero zaczyna się łowienie ;)

• WHITE14 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych