Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Szwecja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3704 odpowiedzi w tym temacie

#2701 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 30 sierpień 2022 - 16:31

W dzisiejszych czasach już ciężko coś ukryć. W internecie jest wszystko, szczególnie w przypadku Szwecji bo Szwedzi wyznają politykę promocji swoich łowisk a nie trzymania ich w kieszeni. Wystarczy trochę pogrzebać, dzisiaj np. znalazłem super wodę z dużymi pajkami
  • wojto-ryba i Gadget lubią to

#2702 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 717 postów
  • LokalizacjaSwarzędz
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:"kazik"

Napisano 30 sierpień 2022 - 16:44

Przydało by się zaleźć wodę gdzie Sporting łowił okonie w Perch Pro...

#2703 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 30 sierpień 2022 - 16:59

Pytanie, czy nie lepiej poszukać fajnej okoniowej wody korzystając z otwartych źródeł informacji. W tym roku polecono nam (podobno) dobrą szczupakową wodę. Z zębatymi nie poszaleliśmy (raptem kilka dziewięćdziesiątek w dwa dni), ale okoni w przedziale 38-44 połowiliśmy na kopy. Generalnie wydaje mi się, że łowienie takich okoni na tej szerokości geograficznej nie jest zbyt skomplikowane. Gorzej z rybami 45+...

• wojto-ryba lubi to

#2704 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 717 postów
  • LokalizacjaSwarzędz
  • Nazwisko:"kazik"

Napisano 30 sierpień 2022 - 17:08

Dlatego jedziemy na dwutygodniową objazdówkę. Nad Ocke byłem w 20 roku, przy okazji pstrągów chciałem porzucać z brzegu za szczupakiem. Ostatnio oglądałem filmy "Salmiaków" i połowili tam tez fajne okonie więc mamy pierwszy przystanek, potem z 300 km i kolejne wody.

"połowiliśmy na kopy." właśnie o to chodzi, a jak się trafi fajna ryba będzie super.

Użytkownik Robert Dorado edytował ten post 30 sierpień 2022 - 17:10

#2705 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1659 postów

Napisano 30 sierpień 2022 - 21:59

Cześć, kurde sporo jeździmy do tej Skandynawii. Byliśmy na wielu jeziorach i W Szwecji i Finlandii. Bo prawda nie nastawialiśmy się na okonia, ale też ani nawet raz nie było tak, żeby było ich na kopy. Nawet jak trafiło się kilka to raczej okolice 30 cm niż 35, a jak większe to pojedyncze. I to czasami w 3 łódki na jeziorze. Gdzie ich szukać? Może ktoś podpowie.
Tomek

#2706 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 30 sierpień 2022 - 22:05

Tam, gdzie nawet zwodować się trudno... :)

#2707 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1659 postów

Napisano 30 sierpień 2022 - 22:28

W Finlandii na wielu kilometrach kwadratowych byliśmy czasami jedynymi którzy łowili. Także porada cenna, ale ... Moje kilka sztuk 37+, gdzie tylko jeden przekroczył niewiele 40 były albo na szczycie górek, albo na zupełnie miękkim lekko pochylonym stoku, no i jeden z trola na 7 metrowym miękkim blacie gdzie wystawał pojedynczy kamień. Szczyty górek to raczej wiosna.
Tomek

#2708 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2180 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 31 sierpień 2022 - 05:09

Przydało by się zaleźć wodę gdzie Sporting łowił okonie w Perch Pro...

Rozmawiałem w zeszłym roku ze Stephanem u niego w sklepie, narzekał że trzeba jeździć na ryby coraz dalej na północ. Niestety okonie można kupić i w szwedzkich marketach na dziale rybnym

#2709 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 31 sierpień 2022 - 09:13

W Finlandii na wielu kilometrach kwadratowych byliśmy czasami jedynymi którzy łowili. Także porada cenna, ale ... (...)

Moja porada taka sobie ;)

Ja łowię na jeziorach, gdzie jak widzę jakieś łodzie, to albo leżą na brzegu i się rozpadają, albo pływają za pstrągiem. Łowię okonie rzadko – kilka sesji na jeden wyjazd. Jeżeli już łowię, to w takich miejscach, w jakich spodziewam się znaleźć szczupaki - bywa, że płytko (ok. 2m) lub bardzo płytko (kilkadziesiąt cm) - albo w bezpośredniej okolicy. Lubą ciepłą wodę. Często widać je gołym okiem. W tym roku trafiliśmy bardzo dużo ryb w zatokach, jednak na trochę głębszej wodzie, takiej 3-4m. Na dnie nie było nic szczególnego. Po prostu pływały wielkimi ławicami - łatwo je było namierzyć na bocznym sonarze albo małym wobkiem w trolu. W jednej z sesji mieliśmy brania/ryby w prawie każdym rzucie – myślę, że przez około 2 godziny… I nie jest to odosobniony przypadek.

• kostom63 lubi to

#2710 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1457 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 31 sierpień 2022 - 11:28

Cześć, kurde sporo jeździmy do tej Skandynawii. Byliśmy na wielu jeziorach i W Szwecji i Finlandii. Bo prawda nie nastawialiśmy się na okonia, ale też ani nawet raz nie było tak, żeby było ich na kopy. Nawet jak trafiło się kilka to raczej okolice 30 cm niż 35, a jak większe to pojedyncze. I to czasami w 3 łódki na jeziorze. Gdzie ich szukać? Może ktoś podpowie.
Tomek

Kupić lornetkę i wypatrywać na wodzie skupisk ptaszydeł różnej maści. I wcale nie musi być nic ciekawego pod wodą. Okonie zaganiają od spodu drobnicę do powierzchni na którą poluja ptaszydła. 

Użytkownik rower26 edytował ten post 31 sierpień 2022 - 11:32

• Gadget i kostom63 lubią to

#2711 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 31 sierpień 2022 - 11:30

Zdarzyło mi się zaobserwować w NL. W SE - nigdy. Tam, gdzie jeżdżę jest bardzo, bardzo mało ptactwa wodnego.

#2712 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1457 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 31 sierpień 2022 - 11:35

W tym roku tak łowiliśmy w SE. Mozna było cały dzień łowić okonie ganiając mewy. Wpływaliśmy w środek tłukących o powierzchnię mew. Mewy uciekały ale okonie cały czas były. Po kilkunastu minutach równiez okonie odływały i mewy pojawiały się 100 m dalej. Zabawa od początku. 

• krzysiek i Gadget lubią to

#2713 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15700 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 31 sierpień 2022 - 11:36

W tym roku tak łowiliśmy w SE. Mozna było cały dzień łowić okonie ganiając mewy. Wpływaliśmy w środek tłukących o powierzchnię mew. Mewy uciekały ale okonie cały czas były. Po kilkunastu minutach równiez okonie odływały i mewy pojawiały się 100 m dalej. Zabawa od początku. 

Na Wigrach wiele lat temu też tak bywało. Woda się gotowała a nad tym wszystkim ptaki. Teraz Kormorany rządzą.

#2714 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10208 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 31 sierpień 2022 - 14:02

W tym roku znowu dane mi było tak łowić w Polsce. Cud!

Użytkownik BOB edytował ten post 31 sierpień 2022 - 14:02

• chlodnica i digger lubią to

#2715 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1659 postów

Napisano 31 sierpień 2022 - 14:41

Dzięki za podpowiedzi. Mewy i wyskoki drobnicy właśnie bardzo rzadko nam się zdarzają. Jakoś o skanie bocznym niepomyślałem.
Tomek

#2716 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 31 sierpień 2022 - 14:58

Tomku, byle wobler w trolu robi robotę, dobre echo pomaga, ale nie jest mustem. Trol, branie, stop, hol, jak ryba jest dobra to cofasz, stajesz i podajesz gumkę :)

#2717 OFFLINE   wiwaldi1970

wiwaldi1970

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 640 postów
  • Lokalizacjapomorskie/Warszawa

Napisano 31 sierpień 2022 - 19:55

Na Wigrach wiele lat temu też tak bywało. Woda się gotowała a nad tym wszystkim ptaki. Teraz Kormorany rządzą.

U mnie podobnie jak mewy nad wodą to woda gotuje się podczas żerowania kormoranów.
  • Sailfish lubi to

#2718 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1659 postów

Napisano 31 sierpień 2022 - 22:32

Tomku, byle wobler w trolu robi robotę, dobre echo pomaga, ale nie jest mustem. Trol, branie, stop, hol, jak ryba jest dobra to cofasz, stajesz i podajesz gumkę :)

Dzięki. Wychodzi na to, że w tych jeziorach które obławiałem nie ma okonia. Ale sprawdzę to jeszcze bocznym skanem
Tomek

#2719 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 02 wrzesień 2022 - 00:27

To zamiast sie glaskac po fiutkach kto, co i gdzie wynalazl najlepiej jak sobie zrobimy zlot jerkbaitowy w przyszlym roku na Kvisslestrommens Kamping :)

Jak cos przejebiecie to zamiast niedzwiedzi opierdola was moje psy :) :) :)

Użytkownik Bujo edytował ten post 02 wrzesień 2022 - 00:29

#2720 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 02 wrzesień 2022 - 06:39

Bujo, róbcie sobie zlot choćby i w Koziej Woli pod Skarżyskiem. 

Skomentowałem, bo któryś raz bijesz pianę, a sam sprzedałeś namiar w taki sposób, że lepszego nie trzeba... Mądry wędkarz po szkodzie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych