Szwecja
#2981 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2023 - 13:30
Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
#2982 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2023 - 13:51
Użytkownik kaszan_olsztyn edytował ten post 05 kwiecień 2023 - 13:54
- mario, grey i cezarypioro lubią to
#2983 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2023 - 19:54
Wraz z trójką przyjaciół byliśmy chyba ostatnimi lub jednymi z ostatnich gości w "polskiej bazie na Boren" w czerwcu zeszłego roku. Dwóch z nas było tam już poraz drugi. Polowilismy na pewno lepiej niż na polskich wodach. Nastawiając się na duże sztuki złowiliśmy w tydzień 100 sztuk, z czego blisko połowa powyżej 80 cm. Były dni że sam wyjąłem 8 sztuk >80cm w kilka godzin a były takie, że sie wracało na zero po blisko 14h łowienia. Nie jest to juz eldorado ale woda jest piękna, duża z rozległymi łąkami podwodnymi na których lowi się w dryfie długimi godzinami. Są 2-3 miejsca gdzie mimo dużej odległości od brzegu, przy dużej fali i szybkości można urwać silnik na kamieniach. Polecam ściągnąć active captain garmina i ściągnąć mapkę z Quickdraw- cały wschodni basen jest świetnie zmapowany łącznie z tymi miejscami. Bywają dni że wieje znad Vattern i wtedy nie da się nawet wypłynąć z bazy. Na szczecie na 2 wypady tam trafiliśmy tylko po jednym dniu takiej pogody. W razie pytan służę pomocą i podpowiem gdzie dobrze polowilismy.
Wielkie dzięki za przeogromne słowa optymizmu, które jeszcze bardziej nas nakręcają do wyjazdu Jeśli to nie problem, miałbym jakieś pytanka na priv
Nie jedziemy stricte z nastawieniem, aby szarpać metrowe sztuki, choć na pewno byłoby to fajnym zwieńczeniem wyjazdu
#2984 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2023 - 20:21
Wraz z trójką przyjaciół byliśmy chyba ostatnimi lub jednymi z ostatnich gości w "polskiej bazie na Boren" w czerwcu zeszłego roku. Dwóch z nas było tam już poraz drugi. Polowilismy na pewno lepiej niż na polskich wodach. Nastawiając się na duże sztuki złowiliśmy w tydzień 100 sztuk, z czego blisko połowa powyżej 80 cm. Były dni że sam wyjąłem 8 sztuk >80cm w kilka godzin a były takie, że sie wracało na zero po blisko 14h łowienia. Nie jest to juz eldorado ale woda jest piękna, duża z rozległymi łąkami podwodnymi na których lowi się w dryfie długimi godzinami. Są 2-3 miejsca gdzie mimo dużej odległości od brzegu, przy dużej fali i szybkości można urwać silnik na kamieniach. Polecam ściągnąć active captain garmina i ściągnąć mapkę z Quickdraw- cały wschodni basen jest świetnie zmapowany łącznie z tymi miejscami. Bywają dni że wieje znad Vattern i wtedy nie da się nawet wypłynąć z bazy. Na szczecie na 2 wypady tam trafiliśmy tylko po jednym dniu takiej pogody. W razie pytan służę pomocą i podpowiem gdzie dobrze polowilismy.
Kurcze nie kojarzę, gdzie można urwać śrubę na Boren ?
Chyba, że na tej płytkiej zatoce z kamieniami, które widać i drugą płytka wodę z kamieniami po przeciwnej stronie jak pamiętam.
Jest również górka porośnięta trzciną na szlaku wodnym. Jest płytka woda z kamieniami od strony drugiej bazy.
Są kamienie przy Motali za zatoką z drzewem.
Nie wspomiałam o tych miejscach bo założyłem, że raczej wszyscy pływają rozważnie jak widzą płytką wodę.
A pływanie po Boren tak jak piszesz, przy silnym i porywistym wietrze od Vatteren nie jest zbyt komfortowe delikatnie mówiąc.
O jakiś innych 2-3 konkretnych miejscach piszesz ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#2985 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2023 - 20:49
Kurcze nie kojarzę, gdzie można urwać śrubę na Boren ?
Chyba, że na tej płytkiej zatoce z kamieniami, które widać i drugą płytka wodę z kamieniami po przeciwnej stronie jak pamiętam.
Jest również górka porośnięta trzciną na szlaku wodnym. Jest płytka woda z kamieniami od strony drugiej bazy.
Są kamienie przy Motali za zatoką z drzewem.
Nie wspomiałam o tych miejscach bo założyłem, że raczej wszyscy pływają rozważnie jak widzą płytką wodę.
A pływanie po Boren tak jak piszesz, przy silnym i porywistym wietrze od Vatteren nie jest zbyt komfortowe delikatnie mówiąc.
O jakiś innych 2-3 konkretnych miejscach piszesz ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Byłem w boren24 raz, i właściciel bazy (domek raczej z tych obskurnych) na wchodnim krańcu jeziora, przestrzegał, że są pod wodą duże kamulce na lewo od jego przystani, kazał płynąc prosto na biały domek. Przestrzegaliśmy tego i nie mieliśmy okazji urwać śruby. Wyniki bardzo dobre, ale dwa dni w ogóle nie wypływaliśmy, bo strach, tak wiało z zachodu, że zalewało łodzie na przystani. Za to w kanale czy rzece na meppsa 4 kolega wyciągnął okonia 49 cm, a ja 41 cm na gumke, do tego sporo drobiazgu między 25 a 35 cm, ale tylko wczesnym ranem lub pod wieczór, za dnia nic lub prawie nic, ale dało się tam komfortowo łowić w czasie wiatru. Pobyt w drugiej polowie sierpnia.
Najlepsze wyniki na wertykala i trola w glebokiej zachodniej czesci jeziora.
Użytkownik Mariusz1000 edytował ten post 05 kwiecień 2023 - 20:54
#2986 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2023 - 12:18
Planuję się wybrać na jesieni na pojezierze Boras. Chodzi o okoliczne mniejsze jeziora obok Asunden takie jak Samsjon. Był ktoś? Jak wrażenia?
#2987 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2023 - 17:26
Witam Serdecznie. Czy był ktoś na Jeziorze Asnen? Wybieramy się jesienią proszę o jakieś opinie. Korzystając z okazji Wszystkim życzę zdrowych i Wesołych Świąt.
#2988 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2023 - 17:43
Tomek
#2989 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2023 - 18:48
Dzięki wielki za odzew, może jeszcze ktoś się wypowie co tam łowił..Pozdrawiam
#2990 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2023 - 22:26
Panowie, pytanie do osób które bywają regularnie na południu SE (koło Karlskrony) - jak widzicie perspektywę tarła szczupaka na majówkę. Będzie wytarty na płytkich jeziorkach? Warto próbować?
#2991 OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2023 - 06:58
Panowie, pytanie do osób które bywają regularnie na południu SE (koło Karlskrony) - jak widzicie perspektywę tarła szczupaka na majówkę. Będzie wytarty na płytkich jeziorkach? Warto próbować?
Patrząc na pogodę można domniemywać że masz idealne szanse aby trafić dokładnie w tarło. Kiedyś tak mi się udało i złowiłem może jedną czy dwie ryby. Miejsca tarła oczywiście omijałem. Byliśmy w kilku i każdy miał podobnie. Także przemyśl sprawę czy ma to sens. Tym bardziej że i na północy Polski ryby pewnie jeszcze będą się trzeć w niektórych wodach.
- Tomasso01 lubi to
#2992 OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2023 - 08:15
- Gadget lubi to
#2993 OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2023 - 13:10
Ja jadę od 13.05 do 20.05 na szkiery w okolicy Karlskorony i już czuję że będzie srogi wpiXXXol, ale domek klepnięty dawno, ja jadę dosyć spontanicznie także bez ciśnienia - głównie chodzi o reset mózgu i odpoczynek od pracy, najwyżej okoni się poszuka
#2994 OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2023 - 13:13
Byłem 2 lata temu na szkierach. W ramach programu rekultywacji fauny i flory Szwedzi wpuścili masę FOK , słychac wieczorem i w nocy na wyspach jak śpiewają. Szwedzi wkurzeni bo ryby dziwnym trafem nagle znikły. Niektóre zatoki pogodzone metalowymi siatami- tylko słyszałem o tym od Szweda, na oczy tego nie widziałem ale ryby były tylko w okolicach marinJa jadę od 13.05 do 20.05 na szkiery w okolicy Karlskorony i już czuję że będzie srogi wpiXXXol, ale domek klepnięty dawno, ja jadę dosyć spontanicznie także bez ciśnienia - głównie chodzi o reset mózgu i odpoczynek od pracy, najwyżej okoni się poszuka
Wysłane z mojego motorola edge 30 fusion przy użyciu Tapatalka
Użytkownik selk edytował ten post 13 kwiecień 2023 - 13:15
#2995 OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2023 - 13:31
Byłem 2 lata temu na szkierach. W ramach programu rekultywacji fauny i flory Szwedzi wpuścili masę FOK , słychac wieczorem i w nocy na wyspach jak śpiewają. Szwedzi wkurzeni bo ryby dziwnym trafem nagle znikły. Niektóre zatoki pogodzone metalowymi siatami- tylko słyszałem o tym od Szweda, na oczy tego nie widziałem ale ryby były tylko w okolicach marin
Coś w tym jest, w zeszłym roku foka wynurzyła się 50m od łódki Brata
#2996 OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2023 - 13:39
Ja na echu w pewnym momencie chyba że 3 zobaczyłemCoś w tym jest, w zeszłym roku foka wynurzyła się 50m od łódki Brata
- malcz lubi to
#2997 OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2023 - 13:40
Ja jadę od 13.05 do 20.05 na szkiery w okolicy Karlskorony i już czuję że będzie srogi wpiXXXol, ale domek klepnięty dawno, ja jadę dosyć spontanicznie także bez ciśnienia - głównie chodzi o reset mózgu i odpoczynek od pracy, najwyżej okoni się poszuka
Bardzo dobry termin na ten rejon, będzie już dawno po tarle...
- malcz lubi to
#2998 OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2023 - 13:41
Pytanie jakie w tym roku plany ma ŚledzikBardzo dobry termin na ten rejon, będzie już dawno po tarle...
- tomaszGD lubi to
#2999 OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2023 - 13:47
Pytanie jakie w tym roku plany ma Śledzik
EH...tej zmiennej nie uwzględniłem, ale jak śledź wejdzie to duże pójdą głębiej za śledziem, a pistolety będą brały seryjnie bo nic ich nie będzie ganiało... Zawsze coś przynajmniej będzie się działo, lepsze to niż tarło.
Użytkownik tomaszGD edytował ten post 13 kwiecień 2023 - 13:48
#3000 OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2023 - 13:50
Bardzo dobry termin na ten rejon, będzie już dawno po tarle...
Hołp soł - będę relacjonował
- tomaszGD lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych