Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szwecja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3687 odpowiedzi w tym temacie

#2981 OFFLINE   Brylu

Brylu

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Przemo

Napisano 05 kwiecień 2023 - 13:30

Smutne ale prawdziwe, do jedzenia na miejscu to rozumiem, jak najbardziej można wziąć, ale ciągnąć do kraju kiedy jasno wszędzie komunikują że zabronione - to już niestety nie rozumiem. Jeszcze kilka lat i zaczną po trasie kontrolować co się wiezie w bagażniku...

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

#2982 OFFLINE   kaszan_olsztyn

kaszan_olsztyn

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 19 postów

Napisano 05 kwiecień 2023 - 13:51

Wraz z trójką przyjaciół byliśmy chyba ostatnimi lub jednymi z ostatnich gości w "polskiej bazie na Boren" w czerwcu zeszłego roku. Dwóch z nas było tam już poraz drugi. Polowilismy na pewno lepiej niż na polskich wodach. Nastawiając się na duże sztuki złowiliśmy w tydzień 100 sztuk, z czego blisko połowa powyżej 80 cm. Były dni że sam wyjąłem 8 sztuk >80cm w kilka godzin a były takie, że sie wracało na zero po blisko 14h łowienia. Nie jest to juz eldorado ale woda jest piękna, duża z rozległymi łąkami podwodnymi na których lowi się w dryfie długimi godzinami. Są 2-3 miejsca gdzie mimo dużej odległości od brzegu, przy dużej fali i szybkości można urwać silnik na kamieniach. Polecam ściągnąć active captain garmina i ściągnąć mapkę z Quickdraw- cały wschodni basen jest świetnie zmapowany łącznie z tymi miejscami. Bywają dni że wieje znad Vattern i wtedy nie da się nawet wypłynąć z bazy. Na szczecie na 2 wypady tam trafiliśmy tylko po jednym dniu takiej pogody. W razie pytan służę pomocą i podpowiem gdzie dobrze polowilismy.

Użytkownik kaszan_olsztyn edytował ten post 05 kwiecień 2023 - 13:54

• mario, grey i cezarypioro lubią to

#2983 OFFLINE   cezarypioro

cezarypioro

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaMazowieckie
  • Imię:Cezary

Napisano 05 kwiecień 2023 - 19:54

Wraz z trójką przyjaciół byliśmy chyba ostatnimi lub jednymi z ostatnich gości w "polskiej bazie na Boren" w czerwcu zeszłego roku. Dwóch z nas było tam już poraz drugi. Polowilismy na pewno lepiej niż na polskich wodach. Nastawiając się na duże sztuki złowiliśmy w tydzień 100 sztuk, z czego blisko połowa powyżej 80 cm. Były dni że sam wyjąłem 8 sztuk >80cm w kilka godzin a były takie, że sie wracało na zero po blisko 14h łowienia. Nie jest to juz eldorado ale woda jest piękna, duża z rozległymi łąkami podwodnymi na których lowi się w dryfie długimi godzinami. Są 2-3 miejsca gdzie mimo dużej odległości od brzegu, przy dużej fali i szybkości można urwać silnik na kamieniach. Polecam ściągnąć active captain garmina i ściągnąć mapkę z Quickdraw- cały wschodni basen jest świetnie zmapowany łącznie z tymi miejscami. Bywają dni że wieje znad Vattern i wtedy nie da się nawet wypłynąć z bazy. Na szczecie na 2 wypady tam trafiliśmy tylko po jednym dniu takiej pogody. W razie pytan służę pomocą i podpowiem gdzie dobrze polowilismy.

Wielkie dzięki za przeogromne słowa optymizmu, które jeszcze bardziej nas nakręcają do wyjazdu :) Jeśli to nie problem, miałbym jakieś pytanka na priv
Nie jedziemy stricte z nastawieniem, aby szarpać metrowe sztuki, choć na pewno byłoby to fajnym zwieńczeniem wyjazdu

#2984 OFFLINE   koval75

koval75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 289 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Szymon

Napisano 05 kwiecień 2023 - 20:21

Kurcze nie kojarzę, gdzie można urwać śrubę na Boren ?
Chyba, że na tej płytkiej zatoce z kamieniami, które widać i drugą płytka wodę z kamieniami po przeciwnej stronie jak pamiętam.
Jest również górka porośnięta trzciną na szlaku wodnym. Jest płytka woda z kamieniami od strony drugiej bazy.
Są kamienie przy Motali za zatoką z drzewem.
Nie wspomiałam o tych miejscach bo założyłem, że raczej wszyscy pływają rozważnie jak widzą płytką wodę.
A pływanie po Boren tak jak piszesz, przy silnym i porywistym wietrze od Vatteren nie jest zbyt komfortowe delikatnie mówiąc.
O jakiś innych 2-3 konkretnych miejscach piszesz ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#2985 OFFLINE   Mariusz1000

Mariusz1000

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • Lokalizacjanad wodą
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:G

Napisano 05 kwiecień 2023 - 20:49

Kurcze nie kojarzę, gdzie można urwać śrubę na Boren ?
Chyba, że na tej płytkiej zatoce z kamieniami, które widać i drugą płytka wodę z kamieniami po przeciwnej stronie jak pamiętam.
Jest również górka porośnięta trzciną na szlaku wodnym. Jest płytka woda z kamieniami od strony drugiej bazy.
Są kamienie przy Motali za zatoką z drzewem.
Nie wspomiałam o tych miejscach bo założyłem, że raczej wszyscy pływają rozważnie jak widzą płytką wodę.
A pływanie po Boren tak jak piszesz, przy silnym i porywistym wietrze od Vatteren nie jest zbyt komfortowe delikatnie mówiąc.
O jakiś innych 2-3 konkretnych miejscach piszesz ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Byłem w boren24 raz, i właściciel bazy (domek raczej z tych obskurnych) na wchodnim krańcu jeziora, przestrzegał, że są pod wodą duże kamulce na lewo od jego przystani, kazał płynąc prosto na biały domek. Przestrzegaliśmy tego i nie mieliśmy okazji urwać śruby. Wyniki bardzo dobre, ale dwa dni w ogóle nie wypływaliśmy, bo strach, tak wiało z zachodu, że zalewało łodzie na przystani. Za to w kanale czy rzece na meppsa 4 kolega wyciągnął okonia 49 cm, a ja 41 cm na gumke, do tego sporo drobiazgu między 25 a 35 cm, ale tylko wczesnym ranem lub pod wieczór, za dnia nic lub prawie nic, ale dało się tam komfortowo łowić w czasie wiatru. Pobyt w drugiej polowie sierpnia.

Najlepsze wyniki na wertykala i trola w glebokiej zachodniej czesci jeziora. 

Użytkownik Mariusz1000 edytował ten post 05 kwiecień 2023 - 20:54

#2986 OFFLINE   janekmarczyk

janekmarczyk

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów
  • Lokalizacjapolska
  • Imię:jan
  • Nazwisko:marczyk

Napisano 06 kwiecień 2023 - 12:18

Planuję się wybrać na jesieni na pojezierze Boras. Chodzi o okoliczne mniejsze jeziora obok Asunden takie jak Samsjon. Był ktoś? Jak wrażenia?

#2987 OFFLINE   Dziadzia Bimber

Dziadzia Bimber

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:M..,..
  • Nazwisko:,.,...,.,

Napisano 07 kwiecień 2023 - 17:26

Witam Serdecznie. Czy był ktoś na Jeziorze Asnen? Wybieramy się jesienią  proszę o jakieś opinie. Korzystając z okazji Wszystkim życzę zdrowych i Wesołych Świąt.

#2988 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1650 postów

Napisano 07 kwiecień 2023 - 17:43

Cześć,kiedyś super jezioro, potem źle. Wprowadzenie kontroli i limitów, podobno podniosło pogłowie ryb. Jak widać na mapach dużo kamieni.
Tomek

#2989 OFFLINE   Dziadzia Bimber

Dziadzia Bimber

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:M..,..
  • Nazwisko:,.,...,.,

Napisano 07 kwiecień 2023 - 18:48

Dzięki wielki za odzew, może jeszcze ktoś się wypowie co tam łowił..Pozdrawiam

#2990 OFFLINE   Rraptor

Rraptor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 192 postów
  • LokalizacjaWarszawa / Lublin

Napisano 12 kwiecień 2023 - 22:26

Panowie, pytanie do osób które bywają regularnie na południu SE (koło Karlskrony) - jak widzicie perspektywę tarła szczupaka na majówkę. Będzie wytarty na płytkich jeziorkach? Warto próbować? 

#2991 OFFLINE   DanekM

DanekM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 757 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa/Wrocław
  • Imię:Daniel

Napisano 13 kwiecień 2023 - 06:58

Panowie, pytanie do osób które bywają regularnie na południu SE (koło Karlskrony) - jak widzicie perspektywę tarła szczupaka na majówkę. Będzie wytarty na płytkich jeziorkach? Warto próbować? 

Patrząc na pogodę można domniemywać że masz idealne szanse aby trafić dokładnie w tarło. Kiedyś tak mi się udało i złowiłem może jedną czy dwie ryby. Miejsca tarła oczywiście omijałem. Byliśmy w kilku i każdy miał podobnie. Także przemyśl sprawę czy ma to sens. Tym bardziej że i na północy Polski ryby pewnie jeszcze będą się trzeć w niektórych wodach.

• Tomasso01 lubi to

#2992 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 13 kwiecień 2023 - 08:15

W tamtym tygodniu mój kolega był na szkierach w okolicy Karlskrony. Łowili trocie, a raczej usiłowali je łowić. Woda miała temperaturę 3-4 stopnie. W nocy mieli przymrozki, złowili kilka szczupaków przy okazji. Grube i twarde. Przy tej pogodzie to w majówkę będzie szczyt tarła.
  • Gadget lubi to

#2993 OFFLINE   malcz

malcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2195 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:malczewski

Napisano 13 kwiecień 2023 - 13:10

Ja jadę od 13.05 do 20.05 na szkiery w okolicy Karlskorony i już czuję że będzie srogi wpiXXXol, ale domek klepnięty dawno, ja jadę dosyć spontanicznie także bez ciśnienia - głównie chodzi o reset mózgu i odpoczynek od pracy, najwyżej okoni się poszuka :) 

#2994 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 809 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Zbyszek

Napisano 13 kwiecień 2023 - 13:13

Ja jadę od 13.05 do 20.05 na szkiery w okolicy Karlskorony i już czuję że będzie srogi wpiXXXol, ale domek klepnięty dawno, ja jadę dosyć spontanicznie także bez ciśnienia - głównie chodzi o reset mózgu i odpoczynek od pracy, najwyżej okoni się poszuka :)

Byłem 2 lata temu na szkierach. W ramach programu rekultywacji fauny i flory Szwedzi wpuścili masę FOK , słychac wieczorem i w nocy na wyspach jak śpiewają. Szwedzi wkurzeni bo ryby dziwnym trafem nagle znikły. Niektóre zatoki pogodzone metalowymi siatami- tylko słyszałem o tym od Szweda, na oczy tego nie widziałem ale ryby były tylko w okolicach marin

Wysłane z mojego motorola edge 30 fusion przy użyciu Tapatalka

Użytkownik selk edytował ten post 13 kwiecień 2023 - 13:15

#2995 OFFLINE   malcz

malcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2195 postów
  • Lokalizacjawarszawa

Napisano 13 kwiecień 2023 - 13:31

Byłem 2 lata temu na szkierach. W ramach programu rekultywacji fauny i flory Szwedzi wpuścili masę FOK , słychac wieczorem i w nocy na wyspach jak śpiewają. Szwedzi wkurzeni bo ryby dziwnym trafem nagle znikły. Niektóre zatoki pogodzone metalowymi siatami- tylko słyszałem o tym od Szweda, na oczy tego nie widziałem ale ryby były tylko w okolicach marin

Coś w tym jest, w zeszłym roku foka wynurzyła się 50m od łódki Brata  :D

#2996 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 809 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 13 kwiecień 2023 - 13:39

Coś w tym jest, w zeszłym roku foka wynurzyła się 50m od łódki Brata :D

Ja na echu w pewnym momencie chyba że 3 zobaczyłem

• malcz lubi to

#2997 OFFLINE   tomaszGD

tomaszGD

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 159 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Kot

Napisano 13 kwiecień 2023 - 13:40

Bardzo dobry termin na ten rejon, będzie już dawno po tarle...

• malcz lubi to

#2998 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 809 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 13 kwiecień 2023 - 13:41

Pytanie jakie w tym roku plany ma Śledzik

• tomaszGD lubi to

#2999 OFFLINE   tomaszGD

tomaszGD

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 159 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Kot

Napisano 13 kwiecień 2023 - 13:47

Pytanie jakie w tym roku plany ma Śledzik

EH...tej zmiennej nie uwzględniłem, ale jak śledź wejdzie to duże pójdą głębiej za śledziem, a pistolety będą brały seryjnie bo nic ich nie będzie ganiało... Zawsze coś przynajmniej będzie się działo, lepsze to niż tarło.

Użytkownik tomaszGD edytował ten post 13 kwiecień 2023 - 13:48

#3000 OFFLINE   malcz

malcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2195 postów
  • Lokalizacjawarszawa

Napisano 13 kwiecień 2023 - 13:50

Hołp soł - będę relacjonował :)

• tomaszGD lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych