Cześć, płynie ktoś jutro o 21 z Gdyni ??
Cześć, ja płynę.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 29 maj 2024 - 06:54
Cześć, płynie ktoś jutro o 21 z Gdyni ??
Napisano 29 maj 2024 - 10:59
Po pobycie w SE w maju mamy z kolegą serdecznie dość łowienia szczupaków i we wrześniu jedziemy, w celu łowienia sandaczy, nad jezioro Helgasjön na północ od Växjö, czy ktoś zna to jezioro i może udzielić wskazówek, choćby ogólnych?
Pytam, bo jezioro jest b. duże, a pobyt tylko tygodniowy.
"....dość łowienia szczupaków..." bo tak natrzaskaliście czy takie wpierdoliono ?
Napisano 29 maj 2024 - 16:43
Napisano 29 maj 2024 - 18:32
"....dość łowienia szczupaków..." bo tak natrzaskaliście czy takie wpierdoliono ?
Uważam, że troche natrzaskaliśmy, bo łowiąc po od 6 do 8 godzin dziennie (dzień w dzień słońce, prawie bez chmur), łowiliśmy po kilkanaście sztuk na głowę, a w parę dni dobrze ponad 20 na głowę, rozmiary w większości od 70+ do 90+, grube już i walczaki, tam ciężko złowić coś mniejszego niż 70 cm, żadnej metrówki, okoni, na które sie nastawiałem, tylko kilkanaście przez cały pobyt, jakby się potopiły. Tak że te szczupaki to już nam po prostu śmierdziały po kilku dniach łowienia.
Napisano 29 maj 2024 - 19:52
Cześć
Pytanie do kolegi "mortas" czy na Viren faktycznie jest zakaz silników spalinowych ?
Napisano 29 maj 2024 - 20:25
Panowie poszukuję informacji na temat tego szkieru.
Będę tam w sierpniu i każda informacja mi się przyda.
Napisano 30 maj 2024 - 07:20
Cześć
Pytanie do kolegi "mortas" czy na Viren faktycznie jest zakaz silników spalinowych ?
To jeszcze uzupełnienie, do trollingu tylko silniki elektryczne
Napisano 03 czerwiec 2024 - 08:34
Cześć.
Czy ktoś ostatnio jechał trasą E6 Goteborg-Oslo?
Czy na odcinku Stenungsund - Lyckorna są jakieś remonty?
To samo okolice Munkedal?
Da radę tamtędy przejechać, czy szukać innej drogi?
Podpowie ktoś? Z góry dzięki.
Napisano 03 czerwiec 2024 - 10:15
Czołem.
Właśnie minął kolejny tydzień szwedzkiego resetu. Podobnie jak w zeszłym roku wylądowaliśmy na szkierach w okolicy Karlskorony. Wyniki znajomego, który był ciut wcześniej napawały wielkim optymizmem....ale jak to zwykle w takich sytuacjach... życie zweryfikowało.
Generalnie jak zawsze: najgorszy dzień na rybach w Szwecji jest lepszy niż dzień w pracy:) Tym razem ilościowo na dwóch 87 ryb, niezła rozmiarówka średnia, ale bez gigantów, ot tradycyjne szwedzkie "numbers", przynęty, reguły i miejsca działały praktycznie te co zawsze...o ile na dane miejsce było w ogóle sens się pchać, bo przy wietrze który przez 2 dni bez przerwy wiał w porywach do 50km/h nie było to wcale takie oczywiste. Miejscówki z wodą 50-60cm które działały przy normalnym wietrze były tak zbełtane, że ryby odcinało - trzeba było szukać alternatywy. Oczywiście kolejna sprawa, która nie pomagała to bardzo nietypowe pory odpalania ryb w konkretnych miejscach, to też jak co roku trzeba było ogarnąć. A uwierzcie mi były to pory i przedziały godzinowe lekko irracjonalne...
Z innych ciekawostek:
- gdzie się da, w trzcinach "nowi szwedzi" - ci trochę ciemniejsi - bez skrupułów szarpią leszcze, które są właśnie w środku tarła.
- belony w zatokach mniej niż w zeszłym roku o tej samej porze.
- wody ciągle jakby mniej.
Poniżej kilka slajdów + dla ciekawskich zestaw przynęt z min 1 rybą, może komuś pomoże
Pozdrawiam!
Malcz
Ten Lazy Jerk Daiwy faktycznie taki killer? Z tego co testowalem to dość szybko tonie.
Użytkownik godski edytował ten post 03 czerwiec 2024 - 10:15
Napisano 03 czerwiec 2024 - 10:36
Ten Lazy Jerk Daiwy faktycznie taki killer? Z tego co testowalem to dość szybko tonie.
Dla mnie killer, ale tylko w mniejszych rozmiarach - ten 17.5cm lipa, nic nie złowił, nie było wyjścia żadnego - trochę za szeroko pracuje według mnie.
W zeszłym roku 9cm zrobił mi cały wyjazd, niestety był już nie do kupienia, a ja lekkomyślnie komuś podarowałem. 12cm daje radę - Przy podniesionej szczytówce i sprawnym prowadzeniu wyciągał ryby z 60cm wody, gdzie jeszcze było 30cm krzaków....
Napisano 03 czerwiec 2024 - 11:52
Jak każdy remont ten też ma swój objazd, droga tylko trochę się wydłuża ( myślę o stenungsund, jechałem w zeszłym roku ). Cieżko o inną lepszą drogę w kierunku Oslo.Cześć.
Napisano 03 czerwiec 2024 - 12:43
Napisano 03 czerwiec 2024 - 23:07
Niestety droga nadal w tym pasie w dużej części zamknięta. Ja latam przez Ucklum. Polecam jednak odpalać google maps, bo o różnych porach dnia jest różnie.Cześć.
Użytkownik Matteoo edytował ten post 03 czerwiec 2024 - 23:13
Napisano 04 czerwiec 2024 - 06:08
Na Happy Angler 9 i 12cm do wyboru do koloru...Dla mnie killer, ale tylko w mniejszych rozmiarach - ten 17.5cm lipa, nic nie złowił, nie było wyjścia żadnego - trochę za szeroko pracuje według mnie.
W zeszłym roku 9cm zrobił mi cały wyjazd, niestety był już nie do kupienia, a ja lekkomyślnie komuś podarowałem. 12cm daje radę - Przy podniesionej szczytówce i sprawnym prowadzeniu wyciągał ryby z 60cm wody, gdzie jeszcze było 30cm krzaków....
Napisano 04 czerwiec 2024 - 10:57
Na Happy Angler 9 i 12cm do wyboru do koloru...
Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka
Diabeł tkwi w szczegółach, nie ma tego jedynego
Napisano 04 czerwiec 2024 - 11:42
Jeżeli był jedyny i Ty go masz, to go nie może być w sklepie i na próżno szukasz...
Napisano 05 czerwiec 2024 - 22:36
Napisano 06 czerwiec 2024 - 10:52
Chciałbym poruszyć temat który chyba wcześniej nie był na tapecie, otóż jakie telefony/numery alarmowe warto znać w razie draki na wodzie?
Wysłane z mojego 2106118C przy użyciu Tapatalka
Co to znaczy draka na wodzie?
Napisano 06 czerwiec 2024 - 11:44
Niestety droga nadal w tym pasie w dużej części zamknięta. Ja latam przez Ucklum. Polecam jednak odpalać google maps, bo o różnych porach dnia jest różnie.
Tak z ciekawości wiele razy przejeżdzałem e6 przez Goteborg i ani razu nie dostałem zaproszenia do zapłaty za ten płatny odcinek, też tak macie, czy zbierają na większą sumę
Dzięki za info.
Co do opłat to od lat jeździmy i nigdy nie płaciliśmy.
Podobno dla osobówki droga jest bezpłatna.
Tu jest garść informacji:
https://autostrady.c...europa/szwecja/
Pzdrw
Napisano 06 czerwiec 2024 - 11:48
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych