Cześć, są trzy takie jeziora, więc napisz o które ci chodzi Tomek
Obok miejscowości Malaskog
https://www.google.c...KXMDSoASAFQAw==
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 08 październik 2024 - 07:59
Cześć, są trzy takie jeziora, więc napisz o które ci chodzi Tomek
Obok miejscowości Malaskog
https://www.google.c...KXMDSoASAFQAw==
Napisano 08 październik 2024 - 15:12
Użytkownik kostom63 edytował ten post 08 październik 2024 - 15:13
Napisano 08 październik 2024 - 19:17
Użytkownik haukii edytował ten post 08 październik 2024 - 19:18
Napisano 09 październik 2024 - 00:04
Użytkownik kostom63 edytował ten post 09 październik 2024 - 00:05
Napisano 09 październik 2024 - 17:30
Wróciłem z tygodniowego pobytu nad jeziorem Langhalsen w Bettna. Jezioro z głębokością 8-15m, bardzo mało płytszych miejsc. Typowo sandaczowe z bardzo mętną wodą. Oprócz sandacza, jest tez sporo szczupaka i okonia. Byliśmy tam po raz pierwszy, woda duża więc i tak się cieszę że udało się coś fajnego złowić. Po niżej kilka ryb z wyjazdu. Miałem dwa piękne sandacza, ale nie oderwałem ich nawet od dna i to w odstępie kilku minut, niestety były sprytniejsze.
Napisano 09 październik 2024 - 17:38
I kilka widoków z nad wody.
Napisano 10 październik 2024 - 11:34
...Typowo sandaczowe z bardzo mętną wodą....
Mętną? Czy ciemną herbacianą??
Napisano 10 październik 2024 - 12:37
Jedno i drugie, 50cm pod powierzchnią nie widziałem już gumy fluo
Napisano 10 październik 2024 - 13:17
Napisano 10 październik 2024 - 15:55
Tam woda jest cały czas taka, mało dna mulistego, dominuje twarde i w wielu miejscach jest skaliste podłoże.
Napisano 10 październik 2024 - 17:19
Piękne zdjęcia Tomek. I to co lubię w wędkarstwie: różnorodność.
Byłem 3 tygodnie w Szwecji, na 3 jeziorach:
- na "sandaczowym" łowiłem szczupaki
- na "okoniowym" łowiłem szczupaki
- na "szczupakowym" łowiłem - nie uwierzycie - szczupaki
Napisano 10 październik 2024 - 17:33
Byłem 3 tygodnie w Szwecji, na 3 jeziorach:- na "sandaczowym" łowiłem szczupaki
Tak bywa, to podobno woda typowa sandaczowa, szczupaki najbardziej aktywne są na wiosnę, ale jak widać z tym różnie bywa, powiem Ci że z jednego miejsca łowiłem sandacze, okonie i szczupaki i to dokładne na jednego woblera.
Napisano 10 październik 2024 - 18:37
Byłem 3 tygodnie w Szwecji, na 3 jeziorach:- na "sandaczowym" łowiłem szczupaki
Przyjedź na Turawę. Nic nie złapiesz.
Napisano 10 październik 2024 - 18:58
Użytkownik Tomek.M edytował ten post 10 październik 2024 - 18:59
Napisano 10 październik 2024 - 19:45
Przyjedź na Turawę. Nic nie złapiesz.
A tak dziś zerkałem na łódkę: czy chować już silnik, czy jeszcze wyskoczyć na Odrę, lub właśnie Turawę.
I chyba pojadę na borowiki
Napisano 10 październik 2024 - 19:50
Akurat jest chyba wszędzie wysyp borowików i pewnie będzie to najrozsądniejsze
Napisano 11 październik 2024 - 17:30
A tak dziś zerkałem na łódkę: czy chować już silnik, czy jeszcze wyskoczyć na Odrę, lub właśnie Turawę.
I chyba pojadę na borowiki
Słuszny wybór. Ja niestety byłem dzisiaj na Turawie
Napisano 11 październik 2024 - 18:01
A ja dzisiaj na jednym ze swoich bajorek, ok 40 ryb, wliczając byczki, klenia, jazgarza, kilka okoni i kilkanaście szczupaków, czyli Szwecja w Polskim wydaniu ;P Wszystko na Major craft skyroad mebaru skr-s702m do 5g. Co ciekawe jeden z byczków na wirówkę
Użytkownik Tomek.M edytował ten post 11 październik 2024 - 18:02
Napisano 11 październik 2024 - 21:03
Jutro ma być pięknie i 3 stopnie. Sezon się dopiero zaczyna. Zobaczymy.
Na Odrze trzeba czytać komunikaty nawigacyjne i informacje żeglugowe bo w większości Odra jest jeszcze zamknięta. Otworzyli odcinek przed brzegiem dolnym ale spuszczają wodę. Nie wiem co z zakazem wejścia na wały, a walą mandaty.
Napisano 14 październik 2024 - 15:58
Właśnie wróciliśmy z jeziora Langsjon (tego) (tak się nazywa oferta), tygodniowa wyprawa 8 osób, z biura, łódki szwedzkie.
Wyprawa najgorsza ilościowo z kilkunastu naszych szwedzkich wypraw ale jednocześnie najlepsza "jakościowo".
Pogoda dramat, 2 dni słoneczne z flautą, potem 3 dni z deszczem (raz nawet nie wypłynęliśmy tak lało), ostatni dzień słońce z silnym wiatrem.
Pierwszy raz byliśmy tak późno i tak wysoko na północ, od Ystad 900 km, zawsze jeździliśmy pod koniec września i przeważnie szkiery i jeziora poniżej Sztokholmu (poniżej 500km od Ystad) ale tak wybraliśmy tym razem i było za zimno. Drobnica zeszła na bardzo głęboką wodę (10-20 metrów) a za nią poszły drapieżniki. Przy brzegach nie było już kompletnie nic, z rzadka szczupaczek w ilości dosłownie 1-2 na dzień. Okoń miał być wszędzie a złapaliśmy 2 i to w polecanych miejscach. Mieliśmy takie info od Szweda, że ryba zeszła, więc drugiego dnia od razu przerzuciliśmy się na trolling i to dało jakieś ryby bo największe to 96, 97, 104, 105 i 106cm, poza tym kilka ok. 70cm i po 10-15 małych na głowę. U mnie bieda bo największa to 70cm i kilkanaście mniejszych, prawie wszystko wyłącznie z trolla. Dwa dni nie miałem nic, u innych też zdarzały się takie dni, nawet na 3 osoby na łódce. Przeważnie próbowałem trolla z gumami 19cm+ ale zakładałem też 16cm. Mniejszych nie próbowałem bo i tak jednego dnia miałem 6 szczupaczków na duże gumy a szukałem przecież mamusiek. Na echosondach, tam gdzie było głębiej niż 10 metrów to setkami metrów widać było ścianę drobnicy, setki ławic i kłody je obstawiające. Niestety ryby nie współpracowały, mimo testów różnych kształtów i kolorów u wszystkich najlepiej szło na kolory firetiger i czerwone oraz ogoniaste a nie kopytne gumy.
Łódki bardzo fajne, woda ogromny potencjał, brak jakichkolwiek innych łódek na wodzie (oprócz innej ekipy polskiej 2 łódki), nie ma rybaka. U nas byłoby kilkadziesiąt łodzi i kilometry siatek.
Mimo tego raczej tam nie wrócimy bo dosyć daleko.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych