Panowie kojarzycie może kogoś kto był z eventurem na Lång-Rösten? Może jakiekolwiek info o tym bajorku? Z góry serdeczne dzięki dla każdego odpowiadającego na moje zapytanie. K.
Szwecja
#641 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2019 - 17:49
#642 Guest_TomaszBociek_*
Napisano 22 marzec 2019 - 09:55
#643 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2019 - 19:45
Powoli cos bedzie trzeba myslec z przyjazdem -Darek poweszyles troche a moze bysmy cos gdzies na jakiejs bardziej kameralnej wodzi -glana na jeden dzien to nic do ogarniecia -co sadzisz ?
Ciag dalszy kimatow za mala woda -
Temperatura powoli wzrasta z dnia na dzien czoc wiosne w powietrzy tak jak Darek wspomnial jeziora powoli odmarzaja a temp. wody wzrasta .
Dzis zauwazylem nad domem krazace zorawie -dobry znak ze wiosna idzie chodz poranki sa dosyc chlodne -powoli czas zaczac robic porzadki -nastepny tydzien zatoki odwiedze zerkne czy leszcze sa juz na tarliskach a przy nich widomo
#644 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2019 - 20:15
Z tego co słyszałem to tutaj można dorwać okonie i sandacze, niestety nie wiem gdzie tam jest rampa http://www.sjodetekt...0874-151419.htmPowoli cos bedzie trzeba myslec z przyjazdem -Darek poweszyles troche a moze bysmy cos gdzies na jakiejs bardziej kameralnej wodzi -glana na jeden dzien to nic do ogarniecia -co sadzisz ?
Ciag dalszy kimatow za mala woda -
Temperatura powoli wzrasta z dnia na dzien czoc wiosne w powietrzy tak jak Darek wspomnial jeziora powoli odmarzaja a temp. wody wzrasta .
Dzis zauwazylem nad domem krazace zorawie -dobry znak ze wiosna idzie chodz poranki sa dosyc chlodne -powoli czas zaczac robic porzadki -nastepny tydzien zatoki odwiedze zerkne czy leszcze sa juz na tarliskach a przy nich widomo
Do tego dużo dobrego słyszałem o Svängbågen
#645 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2019 - 21:12
#646 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2019 - 21:40
Kolego, przed chwilą zarejestrowałeś się, nie przeczytałeś żadnego regulaminu, wrzucasz ogłoszenie w ogólny wątek. Tutaj nie jest fb, zachowuj się zgodnie z zasadami i obyczajami tutaj panującymi.
- Fishhunter i nixon69 lubią to
#647 OFFLINE
Napisano 26 marzec 2019 - 17:23
Life-wlasnie stoje na lodzie .
Lod okolo 10 cm bardzo mocny o dziwo a mialo byc tak pieknie.
Załączone pliki
Użytkownik TERMOS edytował ten post 26 marzec 2019 - 17:25
#648 OFFLINE
Napisano 26 marzec 2019 - 17:36
Załączone pliki
#649 OFFLINE
#650 OFFLINE
Napisano 27 marzec 2019 - 21:30
#651 OFFLINE
Napisano 27 marzec 2019 - 22:40
Może któryś z szanownych kolegów wędkowal na jeziorze Mjörn i skrobnąłby kilka zdań na temat tej wody
Byliśmy w zeszłym roku w połowie czerwca. Woda ma potencjał ale trafiliśmy na fatalne warunki. Wszystkie pory roku w tydzień nam się trafiły. Duża woda. Jeżeli jedziecie z biura od Leszka to pewnie będziecie spać w domku na skale. Zaraz po wypłynięciu jakieś 150m od portu jest pierwszy spad bodajże z 2 na 6 metrów i tam były sandacze. Po drugiej stronie jeziora na wprost jest wyspa a za wyspą wzdłuż drugiego brzegu rynna, i ścieżka migracji ryb. W okolicy kabla. Tam też połapaliśmy. W lewo od kwatery bliżej drugiego brzegu fajny blat ok 6m. Stołówka. Też połapaliśmy. Szwedzi trolowali po głębokiej wodzie lub łapali na dropshota. Bardzo dużo ławic na głębokości 14-20m. Uwaga: duża biała łódka jak wieje potrzebuje 12kg kotwicy a rolek na dziobie nie ma. Jak będzie wiało weźcie lindera. Jak będzie mocno wiało to Lundem ciężko pływać. Nic większego nam nie weszło. Ryby w przedziale 40-60cm. Pare w okolicy 70cm. Przynęty 3/4cale, zwykle mansy, relaksy i kajtki. Na zdjęciu te na które najlepiej mi szło. Na mapce zaznaczony +\- blat. Fotka z wymiarem większości sandaczy jakie łapaliśmy.
Ryby generalnie na blacie i spadach z 2 na 5/6m lub bardzo głęboko.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- slawito, blackfury i Rebel64 lubią to
#652 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2019 - 09:25
Panowie - temperatury takie że pewno na dniach zacznie się tarło szczupaka w okolicach Karlskrony - wybieramy sie tam za 12 dni - czy ktoś może podpowiedzieć ile czasu "zwykle' tra tarło szczupaka?
#653 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2019 - 09:36
Zwykle z tydzień - dwa. Różne grupy formują i trą się w różnym czasie. Nie bez znaczenia jest też wielkość i wiek tarlaków. Z moich obserwacji wynika, że największe ryby przystępują do tarła najpóźniej i najpóźniej kończą.
- analityk i wobler129 lubią to
#654 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2019 - 09:36
Zerknij w temat-Lowienie po zejsciu lodu.
- analityk lubi to
#655 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2019 - 10:51
Panowie - temperatury takie że pewno na dniach zacznie się tarło szczupaka w okolicach Karlskrony - wybieramy sie tam za 12 dni - czy ktoś może podpowiedzieć ile czasu "zwykle' tra tarło szczupaka?
Edit: zacząłem odpisywać o danych, jakie mam z Dragso i dopiero po chwili zauważyłem, że piszę do kolegi, z którym jadę :-D
Mimo wszystko - może będzie przydatne dla innych - wczorajsze informacje z Bekinge:
The current water temperature is about 5-7 degrees. The spawning will start any day now. From start to finish this will take about 6 weeks. So there will be pikes that already been spawing soon and others that hasen’t. It’s normal that some pikes will spawn already i end march and others in beginning May.
Użytkownik croock edytował ten post 29 marzec 2019 - 10:53
- analityk lubi to
#656 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2019 - 23:02
Dzis zerkajac na jeziora kolo ktorych przejezdzalem , zauwazylem ze lodu praktycznie brak .Termometr wodny pokazuje 6,7 a wiec czas sie powoli zbliza i zyc woda zaczyna ponownie i jak co roku niech ta podwodna powinnosc spelnia sie spokojnie z dala od przelatujacych im nad glowami --- w dusze wzietych---wszelakich zelasw,klamek,gownianych kaczek z gwizdkiem i grzechotka na h...,gumisi i popkow kolorowych jak switeczne jaja samego zajaca,wirowkow z chwoscikiem,parszywych imitacji niby to ploti niby okonia ,zab plastikowych i innych ustrojstw zza oceanu.
Lepiej usiasc na dupie,poobserwowac zwykle sie pogapic sluchajac rechotu zab.
Zadajac sobie pytanie-a jak by Mi tak ktos teraz z rowerem i podwiazanymi poszkami ---tam i z powrotem z gownianym jarmarkiem jezdzil i böczal ...
Użytkownik TERMOS edytował ten post 29 marzec 2019 - 23:47
- krzysiek, DanekM, blackfury i 1 inna osoba lubią to
#657 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2019 - 20:38
11-12m/s - kumpla Szweda połamało wiec na wodzie jestem sam
Kanał łączący Takern z Vattern
Lodu ani śladu
Moja łódeczką - czeskie Alu Quicksilver 360 z WaterSanake 56lbs
Wypływam na Takern a tam lodu .... tez nie ma
- Piotrek Milupa, Martin77, jacekp29 i 4 innych osób lubią to
#658 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2019 - 21:06
Na Szczęście jestem dobrze przygotowany i w wodę zmącona wiatrem leci rybka Nemo
To Shaman od kolego @Hub pomalowany tak specjalnie dla mnie
I od razu +80cm
Generalnie było ciężko - wydaje mi się ze większość mamusiek już na tarle. Ryby rozproszone ale żerowały o 14:30 bo wtedy padło większość
- analityk, golsyl, Piotrek Milupa i 7 innych osób lubią to
#659 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2019 - 09:04
- Piotrek Milupa, Martin77 i Alaryk lubią to
#660 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2019 - 09:17
Niby pada , ale na bałwana nie wystarczy
Rybka ładna i cieniutka jak by już była pusta po tarle?
I co by nie gadać, najfajniejsze sa pierwsze w sezonie kontakty z rybkami
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych