Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szwecja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3687 odpowiedzi w tym temacie

#1181 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 15 kwiecień 2020 - 16:25

Tutaj powyżej masz potwierdzenie mojej opinii? ;) , uzupełnione bardzo cennymi informacjami dodatkowymi :good:

#1182 OFFLINE   Mateo90

Mateo90

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 364 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 15 kwiecień 2020 - 16:30

Tutaj powyżej masz potwierdzenie mojej opinii? ;) , uzupełnione bardzo cennymi informacjami dodatkowymi :good:

Wiem wiem Panie Robercie :) Ja juz tak mam że muszę pare opinii zebrać :P

• BOB lubi to

#1183 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 15 kwiecień 2020 - 17:16

Załamka ... ludziska zaczynają zwracać się do mnie przez Pan! Za chwilę będą ustępowali mi miejsca w komunikacji publicznej ... :(

Chyba usunę datę urodzenia z danych forumowych? :P  :D

• Martin77, Byniek i chlodnica lubią to

#1184 OFFLINE   Krzysztof

Krzysztof

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 511 postów
  • LokalizacjaNiemcy

Napisano 15 kwiecień 2020 - 17:29

Dziękuje za odpowiedź :)

Na tą chwile to odległy plan :)

Witaj 

Moze na pierwszy raz dolácz do jakiejs ekipy jak ten cyrk sié skonczy i ludzie zaczná jezdzic na ryby .

#1185 OFFLINE   Mateo90

Mateo90

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 364 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 15 kwiecień 2020 - 17:29

Je

Załamka ... ludziska zaczynają zwracać się do mnie przez Pan! Za chwilę będą ustępowali mi miejsca w komunikacji publicznej ... :(

Chyba usunę datę urodzenia z danych forumowych? :P  :D

Jest Pan nie wiele starszy od mojego ojca..nota bene też Roberta :D

• BOB, chlodnica i Sailfish lubią to

#1186 OFFLINE   Novis

Novis

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1758 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Nowicki

Napisano 15 kwiecień 2020 - 17:31

Ty nie jesteś stary, Robercie. To forumowicze są coraz młodsi i przez szacunek.... Ech, jeszcze przed trzydziestką, jak miałem długie włosy, w autobusie pewna pani poprosiła mnie o skasowanie biletu zwracając się do mnie : Czy mogłaby Pani...

Spoko, nadal mam długie włosy, jeno siwe. Chyba umówię się z Królem na strzyżenie, przeca On tera bezrobotny :rockon:

#1187 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 716 postów
  • LokalizacjaSwarzędz
  • Nazwisko:"kazik"

Napisano 15 kwiecień 2020 - 18:00

Nie rozumiem dlaczego łowienie z brzegu na szkierach jest spisane na porażkę? Moje pierwsze (majowe) wyjazdy tak wyglądały, samochód, namiot i jedna rezerwowa wędka na czterech.

Nadal taniej się nie da, napisz na priva to Ci wyśle miejscówki.

Na przyszły rok (50 urodziny kolegi) jest plan na dwa tygodnie w Laponii z tym że zamiast szkierów będą ciurki, strumyki i jeziorka. Powrót do przeszłości :P

• analityk, jacekp29 i Jano lubią to

#1188 OFFLINE   Fiskare

Fiskare

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 307 postów
  • LokalizacjaMalmö
  • Imię:Maciej

Napisano 15 kwiecień 2020 - 18:41

Kolego, wszystko się da. Można nawet zrezygnować z samochodu i polecieć samolotem, a nad wodę dostać się stopem. Będzie jeszcze taniej  ;) 
Ja pisałem do kogoś, kto - jak zrozumiałem, marzy o wędkarskiej wyprawie do Szwecji, a nie wycieczce krajoznawczej (też moim zdaniem bardzo fajna sprawa) z jedną wędką na czterech.

#1189 OFFLINE   hardy50

hardy50

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 163 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra
  • Imię:Bartek

Napisano 15 kwiecień 2020 - 19:02

W tym roku mam plan. Po latach jazdy do domków z lódkami postanowiliśmy w 3 pojechać pod namiot na szwecki, dziki kemping. Jedziemy z pontonem i belly boatem. Termin raczej wrześniowy, jeśli w ogóle. Jezioro bardzo dobrze znam, co stanowi wedkarsko duże ułatwienie. Koszty zatem to prom, żarcie, paliwo i licencje.

#1190 OFFLINE   jacekp29

jacekp29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1656 postów
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Popławski

Napisano 15 kwiecień 2020 - 19:11

Kolego, wszystko się da. Można nawet zrezygnować z samochodu i polecieć samolotem, a nad wodę dostać się stopem. Będzie jeszcze taniej ;)
Ja pisałem do kogoś, kto - jak zrozumiałem, marzy o wędkarskiej wyprawie do Szwecji, a nie wycieczce krajoznawczej (też moim zdaniem bardzo fajna sprawa) z jedną wędką na czterech.

Troszkę , inaczej postrzegamy wędkarstwo . Robertowi chyba o to chodzi że nie jest najważniejsze złowienie jak największej ilości ryb najlepiej jak największych. Tylko , nie bardzo mogę dobrać odpowiednie sformułowanie.
Samo przebywanie w miejscu które jest tak bardzo bogatym w przyrodę , ciszę i spokój a do tego można złowić rybę , nie koniecznie życia . Nie potrzeba GPS, echosond 9 czy 12 . Ryby są tylko do tego dodatkiem a nie sama wartością.
Ja tak to postrzegam i tak zrozumiałem wpis Roberta.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
  • Krzysztof i radek_u lubią to

#1191 OFFLINE   Sailfish

Sailfish

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • LokalizacjaTurawa
  • Imię:Cezary

Napisano 15 kwiecień 2020 - 19:58

W tym roku mam plan. Po latach jazdy do domków z lódkami postanowiliśmy w 3 pojechać pod namiot na szwecki, dziki kemping. Jedziemy z pontonem i belly boatem. Termin raczej wrześniowy, jeśli w ogóle. Jezioro bardzo dobrze znam, co stanowi wedkarsko duże ułatwienie. Koszty zatem to prom, żarcie, paliwo i licencje.

Da się. Ja byłem kilka razy w z namiotem w Szwecji i raz w Norwegii. Koszty  spadają drastycznie.  Problem pojawia się tylko kiedy pada przez tydzień przy niskiej temperaturze.

#1192 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 716 postów
  • LokalizacjaSwarzędz
  • Nazwisko:"kazik"

Napisano 15 kwiecień 2020 - 20:03

Troszkę , inaczej postrzegamy wędkarstwo . Robertowi chyba o to chodzi że nie jest najważniejsze złowienie jak największej ilości ryb najlepiej jak największych. Tylko , nie bardzo mogę dobrać odpowiednie sformułowanie.
Samo przebywanie w miejscu które jest tak bardzo bogatym w przyrodę , ciszę i spokój a do tego można złowić rybę , nie koniecznie życia . Nie potrzeba GPS, echosond 9 czy 12 . Ryby są tylko do tego dodatkiem a nie sama wartością.
Ja tak to postrzegam i tak zrozumiałem wpis Roberta.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

dokładnie z ciśnienia na ryby to mi zostało tylko nadciśnienie...

• jacekp29 lubi to

#1193 OFFLINE   Mariusz1000

Mariusz1000

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • Lokalizacjanad wodą
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:G

Napisano 15 kwiecień 2020 - 20:23

Mam pytanie, czy jest sens jechać na szczupaki i okonie do południowej Szwecji (ok. 350 km od Kalksrony) w drugiej połowie sierpnia i nie chodzi mi o wirusa, tylko, czy biorą w miarę wtedy takie drapieżce? 

#1194 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 15 kwiecień 2020 - 20:30

Da się. Ja byłem kilka razy w z namiotem w Szwecji i raz w Norwegii. Koszty  spadają drastycznie.  Problem pojawia się tylko kiedy pada przez tydzień przy niskiej temperaturze.

Szczególnie śnieg albo deszcz ze śniegiem :)

Ale jeszcze gorzej jest, kiedy jesteś nad wielką wodą i... wieje przez cały tydzień.

• adasio i Sailfish lubią to

#1195 OFFLINE   womar

womar

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 269 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Wojtek

Napisano 15 kwiecień 2020 - 20:40

A dodatkowo po kilku stabilnych dniach przy okazji zalamania pogody ostro spada cisnienie i brania zamierają (co zdarza sie mawet w Szwecji)...

Szukajac nielicznych pozytywów w ociepleniu klimatu, to w ostatnich latach nawet daleko na północy coraz cieplej i wiecej słońca

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
  • Sailfish lubi to

#1196 OFFLINE   kemot11

kemot11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomek

Napisano 15 kwiecień 2020 - 21:00

Mam pytanie, czy jest sens jechać na szczupaki i okonie do południowej Szwecji (ok. 350 km od Kalksrony) w drugiej połowie sierpnia i nie chodzi mi o wirusa, tylko, czy biorą w miarę wtedy takie drapieżce? 

Moje pytanie jest podobne. Czy druga połowa/koniec sierpnia to dobra pora na wyjazd do Jamtlandii za szczupakiem.?

#1197 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1070 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 15 kwiecień 2020 - 21:32

Moim zdaniem połowa sierpnia to o miesiąc za wcześnie. Środkowa Szwecja ma klimat zbliżony do naszego i w sierpniu wszystko jest jeszcze porośnięte zielskiem. Znajomi byli swego czasu w sierpniu na Boren i ciężko było się przebić z przystani przez materac zielska. W maju, czy końcu września nie ma takich problemów. Pomijam temat szwedzkich wakacji i ruchu na wodzie. Potem robi się cicho i spokojnie. Może koledzy tubylcy się wypowiedzą, bo wymądrzam się z warszawskiego fotela. Wszak oni mają ten temat rozkmniniony.
  • Mariusz1000 lubi to

#1198 OFFLINE   morrum

morrum

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 642 postów
  • LokalizacjaPustynia Kujawska
  • Imię:Michał

Napisano 16 kwiecień 2020 - 09:50

Chyba usunę datę urodzenia z danych forumowych? :P :D

Robert nie maż się! To aura staroci i okazów muzealnych tak wpływa na osoby z nimi bytujące ☺ Pamiętasz jak zdawałeś maturę - no. Bo ja ledwo.

A do Krzysztofa chyba będę musiał się odezwać na priv i Mu życie uprzykrzyć 😆
  • BOB lubi to

#1199 OFFLINE   Krzysztof

Krzysztof

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 511 postów
  • LokalizacjaNiemcy

Napisano 16 kwiecień 2020 - 10:10

Robert nie maż się! To aura staroci i okazów muzealnych tak wpływa na osoby z nimi bytujące ☺ Pamiętasz jak zdawałeś maturę - no. Bo ja ledwo.

A do Krzysztofa chyba będę musiał się odezwać na priv i Mu życie uprzykrzyć

Jezeli musisz to proszé .

#1200 OFFLINE   TERMOS

TERMOS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1900 postów
  • LokalizacjaDyslektyk ze Sztokcholmu.
  • Imię:Rafal
  • Nazwisko:K.L

Napisano 19 kwiecień 2020 - 18:53

Wyskoczylem dzis z dziecmi na spacer, pomoczyc kija.Najmlodszy z calej trojki Antek uczyl sie rzocac kastem. Zajelo mu to godzine i smigal az milo. Osmiolatek z potecjalem na prawdziwego lowce.

Pogode mamy piekna ryby sa aktywne, okonki zaczely fajnie gryzc z raportow ktore otrzymuje od znajomych, kazdy lowi.
Szczupaki sie tra w trzcinach az milo popatrzec, drobnica powoli zaczyna zalewa zatoczki. Kilka plotek mialem zarowno na gume jak i na podlodowe z opadu.Stada drobnica przy slipie byly naprawde doze,bialoryb wielkosci 3-5cm.

Użytkownik TERMOS edytował ten post 19 kwiecień 2020 - 19:00

• Martin77, BOB i Rebel64 lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych