Koledzy i być może Koleżanki... Co roku jeździmy stałą ekipą do Szwecji, więc i w tym roku takowy wypad planujemy. Z reguły łowiliśmy na południu, teraz wpadłem na zupełnie inny pomysł - Laponia! Możecie podesłać jakąś godną polecenia lokalizację? Jedziemy w 5 osób, łódź i dwa kajaki - szukamy wody ze szczupakami i okoniami. Chętnie pogadam (nawet telefonicznie) o warunkach jakie tam panują w czerwcu/lipcu, o zasadach wędkowania w konkretnym regionie i o tym co może nam się na takiej wyprawie przydać. Pozdrawiam!
Hej, miejsc w Laponii, gdzie są ryby jest dużo, według mnie trochę trudniej z serwisem (dobry osprzęt łódkowy itp.). Niestety też przez to cena idzie do góry, bo Szwedzi cenią sobie tamte regiony głównie ze względu na bogactwo ryb łososiowatych, a to że ktoś chce tam przyjechać na szczupaki z łódki to już odrębna sprawa...
Ja z czystym sumieniem mogę polecić ofertę ze strony outdoor-ticket.com.
Barblina i Matthias, bardzo sympatyczni Szwajcarzy, mają tam kilka domków położonych bezpośrednio nad Vindalalven przy Sorsele, jest to duże naturalne rozlewisko tej rzeki. Szczupaki ogromne, okonie też przywoite no i zero łódek w okolicy, bo tam nikt tych ryb nie łowi. Plusem jest też bliskość bardzo dobrych miejsc na pstrągi i Lipienie (np. Ammarnas albo Laisalven), można przeżyć super pstrągową przygodę. Zresztą jak się cofniesz na wątku do sierpnia to możesz przeczytać moją relację z tej wyprawy, albo wejść na fishingexplorers.com i zobaczyć fotorelację "Kanada w Europie", to pierwsze miejsce jest właśnie z tamtego łowiska - zapewniam, że nic się nie zmieniło od tego czasu. Do tego nie jest to jeszcze tak daleka północ, z Sundsvall tylko 400 km, więc "żabi skok"
Minusem jest na pewno cena, Barblina zwiększyła ceny na ten rok i sam domek kosztuje 13500 SEK na tydzień plus łódki, tanio nie jest...
Jeżeli chcesz, to mogę podzielić się szczegółami telefonicznie.
Pozdrawiam