Znajdź webcam w okolicy i sprawdź na historycznych zdjęciach, kiedy lód schodzi.
W "moim" rejonie schodzi między 5 a 15 maja. Raalnie jest sens jechać min. miesiąc po zejściu lodu, a i tak może się zdarzyć, że ryby 90+ to flaki...
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 13 styczeń 2021 - 22:39
Znajdź webcam w okolicy i sprawdź na historycznych zdjęciach, kiedy lód schodzi.
W "moim" rejonie schodzi między 5 a 15 maja. Raalnie jest sens jechać min. miesiąc po zejściu lodu, a i tak może się zdarzyć, że ryby 90+ to flaki...
Napisano 15 styczeń 2021 - 10:40
Użytkownik TERMOS edytował ten post 15 styczeń 2021 - 10:41
Napisano 15 styczeń 2021 - 19:41
Witam.
Mam propozycję wyjazdu z eventurem na łowisko archipelag Torhamn.
Wyjazd na początku września.
Możecie coś podpowiedzieć o tym łowisku.
Pozdro.
Napisano 16 styczeń 2021 - 19:11
Panowie, czy macie jakieś podpowiedzi co do wyjazdu w ostatnim tygodniu maja do przedsionka Laponii (rejon Dorotea)?
Rozglądamy się za dogodnym terminem, miejscem, ceną itp. i coś trudno nam dopiąć wszystko razem/ a brakuje już powoli wolnych terminów w czerwcu.
W końcówce maja ma tam być (wg statystyk wieloletnich) od 5 do 15 st. celsjusza - wydaje się ze szczupaki powinny być wytarte - jak myślicie? / coś wiecie z doświadczenia?
Napisano 17 styczeń 2021 - 12:29
Użytkownik wujek edytował ten post 17 styczeń 2021 - 12:46
Napisano 18 styczeń 2021 - 23:12
Rusken polecam
Napisano 19 styczeń 2021 - 05:46
Napisano 19 styczeń 2021 - 08:40
Rusken odradzam. Według mnie kompletnie nie wpisuje się w wymagania Janka. No, może z wyjątkiem faktu, że pływają w nim okonie.
Okonie to mocny punkt, a co jest slabym?
Napisano 19 styczeń 2021 - 08:41
Rusken polecam
Dzieki , już zwątpiłem że ktoś się odewie. Szukam tez sam czegoś ciekawego.
Napisano 19 styczeń 2021 - 10:27
Napisano 19 styczeń 2021 - 17:40
Dzieki , już zwątpiłem że ktoś się odewie. Szukam tez sam czegoś ciekawego.
Byłem na Rusken u Kamila dwa razy w 2016 i 2017 wysłałem priv
Napisano 19 styczeń 2021 - 18:06
Rusken polecam
Jak z dziećmi to nie bardzo polecam wodę, gdzie dużo rodaków jeżdzi, chyba ze obojętne, że dzieci nasłuchają się wszelakich wulgaryzmów.. Piszę z powodu własnych niefajnych doświadczeń, mam alergię na wulgaryzmy. Gdybym jechał z dziećmi wybierałbym wodę, gdzie jest znikoma szansa spotkania naszych.
Napisano 19 styczeń 2021 - 18:11
Jak z dziećmi to nie bardzo polecam wodę, gdzie dużo rodaków jeżdzi, chyba ze obojętne, że dzieci nasłuchają się wszelakich wulgaryzmów.. Piszę z powodu własnych niefajnych doświadczeń, mam alergię na wulgaryzmy. Gdybym jechał z dziećmi wybierałbym wodę, gdzie jest znikoma szansa spotkania naszych.
Też trochę o tym myślałem. Najepiej gdyby udało się wynająć dom na wyłączność a w tej polskiej bazie na Rusken to chyba kilka ekip może mieszkać, a widomo że różni mogą się trafić. Może nie jestem jakiś przewrażliwiony bo sam święty nie jestem, ale z rodziną wolałbym jednak mieć prywatność.
A był ktoś może na jeziorze Nommen?
Użytkownik wujek edytował ten post 19 styczeń 2021 - 18:16
Napisano 22 styczeń 2021 - 07:44
Też trochę o tym myślałem. Najepiej gdyby udało się wynająć dom na wyłączność a w tej polskiej bazie na Rusken to chyba kilka ekip może mieszkać, a widomo że różni mogą się trafić. Może nie jestem jakiś przewrażliwiony bo sam święty nie jestem, ale z rodziną wolałbym jednak mieć prywatność.
Byłem na Nömmen w 2008 roku, była to moja pierwsza wyprawa do Szwecji. Jak na tamten czas to wydawała mi się to fajna woda, ale wiadomo, kilkunastoletniego chłopaka szczupak 70 cm cieszy jak mało co... Okazów nie było, chociaż miejscowi opowiadali o dużych sandaczach. Kilka lt temu chciałem tam wrócić z sentymentu, ale kilka artykułów oraz opinii zniechęciło mnie solidnie. Z jezior w okolicy chyba zdecydowanie bardziej polecam jezioro Juttern, udało nam się w środku lata dostać tam do ładnych sandaczy i niezłych okoni, a domek na uboczu możecie wynająć ze strony cometosweden.com. Mam nadzieję, że jeszcze funkcjonują... Domek jest położony w kanale pomiędzy Juttern a Asunden, jest na uboczu, luksusów tam nie ma, ale na pewno jest prywatność.
Użytkownik Haauki edytował ten post 22 styczeń 2021 - 07:45
Napisano 22 styczeń 2021 - 10:27
byłem nad Nommen dwa razy kilka lat temu, bez szaleństwa, bez wielkich okazów ale coś tam wydłubaliśmy z sandacza i okonia. aby być uczciwym to też trzeba jednak wspomnieć, że żadni z nas "specjaliści" i nie zarywaliśmy nocy, żeby szukać sandałków Chyba, że lubisz połowić białą rybę to są ogromne leszcze i liny
Jechałem z biura zew przygody - mega fajnie położone domki
Napisano 22 styczeń 2021 - 11:57
Byłem na Nömmen w 2008 roku, była to moja pierwsza wyprawa do Szwecji. Jak na tamten czas to wydawała mi się to fajna woda, ale wiadomo, kilkunastoletniego chłopaka szczupak 70 cm cieszy jak mało co... Okazów nie było, chociaż miejscowi opowiadali o dużych sandaczach. Kilka lt temu chciałem tam wrócić z sentymentu, ale kilka artykułów oraz opinii zniechęciło mnie solidnie. Z jezior w okolicy chyba zdecydowanie bardziej polecam jezioro Juttern, udało nam się w środku lata dostać tam do ładnych sandaczy i niezłych okoni, a domek na uboczu możecie wynająć ze strony cometosweden.com. Mam nadzieję, że jeszcze funkcjonują... Domek jest położony w kanale pomiędzy Juttern a Asunden, jest na uboczu, luksusów tam nie ma, ale na pewno jest prywatność.
Juttern to już lepiej sobie przez Eventur wynająć. W kanale, żeby dopłynąć na Juttern to już niejeden na kamieniu zawisł. Jedyny minus oferty Eventur to że są 3 domki i mozna trafic na innych polaków. Plusy: super łodzie, bezpieczne dla dzieciaków, wysokie burty. Sam byłem 3 razy z kilkuletnim synem i miał radochę jak mógł pokierować (sterówka). Fajny domek Svinhuset, przytulny dla małej rodzinki. Wkoło cisza i spokój. Miejscówek mogę trochę sprzedać. Eventur ma dobrą cenę jak na warunki na miejscu i super lodzie (Pioneer ok, 4,5 m, z 25 HP, jest też większa z 60 HP) ostatnio byłem w 2017. Płaciłem 8600 SEK za 3 osoby z łodzią 25 HP. Ryby są, oksy do 40 hurtowo wczesnym latem.
Łódki u Pani Basi (cometosweden.com) to niestety padlina, widziałem wędkarzy pływających po jeziorze na nich. Dla dzieci zero funu i niezbyt bezpieczne. Na juttern tez potrafi dmuchnać jak wieje w osi jeziora.
Reasumując: Juttern z dzieciakami gorąco polecam, ale z Eventuru.
http://jerkbait.pl/t...2016/?p=1925353
http://jerkbait.pl/t...2017/?p=2182347
Użytkownik rower26 edytował ten post 22 styczeń 2021 - 12:48
Napisano 22 styczeń 2021 - 12:15
Łódź będę miał własną, wiec konieczna będzie możliwość slipowania.
O łódce Janek pisał...
Napisano 22 styczeń 2021 - 12:57
O łódce Janek pisał...
To będzie jeszcze taniej. Gospodarz zeslipuje łódkę traktorem (robił tak dla innych Polaków z własną łodzią). Nie ma problemu. Nie pływałem tym kanałem na Juttern, ale z opowieści innych, jest dość niefajnie, szczególnie wracając w nocy.
Napisano 27 styczeń 2021 - 08:32
Koledzy i być może Koleżanki... Co roku jeździmy stałą ekipą do Szwecji, więc i w tym roku takowy wypad planujemy. Z reguły łowiliśmy na południu, teraz wpadłem na zupełnie inny pomysł - Laponia! Możecie podesłać jakąś godną polecenia lokalizację? Jedziemy w 5 osób, łódź i dwa kajaki - szukamy wody ze szczupakami i okoniami. Chętnie pogadam (nawet telefonicznie) o warunkach jakie tam panują w czerwcu/lipcu, o zasadach wędkowania w konkretnym regionie i o tym co może nam się na takiej wyprawie przydać. Pozdrawiam!
Napisano 27 styczeń 2021 - 09:40
Wody i zasady w Norbottens Lan:
https://www.lansstyr...ade-vatten.html
Znajomi Finowie jeżdżą od 15 lat do szwedzkiej Laponii. Twierdzą, że przełom czerwca i lipca to najpiękniejszy i najspokojniejszy okres. Ja z doświadczenia wiem, że lubi sypnąć śniegiem i nieźle dmuchnąć.
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych