Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 lata później...
Opublikowano

Swego czasu tutaj na JB kupiłem okulary marki Smith

Po sezonie wytarły się napisy wewnętrzne a dzisiaj zauważyłem schodzącą farbę w okolicach styku skóry uszu i nosa.

W sumie nie był to najwyższy model, dałem za nie coś ponad 200 pln

Sądzicie że są to podróby?

Opublikowano

Swego czasu tutaj na JB kupiłem okulary marki Smith

Po sezonie wytarły się napisy wewnętrzne a dzisiaj zauważyłem schodzącą farbę w okolicach styku skóry uszu i nosa.

W sumie nie był to najwyższy model, dałem za nie coś ponad 200 pln

Sądzicie że są to podróby?

Mam swoje Riverside'y od jakichś 3/4 lat i mimo, że miały dość często styczność z chemią (głównie z ultrathonem) to nic takiego się nie dzieje. Jedyne co się wydarzyło to złapanie kilku rysek na jednym szkle. Robota mojego syna po tym jak nieopatrznie zostawiłem patrzałki na kamiennym parapecie w jego zasięgu :) Na szczęście nie wpłynęło to na komfort używania.

Opublikowano (edytowane)

W tej marce podoba mi się to, że oprawki różnych modeli pasują bez problemu do mojej facjaty (gdzie ostatnio np przerzucalem sporo okularów polaroida i tam była katastrofa)

I mi też nie zdarzyło sie żeby coś z okularami tej firmy złego sie działo.

Edytowane przez radek_u
  • 1 rok później...
Opublikowano

Już kiedyś  była propozycja wyłączenia postów dotyczących okularów Smith Optics z wątku Okulary polaryzacyjne, ale nie zrobiono tego.

Dzisiaj przeglądając internet natrafiłem na ranking najlepszych okularów polaryzacyjnych, w których okulary Smith zajmują czołowe miejsca. Jest z przed dwóch lat, ale opisane modele nadal są w ofercie.

https://www.hatchmag.com/articles/best-fishing-sunglasses-2015-2016/7712725

Postanowiłem więc założyć nowy temat dotyczący tych okularów. 

Jak się zorientowałem czytając różne posty o okularach dużą wiedzę w tym temacie posiadają koledzy Wiktor, Kwinto, S@lmo i pewnie także inni.

Wiem, że wielu kolegów chce nabyć takie okulary, ale z uwagi na ich wysoką cenę potrzebują dodatkowych informacji, które myślę, że niedługo znajdą tutaj.

Zapraszam więc kolegów wędkarzy do pytań dotyczących tych okularów, a posiadających wiedzę do podzielenia się wiadomościami.

• Like 1
Opublikowano

Bardzo dobre okulary. Polecam.

Moja wiedza na ich temat jest ograniczona ale w miare mozliwosci chetnie cos dodam lub tez cos ciekawego sie sam dowiem. Dzieki za zalozenie tego tematu. Jesli WileyX maja swoj, to tym bardziej Smith Optics powinne miec jeden.   

• Like 4
Opublikowano

Jak wygląda gwarancja na oprawki w jednej z par złamał mi się zausznik.

Na rynek europejski masz dwa lata.Jest to oficjalna odpowiedź Safilo. Safilo jest oficjalnym dystrybutorem Smitha na Europę. Dożywotnia gwarancja nie obowiązuje w Europie. 

Opublikowano (edytowane)

Kolega radek_u ma rację.

Sprawdziłem w internecie i w  Europie traktowani jesteście gorzej, a gwarancja obejmuje 2 lata.

https://www.smithoptics.com/eu/customerwarranty

Ale o tym dowiedziałem się dopiero po przeczytaniu postu kolegi i sprawdzeniu.

Byłem  przekonany o gwarancji dożywotniej, bo jestem za oceanem, a dla kolegów wysyłałem w ramach gwarancji kilkuletnie okulary i nigdy nie było problemów.

Ciekawe jednak jest, że Polscy sprzedawcy np. Gawlik informują, że ramki objęte są dożywotnią gwarancją.

https://bogdangawlik.pl/product-pol-14730-Smith-Optics-Okulary-Captains-Choice-Matte-Black-Polar-Bronze-Mirror.html

Edytowane przez Alek.
Opublikowano

A co jeśli kupiłem Smithy w Stanach na ebayu? Gwarancja wtedy dożywotnia czy dwuletnia?

Dożywotnia, ale realizujesz ja ze sprzedawcą z USA we własnym zakresie.

Odnośnie okularów - mam dwie pary. Dziękuję raz jeszcze @Kwinto za low light ignitory ;)

Riverside mamy już 3 sezony. Poza tym miałem Costa jedna pare, ale nie trafiłem z kolorem szkieł.

Nie mam zatem wielkiego porównania odnośnie innych markowych produktów, ale Smithy sobie chwalę :)

Wcześniej miewałem tańsze różnie różne - z BPS, Wiley X, Shimano. Teraz w tamte bryle już bym wolał nie wracać.

Człowiek przywyka do dobrego ;)

Pozdrawiam

• Like 9
Opublikowano (edytowane)

I mamy pierwszą krytyczna opinię o okularach.

Swoją drogą to dobrze, bo można by wpaść w samozachwyt.

Niestety nie czytałem poprzedniego postu kolegi i chciałbym dowiedzieć się więcej o tych " złych" okularach.

Jakby kolega był łaskawy to, gdzie i kiedy były kupowane, jaki model i rodzaj szkieł, a może jeszcze zdjęcie okularów z  tą odchodzącą farbą?

Czy kolega w jakiś sposób reklamował te okulary?

Te informację pozwoli mi i może  innym kolegom odnieść się do informacji o tej " pechowej" parze.

Z góry dziękuje za szczera i obszerna odpowiedz.

Edytowane przez Alek.
  • Like 1
Opublikowano

Juz kiedys pisalem. Kupilem tytulowe Smithy i po roku farba z oprawek zaczęła zlazic. A takie amerykanskie mialy byc ze teraz wstyd je założyć.

Tu właśnie mogę mieć problem z gwarancją u mnie w okularach zaczęła schodzić farba prawdopodobnie od płynu na komary i zmyłem ją do końca acetonem z niebieskich zrobiłem bez barwne oprawki.

Opublikowano (edytowane)

Kolega Tropiciel salmoidów to można powiedzieć niszczyciel okularów. ;)

Jak nie złamie ramki, to znowu stopi ją chemicznie i jeszcze odbarwi.

Chyba żadna gwarancja nie obejmuje skutków takich doświadczeń.

Edytowane przez Alek.
Opublikowano

Kolega Tropiciel salmoidów to można powiedzieć niszczyciel okularów. ;)

Jak nie złamie ramki, to znowu stopi ją chemicznie i jeszcze odbarwi.

Chyba żadna gwarancja nie obejmuje skutków takich doświadczeń.

Lepiej wyglądają jako bezbarwne ;) A 10lat temu kupiłem trzy pary inne ceny były to nie żal, i tak trafią na giełdę ja i tak muszę zamówić już z wadą. B)

Opublikowano

Nie pamietam jaki model.

W każdym badz razie kupilem je tu na giełdzie jako nowe bez paragonu, tak wiec bez gwarancji.

Farba zlazla raczej z potu bo znajac przypadki uszkodzonych szkieł środkiem na komary wystrzegalem sie psikania na okulary.

Jak za ta cene a dalem cos okolo 300 pln to nie polecam.

Jak bede mial okazję to wrzucę zdjecie jak to wyglada

Opublikowano

Nie pamietam jaki model.

W każdym badz razie kupilem je tu na giełdzie jako nowe bez paragonu, tak wiec bez gwarancji.

Farba zlazla raczej z potu bo znajac przypadki uszkodzonych szkieł środkiem na komary wystrzegalem sie psikania na okulary.

Jak za ta cene a dalem cos okolo 300 pln to nie polecam.

Jak bede mial okazję to wrzucę zdjecie jak to

Ja też nie pryskałem bezpośrednio, preparat spłynął z potem.

Opublikowano
Jest szansa, że macie podróbki? Ja swoje riverside’y mam już ponad 3 lata na pewno a ulthratonu sobie nie żałuję jak tną komary i nic się złego nie dzieje z okularami.
Opublikowano

Jest szansa, że macie podróbki? Ja swoje riverside’y mam już ponad 3 lata na pewno a ulthratonu sobie nie żałuję jak tną komary i nic się złego nie dzieje z okularami.

Nie chciałem tego pisać pierwszy, ale ja tez używam środków na komary ( nie bezpośrednio na ramki) i nic takiego się nie dzieje.

Jednak byłbym ostrożny w bezpośrednim traktowaniu okularów środkami chemicznymi.

Swoją drogą kolego lokoko83 jak zapłaciłeś za nowe  300 zł, to była to wyjątkowa cenowa "okazja".

• Like 1
Opublikowano

Seria AO CRYSTAL polaryzacja fotochromowe najwyższa półka jak na tam te lata, myślę że nie podróby.post-50986-0-26335300-1524759300_thumb.jpg