Witam użytkuje od tygodnia Storma 13,5 KM z łodzią długości 3,90 z laminatu (waga około 120 kg). Dwa razy nad wodą, 4 godziny pływania, silnik na dotarciu. Pracuje równo, nie przenosi drgać na rumplu, jakość wykonania przyzwoita, mieszanka 1:30 z olejem Motul. Skusiła mnie cena i waga 38,5 kg. Dla porównania pływałem na tej łodzi poprzednio na Mercury 8 KM czterosuwie, który nie wprowadzał łodzi w ślizg. Storm zapala na zimnym od pierwszego szarpnięcia. Jak jest rozgrzany za czwartym razem, ale muszę jeszcze go wyczuć. Jedyna rzecz na chwilę obecną, która rzuciła się w oczy na minus, to przycinające się cięgno ssania i słaba jakość plastiku cięgna i dźwigni zmiany biegu.
Kolejno pływałem Stormem 13,5 z łodzią 3,20 z laminatu dwupłaszczową (105 kg. wagi), wrażenia super, ślizg na połowie wskazań skali rumpla. Po rozgrzaniu silnika praktycznie nie widać spalin, być może to zasługa oleju Motul.
Myślę, że do pontonu idealny. Storm 13,5 w dwusuwie waży tyle co markowy silnik 8KM w czterosuwie. Jeśli trwałość będzie w połowie taka jak markowego silnika to będzie dobry zakup.
Napiszę niebawem jak wygląda olej w spodzinie po 10 godzinach pływania, po wymianie.