Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Silniki Storm

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2113 odpowiedzi w tym temacie

#601 OFFLINE   GrzesM

GrzesM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 408 postów
  • LokalizacjaKatowice
  • Imię:Grzegorz

Napisano 13 maj 2020 - 13:52

Na tym filmiku widać jak kobitka zamotała się z jedną śrubą ... Klucz pneumatyczny już "odbił" swoją siłą a następnie dokrecenie ręczne kluczem dynamometrycznym. Tyle tylko ,że pewnie źle załapała gwint i śruba wystaje. Potem coś chyba zatrybiła bo ręcznym kręciła kręciła i kręciła .Śrubę wymieniła ale ciekawe czy gwintu nie uwaliła ?????? 

Od 3,38 minuty 

https://www.youtube....C_WXcwxHko&t=4s

Bardzo możliwe z tym gwintem, widać także że śrubę potraktowała klejem do gwintów.  ;) Może ten egzemplarz nie dostał naklejki Storm :D

#602 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1177 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 13 maj 2020 - 13:56

Bardzo możliwe z tym gwintem, widać także że śrubę potraktowała klejem do gwintów.  ;) Może ten egzemplarz nie dostał naklejki Storm :D

Wcześniej wszystkie kleiła. Przed pneumatykiem powinna ze dwa obroty wkręcić ręcznie.

Ale jak widać to na akord chyba tam nie pracują :)

To nie może być STORM , wiara czyni cuda  :)  

Użytkownik M a r a s edytował ten post 13 maj 2020 - 13:58

• #Nord i GrzesM lubią to

#603 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 maj 2020 - 21:12

Ciekawi mnie na jakiej podstawie twierdzicie, że moc jest zawyżona? Ktoś z Was robił testy lub ma do nich dostęp?

Na podstawie porównania pojemności do silników Yamaha, Tohatsu czy Suzuki. Z danej pojemności cudów nie uzyskamy.

• GrzesM lubi to

#604 OFFLINE   Czechofil

Czechofil

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 610 postów
  • LokalizacjaUrsynów
  • Imię:Leszek

Napisano 13 maj 2020 - 22:37

Opatentuj to Andrzeju - zostaniesz milionerem a wszystkie ośrodki testowe upadną

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#605 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 13 maj 2020 - 23:15

Oj dużo tu teorii i jeszcze mniej praktyki.
Jak czytam tu ostatnio bardzo aktywnych dwóch Panow, jednocześnie zwracam uwagę czym pływają bo sami o tym piszą to albo kopiuj wklej z google, albo spora wiedza teoretyczna i brak umiejętności przełożenia jej w praktykę bo pływają tym czym pływają. Gdybym miał chodź promil tej wiedzy byłbym chyba milialderem , a że mam tylko jakaś tam praktykę to jestem tylko milionerem, smutne....

#606 OFFLINE   Stołczynianin

Stołczynianin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 405 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Robert

Napisano 13 maj 2020 - 23:29

Stosując ten tryb myślenia np. do przemysłu motoryzacyjnego możemy dojść do dziwnych wniosków. Np. ten sam silnik stosuje kilku producentów i każdy podaje inną moc - czy to oznacza, że tylko u jednego jest prawidłowa?

Nie twierdzę, że moce STORMA są prawidłowe ale uważam, że wyciąganie wniosków na podstawie przeglądania internetu jest zbyt daleko idące.

A co z ekologią? Cześć markowych producentów obniżała moc gaźnikowych modeli aby spełniać normy emisji spalin - uważasz, że chińczyk łamiący prawa autorskie i kopiujący markowy silnik przejmuje się emisją spalin? Sądzę, że upraszczają konstrukcję (potaniają) i to może mieć wpływ na moc.

(..........)

Moim zdaniem jedynym sposobem aby sprawdzić jak jest naprawdę do test na wodzie na identycznej łódce oryginału i podróbki.

Ja też uważam że eko-trop jest możliwy. Jeśli Storm 12Hp jest faktycznie Anqidi 12Hp - to producent podawał że 12stka nie ma atestu europejskiego.

Niemniej nie mógłby wtedy być dokładną kopią Yamahy.

Czy kopiują części  z których potem montują te silniki? Czy tylko kopiują odlewy i plastiki, a montują  to co wcześniej produkowali do markowych?

#607 OFFLINE   marcin_ketrzyn

marcin_ketrzyn

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 110 postów

Napisano 14 maj 2020 - 05:13

Ciekawi mnie na jakiej podstawie twierdzicie, że moc jest zawyżona? Ktoś z Was robił testy lub ma do nich dostęp?

Swoim 7km płynąłem prawie równo z Johnsonem 5km, ja płynąłem 330 PP z córką, kolega 360 dsl z żoną

Ja z córką 130 kg, on niecałe 130 kg, więc 7 KM nie ma

Użytkownik marcin_ketrzyn edytował ten post 14 maj 2020 - 05:17

#608 OFFLINE   marcin_ketrzyn

marcin_ketrzyn

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 110 postów

Napisano 14 maj 2020 - 05:20

Słaba jakość, ale widać, że powolutku odchodzę. On miał maks 19,4 ja 21,8

#609 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 14 maj 2020 - 13:10

4m ponton na markowym silniku plynie 35kmh-15hp,40kmh-20hp,45kmh-25hp lacuna masa na pontonie ok 190-200kg porownajcie to z stormem i macie odpowiedz ile ma mocy

#610 OFFLINE   Czechofil

Czechofil

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 610 postów
  • LokalizacjaUrsynów

Napisano 14 maj 2020 - 13:14

Mój Fox z Tohatsu 2T 9,8KM pływał 17km/h a po zmianie ma Storma 13,5KM 32km/h
Więc chyba jakieś tam konie są

#611 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1177 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 14 maj 2020 - 13:51

Tak naprawdę to masz 15 km . 

Tu akurat raczej ściemy przy tym Stormie nie ma bo praktycznie jest to kopia Yamy 9,9 odblokowana na 15 .

Inne Stormy mogą mieć -raczej mają- zawyżone moce w naklejkach i w opisie.

Użytkownik M a r a s edytował ten post 14 maj 2020 - 13:54

#612 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 maj 2020 - 14:02

Daj znać w weekend to podepniemy 20 KM i zobaczymy.

#613 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 maj 2020 - 14:04

4m ponton na markowym silniku plynie 35kmh-15hp,40kmh-20hp,45kmh-25hp lacuna masa na pontonie ok 190-200kg porownajcie to z stormem i macie odpowiedz ile ma mocy

W pojedynkę z gratami czyli obciążenie 100-150 kg + silnik i zbiornik? To by się zgadzało bo na Crab 400 we dwóch ze szpejem 38 km/h

#614 OFFLINE   Czechofil

Czechofil

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 610 postów
  • LokalizacjaUrsynów

Napisano 14 maj 2020 - 14:05

Daj znać w weekend to podepniemy 20 KM i zobaczymy.

A skąd wiesz, że masz 20KM? w/g internetu tą samą pojemność mają 9,9 i 15KM ?? :rolleyes:  :rolleyes:   :D  :D

#615 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 maj 2020 - 15:03

A skąd wiesz, że masz 20KM? w/g internetu tą samą pojemność mają 9,9 i 15KM ?? :rolleyes:  :rolleyes:   :D  :D

Zgadza się, 9,9 to skręcona 15 KM - ma ogranicznik mechaniczny i łatwo robisz 15 KM . Aby z 15 zrobić 20 potrzebujesz dodatkowe graty.

Podobnie robią w samochodach - inny moduł i dysze wtryskowe plus kilka innych dupereli i przy tej samej pojemności masz więcej mocy.

#616 OFFLINE   Gar4field

Gar4field

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 207 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Kot

Napisano 14 maj 2020 - 17:48

Od mocy samego silnika (w sensie jednostki spalinowej, główki silnika) do prędkości łodzi na wodzie jest daleka droga.

Efektywność całego napędu trzeba zacząć rozpatrywać od śruby napędowej (propellera).

f0223-01.png

Krzywa mocy silnika jest zawsze wypukła do góry (no serio, zawsze)

Krzywa oddawanej mocy przez śrubę napędową jest zawsze wypukła do dołu (zawsze)

Z tego wynika, że w idealnym przypadku krzywe te przecinają się przy obrotach maksymalnych silnika. W każdym wcześniejszym punkcie jednostka spalinowa oferuje więcej mocy niż potrzeba. Więcej niż przy danych obrotach jest w stanie przenieść śruba (propeller).

Jeśli silnik ma nomianlnie kręcić przykładowo do 5500 obrotów na minutę, a nie chce się do takich obrotów rozkręcić, to wtedy możemy mówić, że jednostce spalinowej brakuje mocy albo skok śruby jest za duży....

Jak silnik wkręca się na nominalne obroty maksymalne, to znaczy, że nie brakuje mu mocy, a np stuningowanie jednostki spalinowej do nawet dwukrotnie większej mocy absolutnie niczego nie zmieni.

Podawana przez producenta moc to moc jednostki spalinowej.

Natomiast efektywna przenoszona moc napędowa, to zupełnie inna bajka.

Efektywna moc napędu zależy od śruby napędowej. Dla każdej łódki, przy tym samym silniku sprawność będzie inna a więc efektywna moc napędu również.

Większość śrub w silnikach zaburtowych to B-seria (tak wiem, są też inne...)

3-s2.0-B9780080971230000228-f22-03-97800

Maksymalna sprawność takiej śruby (b-seria) wynosi ok 65%

Ale w naszych łódkach, jak mamy sprawność na śrubie na poziomie 50% to super wynik, a często ta sprawność jest na poziomie 30%

Czyli efektywnie na napęd przy 20HP silniku mamy w porywach 10HP a często mniej, a reszta idzie w gwizdek..... i to jest normalne.

Daleki jestem za uznanie jakiegoś silnika za zły, zanim nie policzę sobie śruby.

Silnik może być całkiem dobry, ale ze źle dobraną śrubą szału z nim nie będzie. Poprawianie osiągów jednostki spalinowej (główki) nic tu nie zmieni.

Sama moc jednostki spalinowej naprawdę nie jest najważniejsza.

Np podczas ruszania na lodzie sportowym samochodem z silnikiem 300HP te "czysta wściekłych kucy" niewiele  pomaga, a częściej przeszkadza"

Pod wodą jest śruba i to ona przenosi napęd, a nie jednostka spalinowa...

Silnik markowy?? Renomowanej firmy??

W sensie, że autoryzowany serwis sprzedając klientowi silnik, dobierze mu poprawną śrubę do jego łódki.

I choćby kopia silnika była najlepsza i najwierniejsza, jak nie umiemy dobrać śruby to mamy kłopot.

• bartsiedlce i M a r a s lubią to

#617 OFFLINE   Tresor

Tresor

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1429 postów
  • LokalizacjaCzerwieńsk
  • Imię:Łukasz

Napisano 14 maj 2020 - 20:54

Kilka osób pytało mnie na prv ile wyciąga mój zestaw. Miałem robić film ale łowię nie mam czasu się w to bawić.
Dzisiaj słabo gryzło wiatr się uspokoił.
Zestaw to Maveric 300D paliwa ok 8 litrów. Kotwica 15LBS, plecak (ok5kg) 2 spinery, gaśnica, echo i ja 115kg w ciuchach.
Silnik Storm 13.5/15/18 :) trym na drugiej dziurce, silnik podniesiony na listewce 4cm.
Pod prąd Odry 41 z prądem jak na foto. Momentalnie dochodzi do odcinki, myślę że szybsza śruba dała by większą prędkość. Ale w tej łupince od 40 miałem już strach w oczach i nie będę kombinował. Przelotowa na gazie lekko za połową to 30km/h i to mnie zadawala i tak będę latał.ef9c5c004e079fa22c355df6184c27ea.jpg

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

#618 OFFLINE   Kubanu

Kubanu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 62 postów

Napisano 14 maj 2020 - 21:28

A jaką masz obecnie śrubę?

#619 OFFLINE   Stołczynianin

Stołczynianin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 405 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Robert

Napisano 14 maj 2020 - 21:46

Jeśli śruba ma na tyle mały skok że działa ogranicznik obrotów, to zwiększenie skoku powinno zmniejszyć zużycie paliwa i poprawić jakość spalin.

Znaczne zwiększenie skoku śruby może zmniejszyć Vmax co wynika ze zmniejszenia obrotów.

#620 OFFLINE   Czechofil

Czechofil

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 610 postów
  • LokalizacjaUrsynów

Napisano 14 maj 2020 - 22:21

Pod prąd Odry 41 z prądem jak na foto. Momentalnie dochodzi do odcinki, ........

Tu mnie zdziwiłeś, nasze Stormy to proste gaźnikowe konstrukcję i byłem przekonany, że odcinka jest tylko w silnikach z wtryskiem. Czy dobrze Cię zrozumiałem, że Twój silnik odcina po przekroczeniu obrotów? Jeśli tak to jakie to obroty? Ja pływam max 5'400 - 5'450 obr/min i nic podobnego nie zaobserwowałem

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych