Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Czorsztyn

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2957 odpowiedzi w tym temacie

#1981 OFFLINE   Pawel46

Pawel46

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Paweł

Napisano 04 grudzień 2017 - 14:20

Mam nadzieje A tam w Kluszkowcach z tego co kojarze to poprostu droga wchodzi do jeziora, nie ma tam żadnego szlabanu?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#1982 OFFLINE   Piotr Boruch

Piotr Boruch

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 602 postów
  • LokalizacjaKraków/Nowy Sącz
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Boruch

Napisano 04 grudzień 2017 - 16:37

Szlaban jest nad slipem kontrolę sprawuje w tym roku P. Krzysiek - należy wyjeżdzać samochodami za szlaban by nie spotkała Cię niemiła niespodzianka jak jednego z naszych kolegów albo np. piszącego te słowa zwodujesz się nawet i maluchem byle tylko nie certolić się na slipie zbyt długo bo chętnych zazwyczaj jest więcej w weekend zazwyczaj jest kolejka i tyle...

• Krzysiu lubi to

#1983 OFFLINE   Pawel46

Pawel46

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 06 grudzień 2017 - 10:51

Witam, a mozecie podac jakies namiary na P. Krzysztofa zarządzajacego szlabanem? My planujemy zajechac nad Czorsztyn jutro w okolicach godziny 20 i zapewne szlaban bedzie wtedy zamkniety. Jutro sie chcemy zwodowac, żeby w piątek z samego rana być już na wodzie:)

#1984 OFFLINE   Łukasz90

Łukasz90

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 190 postów

Napisano 10 grudzień 2017 - 20:33

Był ktoś w ten weekend na Czorsztynie podobno dosyć gruby lód jest :/

#1985 OFFLINE   Pawel46

Pawel46

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 10 grudzień 2017 - 21:52

A to chyba ktos bajki opowiada bylem w ten weekend i lodu nawet sladu nie ma, chociaż pogoda nie rozpieszczala praktyczne caly czas bylo na minusie i plecionka dosc mocno marzła. Woda jeszcze miala okolo 3.5 stopnia.

• Łukasz90 lubi to

#1986 OFFLINE   Banzaiq

Banzaiq

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 56 postów
  • LokalizacjaWieliczka
  • Imię:Banzaiq
  • Nazwisko:\

Napisano 11 grudzień 2017 - 20:39

A to chyba ktos bajki opowiada bylem w ten weekend i lodu nawet sladu nie ma, chociaż pogoda nie rozpieszczala praktyczne caly czas bylo na minusie i plecionka dosc mocno marzła. Woda jeszcze miala okolo 3.5 stopnia.

A były jakieś kontakty z rybką...

#1987 OFFLINE   Pawel46

Pawel46

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 11 grudzień 2017 - 21:22

Powiem szczerze, że wyjazd się udał. Ryby brały co kilka godzin przez 15min. Jak sie wstrzelileś w dobrej miejscówce w czas żerowania to dało się połapać, choć pomino sporych przynęt ( około 15 cm) i tak połowa ryb była poniżej wymiaru - taki standard ostatnimi laty na Czorsztynie. Ale generalnie zakończenie sezonu udane:)

#1988 OFFLINE   Pawel46

Pawel46

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 11 grudzień 2017 - 21:27

Jakby nie patrzyć spora ilość małego sandacza dobrze rokuje na przyszłość - o ile wędkarze bedą znali umiar i odpowiednio traktowali zlowione podrostki to kiedyś wyrosną z nich piękne sandacze:)

#1989 OFFLINE   Łukasz90

Łukasz90

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 190 postów

Napisano 11 grudzień 2017 - 23:00

Ja to widzę trochę inaczej , co roku jest masa sandacza <50cm a jakoś nie widać potem tych większych , po prostu co ma trochę ponad 50 od razu jest beretowane .

• PePe. lubi to

#1990 OFFLINE   Pawel46

Pawel46

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 12 grudzień 2017 - 07:18

No niestety ale to prawda, wiele razy widziałem jak zabierali ledwo wymiarowe sandacze, a presja na Czorsztyn jest coraz wieksza i niestety ale wiekszość jedzie tam żeby wrócić z pełnymi siatkami. Może jak pojadą pare razy i wrócą na zero to im troche apetyt spadnie

#1991 OFFLINE   Pawel46

Pawel46

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 12 grudzień 2017 - 16:15

W obecnej sytuacji jedynym sensownym rozwiązaniem byłoby zmienienie regulaminu łowiska:
1. Ograniczenie dozwolonej ilości zabieranych ryb drapieżnych ( szczupak + sandacz) do 1 szt. na dobę
2. Podniesienie dolnego wymiaru ochronnego do 60 - 65cm

Z doświadczenia wiem, że taka zmiana przyniosła by ogromne zmiany w populacji. Na pewnej wodzie klubowej wprowadziliśmy takie zmiany dla szczupaka i w przeciągu 2 lat zmiana w populacji jest ogromna. Przed jej wprowadzeniem przeciętnie łowiło sie ryby w granicach 50-55cm zdażały sie większe ale rzadko ( jak obecnie na Czorsztynie). Po wproadzeniu zmian średnia zwiększyła się do 70cm. Jest sporo ryb w granicach 80cm i dużo małego szczupaka, gdyż znacznie więcej narybku jest z wytarcia osobników o długości 70cm niz 55cm - tego nikomu nie trzeba tłumaczyć.
Oczywiście w chwili wprowadzenia zmian większość narzekała że ryb im nie dajemy złowić, tylko opłaty za kartę pobieramy. Po dwóch latach nikt juz nie narzeka jak łowi ładne szczupaki:)

#1992 OFFLINE   szczupak1

szczupak1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 832 postów
  • LokalizacjaDaleko od domu.

Napisano 12 grudzień 2017 - 16:28

Ale przecież jest chyba 8 na miesiąc to mniej niż 1 na dobę.

To nic nie zmieni.

Jak bierze ludzie ładują wszystko do wora.

Gość z Frydmana powiedział mi kiedyś że przywożą czasem po 8-10 bo brały.

Więc nic kolego to nie da, nic a nic.

Szczególnie dotyczy to Panów z literką S.

Moim zdaniem lepiej dać widełki 55-65cm.

Dziękuję za uwagę.

Wesołych Świąt.

P.S. ja zabrałem w tym roku 1 rybkę z Czorta, słownie 1 na cały rok.

Użytkownik szczupak1 edytował ten post 12 grudzień 2017 - 16:32

• Krzysiu lubi to

#1993 OFFLINE   Voldemort

Voldemort

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1308 postów
  • LokalizacjaMałopolska
  • Imię:Jacek

Napisano 12 grudzień 2017 - 17:32

W tym kraju nic się na lepsze nie zmieni :(

Zrobić całkowity zakaz zabierania drapieżników ze zbiornika, a nie jakiś udawanie zmian na lepsze.

Jak drapieżniki rozplenią się jak płocie i leszcze to wtedy zrobić jakieś śmieszne widełki i ograniczenia !

Tyle w temacie - nie kontynuujmy go dalej, bo się tylko człowiek wnerwia :angry:

• ts21 i szczupak1 lubią to

#1994 OFFLINE   Janusz Wideł

Janusz Wideł

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1462 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Wideł

Napisano 12 grudzień 2017 - 18:15

Wchodzę w temat żeby zobaczyć jakieś fotki z ładnymi rybkami a tu ludzie piszą bzdury że aż przykro czytać.Jeden wyzywa wędkarzy z literką S od mięsiarzy  .inny  chce zwiększyć obowiązujący od dwóch lat  limit czterokrotnie na zabierane ryby i w tedy będzie dobrze ,inny całkowicie zakazać zabierania drapieżników i też ma być dobrze.Pewnie jestem za głupi żeby zrozumieć co autorzy mieli na myśli.Wszyscy powinniśmy po prostu zachować zdrowy rozsądek jak bierzemy ryby ,przy dzisiejszej technologi i przynętach woda sama się nie obroni.

#1995 OFFLINE   Pawel46

Pawel46

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 12 grudzień 2017 - 19:41

Januszu pewnie jak kazdy na tym forum szanuję twoje zdanie i jakby wszyscy umieli zachować zdrowy rozsądek to by nie było tematu. Niestety jak wszędzie także wsród wędkarzy trafiają się "czarne owce" które trzeba niestety ograniczać przepisami.
Nie chodziło mi żeby 4 krotnie zwiększać limit dozwolonych do zabrania ryb tylko, żeby połączyć istniejący przepis 8 ryb na miesiąc dodatkowo z 1 sztuką na dobę. Jakby nie patrzyć 8 ryb w miesiącu uderza jedynie w mieszkających w okolicy wędkarzy mogących sobie pozwolić na częstę przebywanie na zbiorniku. Duża cześć jednak jest przyjezdnych łowiących powiedzmy dwa weekendy w miesiącu (właśnie dla nich ograniczenie limitu dziennego ma sens) :). My tu tylko dyskutujemy dla dobra Czorsztyna

• michalvcf lubi to

#1996 OFFLINE   Janusz Wideł

Janusz Wideł

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1462 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz

Napisano 12 grudzień 2017 - 20:21

Na pewno Paweł przepisami nie ograniczysz czarnych owiec, czytaj kłusoli.Nie wiem jak ty patrzysz że te 8 ryb na miesiąć ma uderzać jedynie w miejscowych wędkarzy  a nie w przyjezdnych.Tego zupełnie nie rozumię.Każdy kto utłucze rybę ma ją wpisać w rejestr czy miejscowy czy przyjezdny.Przepis to przepis albo się do nich stosuję albo nie.Daj spokuj Paweł dla dobra Czorsztyna :wacko: .Wszelkie dodatkowe ograniczenia to jedna wielka głupota.Jak nie ma strażników wpiepszających grube mandaty za łamanie  już istniejących przepisów 

to z badziewiakami nie dojdziesz do ładu.Albo sami będziemy stosować się do przepisów albo będzie badziewie  :(

#1997 OFFLINE   Pawel46

Pawel46

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 12 grudzień 2017 - 20:33

Brak strażników to żeczywiście jest widoczny. W zeszłym sezonie kontorlawali mnie dwa razy na jakies 10 wizyt na jeziorze. W tym roku nie widziałem ich ani razu. Nie rozumiem tylko dlaczego policja która pływa co chwilę w sezonie letnim po jeziorze nie kontroluje wędkarzy. Na Turawie policja jest obecna i bardzo często przeprowadzają kontrolę.

• kefaspirit lubi to

#1998 OFFLINE   Janusz Wideł

Janusz Wideł

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1462 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz

Napisano 12 grudzień 2017 - 21:13

W tym roku byłem  raz  kontrolowany na Czorsztynie przez społeczną straż rybacką.W zeszłym dwa razy przez policje ,dwa lata temu praktycznie za każdy wyjazd przez straż rybacką ,zarówno społeczną jak i zawodową oraz policję.Nie wiem o co chodzi ale w tym roku zawodowej straży na Czorsztynie nie spotkałem.Na Rożnowie chłopaki działają i chwała im za to.Zarówno społeczna jak i zawodowa widoczna jest na wodzie.Na wiosnę nawet na brzegu byłem kontrolowany przez policję.

#1999 OFFLINE   Sandre

Sandre

Fishing Team Sandre

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1113 postów
  • LokalizacjaNiepołomice
  • Imię:Darek

Napisano 12 grudzień 2017 - 21:59

.Wszelkie dodatkowe ograniczenia to jedna wielka głupota.Jak nie ma strażników wpiepszających grube mandaty za łamanie  już istniejących przepisów 

to z badziewiakami nie dojdziesz do ładu.Albo sami będziemy stosować się do przepisów albo będzie badziewie  :(

Tu jest sedno. Przestać pieprzyć o zaostrzeniach przepisów skoro i tych co są przestrzega 30%-40% wedkarzy nie wiecej bo nie ma ludzi do egzekwowania. Powiedz miejscowemu ...wrrróć inaczej bez dyskryminacji i podziału ... powiedz takiemu co lubi rybki i łowi bardzo często, że ma limit 8szt na miesiąc  :):) 

Z zakazami jest ten problem że gdy wchodzi główny zakaz od 1.01 zaczyna sie sezon na kłusownictwo, kto kojarzy fakty ten wie co i jak. Kto ma ścigać kłusowników ja??? Podziwiam bohaterów zza komputra którzy piszą, czemu nie połamałeś mu wędek, czemu go do wody nie wrzuciłeś i itp itd, ano temu bo wyjścia są dwa, albo zawiasy za narusznie nietykalności albo szybka zbiórka miejscowych (znając paru górali zbierają się szybciej niż OSP na akcje i samemu można skończyć w wodzie. Trzecie wyjście, telefon do PSR ... będziemy na 2h albo nie mamy wolnych mocy przerobowych. 

I po co widełki  (nie mylić z Januszem:) po co zakazy ... zostawić co jest i zatrudnić dodatkowe dwa patrole, a Panom z policji wodnej wytłumaczyć, że lepiej kontrolować karty i sakwy i przeczesywać wieczorami brzegi szperaczem, jak czaić się za winklem czy płyne 4km/h na alektryku czy już odpaliłem czterosuwa którego nie słychać i nikomu nie wadzi. 

Połamania Panowie

Użytkownik Sandre edytował ten post 12 grudzień 2017 - 22:02

#2000 OFFLINE   Gobio Gobio

Gobio Gobio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1253 postów
  • Lokalizacjagórna Wisła
  • Imię:Wojtek

Napisano 12 grudzień 2017 - 22:18

Ja wnioskuje po ostatnich wynikach że Czort jest już zamieciony. Jak ktoś chce połowić rybek wielkości 48-50cm to milo ale większe ryby wyjeżdżają sklusowane w czasie tarła w marcu/kwietniu a reszta niedobitków wraca z pod Nowego Targu w worku na legalu od 16.06 przez kolejne 2-3 tygodnie. Reszta sezonu to podjarka jak ktoś złowi 60+, i oczywiscie mało prawdopodobne żeby takiej rybie odpuścić i nie z...ać jej w łeb. Ostatnio większe sandacze mozna złowić 10km od Krakowa.
  • szczupak1, Krzysiu i Pawel46 lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych