Prędkość - masz zdjęcie autka z prędkością bezdyskusyjne przekroczysz i płacisz . W dowodzie masz zapisane 585 i jeżeli przyczepę masz na 500 kg , a policjant uważa że waży 700 kg to wtedy może cię warzyć żeby udowodnić że przekroczyłeś wagę . Natomiast jak będziesz miał przyczepę i w dowodzie 750 kg i jest pusta to masz problem , tak ja miałem
Przyczepa do łodzi
#2201 OFFLINE
Napisano 20 luty 2023 - 18:26
#2202 OFFLINE
Napisano 20 luty 2023 - 18:30
Miałeś przyczepę pustą, czy załadowaną?
#2203 OFFLINE
Napisano 20 luty 2023 - 18:47
Tak się składa że wiozłem balony helowe na imprezę festynową , to nawet ją podnosiło . Jak będziesz widział inspekcję na drodze proponuję się zatrzymać i pogadać , tylko napisz prawdę co Ci powiedzieli i podziel się tu na forum , bo ja mam dwa razy złe doświadczenie
#2204 OFFLINE
Napisano 20 luty 2023 - 19:06
Tak się składa że wiozłem balony helowe na imprezę festynową , to nawet ją podnosiło . Jak będziesz widział inspekcję na drodze proponuję się zatrzymać i pogadać , tylko napisz prawdę co Ci powiedzieli i podziel się tu na forum , bo ja mam dwa razy złe doświadczenie
Tak jak pisałem - będę miał MMC samochodu wyższe od DMC przyczepy. Co nie zmienia faktu, że uważam, że kontrolujący, jeżeli chce mnie ukarać, to musi mi udowodnić przekroczenie przepisów, a nie ja udowadniać niewinność.
#2205 OFFLINE
Napisano 20 luty 2023 - 19:18
Teraz tylko uważaj , bo z przyczepkę nie wolno za szybko jechać , żeby nie wyszło że się dowiadujesz o sprawy które były tu poruszone w przerwie jak będą wypisywać mandacik za prędkość , sam się nie raz na tym łapie że jadę szybciej
#2206 OFFLINE
Napisano 20 luty 2023 - 19:26
Teraz tylko uważaj , bo z przyczepkę nie wolno za szybko jechać , żeby nie wyszło że się dowiadujesz o sprawy które były tu poruszone w przerwie jak będą wypisywać mandacik za prędkość , sam się nie raz na tym łapie że jadę szybciej
80/70/50
w sam raz dla mnie
#2207 OFFLINE
Napisano 20 luty 2023 - 19:42
Załączone pliki
#2208 OFFLINE
Napisano 20 luty 2023 - 20:17
I to jest koniec naszej dyskusji. Jest przepis (nielogiczy, ale jest) mówiący, że DMC przyczepy nie może przekraczać MMC samochodu. Kropka
- karkoszek lubi to
#2209 OFFLINE
Napisano 20 luty 2023 - 21:25
Drogówka mnie zatrzymuje, patrzy w dokument - napisane 585 kg. I mówią - według nas tu jest 700 kg.
To MUSZĄ to udowodnić wagą. Tak samo, jak muszą udowodnić przekroczenie prędkości, aby wystawić mandat.
A w DMC przyczepy jest napisane, ile może ona łącznie ważyć ze względu na swoją konstrukcję.
Mogą jak najbardziej ale muszą mieć powody a jak już do takiej dyskusji dojdzie to po ich stronie jest udowodnić Tobie ,że jesteś przeładowany i wagę zorganizują.
Z przekroczeniem prędkości to każdy wie albo pokażą Ci wynik z suszarki albo przyjdzie pocztą kwit do zapłaty .
Oczywiście ,że w DR jest napisane jej DMC i tyle samo widnieje w homologacji.
Ja podtrzymuję to co napisałem odnośnie wpisu w DR samochodu odnośnie przyczepy.
A na koniec zadam proste pytanie ?
Dlaczego producent na tą samą przyczepę ,tej samej konstrukcji z tą samą osią ,zaczepem itd. wydaje różne DMC ?
Stoi na placu sześć identycznych przyczep i diler jest w stanie na pełnym legalu wystawić różne DMC powiedzmy
480 , 500 ,550 ,600 ,650 , 750 po co , w jakim celu ?
Przecież gdyby było tak jak nam tu sugerujecie to by była jedna DMC przyczepy i nikt by się nie bawił w różne DMC .
#2210 OFFLINE
Napisano 20 luty 2023 - 21:51
Użytkownik mepps edytował ten post 20 luty 2023 - 22:47
#2211 OFFLINE
Napisano 21 luty 2023 - 06:36
#2212 OFFLINE
Napisano 21 luty 2023 - 07:54
Użytkownik pawlo29 edytował ten post 21 luty 2023 - 07:55
#2213 OFFLINE
Napisano 21 luty 2023 - 08:40
Maras a dlaczego handlarze kręcili liczniki do tyłu? Bo kupujący tego chcieli, wręcz prosili ich o to:)
Liczniki kręcili do tyłu bo auto z większym przebiegiem było tańsze w zakupie .To takie odmłodzenie auta : pacz pan jaki ma mały przebieg . Mały przebieg podnosił cenę auta więc handlarz teoretycznie więcej zarabiał .
Diler razem z producentem( homologacja) który "kręci" DMC przyczepy sprzedaje ją w tej samej cenie ,jemu to lotto.
Nie obraź się na mnie i nie przyjmuj tego jako atak na Twoją osobę ale porównanie bez sensu z tym kręceniem.
Wiesz ja mam swoje zdanie a Ty masz swoje no takie życie , pozdrawiam serdecznie .
#2214 OFFLINE
Napisano 21 luty 2023 - 11:53
#2215 OFFLINE
Napisano 21 luty 2023 - 11:54
#2216 OFFLINE
Napisano 21 luty 2023 - 15:05
To chyba proste,że po to jest sprzedawana z różną dmc aby każdy mógł dopasować do auta który aktualnie ma.
To jest proste ale tylko dla nas Polaków i generalnie wschodnich nacji. Kombinowanie mamy w genach i stąd takie szopki.
Ja się osobiście ludziom nie dziwię, bo przepisy odnośnie, chociażby płacenia myta, za auto osobowe z przyczepą są dla mnie kompletnie z zadka wyjęte.
Niech ktoś z Was spróbuje zadzwonić do któregoś z wielu Wam znanych producentów przyczep na przykład z Holandii i poprosić, żeby wystawili inną, zaniżoną homologację.
Powodzenia. Przyczepa ma homologację na 1300 DMC lub 1150 DMC (inna oś skrętna) i taką dostaniesz. Jak chcesz inną, zadzwoń do producenta przyczep Radomia to Ci zrobią nawet na 2 kg
- nadel i M a r a s lubią to
#2217 OFFLINE
Napisano 21 luty 2023 - 16:29
Użytkownik mepps edytował ten post 21 luty 2023 - 16:34
#2218 OFFLINE
Napisano 21 luty 2023 - 16:30
To jest proste ale tylko dla nas Polaków i generalnie wschodnich nacji. Kombinowanie mamy w genach i stąd takie szopki.
Ja się osobiście ludziom nie dziwię, bo przepisy odnośnie, chociażby płacenia myta, za auto osobowe z przyczepą są dla mnie kompletnie z zadka wyjęte.
Niech ktoś z Was spróbuje zadzwonić do któregoś z wielu Wam znanych producentów przyczep na przykład z Holandii i poprosić, żeby wystawili inną, zaniżoną homologację.
Powodzenia. Przyczepa ma homologację na 1300 DMC lub 1150 DMC (inna oś skrętna) i taką dostaniesz. Jak chcesz inną, zadzwoń do producenta przyczep Radomia to Ci zrobią nawet na 2 kg
Mniej nie zrobią niż jej masa własna. Ale obniżając DMC przyczepy obniżamy jednocześnie jej ładowność.
Przyczepy kempingowe też mają jakąś tam ładowność i też obniżają jej DMC aby dopasować do tego co widnieje w DR samochodu ale przy tym zabiegu automatycznie obniżamy jej ładowność.
#2219 OFFLINE
Napisano 21 luty 2023 - 16:37
Ale jak sama przyczepa wazy 200 i poprosisz, zeby Ci zrobili 250 to pewnie problemu nie bedzie zadnego
- M a r a s lubi to
#2220 OFFLINE
Napisano 21 luty 2023 - 18:57
A jaki niby problem w tym, że przyczepa ma homologację DMC DO 750 kg i zostanie ona zmniejszona na DO 550 kg? To tylko ograniczenie ładowności, prawda?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych