Męczyłem się z fabrycznymi rolkami do puki mi się fala nie wlała przez burte i musialem łódkę wyciągać samochodem na linie.
Użytkownik nurek28 edytował ten post 24 maj 2019 - 08:23
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 24 maj 2019 - 08:23
Użytkownik nurek28 edytował ten post 24 maj 2019 - 08:23
Napisano 25 maj 2019 - 07:58
Napisano 25 maj 2019 - 20:37
Napisano 26 maj 2019 - 11:17
Dość szczegółowo pokazany patent z przedłużanym dyszlem
Napisano 10 czerwiec 2019 - 11:29
U mnie ten patent już funkcjonuje.
Napisano 10 czerwiec 2019 - 11:56
Napisano 10 czerwiec 2019 - 18:37
Sam wykonałem w piątek na szybko. Materiały 300 PLN, robota ok. 4 godzin( z pomocnikiem było by szybciej). Jest to wersja doświadczalna , która się sprawdziła w praktyce. Do wykonania przedłużki dyszla zmusił mnie jakiś idiota , który wysypał mulisty piach z dna jeziora na slip z płyt betonowych i w ten sposób go wypłycił. Do zrobienia jeszcze dwie modyfikacje - koło na oponie pnematycznej i druga wciągarka , dopinana do haka samochodu gdyż nie zawsze (mimo auta AWD) można zjechać do wody samochodem, nie wspomnę o prawie wodnym .
Napisano 10 czerwiec 2019 - 19:02
popatrz od 17.40min
Napisano 10 czerwiec 2019 - 19:34
Jak dla mnie to za dużo tych wyciągarek na filmie powyżej
Piernik przedłużka dyszla bardzo spoko, również się przymierzam, jak rozwiązałeś kwestię mocowania złożonej przedłużki ? Nie brzęczy po drodze ? O ile zawias to nie problem, to mocowanie drugiego końca przedłużki do przyczepy jeszcze nie wpadło mi do głowy
Wrzuć więcej zdjęć jeśli możesz.
Napisano 10 czerwiec 2019 - 19:47
Napisano 10 czerwiec 2019 - 20:15
po browarze do "łebka" poproszę
Napisano 10 czerwiec 2019 - 20:29
Jak dla mnie to za dużo tych wyciągarek na filmie powyżej
Piernik przedłużka dyszla bardzo spoko, również się przymierzam, jak rozwiązałeś kwestię mocowania złożonej przedłużki ? Nie brzęczy po drodze ? O ile zawias to nie problem, to mocowanie drugiego końca przedłużki do przyczepy jeszcze nie wpadło mi do głowy
Wrzuć więcej zdjęć jeśli możesz.
Przedłużka po złożeniu nie brzęczy jest mocowana do ramy za pomocą:
Użytkownik piernik edytował ten post 10 czerwiec 2019 - 21:23
Napisano 11 czerwiec 2019 - 09:39
Zaczep dyszla super , trzeba pomyśleć nad takim zamocowaniem wioseł .
Na plaży to i dobry patent lub słabym slipie , dobre i kilka metrów . W krzakach nad Bugiem raczej na taki zestaw nie ma miejsca .
Ostatnio łódkę wodowałem ręcznie bo karpiarze się rozstawili na slipie . Samochodami droga dojazdowa zastawiona trzeba zmienić
taktykę i łowić w tygodniu .
Robię sobie teraz wielokrążek linowy do 700 kg z linką 70 m/1400 kg wytrzymałości .
Drzew dużo nad wodą jeszcze tak że będzie gdzie się podczepić .
Coraz mniej łowienia a więcej p........a z tym naszym wędkowaniem .
Napisano 11 czerwiec 2019 - 11:11
Napisano 11 czerwiec 2019 - 11:16
U mnie ten patent już funkcjonuje.
Jaka jest średnica zastosowanej rury ??? oraz jaka jest orentacyjna jej długość ...
Napisano 11 czerwiec 2019 - 22:37
Rura ocynkowana 48.3x2.9 długość 2,6m
Napisano 15 czerwiec 2019 - 11:56
Napisano 15 czerwiec 2019 - 12:21
Chciałbym zakupić nową przyczepke podlodziowa do łódki Michał milex. Dla osób nie znających modelu przedstawiam podstawowe dane dł. 4,10, szer. 1,54, masa ok 140kg. Przyczepka musi mieć homologację pozwalająca na przekroczenie granicy, mieszkam blisko Czech i na niektóre łowiska mam bliżej i lepszy asfalt przejeżdżając kawałek( 30km) przez Czechy. Generalnie łódka będzie dużo jeździła, na łowiska mam w jedną stronę od 50 do 100 km po różnej jakości drogach, dominują kiepskie. Przyczepka musi pozwolić wodować się z brzegu bo nie wszędzie jest slip lub jest kiepskiej jakości. Oczywiście obsługa jednoosobowa. Posiadany przez mnie SAM zakupiony z łodzią to wielkie nieporozumienie, podobno budowany specjalnie pod tą łódź ale chyba przez osobę którą nie ma pojęcia o transporcie łodzi.
Miałem okazję obejrzeć przyczepy 2 producentów.
SUSKI resort +amortyzator, plozy, ledy, dwie wiązki do lamp od wtyczki. Jednak profile grubość 2mm. Pierwsza rolka to 2 sztuki zamocowane na stałe pod różnym kątem, podobno wahliwa nie sprawdzała się.
Przyczepka na którą się wstępnie podpaliłem. Jednak po obejrzeniu na żywo mam mieszane uczucia jakość wykonania i grubość profilu a co za tym idzie sztywność i wytrzymałość konstrukcji.
CYMERMAN tylko belka skrętna + ewentualnie amortyzator, profil 3mm, ciekawe rozwiązania techniczne, niebieskie kółka do załadunku podobno wystarczają do stabilizacji łodzi w transporcie i nie potrzeba ploz. Przyczepka zdecydowanie lepiej zrobiona niż powyższa, masywne profile, sztywna konstrukcja, uchylne lampy, wahliwa rolka.
Różnica w cenie jest duża ok. 1500zł.
Czy w Cymerman kółka niebieskie wystarczają do stabilizacji łódki w transporcie i czy nie powodują uszkodzenia dna jak mogą to robić małe rolki boczne? Jak wygląda wodowanie z tej przyczepy i wyciąganie np. Przy bocznym wietrze /fali? Jak zachowuje się zawieszenie czyli belka + dodatkowo amortyzator?
SUSKI Jak wygląda wodowanie z tymi rolkami na stałe? Czy plozy zaczynające się prawie na jednej wysokości z pierwszą rolką nie utrudniają wodowanie/ wsiagania? Czy jednak powinny być przesunięte do przodu i np. Między pierwsza rolka a początkiem ploz powinno być kilkadziesiąt centymetrów przesunięcia do przodu?
Jak oceniacie trwałość tej konstrukcji? W starych postach zwracano uwagę na kiepskie łożyska i problemy z instalacją elek.
Może inne propozycje przyczep dostępne na rynku? Generalnie chyba tylko Suski ma resory, które są bardziej chwalowe w poprzednich wątkach.
SUSKI
http://www.suskiprzy...lodziowe,12.htm
CYMERMAN PC 500S tu koła czarne a nie niebieskie
http://www.przyczepy...podlodziowe.php
Napisano 15 czerwiec 2019 - 12:30
Użytkownik sumo edytował ten post 15 czerwiec 2019 - 12:32
Napisano 15 czerwiec 2019 - 12:31
0 użytkowników, 13 gości, 0 anonimowych