Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików


Zdjęcie

Noże


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1292 odpowiedzi w tym temacie

#941 OFFLINE   mrowa

mrowa

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 21 postów

Napisano 20 grudzień 2023 - 20:30

Nie jestem oburzony, bo wiem jak ten świat funkcjonuje, ale nie jara mnie zabawa w kowboja, a ci, którzy robią to dla frajdy to zwykle sfrustrowani mali ludzie.

Ja doskonale potrafię czytac, ale kolega ma problem z przekazywaniem swoich myśli. Nigdzie nie napisałem, że nie należy używać odpowiednich narzędzi, co nie zmienia faktu, że jak zwierzę jest dead, to mu różnicy nie robi czy się je oprawia tępym czy ostrym nożem.

Wiem, że temat o nożach, ale ciężko zostawić bez komentarza.

1. Można być etycznym myśliwym albo nie. Trafiają się i w tym środowisku czarne owce.
2. Chętnie na temat łowiectwa wypowiadają się ludzie, którzy nie mają zielonego pojęcia o "gospodarce łowieckiej" oraz łańcuchem zależności pomiędzy populacją poszczególnych gatunków a uprawami rolniczymi i leśnymi.
3. Jeśli krytykujesz łowiectwo, a nie jesteś wegetarianinem, to moje gratulacje. Proponuję sprawdzić jak wyglądają warunki we współczesnych chlewniach, czy fermach drobiu. W jakich warunkach, ile km zwierzęta są transportowane do rzeźni. Nie będę wspominał o jakości mięsa, bo to temat rzeka.

Można znaleźć dużo pato-łowieckich przykładów. Dlatego etyka i przestrzeganie zasad jest tak istotne.

Odpowiedz mi proszę na pytanie, jak wyglądałyby uprawy rolne, leśne jeśli pozbylibyśmy się myśliwych. Pytam z perspektywy 3-5 lat.


Darz Bór ;)!



Wysłane z mojego Pixel 7 przy użyciu Tapatalka
  • Sławek Oppeln Bronikowski, Bury knives, Baars i 4 innych osób lubią to

#942 ONLINE   bartekmaj

bartekmaj

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 156 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Bartek
  • Nazwisko:Majewski

Napisano 21 grudzień 2023 - 17:29

Zazwyczaj o myśliwych i polowaniach wypowiadają się osoby które nigdy nie miały z tym styczności. Uważają ich za degeneratów "zabójców" biednych sarenek bambi. Jak ktoś w tym siedzi to wie o co chodzi. Tak samo można pisać o wędkarzach że w większości to zabójcy biednych złotych rybek a ciktórzy je wypuszczają są jeszcze gorsi bo z premedytacją męczą zwierzęta i okaleczone wypuszczają do wody żeby je łowić ponownie ( okaleczać, męczyć i wypuszczać ) i tak na okrągło.
  • mrowa i coma lubią to

#943 ONLINE   bartekmaj

bartekmaj

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 156 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Bartek
  • Nazwisko:Majewski

Napisano 21 grudzień 2023 - 17:32

PS.
A po wyroby z dziczyzny każdy chętnie wyciąga rękę bo dobre, bez antybiotyków, zdrowsze i zazwyczaj zobione rzemieślniczo.

Wiem z autopsji ( mój ojciec i brat są myśliwymi - ja kilka razy w roku też uczestniczę jak czas pozwala )
  • popper i mrowa lubią to

#944 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1908 postów
  • Imię:Hubert
  • Nazwisko:Dybciak

Napisano 21 grudzień 2023 - 18:17

https://pl.wikipedia...ia.org/wiki/Nóż

skrót ctrl+f nie wyszukał fraz typu "etyka", "dziczyzna", "sarna", "jeleń", "skrobanie ryb".

Proponuję chwalić się czym kroicie mięsko ze świnki, smarujecie masełko, batonujecie drewienko, okopujecie się w terenie, etc. :)


  • BOB i Byniek lubią to

#945 OFFLINE   Bury knives

Bury knives

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów
  • Lokalizacjahttps://www.facebook.com/buryknives

Napisano 21 grudzień 2023 - 20:14

Ja prosiaczka kroje takim,masełko też smaruje,a drugim patyczka strugne a i czasem pobatonuje.stale do damasteel 64hrc i m390 61hrc.

Tak wiem nie ma co przepłacać, można taniej...ale po co??

Załączone pliki


  • Sławek Oppeln Bronikowski, mrowa, Koincydencja i 2 innych osób lubią to

#946 OFFLINE   hanz

hanz

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • Lokalizacjamałopolskie
  • Imię:Marcin

Napisano 21 grudzień 2023 - 23:10

Strasznie panie Bury napompowany jestes ... trzeba troche wyluzować.
  • russian80, krzychun i Pluszszcz lubią to

#947 OFFLINE   venom_666

venom_666

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1865 postów
  • LokalizacjaRypin
  • Imię:Marian
  • Nazwisko:Stępniewski

Napisano 21 grudzień 2023 - 23:14

Szczerze??

Twoja wypowiedź jest analogiczna do wypowiedzi ludzi zachwycajacych sie maslaną pracą stelii.

Noz ma kroić jesli sie stępi to ma się dać naostrzyć w warunkach polowych, nawet na płaskim kamieniu nad rzeką.

Co mi po super hiper stalach, jak w warunkach polowych bede klął a po powrocie do domu siedział nad nim pół godziny lub dłużej by wygłaskać?? Gdzie muszę kupić ekstra kamienie, diamenty albo systemy ostrzące? Ile naraz tych dzików bedę oprawiał na polowaniu??  Stara dobra 440C czy jej odpowiedniki starcza w zasadzie do takich zadań. Można sie pokusić o ciut lepszą, zgoda.

64hrc?? fajnie, mam tak hartowany bułat. Bez diamentu nie podchodź chyba że masz duuuuzo czasu...

Tak że wiesz... Mozna do tego podchodzić niemalże jak fanatyk, a można pragmatycznie, praktycznie i zwyczajnie uzytkowo.


  • russian80, Pluszszcz i Qh_ lubią to

#948 OFFLINE   Bury knives

Bury knives

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów
  • Lokalizacjahttps://www.facebook.com/buryknives

Napisano 22 grudzień 2023 - 06:23

Strasznie panie Bury napompowany jestes ... trzeba troche wyluzować.


Dla czego twierdzisz i po czym to stwierdzasz ze jestem napompowany,chłopie ja jestem tak luźny jak łożysko oporowe w daiwie.
Bo pokazałem dwa moim zdaniem ładne noże..

#949 OFFLINE   Bury knives

Bury knives

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów
  • Lokalizacjahttps://www.facebook.com/buryknives

Napisano 22 grudzień 2023 - 06:31

Szczerze??
Twoja wypowiedź jest analogiczna do wypowiedzi ludzi zachwycajacych sie maslaną pracą stelii.
Noz ma kroić jesli sie stępi to ma się dać naostrzyć w warunkach polowych, nawet na płaskim kamieniu nad rzeką.
Co mi po super hiper stalach, jak w warunkach polowych bede klął a po powrocie do domu siedział nad nim pół godziny lub dłużej by wygłaskać?? Gdzie muszę kupić ekstra kamienie, diamenty albo systemy ostrzące? Ile naraz tych dzików bedę oprawiał na polowaniu??  Stara dobra 440C czy jej odpowiedniki starcza w zasadzie do takich zadań. Można sie pokusić o ciut lepszą, zgoda.
64hrc?? fajnie, mam tak hartowany bułat. Bez diamentu nie podchodź chyba że masz duuuuzo czasu...
Tak że wiesz... Mozna do tego podchodzić niemalże jak fanatyk, a można pragmatycznie, praktycznie i zwyczajnie uzytkowo.


Właśnie lubię czytać takie testy...noz na 64hrc po co,noz z mamutem urwą przesada starczy zwykły bla bla bla....ale wyobraź sobie se są ludzie którzy nie chcą gównianej 440c,nie chcą ostrzyć noża na kamieniu,bo jak go ostrzysz na kamieniu,to i tępisz po kilku patykach.
Kupienie stelli za 3tys jest ok,lowienie tylko na stelle I customy jest ok.
Ale ja mam wyluzować z takimi nożami.

A wejdę na nozowe forum i tam nożyk skladany custom 5tys,alebpokaz srelle i powiedz dałem 3tys,to ci odpowiedzą w taki sam sposób jak ty mi.
Kolowrotek ma kręcić,nawijac żyłkę, nie plątać i nie ma być szkoda jak spadnie w piach.
Ale ta żyłkę będzie obcinał nozem za 3tys.

Pier..lenie frazesów,bo inaczej nie nazwę,taki twardy,męką przy ostrzeniu tylko diamenty.
Ale po sezonie układanie gum.kolorami,czyszczenie przelotek w kijach i smarowanie rolki jest ok.

Po to kupujesz wyje...ane stale,żeby się nie martwić jako gówno 440c że ci się Stępień,że w trakcie miłej wyprawy muszę szukać kamienia żeby go ostrzyć.
Dla mnie ostrzenie to przyjemność, a że robię to raz na miesięcy,bo nie mam nic z 440 to tym bardziej.

#950 OFFLINE   hanz

hanz

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • Lokalizacjamałopolskie
  • Imię:Marcin

Napisano 22 grudzień 2023 - 06:44

Dla czego twierdzisz i po czym to stwierdzasz ze jestem napompowany,chłopie ja jestem tak luźny jak łożysko oporowe w daiwie.
Bo pokazałem dwa moim zdaniem ładne noże..


Nie oceniam na podstawie ostatniego posta, ale wątek śledze nie od dziś i jakoś dziś mi się ulało... moze tylko moje odczucie, nie wiem.

Nie doceni rękodzieła ten co nic w życiu nie zrobił i nie ma w tym nic zlego. Nie mam stelli i customów za grube tyś ... jaxon też mi nie pasuje. Jest jeszcze coś po środku i czasem to po prostu wystarcza.

Użytkownik hanz edytował ten post 22 grudzień 2023 - 06:44

  • russian80 lubi to

#951 OFFLINE   witeg

witeg

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów
  • Imię:Witek

Napisano 22 grudzień 2023 - 08:16

A może by tak sobie już odpuścić? Przypomnę pytanie:

 

witam!

szukam jakiegoś sprawdzonego kowala który robi nożne z dobrej stali i dobrej jakosci.

chodzi o nóż do oprawiania zwierzyny ( jelenia )

pozdrowka

Czyli przekładając na tutejszą tematykę coś w stylu - szukam kogoś, kto zrobi customowy kij do łowienia na koguty w głębokich jeziorach.

Zupełnie nie widzę powodu, żeby go oświecać odpowiedziami - po wuj ci custom, jak Jaxonem z palcem w nosie to ogarniesz, a nie szkoda ci będzie ciepnąć go w piach i przejechać samochodem.

Jelenia nie oprawiałem, natomiast na podstawie doświadczeń z rzeźni i zabaw z nożami sądzę, że z powodzeniem można oprawić go przy pomocy np. Mory Pro C dostępnej w szwedzkim markecie za 30zł albo Hultaforsem w podobnej cenie, ale zupełnie nie o to chodziło.

@peresada jeśli dalej szukasz, to sugeruję zapisać się na forum knives.pl, między innymi jest tam wątek - Noże myśliwskie ręcznie robione, 472 strony, miłej lektury. ;-)



#952 OFFLINE   Qh_

Qh_

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 969 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 22 grudzień 2023 - 08:50

Ale to temat o nożach. I każda dyskusja dopóki pozostaje merytoryczną coś wnosi.

 

Nie ma noża który się nie tępi. Szczególnie w ciężkich warunkach. Nie znam. Nie trafiłem. Stale jeśli ktos miał taki przedmiot jak technologia materiałów różnią sie dziś już niewiele do siebie. Wyścig trwa ale to już „ułamki sekund”.

 

Niestety nie mam nic z m390 wiec trudno mi się odnieść. Ale mam s90v, s30v, s30vn, d2 z rożnych hut (bardzo lubię tę stal) i inne topowe stale.

 

Jedyny sposób który znam na utrzymanie ostrości w ciagu dni pracy (miesięcy? To trzeba by nie używać)

To ciagłe oselkowanie czyli podostrzenie póki tej ostrości się nie straci. I tu jak sie przegapi taki malutki momencik na twardej stali jest wręcz trudniej.

 

Bury,

Twoja super stal nawet jesli jest dwa razy lepsza od moich (w co watpię) oznacza, że jesli moja sie tępi po 20m skory z piachem to Twoja sie stępi po 40? 
 

Reszta to już marketing. Sprzedajesz noże. Ale mi trudno jest uwierzyć w to co nagrałeś. Tzn że po takim traktowaniu noża na kości będzie elegancko ciął papier. Jest jednak na filmie jeden myk: kartka nie leży pod rogiem tylko po nią sięgasz. I na ten kluczowy moment nóż znika z ekranu…

 

Dlatego pytałem czy sie nie znamy. Jak mi dasz do ręki nóż który tak zachowuje ostrość to mi tylko powiedz ile mam nazbierać i zapłacić. Mowię poważnie. Bez kpiny. Ale na razie trudno mi jest w to uwierzyć. Bo takiego noża nie znalazłem.

 

BTW ręczna robota jest piękna. Zapewnia unikalność i dopasowanie fo potrzeb użytkownika. Za to warto zapłacić. Ale sam proces obróbki stali w czym miałby być lepszy niz produkcja w jednolitych czystych, ustawionych przez działy R&D procesach?

 

Ten damast który wkleiłeś. No jest ładny ale żeby nabrał nadzwyczajnych użytkowych wartości musiałby być jeszcze wielokrotnie gęściej skuty. Chyba ze to okładki dla twardego rdzenia.

 

Zrob proszę filmik z katowanie noża i goleniem/cięciem papieru, tak żeby nie było watpliwości. Chętnie taki kupię. Bo akurat jestem z tych co woleli by wydać 3 koła na porządny nóż niż na raptem jakąśtam Stellę co nawija sznurki. ;)

 

Żeby to nie była tylko moja opinia wklejka o stali. Moge sie odnieść do 440C (420 niestety nie mam bo to juz naprawdę słaba stal) i S90V.  I jeśli z bliskim kuzynem nie ma przepaści … to podtrzymuje to co napisałem powyzej.

Bohler M390 jest prawie identyczna ze stalą Latrobe DuraTech 20CV. Odporność na korozję jest wyższa niż w przypadku 420C i dwukrotnie dłużej trzyma ostrość. Sprawia to, że ostrzenie nie należy do najłatwiejszych. Jednak nie jest tak trudne, jak w przypadku S90V, bliskim kuzynie
 


Użytkownik Qh_ edytował ten post 22 grudzień 2023 - 09:02


#953 OFFLINE   Qh_

Qh_

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 969 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 22 grudzień 2023 - 09:33

Edit:

 

Co do utrzymania ostrości i osełkowania:

- osełkuję w czasie pracy mój nóż kuchenny z VG10 w okładzinami z damastu. Jak kazdy dobry kucharz. Inni użytkownicy kuchni mają zakaz jego dotykania  ;) . Dlatego to jedyny naprawdę ostry nóż w kuchni. Pomimo, że dla moich też są dobre noże.

- na trudne/brudne wyprawy mam sporego Leathermanna ze 154cm który ma w rączce diamentową ostrzałkę, która daje radę w razie W. Ostrzenie na polnym kamieniu to raczej przenośnia. To już lepiej na szybie samochodowej.

 

- a tak naprawdę najczęściej po prostu często zmianiam noże. Co kilka dni, żeby ich nie zajechać. Mam szufladę z ostrymi i pudełko na stępione. A jak jadę na ognisko, dłuższe ryby z noclegiem itp, zabieram po prostu kilka. Minimum dwa. Jeden katuję a drugi szanuję.



#954 OFFLINE   Bury knives

Bury knives

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów
  • Lokalizacjahttps://www.facebook.com/buryknives

Napisano 22 grudzień 2023 - 09:44

Ty poważnie z tym,że noz znika na sekundę i tam jest pewnie podmieniony na taki sam,nie uzywany i wtedy tnę papier. To jest tyle-czesc Tereska:-))))
Się chwalimy to też mam noz s90v s125v k390,I s390.

Wiesz,że Ty nie miałeś takiego noża to nie znaczy że mie ma.
A jeśli dla ciebie jest wyznacznikiem,ibtego się trzeba trzymać,taka właśnie formułka jakbta wytłuszczona, to cuz....no nie wiem co ci powiedzieć.
Ale wiesz ze m390 to kie jest stal na noże tylko na formy.
I zapewne wiesz ze sposób hartowania po bohlerowemu to se można w doope wsadzic,tzn 90% nozy z m390 jest tak hartowane,to już wołał bym kupić more.

Kurde może tu na sekundę nie zniknęła klinga
Hartowane nie po bohlerowemu.

https://youtu.be/YlT...wjFZN2tS1SbgpZT

#955 OFFLINE   Bury knives

Bury knives

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów
  • Lokalizacjahttps://www.facebook.com/buryknives

Napisano 22 grudzień 2023 - 10:06

Edit-
W nawiązaniu do twojego,że w super czystych zakładach procesy hartownicze.moj proces hartowniczy jest lepszy,bo ja nie hartuje tak jak zaleca producent,napisz gdzie kolwiek do kokera,kershava,I zapytaj jak hartuje m390,to ci napiszą,że tak jak zaleca producent,jest dobrze,trzymają się w normach,jest 61hrc i malina.
Widzisz jesteś trochę teoretyk, bo ten damast,to akurat nie musi być kuty milion razy,bo on już jest teraz dobry,bo jest że stali proszkowej rwl34 ,nierdzewny i agresywnie tnąca, a czego na 64,bo to max tej stali,chociaż dla mnie hrc nie jest żadnym wyznacznikiem,ale dla wielu to podstawa znanie tej wartości.

Wiem jestem ham i prostak,taki mam styl obycia, ale swojego zdania bronie jak lew,a tu akurat jest poparte tak teoria jakmi praktyką,jeśli się mylę,a ktoś udowodni,przeproszę.

Kurde jak byś kilka dni temu dal znać,że taka akcja że znikającym nożem,może demaskować moje oszustwo,to do tego filmiku najął bym kogoś.

Ciut Inne parametry hartowania jak poprzednio.
A
K390 to idiotoodporna stal,

https://youtu.be/bjD...SW1gvO4sdCjxDVl

#956 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

    Ekspert

  • Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5010 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 22 grudzień 2023 - 12:17

Świetnie kiedy mamy różne zdania - o to chodzi!! - o ścieranie się poglądów, o dyskusję, a nie jakąś odgórnie narzuconą jedność. Z poprawnościowymi limesami  :) 

Golę się brzytwą.. choć mógłbym pogardzanym Opinelem. Nie wiem, jak i z czego jest zrobiona ale jest starsza ode mnie. Ostrzę ja dwa razy w roku, a wecuję jak włosa nie  bierze. Na j...ł pies  :)   


  • Baars lubi to

#957 OFFLINE   Qh_

Qh_

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 969 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 22 grudzień 2023 - 14:26

Hehehe to jesteśmy dwa lwy.

 

To od końca. Nie powiedziałem, ze hartowanie w zakładach jest lepsze, tylko, ze nie jest gorsze. Jedyne co ma gorsze to jednak hartowanie pod przeciętnego użytkownika - wiec nie na max żeby nie połamał.

 

Teraz to widzę cały czas nóż i jestem pod wrażeniem. I chętnie taki nabędę - Oczywiście jak mnie stać będzie i w kształcie jaki lubię. Ale to już na priv sie zgłoszę. Szczególnie, że lubię doświadczać osobiście sprzętów a tej stali jeszcze nie mam.

 

Co do knife maklerów. Z nimi jest tak samo jak z pracowniami robiącymi wędki. Są dobre. I są słabe. Mi nie zależy na wodotryskach i imieniu na blanku tylko wartościach użytkowych. Miałem w ręku kilka kijów z pracowni i jedyny w którym widziałem wartość dodaną to był kij z fishing art. A że organizacyjnie, czasowo u nich nie ogarnę nabyłem dwa SC Croix i jestem superzadowolony.

 

Wiec się niepotrzebnie nie unoś. Zwykle sprawdzam. Teraz wierzę i jak napisałem zaraz pisze na priv. Jakbyś jeszcze robił składaki do noszenia na codzień do pracy to juz w ogóle byłoby petarda.

 

”sklepowe” maja tę przewagę, ze można go zobaczyć, są setki do wyboru, pomacać, kupić i od razu używać. No i cena. Nie stać mnie na wiadro noży robionych na zamowienie. A tak przez 30 lat wiaderko nazbierałem …  :D

 

I jeszcze jedno - nie zrażaj ludzi do 440c bo to całkiem dobra stal, jeśli w dobrym produkcie. Nie jest supertwarda ale to ma tez swoje zalety jak się noże tyra. Mam np 30 letnie Nieto z 440c. Przerobiłem klingę na szlif wklęsły praktycznie bez progu na końcu co mu zajebiscie poprawiło cięcie. Tyram go od lat. Oczywiście na sękach go wyszczerbiłem, ba udało mi się nawet złamać rączkę. Ale go odratowałem i dalej jest to jeden z moich ulubionych noży. I to nie tylko ze względu na sentyment, ale po prostu robi robotę. 



#958 OFFLINE   coma

coma

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2039 postów
  • Lokalizacjamałopolskie\łódzkie

Napisano 22 grudzień 2023 - 21:22

Bardzo budżetowy nożyk, z tych co nie żal zgubić. Stał węglowa, więc będzie rdzewiał.

https://www.jula.pl/...slniczy-022832/

Załączony plik  IMG_3890.jpeg   27,21 KB   18 Ilość pobrań
  • nalewator lubi to

#959 OFFLINE   popper

popper

    Ekspert

  • +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9604 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 22 grudzień 2023 - 21:33

Kolega, wędkarz i myśliwy w jednym a przy tym skarbnik jednego z kół łowieckich, używa tylko budżetowych nożyków, w stylu i barwach https://allegro.pl/o...etui-8560703942
Nigdy nie narzeka na jakość, chociaż cud-nóż to to nie jest.

Użytkownik popper edytował ten post 22 grudzień 2023 - 21:34

  • Szymon82 lubi to

#960 OFFLINE   peresada

peresada

    Tug is the Drug....

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2338 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 23 grudzień 2023 - 00:32

Sorka za rozniecenie takiej ostrej dyskusji.
Nie było to moim zamiarem. Po prostu szukam dobrego noża. Zupełnie się na nóżach nie znam.Nie jestem kolekcjonerem , po prostu chciałbym bardzo dobrej jakości narzędzie do określonego zadania.stąd moje zapytanie o kowala na forum. @popper - mory mam dwie ( jedna do filetowania) i ciągle je ostrzę. Chciałbym coś czego nie musiałbym ciągle ostrzyć
pozdrówka

Sent from my Pixel 6a using Tapatalk




Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych