Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Noże

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1290 odpowiedzi w tym temacie

#1261 OFFLINE   rafalsky

rafalsky

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 66 postów
  • Lokalizacjajaskrów
  • Imię:rafal

Napisano 13 grudzień 2024 - 22:14

Dobry , planuje zakup noża , taki w kieszeń i na ryby i na grzyby. Na codzień korzystam z multitoola z ostrzem ze stali 154cm , wszystko ok ale czasami brakuje mi dlugości ostrza, nie znam się kompletnie a szukając znalazłem o taki w dobrej cenie Ruike M126-TZ. Ostrze z multitoola dobrze trzyma ostrość i tak się zastanawiam nad nożem z tego samego materialu. Warto iść w tą marke ?

#1262 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9604 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 13 grudzień 2024 - 22:23

Nie wnikając w jakość ostrza powiem, że miałem przez chwilę kontakt, z podobnym lub nawet tym samym rodzajem blokady (P108?). Dla mnie było to zbyt wiele i nożyk odesłałem do wymiany.
To jednak był sporo tańszy egzemplarz.

#1263 ONLINE   mav3rick

mav3rick

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów
  • LokalizacjaPrzewóz
  • Imię:Emil

Napisano 13 grudzień 2024 - 22:25

Akurat w dobrej promce był, bo sam się na niego przyczailem, ale już był zajęty...;)

To szybka akcja była, w ogóle nie miałem planu na żaden zakup.

#1264 OFFLINE   rafalsky

rafalsky

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 66 postów
  • Lokalizacjajaskrów

Napisano 13 grudzień 2024 - 22:30

Mam rozumieć ze w Twoim przypadku blokada byla wadliwa ? hmmm jesli tak to może warto coś innego poszukać:)

#1265 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9604 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 13 grudzień 2024 - 22:45

Mam rozumieć ze w Twoim przypadku blokada byla wadliwa ? hmmm jesli tak to może warto coś innego poszukać:)

Nie. Nie wadliwa ale to dodatkowe zabezpieczenie jej uznaję za zbędne.

#1266 OFFLINE   rafalsky

rafalsky

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 66 postów
  • Lokalizacjajaskrów

Napisano 13 grudzień 2024 - 22:48

Chyba nie bedzie mi to przeszkadzać , skuszę sie tylko teraz mam dylemat czy M108-tz czy m126-tz , cena prawie ta sama... ehhh te promocje tylko namieszaja w glowie :)

#1267 OFFLINE   witeg

witeg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów
  • Imię:Witek

Napisano 14 grudzień 2024 - 07:23

Obie stale będą raczej "na wyrost". Podobnie jak wszystkie powyżej 440C czy D2 w tego typu nożach.
Natomiast nie wiem, czy typ blokady i metalowe okładziny są optymalnym rozwiązaniem na grzyby, ryby, czyli czasem mokro, ślisko, czasem zimno i zgrabiałe ręce, czasem błoto, czasem piach....

Skłaniałbym się bardziej do okładzin z tworzywa i blokadzie np. axis.

#1268 OFFLINE   rafalsky

rafalsky

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 66 postów
  • Lokalizacjajaskrów

Napisano 14 grudzień 2024 - 10:23

Wlasnie na wyrost tak jak lubie , nigdy nie wiesz do czego moze sie nóż przydać :D . Bardziej się boje o ten mechanizm skladający ostrze , ( jakieś łożysko?) woda, wilgoć i piach to nic dobrego na pewno , metalowe okladziny mi pasują , mam duże dlonie a noż jest dość smukły wiec nie bedzie mi to przeszkadzało. No nic , zamowilem ostatecznie m126-tz , wszystko wyjdzie z czasem.
  • popper lubi to

#1269 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9604 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 14 grudzień 2024 - 17:57

[quote name="godski" post="3247015" timestamp="1733817110"]
Ciekawe czy to oryginał Beluga Mini. W Polsce ze 150 więcej.

Ja kupiłem na tej grupie
https://www.facebook...e/p/15skJ9CpKB/

Użytkownik popper edytował ten post 14 grudzień 2024 - 17:59

#1270 OFFLINE   Mundurowy

Mundurowy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 51 postów
  • LokalizacjaWolna Polska

Napisano 14 grudzień 2024 - 19:16

Nie lubię składanych,ale skusiłem Sue na ten model...I zabrała mi go córka.

https://a.aliexpress.com/_Euul7UY

i jak oceniasz wykonanie tego foldera ,stal ?

Użytkownik Mundurowy edytował ten post 14 grudzień 2024 - 19:37

#1271 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 968 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 14 grudzień 2024 - 20:26

Dobry , planuje zakup noża , taki w kieszeń i na ryby i na grzyby. Na codzień korzystam z multitoola z ostrzem ze stali 154cm , wszystko ok ale czasami brakuje mi dlugości ostrza, nie znam się kompletnie a szukając znalazłem o taki w dobrej cenie Ruike M126-TZ. Ostrze z multitoola dobrze trzyma ostrość i tak się zastanawiam nad nożem z tego samego materialu. Warto iść w tą marke ?

Nie chce mi sie sprawdzać modelu … ach te numery …

Ale Ruike robi B. Dobre noże. A w tej cenie wręcz świetne. Mam kilka, używam, lubię, katuję.

#1272 OFFLINE   rafalsky

rafalsky

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 66 postów
  • Lokalizacjajaskrów

Napisano 14 grudzień 2024 - 21:11

Nie chce mi sie sprawdzać modelu … ach te numery …
Ale Ruike robi B. Dobre noże. A w tej cenie wręcz świetne. Mam kilka, używam, lubię, katuję.

smarujesz , konserwujesz jakos mechanizm zamykania ostrza? Nie moge znależc informacji na temat łozyska , jaki to material i czy nie łapie rdzy przy kontakcie z woda , wilgocia?

#1273 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 968 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 15 grudzień 2024 - 09:08

Nie. 
Jedynie jak zaleję jakimś sokiem i musze myć pod ciśnieniem to po wytrzepaniu wody uzupełniam oliwką do noży (ze ślizgowym łożyskiem). Nic im się nie dzieje. A naprawdę katuję te swoje nożyki.

Szwagier dał radę łożysku w Ganzo ale zostawił na pare miesięcy w bakiście w słonej wodzie - wiec bym tego nie traktował jako wyznacznik  :D

U mnie jedyne łożysko jakie raz stukało to w Boker Plusie. Ale coś musiało podejść bo po odkręceniu i ustawieniu przestało i na razie jest spokój.

Prędzej ten nóż zgubisz niż mu coś zrobisz  ;)

Tylko sobie wybrałeś śliski i strasznie drogi. Podobny w sandviku kupisz ponizej 200pln. W tej cenie co wkleiłeś to masz taki w sandviku i pertified fish’a z K110 do kompletu …

#1274 ONLINE   Gad1979

Gad1979

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 237 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 15 grudzień 2024 - 09:53

Trollsky Mandu XL MagnaCut, dobrze leży w łapie😁

Załączone pliki

#1275 OFFLINE   rafalsky

rafalsky

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 66 postów
  • Lokalizacjajaskrów

Napisano 15 grudzień 2024 - 10:31

Tylko sobie wybrałeś śliski i strasznie drogi. Podobny w sandviku kupisz ponizej 200pln. W tej cenie co wkleiłeś to masz taki w sandviku i pertified fish’a z K110 do kompletu …[/quote
Ten akurat mi się spodobal :) dałem 3 stówki . Fajnie że te łożyska problemów nie sprawiają , bo podoba mi się to otwieranie :D . Zaopatrze się w jakąs oliwkę tylko , coś godnego polecenia?

#1276 OFFLINE   sslonio

sslonio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 776 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Tomek

Napisano 15 grudzień 2024 - 19:30

U mnie ostatnio to dobrze leży w łapie...klasyka japońska 😀 ehh...Ci Japończycy 😀

Załączone pliki

• Pluszszcz, Koincydencja i coma lubią to

#1277 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 968 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 15 grudzień 2024 - 20:07

Nie przesadzajmy, oliwa jakakolwiek. Nie wiem jaką mam. Victorinoxa? I jeszcze jakąś. Jak nie miałem lałem zwykłą oliwę spożywczą. Byle z pierwszego tłoczenia  :D  ;)

Ktos tu szukał niedużego na pasek. To ja mam i jest super nożyk Ganzo FH51. Tylko dla mnie mały trochę. Jakby był wiekszy to byłby debeściak. Super kształt ostrza, łożysko, d2 i dobry klips. Tylko do paska musi pasować jak jest bo nie da się klipsa odwrócić. 

Hehe to nie oferta. Zostaje u mnie bo jest superancki a czasem mały nie straszy jak duży. Widziałem brązowy za 120plnów.

Użytkownik Qh_ edytował ten post 15 grudzień 2024 - 20:24

• popper lubi to

#1278 OFFLINE   witeg

witeg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów
  • Imię:Witek

Napisano 16 grudzień 2024 - 08:14

Wbrew pozorom te tanie rafinowane oleje/oliwy będą lepsze bo są trwalsze. :P 
Polecam kupienie w aptece oleju parafinowego, w domowej apteczce się przyda, a jest też stosowany do smarowania maszyn w przemyśle spożywczym, zwykle mocniej obciążonych od kieszonkowego noża. Smaruje, jest trwały, bez smaku, nietoksyczny - można go pić i jedynym skutkiem będzie dobre smarowanie "dwójki", przy przedawkowaniu tłuste plamy na bieliźnie i pościeli.

#1279 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 968 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 16 grudzień 2024 - 19:35

No. I można bez obaw taki nóż oblizywać  :D

Ja kupiłem dedykowane ... ze względu na dozownik. Z butelki zawsze się zalewałem 

Użytkownik Qh_ edytował ten post 16 grudzień 2024 - 19:36

#1280 OFFLINE   kacperek993

kacperek993

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 309 postów
  • Imię:Michał

Napisano 18 grudzień 2024 - 20:15

Szukam kogoś ,kto robi pochwy z kydeksu do noży . Może znacie fachmana który by się podjął takiej roboty. A może ktoś z Jerka się tym para...... Dziękuję za wszystkie informacje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych