Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Noże

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1373 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3481 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 13 marzec 2012 - 23:35

.

#82 OFFLINE   pablo

pablo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 277 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 marzec 2012 - 00:26

Ja u�źywam Spyderco:
http://www.militaria.pl/spyderco/noz_skladany_spyderco_endur a_4_plain_(c10pbk)_p3085.xml
N�ł�ź I klasa. Rdzewieje dopiero w kontakcie z wodą oceaniczną. Stal VG-10, dosyć łatwo się go ostrzy.

#83 OFFLINE   Taps

Taps

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1190 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Osiński

Napisano 14 marzec 2012 - 11:40

Jeśli chodzi o niskobudzetowe no�źe/scyzoryki to polecam Sanremnu.Jest to chińska marka,ale jak za no�źe do 50zł są bardzo OK.
Ja mam kilka no�źyk�łw,ka�źdy na inną okazję.Kilka ,bo gubię.Drogich ju�ź nie kupuję,bo szkoda.

Lub taki Grand Harwest-U�źywam,mam go przy kamizelcei jest OK.
.

Załączone pliki

#84 OFFLINE   Rafał.N

Rafał.N

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2095 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:N

Napisano 15 marzec 2012 - 23:49

Ja uwa�źam ze n�ł�ź z głownią stała zawsze bedzie mocniejszy ni�ź składany (składane no�źe to zabaweczki dla harcerzy ;)) . Dobry , niedrogi i dosyć mały no�źyk :

http://www.militaria.pl/benchmade/noz_benchmade_515_rant_dro p_point_p6343.xml?cat=346

Sam go u�źywam i naprawde jest super :D

#85 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3734 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomek

Napisano 15 marzec 2012 - 23:57

Ja uwa�źam ze n�ł�ź z głownią stała zawsze bedzie mocniejszy ni�ź składany (składane no�źe to zabaweczki dla harcerzy ;)) . Dobry , niedrogi i dosyć mały no�źyk :

http://www.militaria.pl/benchmade/noz_benchmade_515_rant_dro p_point_p6343.xml?cat=346

Sam go u�źywam i naprawde jest super :D

Taaaa, 350 zl, faktycznie tanizna B)

#86 OFFLINE   Rafał.N

Rafał.N

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2095 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 16 marzec 2012 - 01:12

Wiesz mam jeszcze kilka np taki :

http://www.militaria.pl/noz_fallkniven_f1_black_leather_shea th_p6416.xml?cat=346 - Tym mo�źna narąbac drzewa na ognisko

350 zł za n�ł�ź to naprawde nie jest du�źo je�źeli ktoś szuka no�źa kt�łry przetrwa ładnych pare lat nie za ostrego u�źywania :D

#87 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2230 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 16 marzec 2012 - 06:06

Rafale, to miło, �źe się tak doskonale znasz, ale uwagi o zabawkach dla harcerzy zachowaj dla siebie.
P.S F1 te�ź mam i akurat z tym no�źem mo�źna zrobić bardzo wiele, bardzo mocno i przez długi czas.
Poza tym chyba mnie nie przekonujesz �źe F1 nadaje się do rąbania. Miałeś ten n�ł�ź w og�łle w ręce?

#88 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2719 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 16 marzec 2012 - 21:06

Widzę, �źe Rafał chciałby mieć fajne no�źe <_<

#89 OFFLINE   Rafał.N

Rafał.N

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2095 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 16 marzec 2012 - 21:44

@Jack__Daniels

Naprawde da sie to zrobic :D Ale to sprawa raczej wykraczajaca poza temat tego watku :D Wracajac do tematu to Benchmade 515 Rant Drop Point jest naprawde bardzo fajnym rozwiazaniem i jest to moj ulubiony nozyk :D Jezeli ktos nie chce tyle wydac i jednak woli skladany to polecam Ka-Bar Dozier Folding Hunter (4062) - fajny tani , jedyna wada to troche slabe trzymanie ostrosci .

#90 OFFLINE   Bury knives

Bury knives

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 843 postów
  • Lokalizacjahttps://www.facebook.com/buryknives

Napisano 16 marzec 2012 - 21:44

Rafale, to miło, �źe się tak doskonale znasz, ale uwagi o zabawkach dla harcerzy zachowaj dla siebie.
P.S F1 te�ź mam i akurat z tym no�źem mo�źna zrobić bardzo wiele, bardzo mocno i przez długi czas.
Poza tym chyba mnie nie przekonujesz �źe F1 nadaje się do rąbania. Miałeś ten n�ł�ź w og�łle w ręce?

Witam tez mi sie nie wydaje zeby Falkiem mozna było rąbać(batonowac)drzewo,rozłupywac nim poprzez dostawienie głowni do pniaka i uderzanie innym kołkiem w niego tak,do tego sie nadaje bo gruby i drzewo pieknie pęka
Ja własnie ostatnio testowałem m�łj nowy nabytek BENCHMADE 12500 NRA,cioł siekał,(dziabał) i to spore gałęzie,a po tym nadal pieknie kroi kiełbaske,niema noza do wszystkiego,kazdy charakteryzuje sie czym innym jak kołowrotki.a ze nie samymi rybami człowiek zyje.....
http://i40.tinypic.com/34qwsaq.jpg
------------------------
BM12500NRA cipke uszyłem sam :mellow: ,
http://i41.tinypic.com/hryfzo.jpg

#91 OFFLINE   Rafał.N

Rafał.N

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2095 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 16 marzec 2012 - 22:13

No to widze ze talent jest , tak swoja droga ile byś chcial salaty za uszycie pochwy pod mojego 515 Rant Drop Point ???

#92 OFFLINE   Bury knives

Bury knives

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 843 postów
  • Lokalizacjahttps://www.facebook.com/buryknives

Napisano 16 marzec 2012 - 22:33

Hehehehe,tez ci nie pasowała orginalna,ja ci nie uszyje,moja szyłem w zimie był czas długie wieczory,a nigdy wczesniej nie szyłem takich rzeczy ta jest pierwsza i z opcja troczenia do plecaka rekojeścia w d�łł,wejdz na knives.pl tam jest wszystko sa szablony wzory materiały krok po kroku pokazane wszystko ja tak robiłem,zdjecia ,filmiki YT.wosk pszczeli do impregnacji na ciepło,zbawa przednia.

#93 OFFLINE   Rafał.N

Rafał.N

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2095 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 16 marzec 2012 - 22:41

Orginalna to szkoda gadać :D

#94 OFFLINE   Rafał.N

Rafał.N

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2095 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 16 marzec 2012 - 22:44

Wchodze na to www.knives.pl a tam na gł�łwnej stronie reklama 515 Rant Drop Point :mellow:

#95 OFFLINE   Janusz Wałaszewski

Janusz Wałaszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 postów
  • LokalizacjaGrzybowo - Kołobrzeg

Napisano 16 marzec 2012 - 23:20

Hej, pięć stron o no�źu, chyba się potnę. ;) :lol: :lol: :lol:

#96 OFFLINE   Tomasz K

Tomasz K

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 846 postów

Napisano 16 marzec 2012 - 23:48

Tutaj się rozmawia o wszystkim.., tylko nie o rybach... :D

#97 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 17 marzec 2012 - 12:40

Osobiście przeleciałem w swojej karierze kilkadziesiąt no�źy (lekki fetysz) i moim zdaniem w tej kwocie nie ma znaczenia co kupisz, jakość będzie podobna - czyli kiepska, no mo�źe jeszcze Mora, ale z tego co wiem wcale nie jest robiona w Szwecji, podobno dostarczają tylko ostrza/wykroje, a ju�ź ostrzona jest tez w Chinach. Oczywiście nie będę Ci polecał ostrza za 1000zł, ale moim zdaniem trzeba wydać około 200zł. Odradzam wczelkie onnanistyczne wersje Combat, jeśli chcesz przyzwoity n�ł�ź składany, stosunkowo mały i poręczny (do kamizelki) to mogę polecić SOG Twitch II z ostrzem AUS8 i asystentem otwierania, z przesyłka na eBay wyjdzie około 180-200zł, ale znalazłem w PL link za 149zł : http://www.sogknives.pl/TWI-8.php

sam mam to wiem :D

#98 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 marzec 2012 - 15:52

Nic dziwnego, ze jest zainteresowanie...temat jest dla osobnikow plci meskiej porownywalny pod wzgledem atrakcyjnosci do kolekcjonowania wedek a nawet lepszy... :D

Jezeli jednak ktos bedzie kupowal po to, zeby uzywac to po sobie wiem, ze modele ch-ce sie duza iloscia zer w cenie nie spelnia w wiekszosci przypadkow oczekiwan.
Noz dla mnie jest czyms z czym sie nie p..., jak trzeba dziabac cos twardego, ostrzyc po chamsku papierem sciernym albo zeby podokrecac cybanty w linii paliwowej.
Jak sie zgubi nie ma wielkich mecyi - ide i kupuje nastepny taki sam (o ile mi sie sprawdzil)

Bardzo wiele moich spostrzezen pokrylo sie z trescia art surviwalowca B.Uryna, warto wrocic do tego przed zakupem...

Gumo

#99 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2230 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 18 marzec 2012 - 13:08

bazylos, a Ty przypadkiem nie jesteś z Jeleniej G�łry?

Wracajac do tematu no�źy. Na knives.pl pojawiłem się pewnego pięknego dnia, kiedy ojciec sprezentował mi nowy n�ł�ź myśliwski - Martini ze sk�łrzaną pochwą. Ostrość zachwycała. N�ł�ź ciął kartki, golił włosy i w og�łle och i ach. Moje doświadczenia z no�źami jakie miałem wcześniej w swojej kolekcji sprowadzały się do jednego. Ka�źdy n�ł�ź się tępi. Więc co zrobić jak ju�ź wypatrosze łanię dzika czy inną sarnę...?
Prędzej czy p�łźniej będzie rwał zamiast ciąć, a p�łźniej to sie w og�łle będzie ślizgał po materiale, kt�łry chcemy rozdzielić.
Wpisałem w google jak naostrzyć n�ł�ź albo dobra ostrzałka i mnie przekierowało do skarbnicy wiedzy jaką jest knives.pl.
Czytałem z zapartym tchem i jak to na ka�źdym forum przytłaczała ilość materiału, kt�łrą chciałoby się szybko przyswoić. Czytałem i czytałem i czytałem, zaczęły się pojawiać nowe no�źe z przer�ł�źnych stali, lepszych i gorszych (choć to pojęcie bardzo, ale to bardzo względne, ale o tym za chwilkę), pojawiła się r�łwnie�ź ostrzałka - Spyderco Tri Angle. Była promocja w Militariach i ze dwa dni musiałem przespać, �źeby stwierdzić, ze jednak kupię ostrzałkę za szaleńczą kwotę prawie 300zł. Je�źeli wszyscy polecają to chyba muszą się znać. Ale dlaczego do kur** nędzy to tyle kosztuje!!! Przecie�ź to więcej ni�ź jakikolwiek n�ł�ź, kt�łry posiadałem w momencie kupna ostrzałki.
Im więcej czytałem na forum tym bardziej dochodziłem do wniosku, �źe zdecydowana większość u�źytkownik�łw knives.pl to domorośli komandosi i zbieracze.
No bo jak mo�źna się wypowiadać na temat no�źa bojowego kiedy w �źyciu się nie walczyło na no�źe :D. Oczywiście mo�źna opisać ergonomię, wymiary itd itp. W odr�ł�źnieniu od jerkbaita, tam zdecydowana większość to teoretycy, kt�łrych no�źe są za szybą i przyozdabiają pokoik maniaka. U�źytkownicy tego forum chocia�ź ryby łowią :D.
Tematy wielokrotnie zawierały dane technologiczne, skład materiałowy stali itd - coś co z punktu widzenia typowo utylitarnego nie miało wg mnie większego sensu. Ludzie prześcigali się w wymienianiu większej ilości parametr�łw technicznych itd. M�łj entuzjazm powoli osłabł, p�łźniej wygasł i w końcu pozbyłem się zdecydowanej większości no�źy z kt�łrymi tak naprawdę nie bardzo wiedziałem co zrobić :D.
Zostały tylko no�źe z kt�łrych faktycznie korzystam i kt�łre mogę w ich zastosowaniach do czegoś zaszufladkować. Zostawiłem sobie dwa scyzoryki, i dwa no�źe ze stałą głownią. Na co dzień w kieszeni mieszka sobie Buck Vantage Pro z S30V, w zapasie (jakbym zgubił) Rat 1, a z stałą głownią to no�źem myśliwskim stał się Fallkniven F1 (mam małą dłoń, a no�źyk nie jest wielki więc dobrze mi le�źy w ręce, ze względu na gabaryty, dziwiłem się powy�źszej wypowiedzi o rąbaniu, o batonowaniu nie było tam nic wspomniane, a dla mnie to dwie r�ł�źne czynności). Mam te�ź Tlima (n�ł�ź wykonany przez polskiego no�źoroba) i n�ł�ź podobnie jak Rat czeka na swoją kolej - jako zapas.
Dwa słowa o stali.
Buck jest z S30V czyli stali proszkowej bla bla bla... co mi to daje. N�ł�ź się trudno ostrzy i trudno go stępić. Wady/zalety jak długo trzyma ostrość roboczą, ale jak nie masz dobrej ostrzałki to się nie porywaj z motyką na słońce bo się zesrasz podczas przywr�łcenia ostrości na kuchennej osełce. P�łźniej, taki ktoś będzie pisał jakie to wielki g�łwno kupił bo się nie da naostrzyć. Je�źeli ktoś jest got�łw wydać pieniądze to przede wszystkim niech kupi dobrą ostrzałkę, a dopiero p�łźniej dobry n�ł�ź, je�źeli nie chce wydawać kasy na ostrzałkę bo jak mo�źna dać dwa albo 3 x więcej pln'�łw za system ostrzący ni�ź za sam n�ł�ź?? Je�źeli zrobi się odwrotnie to po kr�łtkim czasie, kiedy n�ł�ź się stępi przyjdzie ogromne rozczarowanie.
Je�źeli z g�łry planujemy, �źe nie będziemy atakowali wysokiej p�łłki ze względ�łw finansowych to od razu trzeba zało�źyć, �źe n�ł�ź nie mo�źe być z bardzo twardych stali. Ww. Rat właśnie z takiej stali jest wykonany, da się go ładnie podostrzyć na praktycznie czymkolwiek.
Ostrzenie stali twardej/miękkiej. Je�źeli zakładamy �źe mamy do cięcia taki sam materiał i tniemy go z dwoma no�źami, z kt�łrych jeden jest ze stali miękkiej, a drugi z twardej to np miękkim tniemy 5 min i wymaga ostrzenia, kt�łre trwa te�ź 5 min, a tniemy no�źem ze stali zdecydowanie twardszej to będziemy cięli ale zdecydowanie dłu�źej, powiedzmy, �źe 1h, ale na ostrzeniu zejdzie nam 45 min.
Na ryby chodzę z no�źykiem, kt�łry kosztował mnie jakieś 60zł Cold Steel (o niem zapomniałem jak pisałem jakie mi no�źe zostały :D ) kt�łry jest wykonany z dość miękkiej stali więc ostrzenie zajmuje mi 3 min :D. Utnę nim patyka na ognisko, potnę plecionkę, ukroję pomidora i niczego więcej od niego nie oczekuję. Jak wr�łcę z ryb to w 3 min znowu zrobię z niego brzytwę.
Najwa�źniejsze, tak jak kołowrotki smarujemy raz lub dwa razy w sezonie tak n�ł�ź ostrzymy po KAŻDYM u�źyciu. Dzięki temu będzie zawsze ostry.
Absolutnie podsumowując.
Je�źeli mamy ograniczenia finansowe to celujmy jednak w no�źe, kt�łre domowymi sposobami będzie mo�źna ostrzyć. Je�źeli chcemy poszaleć to najpierw kupujemy dobrą ostrzałkę, a p�łźniej mo�źemy kupować no�źe z S110V i twardszych :D
pozdrawiam :D

#100 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5906 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 18 marzec 2012 - 14:33

Jeśli chodzi o coś przystępnego cenowo to mo�źe coś z Gerbera. Sam mam składany n�ł�ź tej firmy, kupiłem go rok temu za całe 19dol i świetnie sobie radzi. Prosty, tani, funkcjonalny, bez �źadnych piłek i innych głupot. Kumpel myśliwy tnie nim wszystko przy oprawianiu zwierzyny, ma go 6lat i wygląda prawie jak n�łwka.

http://sharpernow.com/index.php?main_page=product_info&c Path=6_35&products_id=1063

wujek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych