Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Noże

• Zaloguj siÄ™, aby dodać odpowiedź
1212 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • ImiÄ™:Wojtek

Napisano 18 marzec 2012 - 14:55

Bardzo podobny tekst mogÄ™ napisać o sobie. W pewnym momencie leÅźaÅ‚o w domu sprzÄ™tu na wyposaÅźenie kompanii wojska i o wartoÅ›ci samochodu. PojawiÅ‚ siÄ™ wniosek , na ch... mi tyle , mam przecieÅź dwie rÄ™ce. faktem jest ze noÅźa uÅźywaÅ‚em i uÅźywam na okrÄ…gÅ‚o w pracy ale wiele z tych eksponatÃÅ‚w mimo entuzjastycznych opinii na knives nie leÅźaÅ‚y mi w rÄ™ce. Pozostalo w tej chwili kilkanaÅ›cie, wszystkie sÄ… w uÅźyciu. Te wychuchane zostaÅ‚y wyprzedane. UÅźywam noÅźy raczej ze Å›redniej pÃÅ‚Å‚ki, cenowo 400-700, z racji tego Åźe ich faktycznie uÅźywam wybieram dobre stale. S30V, D2, M2 , najniÅźej co mi pasuje to N690 w Extrema Ratio i 440C w Benchmade. OminÄ…Å‚em Mory, tam jest wÄ™gÅ‚ÃÅ‚wka, nie znam oznaczeÅ„ oraz Sandvik, sprawdzajÄ… sie w normalnej pracy. NoÅźe po prostu muszÄ™ mieć ostre, muszÄ… teÅź trzymać ostrość. Z ostrzeniem kÅ‚opotÃÅ‚w nie ma, nie jest potrzebny magiczny wynalazek Spyderco, Triangle. Wystarczy zakup na Alle diamentÃÅ‚w do honowania cylindrÃÅ‚w, koszt kompletu ze 40 zÅ‚ i moÅźna ostrzyć najtwardsze stale czy noÅźe ceramiczne.
Nie mam tez dylematÃÅ‚w czy nÃÅ‚Åź ze staÅ‚Ä… gÅ‚owniÄ… czy skÅ‚adak. PotrzebujÄ™ noÅźy o dÅ‚ugoÅ›ci ostrza 9-10 cm i w tej klasie cenowej ktÃÅ‚rÄ… podaÅ‚em foldery majÄ… wystarczajÄ…cÄ… wytrzymaÅ‚ość do normalnej pracy. Pomijam otwieranie klapy Abramsa uszkodzonej wybuchem czy podwaÅźanie drzwi skarbca NBP. Na tzw miasto coÅ› nieco mniejszego, lÅźejszego powiedzmy. A do czego? Choćby do otwarcia zgrzewki z mineralnÄ… w markecie czy pokrojenia czegoÅ› w szybkim posiÅ‚ku gdy dostanÄ™ plasticzane sztućce.
W terenie, na dÅ‚uÅźszych rybkach wolÄ™ staÅ‚e ostrza o dÅ‚ugoÅ›ci do 15 - 17 cm. Nie dyskwalifikujÄ™ stali wÄ™glowych - rdzewnych. Wbrew opiniom Åźe niszczejÄ… w zastraszajÄ…cym tempie mozna je spokojnie uÅźywać w niesprzyjajÄ…cym Å›rodowisku. UÅźywać nie przechowywać. minimum dbaÅ‚oÅ›ci czyli nie pozostawianie totalnie usyfionego noÅźa na dÅ‚ugio czas wystarcza. mniej smakujÄ… posiÅ‚ki przyrzÄ…dzane wÄ™gÅ‚ÃÅ‚wkÄ…, ma tendencje do zostawiania metalicznego posmaku.
PojawiÅ‚y siÄ™ wynalazki chiÅ„skie, Enlan, Sanrenmu, Ganzo i inne. O ile w wielu przypadkach wykonanie jest niezÅ‚e to stal w nich uÅźyta nie jest najwyÅźszych lotÃÅ‚w. ale do przycinania nitki w stringach czy otwarcia korespondencji wystarczÄ….

#102 OFFLINE   platynowÅ‚osy

platynowłosy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1276 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 marzec 2012 - 20:26

Panowie, na Cafe jest fajny post od polskiego knifemachera.
Zerknijcie.
Alek

#103 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów
  • ImiÄ™:Kamil

Napisano 19 marzec 2012 - 09:56

nie, nie jestem z Jeleniej GÃÅ‚ry

noÅźami Gerbera trochÄ™ siÄ™ rozczarowaÅ‚em, kupiÅ‚em kiedyÅ› trzy rÃÅ‚Åźne do filetowania, tanie i na poczÄ…tku dobre, ale po pierwszym ostrzeniu juÅź szybko traciÅ‚y ostrość, a przy filetowaniu to duÅźa wada.

ogÃÅ‚lnie z ostrzeniem dobrej/twardej stali sam mam problem. KupiÅ‚em ostatnio komplet kamieni Lansky i ni ch... nie potrafiÄ™ siÄ™ nimi do koÅ„ca dobrze posÅ‚ugiwać, nigdy nie wiem kiedy juÅź przestać i przejść na nastÄ™pnÄ… gradacjÄ™ :D Niestety nie ma w mojej okolicy porzÄ…dnego fachmana, ktÃÅ‚ry naostrzy nÃÅ‚Åź bez zmasakrowania klingi :(

Dlatego tez poleciÅ‚em nÃÅ‚Åź z klingÄ… z AUS8, bo przy zastosowaniu do delikatnych prac, ciÄ™cia stosunkowo miÄ™kkich materiaÅ‚ÃÅ‚w czy ostrzenia patykÃÅ‚w na kieÅ‚baski bÄ™dzie bardzo dÅ‚ugo trzymaÅ‚ przyzwoitÄ… ostrość.

Aha, i jeszcze jedno : absolutnie nie poleciÅ‚bym ostrzenia klingi z miÄ™kszej stali diamentami, a juÅź na pewno gotowymi ostrzaÅ‚kami, sam raz w przypÅ‚ywie lenistwa tak zrobiÅ‚em i do dzisiaj nie mogÄ™ prawidÅ‚owo wyprowadzić krawÄ™dzi w CRKT M16 :D

#104 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 19 marzec 2012 - 11:04

ogÃÅ‚lnie z ostrzeniem dobrej/twardej stali sam mam problem. KupiÅ‚em ostatnio komplet kamieni Lansky i ni ch... nie potrafiÄ™ siÄ™ nimi do koÅ„ca dobrze posÅ‚ugiwać, nigdy nie wiem kiedy juÅź przestać i przejść na nastÄ™pnÄ… gradacjÄ™ :D

jakiego masz lansky'ego? tego co sie montuje noz w imadelku czy zwyklego crock sticka? Jesli to drugie to mi tez zajelo dlugo zanim sie nauczylem i dalej czasami mam problemy.

Sprawdz sobie czy ostrzysz na taki sam kat jaki byl oryginalnie
(zaznacz sama krawedz tnaca pisakiem i po kilku pociagnieciach zobacz gdzie pisak starty - ja tak spedzilem chyba z godzine ostrzac noz damastowy (kupiony w aldi!) z calkiem twardej stali (juz nie pamietam, ale HRC bylo podane na pudelku - na pewno powyzej 50 bylo). Po probie z pisakiem okazalo sie, ze ostrzalka ma inny kat i zbiera material wszedzie tylko nie przy ostrzu...
Bez diamentow zeszlo by mi chyba 10 lat...

masz duzo tutoriali na yt.

#105 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów
  • ImiÄ™:Kamil

Napisano 19 marzec 2012 - 17:32

mam komplet z prowadnicÄ… kamienia

z tym pisakiem to nie wpadłem na to - dobry pomysł, dziekuję

#106 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire
  • ImiÄ™:GrzeÅ›

Napisano 01 styczeń 2014 - 20:41

Witam wszystkich!

To mój pierwszy post, a zarazem odgrzanie prawie 2 letniego kotleta ;)

Jako że nożykami troszkę się interere, to może i ja coś dołożę od siebie.

Troszkę noży mam, droższych, tańszych, a na ryby i tak uzywam pikutka czyli zębatego Victorinoxa do kiełbasy, ot takiego z zaokrąglonym czubkiem.

Mieszkam w Irlandii, a tu temat noży, to kryminał prawie ;)

Wybrałem więc mocno rzucajacego się w oczy nozyka, którego mam w kieszeni kamizelki i wystaje z niej cała pomarańczowa rękojeść i brykam tak po mieście, po sklepach i nikomu nie wadzi.

IMG_2860.jpg

O taki to mój podstawowy zestaw EFT (Every Fishing Trip ;) )

Czyli Victorinox "Pikutek" + custom made Kydex sheat, ostrzałeczka do noża/haków i latareczka EagleTac D25C (bo często się po nocy z wody wychodzi)

Do tego mam jeszcze w kamizeli swojego starego Leathermana Wave (Old)

IMG_3893.jpg

A czasami na ryby idzie ze mnÄ… "na bogato" Sebenza :D

IMG_3765.jpg

Jakby ktoś/coś o nożach, a będę w stanie pomóc, to zapraszam :D

Zdrówka i szczęśliwego Nowego Roku!

Użytkownik Pele76 edytował ten post 01 styczeń 2014 - 21:01

#107 OFFLINE   POLONIAb

POLONIAb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 372 postów
  • Lokalizacjabyd
  • ImiÄ™:A
  • Nazwisko:S

Napisano 01 styczeń 2014 - 20:49

Rewelacyjny sprzęcik, nie tylko ten " krojący" i foto nr 2 miodzik.

#108 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 01 styczeń 2014 - 21:00

Dzięki!

Foto nr2 było przygotowywane pod konkurs kalendarzowy na Knives.pl :D Ale zamiast tego, wstawiłem do konkursu to:

IMG_3771.jpg

Czyli Fioletowo/Różowy Leatherman Juice mojej piękniejszej połówki + poppek Rapali, no i to był błąd, bo po konkursie jak wkleiłem swojego Wave z robalem, to wszyscy mówili że lepiej było to drugie dać... a ja tylko chciałem żeby w kalendarzu jakies kolory były ;)

#109 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 02 styczeń 2014 - 03:53

Heh ja mam zawsze przy sobie (no prawie zawsze) lathermana charge tti, albo surge a od wielkiego dzwonu juicy (mam mniej teczowy kolorek ;)

Dostalem od siostry w prezencie kilka lat temu bowie zrobione przez Kruga, ale po pierwsze kryminal, po drugie nie zabijam losi ani nie  obalam drzew (do obalania browarow charge styka ;) na rybach - wyglada fajnie, ale uzywam go kilka razy do roku. Jak lowie z belly albo nie mam gdzie wsadzic multitoola to nosze victorinoxa albo plywajacego fiskarsa (fajna rzecz na kajak/kuter). Pikutek to rewelacyjny nozyk (mam w domu chyba z 4 i matuli tez z 2 kupilem).

Mz w wiekszosci wedkarskich sytuacji dobry multitool daje rade najlepiej. Szoda, ze o ile zniszczony wymieniaja na nowy to zgubionego nie ;)

#110 OFFLINE   j-23

j-23

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 440 postów
  • ImiÄ™:Ernest
  • Nazwisko:Hemingway

Napisano 02 styczeń 2014 - 06:15

Pele76  jaki ten Å›wiat maÅ‚y , pod tym samym nickiem jestem na knives.pl

a co do noży to najlepsze majstruje Kroko .

Z kupnych chyba nic nie przebije Hultaforsa za 20 parÄ™ zeta 

http://zuster.otwart...ac-recznych-HVK

#111 OFFLINE   Zwierzu

Zwierzu

Nie wiem, nie znam siÄ™ zarobiony jestem !

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1138 postów

Napisano 02 styczeń 2014 - 10:00

Ten świat jednak zmierza w złym kierunku, fioletowo-różowy Leatherman :wacko: !
Przyznam że nie jestem zwolennikiem "oczojebików" w toolach, jak wypuszczą jeszcze w kolorach tęczy to ja tej firmie podziękuję :angry:.
Mam Leathermana core . Przywieziony jeszcze przez mojego kolegÄ™ z misji w Iraku.
Służy mi już lata, czarny wół roboczy i jest to chyba jedyna rzecz z jaką się nie rozstaję - no dobra do garnituru nie zakładam ;).

Toola Victorinoxa niestety utopiłem w wodzie, podobnie jak scyzoryk i od tego czasu wszystko nad wodą ma być przypięte.
Co do noży to ja szczury lubię z zasadą że to narzędzie do pracy a nie do ściennej gablotki.

@Pele76 zdjęcia cud miód i malina, miło popatrzeć :)!

Użytkownik Zwierzu edytował ten post 02 styczeń 2014 - 21:11

#112 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 02 styczeń 2014 - 14:27

>>Przyznam że nie jestem zwolenników "oczojebików" w toolach, jak wypuszczą jeszcze w kolorach tęczy to ja tej firmie podziękuję :angry:.

ja bym tam nie demonizowal chetnie bym kupil swojego charge jaskrawo zoltego - latwiej znalezc w trawie...

>>Służy mi już lata, czarny wół roboczy i jest to chyba jedyna rzecz z jaką się nie rozstaję - no dobra do garnituru nie zakładam ;).

wlasnie dla tego kupilem juice ;) (mam bodaj xe6)

>>toola Victorinoxa niestety utopiłem w wodzie, podobnie jak scyzoryk i od tego czasu wszystko nad wodą ma być przypięte.

latherman ma oczko do linki (jedno na stale chowane kolo srubokretow drugie wpinane od gory zamiennie zaczep do paska/oczko do linki)

ale linka sie majta stad w bb i ogolnie jak plywam uzywam nozy z pusta rekojescia - plywaja i latwo odzyskac (na kutrze przy patroszeniu makrelek stracilem juz chyba z 10 nozy w tym 2 ceramiki (no bo ostrze nie rdzewialo to wyladowaly w pudle na morze) a takiego plywajacego podbierakiem zawijasz ;)

Ps mozna tez kupic kulke z korka z kawalkiem sznurka (objetosc kulki wybrac by unosila noz/toola na powierzchni).

#113 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 02 styczeń 2014 - 20:51

Ja mam na pasie toola jakieś 352 dni w roku, no dobra, 350, dwa dodatkowe dni mam go w torbie foto, a pozostałe dni nie mam przy sobie ;)

Teraz używam Leatherman Rebar, wcześniej tylko i wyłącznie LM Super Tool 200 i na chwilkę, na próbe tylko LM ST300 ale nie podszedł mi, za to Rebar to jego pomniejszona wersja i jest cacy.

Nie jestem fanem wymiennych bitów w toolach i wszystkie jakie mam, a będzie ich z 6 czy 7 gdzies po domu porozwalanych, to same LM ze stałymi śrubokrętami.

Co do kolorowych sprzętów, no cóż, moja młoda lubi fioletowy kolor, to kupiłem jej toola, który na tym foto wygląda na róż, a tak naprawdę jest dość jasnym fioletem, ale ciężko to uchwycić dobrze na fotach.

IMG_3865.jpg

To zestaw EDC (Every Day Carry) mojej pani :D

Choć teraz latarkę ma zmienioną, nie pamiętam na co, ale też w fiolecie ;)

Gooral, jak nie boisz się kombinować i zepsuć Charge, to daj go do piaskowania i go walnąć mu anodyzację... można dość jasne kolory tym wyciągnąć.

anodizing.jpg

Tu przykłady na jakie można elektryczną kapielą kolory pociągnąć...

Ciągnąc dalej temat kolorowych nożyków itp.

Większość cenionych firm (nie mówię o super customach, choć te na zamówienie jak najbardziej, bo jak to jeden z moich ulubionych polskich knifemakerów powiedział "knifemaker to dziwka, zrobi to za co mu zapłacą" :D ) mają w swojej ofercie kolorowe nożyki, niebieskie, czerwone, fioletowe, różowe itp...

Ot kto co lubi, nikt nie będzie lasce kazał nosić supet taktycznie czarnego noża, będzie brykała z błękitnym, fioletowym, szaleńczo żółtym czy różowym... Gdyby wszystkie noże były takie same, to byloby nudno :P

Patrzcie na mój zestaw "pikutków"

IMG_2854.jpg

:P

Polecam każdemu zakupić sobie takie nożyki, tak dla siebie, do domu, na prezenty dla rodzinki, super sprawa :D

IMG_9798.jpg

Tu inny przykład, czyli dwa Banchmade mojego funfla :D

Kolorowe sÄ… fajne!

J-23 wiem, kojarzÄ™ :D Nicka znam!

A co do Krokosa, fajne nożyki robi, te z muchami to juz całkiem... ale kurcze, dla mnie najładniejsze, może inaczej, najbardziej podobają mi się noże Kubka.

Co do Customów która czasami zabieram na rybki, są to...

007.jpg

Od lewej

Hunterek od Yahoo

2011/22 od Kubka
Brudas od Siaja

IMG_6031.jpg

Czasami Chilli od Seikena.

Zwierzu, dzięki za miłe slowa o fotkach :D

Czasami będę coś wklejał :D

• platynowÅ‚osy lubi to

#114 OFFLINE   piterek

piterek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 76 postów

Napisano 03 styczeń 2014 - 00:39

Pele dzięki Tobie zrobił się fajny wątek,piękne noże ,a i fotki fiu,fiu

• Pele76 lubi to

#115 OFFLINE   platynowÅ‚osy

platynowłosy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1276 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 03 styczeń 2014 - 01:15

Ja mam na pasie toola jakieś 352 dni w roku, no dobra, 350, dwa dodatkowe dni mam go w torbie foto, a pozostałe dni nie mam przy sobie ;)

Teraz używam Leatherman Rebar, wcześniej tylko i wyłącznie LM Super Tool 200 i na chwilkę, na próbe tylko LM ST300 ale nie podszedł mi, za to Rebar to jego pomniejszona wersja i jest cacy.

Nie jestem fanem wymiennych bitów w toolach i wszystkie jakie mam, a będzie ich z 6 czy 7 gdzies po domu porozwalanych, to same LM ze stałymi śrubokrętami.

Co do kolorowych sprzętów, no cóż, moja młoda lubi fioletowy kolor, to kupiłem jej toola, który na tym foto wygląda na róż, a tak naprawdę jest dość jasnym fioletem, ale ciężko to uchwycić dobrze na fotach.

IMG_3865.jpg

To zestaw EDC (Every Day Carry) mojej pani :D

Choć teraz latarkę ma zmienioną, nie pamiętam na co, ale też w fiolecie ;)

Gooral, jak nie boisz się kombinować i zepsuć Charge, to daj go do piaskowania i go walnąć mu anodyzację... można dość jasne kolory tym wyciągnąć.

anodizing.jpg

Tu przykłady na jakie można elektryczną kapielą kolory pociągnąć...

Ciągnąc dalej temat kolorowych nożyków itp.

Większość cenionych firm (nie mówię o super customach, choć te na zamówienie jak najbardziej, bo jak to jeden z moich ulubionych polskich knifemakerów powiedział "knifemaker to dziwka, zrobi to za co mu zapłacą" :D ) mają w swojej ofercie kolorowe nożyki, niebieskie, czerwone, fioletowe, różowe itp...

Ot kto co lubi, nikt nie będzie lasce kazał nosić supet taktycznie czarnego noża, będzie brykała z błękitnym, fioletowym, szaleńczo żółtym czy różowym... Gdyby wszystkie noże były takie same, to byloby nudno :P

Patrzcie na mój zestaw "pikutków"

IMG_2854.jpg

:P

Polecam każdemu zakupić sobie takie nożyki, tak dla siebie, do domu, na prezenty dla rodzinki, super sprawa :D

IMG_9798.jpg

Tu inny przykład, czyli dwa Banchmade mojego funfla :D

Kolorowe sÄ… fajne!

J-23 wiem, kojarzÄ™ :D Nicka znam!

A co do Krokosa, fajne nożyki robi, te z muchami to juz całkiem... ale kurcze, dla mnie najładniejsze, może inaczej, najbardziej podobają mi się noże Kubka.

Co do Customów która czasami zabieram na rybki, są to...

007.jpg

Od lewej

Hunterek od Yahoo

2011/22 od Kubka
Brudas od Siaja

IMG_6031.jpg

Czasami Chilli od Seikena.

Zwierzu, dzięki za miłe slowa o fotkach :D

Czasami będę coś wklejał :D

Witaj Kolego

oj wklejaj, wklejaj...

Pozdrawiam

Alek

• Pele76 lubi to

#116 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • ImiÄ™:Józek

Napisano 03 styczeń 2014 - 07:20

Kapitalne fotki, wÄ…tek ożyÅ‚, wklejaj,wklejaj :rolleyes:  :) .

• Pele76 lubi to

#117 OFFLINE   Rodu

Rodu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1911 postów
  • ImiÄ™:Robert

Napisano 03 styczeń 2014 - 09:12

Zdjęcia świetne , a i wątek mnie zainteresował - chyba kupię sobie jakiś fajny nóż , bo mam zwykły scyzoryk.

• Pele76 lubi to

#118 OFFLINE   grayo

grayo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 270 postów
  • Lokalizacjaz nad Pisy

Napisano 03 styczeń 2014 - 09:30

http://allegro.pl/no...3849820832.html     polecam, hartowana stal dużo dÅ‚użej trzyma ostrość

#119 OFFLINE   Bury knives

Bury knives

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów
  • Lokalizacjahttps://www.facebook.com/buryknives

Napisano 03 styczeń 2014 - 09:55

Jeden z trzech ten srodkowy- 2011/22 od Kubka- zajefajny.......jak na taki niewielki nozyk.......ja jestem fanem,duzych nozydeł.....wszelkie bowie...ewentualnie te "mniejsze"od nożoroba GIEDYMINA...klasa sama w sobie......

#120 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 03 styczeń 2014 - 10:20

...

Użytkownik cristovo edytował ten post 14 styczeń 2014 - 13:01

• Zwierzu lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych