Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Noże

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1212 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 03 styczeń 2014 - 22:30

Wchodziłem ale mam problem  z otwarciem wątków niektórych, strona knifemakers.pl zresztą też mi się nie ładuje.

A poza tym na jerkbaicie jest tyle do zrobienia że jak to by wyglądało jakbym się "szlajał" po innych stronach więc poproszę o instrukcję na skróty: jeśli są w Warszawie jakieś pracownie to krótka rekomendacja i adres ;)

ps. niestety żona wzięła rata na alledrogo a tam była tylko wersja z czarnymi okładkami :/  też bym wolał oczojebną pomarańczkę . Najbardziej mnie zdumiała relacja że jak poszła do Świata Noży w Warszawie to usłyszała tekst że " to przestarzały nóż sprzed 8 lat i już do nie sprowadzają"  - WTF ?!

• Artur43 lubi to

#142 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 03 styczeń 2014 - 22:41

...

Użytkownik cristovo edytował ten post 14 styczeń 2014 - 13:00

#143 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 03 styczeń 2014 - 22:44

Hmm... jak to okładki to tak sobie myśle że pewnie mozna je wymienić albo zamówić inne np. customowe ? 

#144 OFFLINE   Zwierzu

Zwierzu

Nie wiem, nie znam się zarobiony jestem !

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1138 postów

Napisano 03 styczeń 2014 - 22:49

...Co do RAT'a 1 to podpowiadam, że tak do codziennego noszenia jest jednak odrobinę zbyt ciężki. ...

No naprawdę, nie przesadzajmy !!!
Przed chwilą zważyłem, RAT1 to wg pomiaru ~ 144.6g.
Jeśli ta waga jest problemem dla faceta, to niech zajmie się szydełkowaniem, depilowaniem nóg i pedicure, bo męskie hobby typu trzymanie wędki z Slammerem na pokładzie, czy też obsługiwanie wspomnianego szczura nomier 1 może nadto nadwyrężyć siły nadgarstka :lol: o uszkodzeniu bicepsu nie wspomnę ;).

• Pele76 lubi to

#145 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 03 styczeń 2014 - 22:50

...

Użytkownik cristovo edytował ten post 14 styczeń 2014 - 12:59

#146 OFFLINE   Zwierzu

Zwierzu

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1138 postów

Napisano 03 styczeń 2014 - 23:09

...PS @Zwierzu "wciął" się i wyszło głupio, pisałem do Friko :lol: A teraz delikatnie odbijam piłeczkę i bronię się przed zarzutem zniewieścienia - nie każdy prawdziwy mężczyzna musi latać ze Slammerem i kukri przy pasku B) Rat 1 przeszkadza po prostu niekiedy w kieszeni, młodszy brat to jakieś 50 gramów mniej. Jak się nosi bojówki, nie ma tematu zazwyczaj, po kieszeniach i tak pełno klamotów, ale czasami lepiej mieć subtelniej wyważone portki...
...

Zwierzu nigdzie się nie wcinał, jedynie odniósł do wycinka bzdur o jakich pisałeś, jaki to RAT jest "ciężki" !
Butelka piwa marki Tyskie 0,5l jest cięższa od wspomnianego RAT-a, więc dyrdymały jaki to RAT1 jest ciężki darujmy sobie !

@cristovo, bynajmniej jam Ci nie wróg - ot różnica poglądów :).

#147 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 03 styczeń 2014 - 23:14

No naprawdę, nie przesadzajmy !!!
Przed chwilą zważyłem, RAT1 to wg pomiaru ~ 144.6g.
...... ;).

To jednak sporo mu do Opinelka No8, którego targam "do garnituru" ;)

#148 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire
  • Imię:Grześ

Napisano 03 styczeń 2014 - 23:16

JEST NASTĘPNY HAHAAAAAAA złapany w sieci :P

Powiem jak moderator do moderatora ;) Idziesz na Knives.pl/forum -> cisniesz w dół stroną aż dojdziesz do działu Custom Knives -> Działy podrzędne i tam masz listę naszych knifemakerów, którzy dostali już od forum "młotki" czyli zasłużoną "odznakę" knifemakera, a poza tym maja juz swój dział. W samym dziale Polskie Custom Knives, masz gości którzy startują albo są już w dobrej formie, a i tacy którzy sa tuż tuż przed dostaniem działu, bo młotkowi bezdziałowi tez tam pokazują swoje dzieła.

W działach podrzędnych masz przynajmniej 3 znanych i lubianych knifemakerów z wawki, czyli Przeszczep, czyli nasz forumowy czeczeński sprzedawca kebabów ;) następny to Kubek....zresztą, chciałes na skróty ;)

http://forum.knives....oard,203.0.html  Przeszczep

http://forum.knives....board,64.0.html Kubek (jego noże najbardziej mi leżą, ale mam jedynie jeden, który pokazywałem wcześniej)

http://forum.knives....board,59.0.html Karud... jako chyba jeden z 2 naszych makerów na forum, nalezy do niemieckiej gildii nożoróbów i jest ceniony (w cenach niestety też) w całej europie. Jego niektóre noże to jakas masakra jest... takie customowe fap fap ;) if u noł łot aj min ;)

Na forum cały czas jest wojenka o to że makerzy za wysoko się cenią, co jest po części racją, a po części nie, wszystko zależy od punktu leżenia ;)

Jakby ktoś szukał fajny i tanich nożyków, to polecam Wołodię, bo ma chłopak dośc fajne pomysły, a poza tym robi chyba najtańsze noże na forum, które trzymają jakiś tam swój poziom.

IMG_3451.jpg

Tu mój nożyk od Wołodii właśnie, nazywa się Władeczek i jest to fajnie zrobiony kawałek stali z ładnie widocznym hamonem czyli wodoczna linia hartowania selektywnego (w ten sposób były hartowane miecze samurajskie, selektywnie się znaczy, nie że tak jak Wołodia to robi ;) )

IMG_3435.jpg

Dałem za niego 200pln+ kurcze, 220 chyba... zajefajny nożyk aleeeee z węglówki czyli stali która potrafi dać w pupę jak nie dba się o nożyk, ale za to odpłaci sie pięknymi właściwościami tnącymi i "trzymaniem ostrza".

Poza tym, jak ktoś się zarejstruje na forum, to będzie miał dostęp do naszego bazarku, ale na początku będzie mógł tylko kupować :D Bo są ograniczenia odnośnie sprzedaży...

Jakby jeszcze jakieś pytania, to walić śmiało :D

Wiecie co jest najdziwniejsze? Na forum wedkarskim udzielam się najbardziej w wątku nożowym, a na forum nożowym, w wątku wędkarskim... coś tu jest nie halo ;)

No ale fotek wędkarskich za dużo nie powrzucam, bo zazwyczaj łapię ryby poniżej wymiaru postawionego dla fotek na tym forum :( Ale szanuję zasady, bo wiem jak to jest byc modem :D

Co do customowych okładek, mamy takiego jednego wariata który nazywa się G3D i On coś tam czynił z własnoręcznie robioną obrabiarką CNC.

http://forum.knives....c,146766.0.html

Na forum, co poniektórzy mogą chyba ściągnąć pomarańczkę, a widzę że Michu sprzedaje jaskrawo zielone.

• Friko lubi to

#149 OFFLINE   Dagon

Dagon

:P

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3079 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 03 styczeń 2014 - 23:18

Na bezdechu te noże oglądam. Absolutne piękno!

• Pele76 lubi to

#150 OFFLINE   Zwierzu

Zwierzu

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1138 postów

Napisano 03 styczeń 2014 - 23:20

To jednak sporo mu do Opinelka No8, którego targam "do garnituru" ;)

Aaaaa do garnituru  ;) ! To co innego ! Tu wypada mieć odpowiedni nóż - był temat na knives.
Ja się nie znam, bo do gangola jednak ostrza nie zakładam -_-. - biorę jedynie kołowrotek i obwieszam się woblerami ;), ostrze zostaje w kuchni.

Użytkownik Zwierzu edytował ten post 04 styczeń 2014 - 00:07

• popper i Jack__Daniels lubią to

#151 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 03 styczeń 2014 - 23:28

Nicki mi z najfsów podawać jak coś, żebym miał rozeznanie z kim gadam :D

#152 OFFLINE   Pisarz.......ewski Piotr

Pisarz.......ewski Piotr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2695 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr

Napisano 03 styczeń 2014 - 23:40

Na bezdechu te noże oglądam. Absolutne piękno!

Też jestem tego zdania :o . Jak sobie przypomnę jak w szczeniackich czasach szczytem marzeń była finka z czarną plastikową rączką :unsure: . Finka była tak ostra, że bezstresowo można było jej używać jako zabawkę dla niemowlaka :D . A tu dzieła sztuki o ostrości brzytwy :o . Patrzę i podziwiam.

#153 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 03 styczeń 2014 - 23:48

Heheee
Nie bójcie się, ja dość często tak mam jak wpadnę gdzieś przy okazji do kogoś kto ma lepsze zbiory niż ja, albo ten owy ktoś wpada do mnie :D

_MG_7273.jpg

A tak zaraża Grzesiu :D heheee

Nasłuchałem się o A1, kupiłem, pokazałem, dałem się pobawić i teraz w odległości 4km od mnie mieszkają 4 noże Fallkniven A1 :D Jestem na 100% pewien że to największe zagęszczenie tego noża na Zielonej Wyspie :D

IMG_0968.jpg

Tu takie 3/4 moich i kumpla zbiorów, kiedy przywiózł swoje koziki na okresowe doostrzanie :D
Wpadłaby tu lokalna policja, to musiałbym ich gdzieś zakopać chyba, bo zawał dostaliby napewno ;)

#154 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 styczeń 2014 - 00:01

@Pele - podziękował :)

a powiedz mi jeszcze, jak zupełnemu lajkonikowi, skąd Ci nasi knifemakerzy biorą stal na noże ?

Bo wśród rodbuilderów polskich dorobiliśmy się już jednego producenta blanków, a jak to wygląda wśród nożowników ? Import i obróbka na miejscu czy też może jakiś warsztacik "kowalski" gdzieś już powstał ( huta chyba nie jest potrzebna do tego) ?

#155 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15674 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 styczeń 2014 - 00:02

To chyba gorsza choroba niż wedkarstwo... . Tyle lat wędkujac noża uzyłem z 10 razy. Zaznacza, że 99% to łódka i nie filetuję zdobyczy. 

• Pele76 lubi to

#156 OFFLINE   Riqelme

Riqelme

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 338 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg

Napisano 04 styczeń 2014 - 00:40

Tak popatrzylem i jestem na Knives.pl od lipca 2009r  :)

Tu mam coś co możnaby było nazwać "Stelle" wśród noży.

http://forum.knives.....php?board=52.0

http://forum.knives....php?board=251.0

http://forum.knives....c,129132.0.html

http://forum.knives....c,151904.0.html

Naprawdę warto obejrzeć.Swoją drogą wiele można by skorzystać przy rodbuildingu z doświadczeń tamtejszych mistrzów knifemakingu. Polecam spojrzeć zwłaszcza na rękojeści z różnych pięknych gatunków drewna i nie tylko. Wspaniała sprawa mieć insert do kołowrotka z takiego pięknego kawałka drewna ( a może jeszcze z różnymi wstawkami). Jakość wykonania  dorównuje (a może nawet przewyższa?) jakość wykonania wędek przez naszych czołowych rodbuilderów. Ostrzegam to forum również uzależnia podobnie jak Jerkbait. :D  

Użytkownik Riqelme edytował ten post 04 styczeń 2014 - 00:41

• Zwierzu lubi to

#157 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 04 styczeń 2014 - 00:41

@Pele - podziękował :)

a powiedz mi jeszcze, jak zupełnemu lajkonikowi, skąd Ci nasi knifemakerzy biorą stal na noże ?

Bo wśród rodbuilderów polskich dorobiliśmy się już jednego producenta blanków, a jak to wygląda wśród nożowników ? Import i obróbka na miejscu czy też może jakiś warsztacik "kowalski" gdzieś już powstał ( huta chyba nie jest potrzebna do tego) ?

Powiem tak, są sklepy dla naszych nożorobów, na przykład http://damast.com.pl/index.php prowadzony przez jednego z lepszych polskich makerów czyli Tlim'a, a wcześniej przez Trollsky'ego, który jest chyba najbardziej znanym makerem na YT jakiego zrodziła nasza ziemia :D Ale za to brzydki strasznie ;)
Jakby ktoś ogladał jego filmiki, to polecam napis na jego fartuchu i szlifierce taśmowej heheee

Co do innych miejsc z których sprowadza sie stal, jest kilku gości na forum którzy stalami różnymi handlują i o ile sa to krajowe stale, są kupowane w hutach czy coś, a inne jak zagraniczne stale, w tym proszkowe, to już import, import... taniej lub drożej.

Kuźni jest cała masa, duża część z naszych makerów kuje swoje głownie, niektórzy kuja piękne damasty, inni odlewaja bułaty. Fakt że jesteśmy w wielkiej czarnej dup.e za każdymi z naszych zagranicznych sąsiadów, ale staramy się jak możemy.

Friko, jak jesteś z wawki, a masz wolne coś w okolicach przedostatniego weekendu października, to zapraszamy na coroczny zlot grupy Knives.pl :D Tam się namacasz, naogladasz, poslinisz do wszelakiej maści nożyków :D

tu nawet moją paszczę w okolicy 9 minuty widać hehee i stanowisko mojego ulubionego kowala czyli Pawła Surdela aka Paps, który kuje mi siekierki i tomahawki czasami :D

Poza tym na YT powinno być kilka relacji z innych lat :D

Mnie udało się być jedynie na 2 niestety :(

Ciągnąc dalej temat materiałów do knifemakingu, to stal od złomowych odzysków (czasami lipa z rozpoznaniem gatunku stali, a co za tym idzie parametrów hartowania i odpuszczania) do importu drogich jak nerki damasteeli, które potrafią łzy z oczu swym pieknem wyciskać.

Na rękojeści, od poroży, poprzez własnoręcznie robioną micartę, poprzez g10, carbon fiber, tytany, a kończąc na skórach płaszczek, rekinów i zębów mamutów... No jest tego troszkę, pod nosem, ale wiesz, jak się nie interesujesz, to nie zauważasz nawet.

Duża część z mejkerów dorobiła się własnych pieców hartowniczych, więc nie muszą już słać blankow do hartowania po róznych instytutach, choć część z nich, dalej to robi i maja dobre wyniki.

Riqelme, a jaki masz tam nick? :P

Użytkownik Pele76 edytował ten post 04 styczeń 2014 - 00:44

#158 OFFLINE   Riqelme

Riqelme

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 338 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg

Napisano 04 styczeń 2014 - 00:52

Pele76 mam nick Robcyk. Tu też miałem taki ale coś mi sie pochrzaniło i nie mogłem się zalogować i musiałem zmienić.

#159 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 04 styczeń 2014 - 00:57

A nie no, Robcyka kojarzym :P Nawet w naszym wedkarskim kaciku żeś sie udzielał pamiętam heheee
Zdrówka!

#160 OFFLINE   Bury knives

Bury knives

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów
  • Lokalizacjahttps://www.facebook.com/buryknives

Napisano 04 styczeń 2014 - 02:29

Wydaje mi sie ze nie głupim było by podwiesic ten wątek......bo jak sie wedka wygina kazdy wie :D ...a wisi na samej górze...a nóz potrzebny na rybach..bardzo :ph34r:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych