Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Noże

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1212 odpowiedzi w tym temacie

#161 OFFLINE   snup

snup

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 04 styczeń 2014 - 07:27

ps. niestety żona wzięła rata na alledrogo a tam była tylko wersja z czarnymi okładkami :/  też bym wolał oczojebną pomarańczkę.

To na prawdę nie nic trudnego. Bez nakładów i narzędzi jesteś w stanie wykonać je samodzielnie. Jest masa filmów na YT + kilka dobrze zapatrzonych sklepów w PL z materiałami na okładki. Docinasz, nawiercasz, przykręcasz :)

Też jakiś czas temu szukałem noża na wędkarskie wyprawy. Postanowiłem spróbować sam go "uzbroić". Kupiłem blank (polecany już tu TLIM), kupiłem materiał na okładki, kilka śrub i... kilkanaście arkuszy papieru ściernego. Wyszło chyba nieźle - na pewno frajdy przy tym było sporo. Polecam każdemu!

hw3l.jpg

Użytkownik snup edytował ten post 04 styczeń 2014 - 07:28

• Pele76 lubi to

#162 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 04 styczeń 2014 - 11:05

Ja używam takiej pary i nic mi więcej nad wodą nie potrzeba.

Załączone pliki

#163 OFFLINE   michal_bug

michal_bug

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 23 postów

Napisano 04 styczeń 2014 - 12:13

Ja mam scyzoryk przy sobie zawsze:P

Użytkownik michaldaga edytował ten post 04 styczeń 2014 - 12:14

• shogun lubi to

#164 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire
  • Imię:Grześ

Napisano 04 styczeń 2014 - 12:15

Jozi i tak to wlaśnie wygląda!

Dla mnie na rybach z narzędzi które najczęściej używam to... nóż (kanapki najczęściej) śrubokręt krzyżakowy/płaski, kombinerki (najczęściej cięcie drutów kolczastych) i piłka do drewna... no, czasami pilnik.

Taki Vicek czy Wenger poradzą sobie z większością prac nad wodą bezproblemowo!

Reszta to gadżety... tak samo jak lepsze/droższe/lżejsze kolowrotki/wędki/wodery/okulary... itp.

• Jozi lubi to

#165 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 04 styczeń 2014 - 15:08

Ja używam takiej pary i nic mi więcej nad wodą nie potrzeba.

Również takiego, czerwonego, mam w kieszonce kamizelki. Na pasku zaś Mora za 8 dyszek+wysyłka ;)

Załączone pliki

• Załączony plik  016.JPG   29,19 KB   5 Ilość pobrań

Użytkownik popper edytował ten post 04 styczeń 2014 - 17:52

#166 OFFLINE   Rodu

Rodu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1911 postów
  • Imię:Robert

Napisano 04 styczeń 2014 - 15:36

Zalogowałem się juz na knives.pl i zaczynam się wczytywać ...... wciąga.

#167 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 04 styczeń 2014 - 15:44

Noz za kilka dyszek zrobi to samo, co noz za kilka tysiaczkow, jakosc nie rosnie rownolegle do ceny i tak noz za 800 niekoniecznie bedzie 10 razy lepszy od tego za 80.
To tak jak z kreciolkiem, Stella wyciagnie takie same ryby jak okuma za 200pln, tak samo mora zrobi to co fallkniven s1... Ale jak zdarzy sie powazniejsza ryba i hamulec w okumie nie wyrobi albo sypnie sie cos w mechanizmie, tak samo w morce moze pasc krawedz tnaca lub zdarzyc sie powazniejsze uszkodzenie, gdzie fallkniven nawet nie zajaknie. Sprawa.ma sie tak, ze wiekszosc sprzetow to lans lub wygoda, gdzie za jedno i drugie trzeba czesto slono zaplacic.
Ja lowie w Simmsach G4Z i duzo wyrzeczen mnie kosztowaly, ale na wygode i zdrowie przez nie narzekam mniej, a przeciez moglem kupic jakies cienkie tajmeny i tez lowic, ilosc ryb pewnie by sie nie zmienila przez to ze dupa bardziej spocona ;)
Ja tam nie pije i nie pale, a to co zaoszczedze, puszczam w zabawki moje ukochane heheee

#168 OFFLINE   pampi

pampi

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 547 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 styczeń 2014 - 16:19

Żeby tylko rzucić to picie :DD hehe Fakt faktem noże ekstra. Bardzo fajny watek, na ten rok plan jest taki żeby kupić sobie fajny nóż, a przyszlości kto wie może sam zrobie jeden :) 

#169 OFFLINE   El_Mariaczi

El_Mariaczi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 214 postów
  • LokalizacjaGliwice
  • Imię:Marek

Napisano 04 styczeń 2014 - 18:35

Dokładnie też się wczytałem i już przeglądam potencjalne noże które kupię :D

#170 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 04 styczeń 2014 - 19:07

Zanim kupicie, pochwalcie sie... Moze wspolnie doradzimy cos lepszego w danej cenie, mozr znajdziemy znajomego sprzedawce, ktory zalatwi zabaweczke z jakims rabatem itp.
Zawsze zanim kupicie, moze znajdzie sie ktos w okolicy, kto taki nozyk ma i da zmacac dla pewnosci czy dobrze lezy.
W naszym kraju dosc duzo nozomaniakow jest, robia sobie regionalne grillowanie z nozami, wtedy jest okazja pogadac, cos odkupic.
Tak samo ma sie sprawa z ostrzeniem nozy, nie ma sensu od razu kupowowac super ostrzalek, po pierwsze, zazwyczaj drogie, po drugie, ostrzenie to jednak jest kawalek sztuki i potrzebuje niemalo doswiadczenia, czasem lepiej znalezc kogos w okolicy, kto za browara zrobi nam brzytewke. Tepy noz jest jak zlamana wedka, po prostu sie nie nadaje do uzytku heheee

#171 OFFLINE   Rodu

Rodu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1911 postów
  • Imię:Robert

Napisano 04 styczeń 2014 - 19:21

Na pewno dam znać jak coś wybiorę i zapytam o trafność wyboru.

#172 OFFLINE   tibhar

tibhar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 998 postów
  • LokalizacjaPL
  • Imię:Mariusz

Napisano 04 styczeń 2014 - 19:30

Ja używam takich noży.. ostrym tnę plecionkę/żyłkę oraz kiełbaski na ognisku..   tego drugiego (zielonego) rzadko zabieram to nóż myśliwski - jakoś nie widzę dla niego zastosowania w wędkarstwie.

Na sezon będę chciał kupić coś wielofunkcyjnego. Jak będę potrzebował porady zapukam - tu  :)

Załączone pliki

#173 OFFLINE   MIGOTKA

MIGOTKA

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1209 postów
  • LokalizacjaByła norwegia jest hiszpania
  • Imię:Marek
  • Nazwisko:szymczak

Napisano 04 styczeń 2014 - 19:42

mozr znajdziemy znajomego sprzedawce, ktory zalatwi zabaweczke z jakims rabatem itp.?

Wiesz może gdzie znajdę w dobrej cenie takiego?

Benchmade 710 McHenry Williams M390

#174 OFFLINE   Przemek

Przemek

Przemek

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1488 postów
  • LokalizacjaWyszków
  • Imię:Przemek

Napisano 04 styczeń 2014 - 20:51

Również takiego, czerwonego, mam w kieszonce kamizelki. Na pasku zaś Mora za 8 dyszek+wysyłka ;)

Heheh oba posiałem nie mogę heheh czerwony utopiłem na łódce, Mora zgubiona w nadbużańskiej dżungli :P

• popper lubi to

#175 OFFLINE   DarekM

DarekM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 573 postów
  • LokalizacjaPieńsk

Napisano 04 styczeń 2014 - 21:22

Witam wszystkich ,proszę o poradę który nóż firmy Mora wybrać ,stal węglowa czy może stal nierdzewna.Nóż ma słurzyć na biwakach do pokrojenia kiełbasy i mięsa na grila :D

#176 OFFLINE   j-23

j-23

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 440 postów
  • Imię:Ernest
  • Nazwisko:Hemingway

Napisano 04 styczeń 2014 - 21:36

nierdzewka jest ok 

nie łapie zapachów  ;)  ;)  ;)

#177 OFFLINE   Riqelme

Riqelme

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 338 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg

Napisano 04 styczeń 2014 - 22:56

http://www.mhunt.pl/...ora-of-sweden-1

DarekM Tu masz duży wybór. Sklep polecam bardzo. Lepiej weź Morkę z nierdzewki. Węgłowka agresywniej tnie ale trzeba o nia dbac trochę. A Mora z nierdzewnej stali i tak jest ostra jak brzytwa i łatwo się ostrzy. Jeszcze jakbys na pasku skórzanym poleciał na koniec ostrzenia to juz zupełnie Miecz Świetlny sie robi :)  A jeszcze przy okazji zakup sobie taki nożyk ( Pikutek). Naprawdę polecam. W kuchni po pewnym czasie zauważysz że zawsze bedziesz go szukał :)

http://www.mhunt.pl/...-7832-niebieski

Szczerze? To najlepiej chociaż 2 sz.Przesyłka ta sama. A rodość z krojeniaw kuchni naprawdę wielka. Tylko uwazać trzeba bo lubi ten mały skurczybyk mocno " Ujeść" palucha :) . Pele napewno sie zgodzi ze mną.     

#178 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 05 styczeń 2014 - 00:01

Migotka, na Knives jest taki gosc pod tytulem DonCipcio, masakrator w zalatwianiu trudnych spraw, napisz do niego na priva... Ale wiesz ze nie pytasz o tani noz no nie?

Damian z mhunta, to jeden z najbardziej polecanych sklepowych sprzedawcow na Knives.pl polecam looknac na jego dealerski dzial i sprawdzic czy w powietrzu nie wisza zadne znizki dla forumowiczow lub nie ma jakiejs promocji.
Latarki, akumulatory, pikutki, mory, z tym tylko do Damiana.

#179 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Wojtek

Napisano 05 styczeń 2014 - 00:44

710 , dobra zabawka. Zostawiłem jedną, trochę już przeszła ze mna. Nóż jest spory ale całkiem fajnie układa się i w kieszeni i w ręce. Liczny fanclub na Knives I równie liczne grono przeciwników. Spróbuj poszukać okazji do wzięcia go w rękę , M390 trochę jednak kosztuje.

#180 OFFLINE   DarekM

DarekM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 573 postów
  • LokalizacjaPieńsk

Napisano 05 styczeń 2014 - 09:43

Dzieki panowie za rade.Na ryby mam w kamizele Opinela i tak sobie pomyslałem żeby mu coś dokupić i tak wybór padł na nóż Mora.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych