ja to myślę, że dopóki nie zdejmą sieci i nie będzie kontroli oraz odpowiednich kar to zawsze tak będzie u nas , że będzie słabo z rybami
bo jeśli dalej sieci będą plus ludzie nie zostaną zmuszeni , żeby się stosować do przepisów to kiepsko to widzę, a można by to wprowadzić bardzo szybko z głową i po 3-4 latach okazało by się, że wszędzie by było eldorado, a właśnie co mi się przypomniało jak ryba była na Narwi to były te czasy co zdjęli całkowicie sieci tam ,gdzie łowię chyba na 3 lata
a kary to nie wiem powinni ustalić z głową np 3x albo 4x opłata mandat za brak opłat, za łowienie bez opłat i dokumentów większa kara, za niewymiarową rybę np 500zl to by w zupełności wystarczyło no i więcej kontroli, a jakby większe mandaty były to kasa z mandatów mogła by iść na straż, także nie wiem dlaczego z tym porządku nie zrobią z sensem
w ogóle to chyba kara jest niższa niż opłata to gdzie tu sens i logika to chyba nigdzie tak nie ma, a za niewymiarowe ryby też jest niska kara
jakie są aktualne taryfikatory kar? jakby ktoś miał linka to niech podrzuci
powinna też być informacja o karach na stronie pzw w widocznym miejscu, żeby każdy był świadomy ile za co mu grozi i przy robienia opłat powinni dawać od razu pouczenie , żeby każdy sobie przeczytał jakie kary są bo oni dają tylko regulamin , a o karach nic żadnego info
za to widzę na stronie ompzw , że w zawodach liczą się ryby , które nie mają wymiaru czyli np lin 25 cm , szczupak, sandacz 45 cm itd i to tez są jaja jakieś o czym to świadczy, a o tym ,że do punktacji zawodów zaliczają nie wymiarki bo by się okazało , że po nowych wymiarach większość by miała problem ze złowieniem wymiaru i zapunktowaniem w zawodach
Krzysztof -P
tutaj masz regulamin przynęt 5 cm
W związku z licznymi pytaniami dotyczącymi Uchwały Zarządu Okręgu Mazowieckiego Polskiego Związku Wędkarskiego w Warszawie z dnia 29 października 2018 r. (Nr 66/Z.O./2018) w sprawie zezwoleń na amatorski połów ryb, wysokości składek i ulg oraz zasad wędkowania w wodach Okręgu Mazowieckiego Polskiego Związku Wędkarskiego w Warszawie w 2019 roku przedstawiamy interpretację przepisu zabraniającego w okresie od 1 stycznia do 30 kwietnia spinningowania
z użyciem przynęty o długości powyżej 5 cm .
Przynęty sztuczne należy mierzyć zgodnie z następującymi zasadami:
- Do w/w długości nie wliczamy krętlików, agrafek, kółek łącznikowych itp. znajdujących się pomiędzy żyłką/plecionką a przynętą.
- Do w/w długości zaliczamy haki i kotwiczki, dodatkowe obciążenia montowane przed przynętą (np. tzw. czeburaszka) oraz wszelkie elementy wabiące powiększające długość przynęty.
- Przynęty wykonane z miękkich materiałów (twistery, rippery, muchy, koguty itp.) powinny leżeć na przymiarze w sposób swobodny (nierozciągnięty) a ich długość mierzymy od końca obciążenia (główki, czeburaszki itp.) do najdalej wysuniętego końca ogonka.
- Błystki obrotowe mierzymy od końca oczka do mocowania żyłki/plecionki do końca kotwiczki lub haka.
- Błystki wahadłowe mierzymy od końca korpusu przy otworze do mocowania żyłki/plecionki do końca kotwiczki lub haka.
- Woblery mierzymy uwzględniając długość steru.
Użytkownik tomex11 edytował ten post 14 maj 2019 - 09:04