Pływają Byłem dzisiaj ale woda wysoka, trącona, niesie kępy traw i śmieci, raczej mało przyjazne żabom środowisko
Przechytrz dużego klenia - żaby ciąg dalszy...
#61 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2019 - 20:33
- rico1212 lubi to
#62 OFFLINE
#63 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2019 - 09:45
Łowiłem dzisiaj na takiej kanałowej rzece z wolnym, leniwym uciągiem i tonami zieleniny od brzegu do brzegu. Samo pobrzeże to pas grążeli, a środkiem gęste warkocze traw – od dna aż po powierzchnię. To jedyne znane mi łowisko, gdzie klenie nie tylko atakują żabę – bo pojawiła się w „polu rażenia” – ale ewidentnie, regularnie, zgodnie i w porozumieniu na nie polują. Kiedy parę lat temu pierwszy raz tam trafiłem, jakieś ryby stały niczym krokodyle na krawędzi kapelonów i namiętnie pożerały każdą żabę która nieopatrznie wychyliła nosa z zarośli. Rany!!! – pomyślałem – ale meta na szczupaki!!!
Bynajmniej. Żadne szczupaki. Klenie.
Klenie z tego łowiska są dziwne. Bardzo ciemne, zawsze bardzo grube i… nie wiedzieć czemu, nigdy jakoś specjalnie duże. Pół metra z lekkim plusem to max jaki udało mi się tu osiągnąć.
Woda jest typowo „żabia” Z uwagi na stopień zarośnięcia każda przynęta nie-antyzaczepowa to wykluczenie z łowienia jakichś dziewięćdziesięciu procent ryb…
hhh.jpg 103,06 KB
45 Ilość pobrań
- Friko, Guzu, doktorek i 22 innych osób lubią to
#64 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2019 - 10:04
Piękny. Mogę się mylić, ale patrząc na płetwę odbytową, to czy aby to nie jest jaź?
- Sayonara lubi to
#65 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2019 - 10:09
Alex nie jestes poczatkujacym wedkarzem przeciez... nie wiesz jak wyglada klen?
- Little Wing, coma, Sayonara i 1 inna osoba lubią to
#66 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2019 - 10:33
@Sayonara, ja Cię chyba nienawidzę A na poważnie to piękne ryby. Odkryłeś klenie na nowo, gratuluję!
- Sayonara lubi to
#67 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2019 - 10:34
Piękny. Mogę się mylić, ale patrząc na płetwę odbytową, to czy aby to nie jest jaź?
Chciałbym
Udało mi się na żabę złowić dwa jazie - po tym jak się uparłem i bite dwa tygodnie, na bankowej mecie próbowałem. W końcu upór mi zelżał, ciśnienie zeszło i nawaliłem tych jazi na wobler. To jeden z tych gatunków których nie da się żabą łowić regularnie. Chyba....
- Alexspin i Bułka lubią to
#68 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2019 - 12:20
Jaz? Serio ?
Alex nie jestes poczatkujacym wedkarzem przeciez... nie wiesz jak wyglada klen?
Zasugerował mi to kształt płetwy odbytowej - wklęsła linia tylnej krawędzi, ale to mogło wyniknąć z ustawienia na fotce. Ogólnie wygląda jak kleń i stąd moje wątpliwości, czy to przypadkiem nie hybryda, choć łuski i pysk typowy dla klenia.
Przepraszam za zamieszanie.
#69 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2019 - 12:23
Zasugerował mi to kształt płetwy odbytowej - wklęsła linia tylnej krawędzi, ale to mogło wyniknąć z ustawienia na fotce. Ogólnie wygląda jak kleń i stąd moje wątpliwości, czy to przypadkiem nie hybryda, choć łuski i pysk typowy dla klenia.
Przepraszam za zamieszanie.
Bo wszystkie kleniojazie to jedna rodzina, większy czy mniejszy, klenior czy jazina
- Tom Rob, eRKa, Alexspin i 1 inna osoba lubią to
#70 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2019 - 08:29
Fajny filmik z żabą w roli głównej, klenie też fajne
Teraz każdy po odwiedzeniu tego wątku pakuję szczupakową żabę do kleniowego pudełka.
Oczywiście po przezbrojeniu.
- Sayonara lubi to
#71 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2019 - 21:49
Takie misie biorą u mnie o zachodzie słońca.
wieczorny1.jpg 94,12 KB 44 Ilość pobrań
Potem zapadają ciemności i jest już tylko lepiej. Nocka z żabą na końcu zestawu to jeszcze jedna „twarz” tej przynęty...
- Friko, Guzu, doktorek i 7 innych osób lubią to
#72 OFFLINE
Napisano 26 czerwiec 2019 - 03:52
- Sayonara lubi to
#73 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2019 - 07:45
Super podpowiedź. Po raz kolejny, DZIĘKI #Sayonara. Wypróbuję przy najbliższej okazji.
Jeśli chodzi o żaby, używam jaxonowych z serii Frog w kolorach:
i z serii Frog II:
Są tanie i w niczym nie ustępują dwukrotnie droższym Svage Gear.
Alexxspin, czy Magic Fish Frog to jest to samo ?
Np. takie coś
https://allegro.pl/o...axon-7671022712
#74 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2019 - 08:22
Tak. JAXON ma dwie serie tych żab Magic Fish Frog i Magic Fish Frog II. Praktycznie tylko różnią się kolorystyką. Obydwie serie są w dwóch rozmiarach 4cmm i 6cm.
#75 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2019 - 08:35
Te 4 cm to bardziej pod klenia, a 6 cm pod szczupaka ? Czy też nie ma różnicy ? Wywalasz oryginalne zbrojenie i wstawiasz drucik z oczkami na obu końcach jak pisał Sayonara ? Czy stosujesz do tego jakieś obciążenie ?
#76 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2019 - 09:23
Przezbroiłem moje żaby dopiero niedawno, za radą #Sayonary, więc jeszcze nie mam z nimi zbytniego doświadczenia. Zbroję je hakami Sumato Spin Hook DX HY-DSB odpowiednio 1/0 i 4/0. Otwór w brzuszku po kotwicy zapacykowuję dwuskładnikowym klejem i niczym nie dociążam.
#77 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2019 - 09:30
A jak z wielkością tych żabek ? Jakie rybki udało Ci się na nie złowić ?
#78 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2019 - 09:39
Jak dotąd nie miałem jeszcze przyjemności na te przezbrojone przynęty z rybkami, bo przezbroiłem dopiero dwa tygodnie temu, a upały w ogóle nie sprzyjały braniom…
Ps
Wcześniej na żabę 6cm złowiłem szczupaka ciut ponadwymiarowego.
Użytkownik Alexspin edytował ten post 27 czerwiec 2019 - 09:40
#79 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2019 - 11:03
To jeszcze ostatnie pytanie Jakim konkretnie klejem zaklejasz dziury po kotwicy ?
#80 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2019 - 13:26
Było to nowe miejsce i być może byków tam nie było, za to meszek było tyle że poddałem się po 0,5godz.
Ciąg dalszy nastąpi.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych