Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

4.07 PZW gwiazdą Magazynu Śledczego :)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
454 odpowiedzi w tym temacie

#161 OFFLINE   DarekB

DarekB

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 05 lipiec 2019 - 18:45

d

• Guzu lubi to

#162 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 05 lipiec 2019 - 18:54

Dalej jednak, tymi zabijającymi sa koledzy z którychś kół a nie ludzie mianowani przez jakąś mityczną górę. Mianowanymi są tylko pracownicy etatowi, ale są mianowani przez tych wybranych "od samego dołu"...
Wiem że to boli wszystkich i ciężko się do tego przyznać, ale to MY wszyscy jesteśmu temu winni. Ktoś na nich głosował, na tych którzy na nich głosowali też.
Fundamenty tego betonu są tu wszędzie na dole.

No nie... Właśnie, że nie!
Wszyscy mówią o tym jak to młodzi mają zmieniać. Chcieliśmy- młodzi. Wszyscy mamy koło 40-tki. Skończyło się jak pisałem powyżej. Od dołu to wiesz co możesz? Obrazowo- podetrzeć sobie kimś osraną dupę. Nie wiem do czego dążysz, ale jeśli Ci tłumaczę jak w kole 70 tyś. miasta, nikt nie może nic zrobić, bo jest betonowy okręg, to ciekawe co się będzie działo w miastach wojewódzkich... Tam dopiero są mielone pieniądze przez takie okręgi jak filmowe PZW Zielona Góra. Szanuję twoje zdanie, ale raczej idź na szklankę dobrej, procentowej substancji i olej temat, bo już dawno po nim...

#163 OFFLINE   Sayonara

Sayonara

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 407 postów
  • LokalizacjaGórny Śląsk, Niedersachsen
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:K...

Napisano 05 lipiec 2019 - 19:37

Licencja roczna plus dzienny ticket.
Wody zamieszkałe przez pstrągi dostępne są na podstawie dziennych licencji. Liczba dostępnych zależna jest od odcinka i oczywiście dostępne są tylko, kiedy wędkowanie na danym odcinku jest dopuszczone.
Np w tym roku na jeden z odcinków wyłączono tickety na połowę dni tygodnia. Nie tylko pół roku wody są zamknięte, to przez te pół roku, gdy są otwarte... Są zamknięte co drugi dzień.
Żeby ograniczyć presję.
Ale do tego typu rozwiązań trzeba chętnych i przestrzegania przepisów.
Już sam fakt konieczności zakupu online dziennych licencji generuje cenna informacje, na który odcinek i kiedy ile osób planuje przybyć.
To chyba ciekawsze niż pamietniczek w postaci rejestru połowów, o którym słyszałem.

Skoro pytasz o cene, to 6.50 Euro za dzień. Każdy kilkniówla na ukilorzece z pstrągowejetrowy odcinek płaci się oddzielnie.

Żeby pokazać pewną inność - nie żeby się z kimkolwek droczyć. Opłata za moją Oker, starorzecze ze szczupakami i parę stawów gdzie chodzę tylko pływać - 155 euro. Dniówka na mojej czołowej rzece pstrągowej - 12 euro. Dniówka na Łabie - 8 euro. Dniówka w górach Harzu 15 euro. Rocznie wychodzi pod tysiąc....W Polsce za prawo łowienia na czterdziestu tysiącach hektarów wód przez cały sezon płacę 180 złotych - 45 euro.....

• Guzu i cobrax lubią to

#164 OFFLINE   Psil

Psil

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 195 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin

Napisano 05 lipiec 2019 - 19:45

No tak tylko, że znowu zataczamy koło.
Kasy za granicą płaci się więcej. Jednak więcej się też zarabia.
Jak dla mnie miarodajniejszym przelicznikiem jest 1 do 1.
Czyli te 12 euro to 12 pln. Licząc względem zarobków.
A idąc dalej wychodzi nam kolejne koło. Ile z tych euro idzie w wodę a ile z tych pln?
To jest niejako najistotniejsze kryterium.

#165 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1830 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 05 lipiec 2019 - 19:46

Przynajmniej wiecie za co płacicie. U nas płaci się głównie za bezrybie. Chętnie zapłaciłbym więcej za rybną wodę z infrastrukturą wędkarską, czyli slipem :)
  • Paweł J i eRKa lubią to

#166 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 503 postów
  • LokalizacjaBuenas Noches
  • Imię:Mrevansh

Napisano 05 lipiec 2019 - 19:47

Żeby pokazać pewną inność - nie żeby się z kimkolwek droczyć. Opłata za moją Oker, starorzecze ze szczupakami i parę stawów gdzie chodzę tylko pływać - 155 euro. Dniówka na mojej czołowej rzece pstrągowej - 12 euro. Dniówka na Łabie - 8 euro. Dniówka w górach Harzu 15 euro. Rocznie wychodzi pod tysiąc....W Polsce za prawo łowienia na czterdziestu tysiącach hektarów wód przez cały sezon płacę 180 złotych - 45 euro.....

Sugerujesz że niemcy też kradną, ale wyższe składki robią swoje? Jestem za :D

Użytkownik Pescador de caña edytował ten post 05 lipiec 2019 - 19:48

#167 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 503 postów

Napisano 05 lipiec 2019 - 19:50

Przynajmniej wiecie za co płacicie. U nas płaci się głównie za bezrybie. Chętnie zapłaciłbym więcej za rybną wodę z infrastrukturą wędkarską, czyli slipem :)

a jak tam gospodarstwo rybackie Modehpolmo? 

#168 OFFLINE   Sayonara

Sayonara

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 407 postów

Napisano 05 lipiec 2019 - 20:03

Lubię widocznie wołać na puszczy..  :)

Ale nie gniewaj się, na zgodę opowiem Ci Tomaszu zabawną - niezabawną anegdotkę..ym

Przez długie lata dla pozostałości klubu Mallard organizowaliśmy spotkania, wigilie itp itd. Składkowe, po kosztach, rozliczane co do grosza - najczęściej z debetem. Nie dość że trzeba było zorganizować lokal, zaprosić, obdzwonić, kupić, przywieźć, podać i posprzątać - to po kilkunastu latach usłyszałem za plecami przypadkiem, lejąc w ciemności w śnieg, następującą kwestię.. Jakby mu się nie opłacało, to by przecież nie organizował.. No to przestałem  :)  Nie ma tradycyjnych spotkań nad Wartą , zbiorowych wyjazdów, imprez, muchowego środowiska - w który były stare komuchy i narodowcy, wierzący i antyklerykałowie, biedni i wiceprezydenci, analfabeci i literaci..

Tak to u nas jest - negatywne myślenie rules.. wojna wszystkich ze wszystkim trwa w najlepsze, a s..nie we własne gniazdo o dziwo nobilituje.. :)   

I tym się przejmujesz? To przestań.Jesteś zajebisty, jaki jesteś. Byłem chyba trzecią czy czwartą osobą co się zapisała to "towarzystwa przyjaciół Białej Przemszy" Usłyszałem - że takich my nie chcemy, bo Tomasz K. napisał artykuł o jurajskich pstrągach i wygenerował nam presje,,,, Napisałem. To fakt. O zjawisku pod tytułem  - pstrągi jurajskie. Tak jak były pomorskie, mazurskie czy roztoczańskie.. Od chuj.... mnie wyzwano mimo że poświęciłem tej rzece najfajniejsze lata mojego życia. Pomyślałem...OK... pokażcie co potraficie. Pokazali....... :lol: :D :lol: :D :lol: :D

• Rheinangler i Koincydencja lubią to

#169 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1830 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 05 lipiec 2019 - 20:05

a jak tam gospodarstwo rybackie Modehpolmo?

Akurat nie wiem, w życiu nie łowiłem.
Płacę tylko regalice i czasem PZW z okazji zawodów wyjazdowych, członkiem nie jestem

Użytkownik karkoszek edytował ten post 05 lipiec 2019 - 20:06

#170 OFFLINE   Sayonara

Sayonara

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 407 postów

Napisano 05 lipiec 2019 - 20:19

Sugerujesz że niemcy też kradną, ale wyższe składki robią swoje? Jestem za :D

NIC nie sugeruję. Za to co płacę - DOSTAJĘ, - jak sobie potrafię złowić. A potrafię...

• Rheinangler i cobrax lubią to

#171 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 503 postów

Napisano 05 lipiec 2019 - 20:22

Nie wierzę... A złowione ryby też masz obowiązek zabijać? (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)

#172 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 postów
  • Lokalizacjacentralna Polska
  • Imię:Romek
  • Nazwisko:K

Napisano 05 lipiec 2019 - 20:26

Moje koło dzierżawi od gminy taki kaczy stawik. Niecałe 2 ha wody.

Wyłączone z pod gestii ZO. przynależeć mogą miejscowi wędkarze.

I ci ludzie zrozumieli...

Kiedyś składka wynosiła 50 zł. Cóż - wystarczyło na 5 szt karpików. Dziś 200 płacą bez mrugnięcia okiem.

Zrozumieli, że ile włożą tyle mogą wyjąć. 

Mają swiadomość, że woda, to nie stoliczku nakryj się.

Mają regulamin, - ot pół stronicy A4, nawzajem się pilnują, żeby ktoś przypadkiem karpika nie zajumał, pilnują nawzajem rejestru połowu, była potrzeba - kosili obrzeża, 

Czyli ta świadomość na poziomie podstawowym istnieje jako taka.

Ale też ci sami ludzie. gdy na zebraniu zaproponowałem górny wymiar ochronny w większości byli na nie.

Argument? To już nic nie będzie można wziąć!

I tu pies pogrzebany.Z tych wyrybionych wód każda zdobycz jest na wagę złota...A co robi góra? a jak w repotrażu.. wy łowić nie umiecie.

To ZO jako gospodarz wody powinny ustanowić takie limity, czy wręcz zakazac na okres przejściowy całkowitego zabierania ryb. Ale po co? W papirach się zgadza,"a to wy wyławiacie"," łowić nie umicie"...

Ruchy oddolne jeśli tylko nie mają żadnego naczalstwa doskonale sobie dają radę. A naczalstwo co najwyżej przeszkadza.

A w statucie najfajniejszy jest ostatni paragraf:

§ 70 W razie rozwiązania się Związku jego majątek zostanie przekazany na cele określone przez Krajowy Zjazd Delegatów, uchwałą podjętą zwykłą większością głosów.

I jestem za... niech się władze uwłaszcza na związkowym majątku i będzie prezes dzierżawca zbiornika A a szef biura dzierżawcą zbiornika B

Jeśli będą gospodarować na swoim i wzajemnie konkurować o wędkarza klienta to wierzę, ze i w wodzie ryb będzie wiecej....

• Pescador de caña lubi to

#173 OFFLINE   Sayonara

Sayonara

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 407 postów

Napisano 05 lipiec 2019 - 20:32

Przyjedź to uwierzysz. Masz rację - konieczność zabijania miarowych ryb to niemiecki, socjalistyczno - zielony, ustawowy kanał - mam go w du...e - tak ja, jak i większość niemieckich wędkarzy.. Wypuszczamy. Mimo że kara za to, to tysiące euro.....

• guma, eRKa i Pescador de caña lubią to

#174 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 503 postów

Napisano 05 lipiec 2019 - 20:52

Przyjedź to uwierzysz. Masz rację - konieczność zabijania miarowych ryb to niemiecki, socjalistyczno - zielony, ustawowy kanał - mam go w du...e - tak ja, jak i większość niemieckich wędkarzy.. Wypuszczamy. Mimo że kara za to, to tysiące euro.....

No właśnie jeden rok bywałem na niemieckich wodach przygranicznych i nie bardzo wiedziałem jak się zachować, brać nie brać, więc waliłem w cymbał, a reszta (pojedyncze jednostki) nie wyjmowała nic, to też nie było mi z kogo brać przykładu. A ja po niemiecku ni w ząb. Za to mandat 400€ przy polskiej pensji nakazywał przestrzegać przepisów.  

#175 OFFLINE   Radek79

Radek79

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 604 postów
  • LokalizacjaCentrum

Napisano 05 lipiec 2019 - 21:08

No nie do końca.
Dniówka na przeciętnej rzece pstrągowej w Polsce 10euro.San 24 euro
Także ceny tak bardzo nie odbiegają,a też ludzie lubią łowić na różnych wodach.
  • S.N. lubi to

#176 OFFLINE   Radek79

Radek79

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 604 postów
  • LokalizacjaCentrum

Napisano 05 lipiec 2019 - 21:13

Licencja roczna plus dzienny ticket.
Wody zamieszkałe przez pstrągi dostępne są na podstawie dziennych licencji. Liczba dostępnych zależna jest od odcinka i oczywiście dostępne są tylko, kiedy wędkowanie na danym odcinku jest dopuszczone.
Np w tym roku na jeden z odcinków wyłączono tickety na połowę dni tygodnia. Nie tylko pół roku wody są zamknięte, to przez te pół roku, gdy są otwarte... Są zamknięte co drugi dzień.
Żeby ograniczyć presję.
Ale do tego typu rozwiązań trzeba chętnych i przestrzegania przepisów.
Już sam fakt konieczności zakupu online dziennych licencji generuje cenna informacje, na który odcinek i kiedy ile osób planuje przybyć.
To chyba ciekawsze niż pamietniczek w postaci rejestru połowów, o którym słyszałem.

Skoro pytasz o cene, to 6.50 Euro za dzień. Każdy kilkukilometrowy odcinek płaci się oddzielnie.

A ile licencja roczna?
Kilka kilometrów rzeki na jeden dzień łowienia to dużo.
Obostrzenia Ok.
To jak,wyjdzie Ci na licencje tam gdzie łowisz 1500 euro za rok?

#177 OFFLINE   Andru77

Andru77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1802 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 05 lipiec 2019 - 21:20

"Nie dość, że nie ma ryb to jeszcze nie mozna zabierać" Taki komentarz "wedkarza"? niedawno uslyszany w sklepie wedkarskim.
  • Guzu i guma lubią to

#178 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 05 lipiec 2019 - 21:25

A ile licencja roczna?
Kilka kilometrów rzeki na jeden dzień łowienia to dużo.
Obostrzenia Ok.
To jak,wyjdzie Ci na licencje tam gdzie łowisz 1500 euro za rok?

Nie wyjdzie. W ciągu roku bywam ok 25/30 dni na pstragach. Tylko.

Ale czemu miałoby tyle wyjśc ?

Mój przykład z 2000 PLN za odcinek odnosił się do wielokrotności tego co się teraz płaci za O. Mazowiecki, gdzie mieszkam.

Wyjaśniam, skoro interpretacja przeszła w arytmetykę cen licencji.

#179 OFFLINE   Radek79

Radek79

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 604 postów
  • LokalizacjaCentrum

Napisano 05 lipiec 2019 - 21:37

Nie wyjdzie. W ciągu roku bywam ok 25/30 dni na pstragach. Tylko.

Ale czemu miałoby tyle wyjśc ?

Mój przykład z 2000 PLN za odcinek odnosił się do wielokrotności tego co się teraz płaci za O. Mazowiecki, gdzie mieszkam.

Wyjaśniam, skoro interpretacja przeszła w arytmetykę cen licencji.

Żadna arytmetyka.
Nie wydajesz tyle.Koniec.
A tu chcesz wcisnąć 6tys.zł za 25/30 dni na pstrągach.
200zł dniówka?
Proszę Cię.
Ja też jestem z OM,a od lat tu nie opłacam.Łowię gdzie indziej.Chamów ganiam gdzie indziej.Z ludźmi rozmawiam gdzie indziej.

#180 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 05 lipiec 2019 - 21:39

Żadna arytmetyka.
Nie wydajesz tyle.Koniec.
A tu chcesz wcisnąć 6tys.zł za 25/30 dni na pstrągach.
200zł dniówka?
Proszę Cię.
Ja też jestem z OM,a od lat tu nie opłacam.Łowię gdzie indziej.Chamów ganiam gdzie indziej.Z ludźmi rozmawiam gdzie indziej.

Tu byłbym więcej razy
Bo miałbym blisko.

200 km vs 2700 km

Za bliskość i komfort się płaci

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych