guciolucky, on 14 Mar 2020 - 19:30, said:
Kolejna wiadomość potwierdzająca, że kwarantanna przyjezdnych z zagranicy to iluzja. Dzisiaj słyszałem od kolegów podobne wiadomości. Pasażerowie rozchodzą się do domów
Bootleg, on 14 Mar 2020 - 19:58, said:
Przepraszam a gdzie mieliby niby iść? Mają wrócić do domu i siedzieć na dupie 14 dni. Przecież nie na kwarantannę do szpitala albo jakiegoś internatu.
Dokładnie tak, gdzie miałbym iść dziś po powrocie?
A dodam jeszcze, że jechałem autobusem z lotniska i jedna starsza kobieta, pasażerka z którą leciałem, dzwoniła do znajomej i tak to szło" ,teraz do domu na dwa tygodnie kwarantanny, spotkamy sie kiedyś później (...)" A przecież nie miała narzuconej kwarantanny, sama się na nią zdecydowała to co to za gadanie o fikcji?
Bootleg, on 14 Mar 2020 - 20:09, said:
Izolacja to odosobnienie osoby lub grupy osób chorych na chorobę zakaźną albo osoby lub grupy osób podejrzanych o chorobę zakaźną, w celu uniemożliwienia przeniesienia biologicznego czynnika chorobotwórczego na inne osoby.
Tymczasem kwarantanna to odosobnienie osoby zdrowej lub potencjalnie chorej, która była narażona na zakażenie, w celu zapobieżenia szerzeniu się chorób szczególnie niebezpiecznych i wysoce zakaźnych.
Czyli przyjeżdża sobie Pan X wypełnia kartę lokalizacyjna wskazując gdzie był i pod jaki adres zmierza. Pod wskazanym adresem ma siedzieć przez 14 dni jeżeli byłby np. kontrolowany przez policję. Jak go tam nie będzie bo poszedł do Mietka na browara to grzywna 5 koła. Tak to ma chyba działać.
Przecież wiadomo, że tych przyjezdnych nie skoszarują w jakimś akademiku a tym bardziej szpitalu.
I bardzo ładnie to wytłumaczyłeś, dzięki, może ktoś to przeczyta i przestanie pierdoły wypisywać.
Edytka: właśnie po to jest wprowadzony zakaz wjazdu cudzoziemców aby obozów nie robić. Gdzie oni mieliby odbywać kwarantannę?
Użytkownik FidoAngel edytował ten post 14 marzec 2020 - 21:26