Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Casting ultra light

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3848 odpowiedzi w tym temacie

#2241 OFFLINE   bobas666

bobas666

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 23 postów
  • Lokalizacjaradom
  • Imię:marcin

Napisano 15 marzec 2019 - 12:27

Przeważnie lowie na woblerki 5,7 cm czyli tak naprawdę od 4,5 gram i wyżej, jeśli chodzi o obrotówki i wahadłowki to też ten przedział jeśli chodzi o ciężar. Głównie szykuje tego kijaszka pod pstrągi. Jeśli chodzi o multiplikator to już mam dwa na oku, shimano scorpion bfs lub aldebaran bfs jeśli by były kłopoty z dostępnością tego pierwszego

#2242 OFFLINE   bob61

bob61

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 125 postów
  • LokalizacjaChyliny/Warszawa
  • Imię:Robert

Napisano 15 marzec 2019 - 14:06

Dlatego każdy z nas idąc na ryby powinien zakładać szara brodę, szpiczasty kapelusz i koszulke z napisem "Gandalf" :D:D

Co do długości kija ja na Wkrze łowie kijem Teton TTC622L 2-10g i spokojnie rzucam z pod siebie. Jedna wiem że w okresie letnim gdzie większość czasu łowie brodząc będzie za długi.

Pierwszy atrybut już mam. :)

#2243 OFFLINE   Galanonim

Galanonim

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 54 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Michał

Napisano 15 marzec 2019 - 14:14

To jeszcze tylko kapelutek i koszulka i możesz zakładać drużynę

#2244 OFFLINE   pointman

pointman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 15 marzec 2019 - 22:45

No i wreszcie jest - test Aldebaran + Avail:

• erqgth i S.N. lubią to

#2245 OFFLINE   AAS

AAS

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 marzec 2019 - 08:57

Ciekawe... gość używa ustawień 4-5 na hamulcu mam tą szpulkę i max przy silnym wietrze ustawiam 3 a normalnie operuje między 2 a 3 odległości tez mam większe niż 15m normalnie c.a. 20m przy 1g główce tylko on używa fluo a ja plecionki 8 splotowej
  • erqgth lubi to

#2246 OFFLINE   AAS

AAS

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 marzec 2019 - 09:10

Ktoś ganiał za pstrągami z tym kijkiem ?, Małe woblerki pstrągowe czy to ogarnie ?

https://pl.aliexpres...23dc2e0ehUuB0x 

Ogarnąć ogarnie ale jak dla mnie to nie jest kij pod woblery a raczej pod gumy jedyny teton ktorym w miarę mi się dobrze łowi gumami i wobkami takimi koło 3g to ten super ultra light 1,5m
  • koval75 lubi to

#2247 OFFLINE   pointman

pointman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 marzec 2019 - 09:36

Ciekawe... gość używa ustawień 4-5 na hamulcu mam tą szpulkę i max przy silnym wietrze ustawiam 3 a normalnie operuje między 2 a 3 odległości tez mam większe niż 15m normalnie c.a. 20m przy 1g główce tylko on używa fluo a ja plecionki 8 splotowej

Dokładnie trzeba by zwarzyć i porównać szpulki z nawiniętą linką

#2248 OFFLINE   teo

teo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 147 postów
  • LokalizacjaŚroda Wlkp.

Napisano 16 marzec 2019 - 09:43

Gość wcale nie używa ,przynajmniej ja nie widziałem ,plecionki nawet w ustawienie braid w multikach z DC testuje na mono . Każda żyłka niestety lubi spuchnąć na szpuli i trzeba dokręcać hamulce .
  • Xiaou lubi to

#2249 OFFLINE   koval75

koval75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 289 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Szymon

Napisano 16 marzec 2019 - 09:55

Ogarnąć ogarnie ale jak dla mnie to nie jest kij pod woblery a raczej pod gumy jedyny teton ktorym w miarę mi się dobrze łowi gumami i wobkami takimi koło 3g to ten super ultra light 1,5m

Dzięki

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

#2250 OFFLINE   Xiaou

Xiaou

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów
  • LokalizacjaDzierzoniów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:S

Napisano 16 marzec 2019 - 10:03

Gość wcale nie używa ,przynajmniej ja nie widziałem ,plecionki nawet w ustawienie braid w multikach z DC testuje na mono . Każda żyłka niestety lubi spuchnąć na szpuli i trzeba dokręcać hamulce .

a krewny żyłki fluorocarbon jeszcze chętniej puchnie przy rzutach :) ja drugi sezon robię próby fc z przynętami poniżej 5g i jeszcze nie znalazłem takiego z którym bym się dogadał. Zawsze wracam do plecionki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Koincydencja i Bułka lubią to

#2251 OFFLINE   Bułka

Bułka

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 786 postów
  • LokalizacjaTOSiek
  • Imię:Wojtek

Napisano 16 marzec 2019 - 10:10

a krewny żyłki fluorocarbon jeszcze chętniej puchnie przy rzutach :) ja drugi sezon robię próby fc z przynętami poniżej 5g i jeszcze nie znalazłem takiego z którym bym się dogadał. Zawsze wracam do plecionki

Mam identyczne doświadczenia. Wszystkie FC i żyłki które testowałem po kilkunastu rzutach zaczynały "brodzić". Najlepsze efekty były z żyłkami typowo przyponowymi 0,12-0,16mm.

• Stary i wasaty i Koincydencja lubią to

#2252 OFFLINE   Xiaou

Xiaou

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów
  • LokalizacjaDzierzoniów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:S

Napisano 16 marzec 2019 - 10:33

Ja używałem jakiś czas żyłkę varivas trout advanced Bush trail i na szpuli zachowywała się rewelacyjnie, za to jest baaaaaaardzo rozciągliwa. Teraz kupiłem twitch mastera dam znać zainteresowanym po testach :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • maykel i erqgth lubią to

#2253 OFFLINE   teo

teo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 147 postów
  • LokalizacjaŚroda Wlkp.

Napisano 16 marzec 2019 - 11:21

Mam Bush traila i Twitch Mastera 3lb miałem też Baitfinese nylon przy brodzie wciskaja się między rant szpuli a obudowę i chyba tylko przez to wrócę do plecionki .
  • Bułka lubi to

#2254 OFFLINE   maykel

maykel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 590 postów
  • Imię:Michał

Napisano 16 marzec 2019 - 11:59

Mam Bush traila i Twitch Mastera 3lb miałem też Baitfinese nylon przy brodzie wciskaja się między rant szpuli a obudowę i chyba tylko przez to wrócę do plecionki .

Może nawiń trochę mniej na szpulę i problem zniknie?

Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka
  • teo lubi to

#2255 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 16 marzec 2019 - 22:25

Jeszcze pozwolę sobie wkleić Twój post z innego wątku : "Ja dzisiaj właśnie testowałem 16ALD15R trzeba do niej dokupić dodatkowe magnesy które dodaje się do fabrycznych magnesów. Poza tym plug and play. Powiem tak nie było efektu wow ale ta szpiulka pozwala swobodnie obsługiwać małą gumę na główce 1g natomiast jeśli chodzi o odległości to jakoś specjalnie nie powala 1.5g leci na 20m a 2g na 25m można łowić ale sam jeszcze nie wiem czy jest wystarczające value for money bo z magnesami trzeba za nią wyłożyć 120usd"

Mam prośbę, nagraj filmik jak rzucasz 1-g główką na 20 m w wersji full tuning i 1.5 g na 20 m bez magnesów i wrzuć dla potomnych. Dzięki!

#2256 OFFLINE   piatras

piatras

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 263 postów
  • LokalizacjaKacergine, Kaunas
  • Imię:Robertas
  • Nazwisko:Rimkus

Napisano 17 marzec 2019 - 18:42

No a ja chce zwroczyc uwage, ze facet robi testy pod linią wysokiego napięczia...  :rolleyes:  :lol:

• teo i Xiaou lubią to

#2257 OFFLINE   AAS

AAS

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 marzec 2019 - 20:24

no wrzucił bym tylko potrzebuje jakiegoś operatora bo mam tylko telefon jak ktoś chętny z wawy wyskoczyć na ryby i jakieś filmy pokręcić to możemy jakiegoś spota nad Wisła zrobić i nagrać aldka z tą szpula w akcji
  • Koincydencja i BUBUATQ lubią to

#2258 OFFLINE   pointman

pointman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 marzec 2019 - 20:38

no wrzucił bym tylko potrzebuje jakiegoś operatora bo mam tylko telefon jak ktoś chętny z wawy wyskoczyć na ryby i jakieś filmy pokręcić to możemy jakiegoś spota nad Wisła zrobić i nagrać aldka z tą szpula w akcji

Pasowałby Ci któryś dzień w weekend za 2 tygodnie? Operator ze mnie słaby, ale coś tam mogę nagrać. Może Czerniakowskie w miejsu zlotów? Daj znać na priv
  • Bułka lubi to

#2259 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4679 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 17 marzec 2019 - 20:45

Pisałem Ci nawet priva w tej sprawie, ale widać nie jestem godny :P Pooglądam na forum jak sobie rzucasz tym 1 gramem na 20 metrów.

• BUBUATQ i Bułka lubią to

#2260 OFFLINE   AAS

AAS

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 marzec 2019 - 21:03

Sławek pewnie ze mozemy się ustawić daj znać kiedy spróbuje się dostosować

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych